featured

Somon Balığının Faydası Nedir? Somon Balığı Nasıl Yapılır? Somon Balığı Fiyatı Ne Kadar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salmonidae ailesinin bir üyesi olan Somon Balığı, Atlantik Somonu ve Pasifik Somonu olmak üzere iki ana türe sahiptir. Somon balığı fiyatı yüksek balıklardan olduğu için ülkemizde sıklıkla tüketilebilen bir balık çeşidi değildir. Besin değeri oldukça zengin olan somon balığı tüketmek sağlık yönünden birçok faydaya sahiptir. Bu yazımızda, somon balığının faydası nedir, somon balığı fiyatı ne kadar ve lezzetli somon balığı nasıl yapılır sorularına cevap vereceğiz. 

1 – Somon Balığının Faydası Nedir? 

Somon balığının faydası nedir sorusuna verilecek ilk yanıt, zayıflatma etkisinin olmasıdır. Yani somon balığı tüketimi, kilo vermenize yardımcı olacaktır. Somon balığı kalori değerlerine baktığınızda besin değerinin yüksek olduğunu göreceksiniz. Bu etkinin sonucunda ise kişinin kilo vermesine de yardımcı olacağı sonucu çıkacak. Diyet yapan kişiler için özellikle, tüketilecek besinler arasında olması gerektiği bilinmelidir.

– Somon Balığı Kalori Değeri 

Somon Balığı, 200 kalori değerindedir. Bu değer son derece düşük bir kaloridir. Besin değerinin de yüksek olması, kişinin zayıflamasına etki etmesi açısından avantajlıdır. Genel olarak ortalama bir kişinin günde 1500 kalori alabileceği bilinir. Bu durumda kişinin zayıflaması için bu kalorinin altında besin tüketimi gerçekleştirmesi gerekiyor. Buna dikkat etmesi durumunda sorun yaşamadan, besin tüketiminin olması son derece avantajlı olacaktır.

– Uzun Süre Tokluk Hissi Verir

Somon balığının zayıflamaya etkisinin olmasının sebebi, uzun süre tokluk hissi sağlamasıdır. Somon balığı zayıflatır mı sorusunun cevabı ise bu sebepten dolayı “Evet”tir. 

2 – Somon Balığı Ne Sıklıkla Tüketilmelidir?

Genel olarak balık tüketiminin en az haftada bir kere olması gerekmektedir. Bunun dışında yüksek miktarda protein içeren somon balığının 100 gramında ortalama 20 gram protein olması nedeniyle diyete uygun olan bir öğünde rahatlıkla yer almasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Yani, haftada bir değil 3 kez de yenilse bir sorun teşkil etmemektedir. 

Elbette diyet yapan ve beslenmesinin kontrol altında tutulduğu kişiler için besin tüketiminin mutlaka dengeli ve doktor kontrolünde olması gerekiyor. Bu durumda tüketimin ne kadar olacağı, ne zaman olacağı, nasıl olacağı gibi soruların yanıtını doktorunuzdan alarak ona göre bir yol izlemeniz önerilir.

3 – Somon Balığı Fiyatı Ne Kadardır?

Günümüzde somon balığı fiyatı diğer balık türlerine nazaran daha yüksek seviyelerde gezmektedir. Satın alınacak olan markete ya da şehre göre değişebildiği gibi ortalama 1 kg somon balığı 90 TL ile 150 TL arasında değişmektedir. 

4 – Lezzetli Somon Balığı Tarifi 

Somon balığı, fırında ve tavada olmak üzere 2 şekilde pişirilerek tüketilebilir. Eğer somon balığına diyet menünüzde yer veriyorsanız fırında pişirilen tarifi tercih etmenizi öneririz. 

Tavada Somon Balığı Tarifi

Tavada somon tarifi, hem diyet yapanlar hem de spor yapanlar için oldukça pratik ve lezzetli bir tariftir. Tavada somon yapmak için tava, somon ve tuz haricinde herhangi bir malzemeye ihtiyaç duymuyorsunuz. Bu nedenle oldukça pratik ve sade bir tariftir.

Tavada Somon Yapılışı

Somon güzelce temizlendikten sonra önceden ısıtılmış tavaya bırakılır. Tavaya herhangi bir yağ ekleme işlemi yapılmaz. Çünkü balık yeterince yağlıdır. Tavanın kapağı kapatılarak, balığın içerdiği yağın etrafa sıçramaması sağlanır. Bir tarafı pişen somon, diğer tarafı da pişirilerek yemeye hazır hale getirilir. Dileyenler tuz da ekleyebilir. Bu tamamen zevkinize göre bir seçim olacaktır. 

B – Fırında Somon Tarifi

Fırında Somon Tarifi, en sevilen balık pişirme yöntemlerinden biridir. İçerisinde sebze ve soğanın da bulunması, somonun çok daha lezzetli bir tada sahip olmasını sağlamaktadır.

Fırında Somon Tarifi İçin Malzemeler

1 adet orta boy kuru soğan2 diş sarmısak1 adet kirmizi biber1 tutam maydonoz1 / 2 limon2 tane Defne yaprağı3 yemek kaşığı sıvıyağ5 6 tane çeri domates  tuz – karabiber – pul biber

Fırında Somon Hazırlanışı

Öncelikle fırında somon tarifi içerisinde bulunan sebzeler halka şeklinde doğranarak hazırlanmaya hazır hale getirilir.  Önceden yağlanmış fırın kabına halka şeklinde doğranmış soğanlar dizilir. Dileyen kişiler soğanın yanına yine halka şeklinde doğranmış patates ekleyebilirler. 

Sarımsakları da yine soğanların etrafına gelecek şekilde alt tabana yerleştirilir.  Ardından kırmızı biberler ve maydanoz eklenir.  Limonlar da eklendikten sonra, sebzelerin üzerine balıklar yan yana olacak şekilde dizilir.

Hazırlanan baharatlar, karıştırılarak balıkların üzerine serpilir. Bu sırada balıklar alt üst edilerek diğer taraflarının da baharatlanması sağlanır.  Defne yaprakları balıkların üzerine eklenir. 

Son olarak domatesler balıkların kenarlarına dizilir ve 2 – 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ hazırlanan balıkların üzerine eklenir.  Son olarak fırın tepsisinin üzerine folyo kağıt kaplanarak 230 derecelik, daha önceden ısıtılmış fırına konulur. 30 dakika ile 40 dakika arası bir süre pişirilir. 

Afiyet olsun 🙂 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!