featured

Pasaport Nedir? Sporcu Pasaportu Nedir? Sporcu pasaportunu kimler alabilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pasaport Nedir?

Pasaport, bir ülkeden bir başka ülkeye seyahat ederken, gidilecek ülke için girişte bulundurulması gereken, kişiye özel belgedir. Bordo pasaport, yeşil pasaport ( hususi pasaport ), gri pasaportu ve siyah pasaport olmak üzere 4 farklı amaç için 4 farklı renkte pasaport türü bulunmaktadır. Kişilerin yurt dışı seyahat amacı ve görevlerine uygun şekilde pasaport verilir. Bu noktada hususi pasaport, gri pasaportu ya da yeşil pasaport kimlere verilir, hangi amaçlarla hangi pasaport türü alınır, nüfus müdürlüklerinden öğrenilebilir. 

Yurt dışına çıkmak için alınacak pasaport almak için gerekli pasaport türüne göre pasaport başvurusu yapılmalıdır. Ayrıca, alınacak pasaportun süresine uygun şekilde pasaport harç bedellerinin de ödenmesi gereklidir.

Güncel Pasaport Harçları 2020 Ne Kadar Oldu?

Pasaport ücretleri 2019 yılı ile pasaport ücretleri 2020 yılı arasında birtakım farklılıklar olmuştur. Çünkü her yıl uygulanan enflasyon oranı belge ücretlerini de değiştirmektedir. Pasaport harçları , pasaportun ne kadar sürelik alındığına göre değişiklik göstermektedir. Pasaport defter ücreti ise her dönem ve her süre için sabit fiyattadır. Bu kapsamda

6 aylık pasaport harcı 208.80 TL1 yıllık pasaport harcı 304.50 TL2 yıllık pasaport harcı 497.00 TL3 yıllık pasaport harcı 705.90 TL 4 yıl ve üzeri pasaport harcı 995.00 TL olarak belirlenmiştir.

Pasaport defter ücreti 2020 yılı için ise 160.00 TL olarak belirlenmiştir.

Pasaport Nasıl Çıkartılır? Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Pasaport nasıl çıkartılır sorusunun cevabı çok kolaydır. Öncelikle pasaport alınmak istenen Nüfus Dairesi’nden Nüfus ve Vatandaşlık biriminden pasaport randevusu alınır. Ardından pasaport defter ücreti ve pasaport harcı ödenir. Son aşamada ise pasaport için gerekli belgeler toparlanarak başvuru tamamlanır.

Peki, pasaport için gerekli belgeler nelerdir Pasaport başvurusu için nüfus cüzdanı , ödeme dekontları ve 2 adet biyometrik fotoğraf gereklidir.

Eğer daha önceden alınmış bir pasaport varsa, pasaport yenileme işlemi için eski pasaportun da gösterilmesi gereklidir.

Şimdi gelelim asıl konumuza: Sporcu pasaportuna. Günümüzde yurt dışı etkinliklerde kullanılmak için çok sayıda pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bunların başında sporcu pasaportu gelmektedir. Bir tür devlet pasaportu olan sporcu pasaportu gri renktedir. Sporcuların ve sporcu adaylarının kullandığı bu pasaport türü için neler yapılmalıdır? Sportcu pasaportu nasıl alınır, kimler alabilir ve merak edilen tüm konular için okumaya devam ediniz.

Sporcu Pasaportu Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti devlet memurlarına verilen umuma mahsus pasaport gibi, yurt dışında görev yapan kişiler için kullanılan pasaport hizmet pasaport türüdür. Rengi gri olan hizmet pasaportu sporcular tarafından yurtdışı müsabakalarında da kullanılan pasaporttur.

Spor Pasaportunu Turizm Amacıyla Kullanabilir Miyim?

Sporcu pasaport ile turizm seyahati yapılmaz. Turizm amacıyla alınan pasaport farklıdır. Gri pasaport, hizmet pasaportu, sporcu pasaportu ile sadece görevli olduğunuz sürece ve devlet adına görev yaptığınız süre müddetince kullanabilirsiniz.

Sporcu pasaportunu kimler alabilir?

Devlet göreviyle yurtdışına gönderilen ve diplomatik pasaportu veya yeşil pasaportu olmayan göreli kişilere verilir. Birçok ülkeye vizesiz giriş çıkış imkanı sağlar. 5682 numaralı pasaport kanununa göre sadece görev süresini kapsar. Hükümeti belediyeyle il özel idare kurulları, bakanlıklar ve devlet adına görev yapan bütün kurumlarda çalışanlar bu pasaportu alabilirler. Ayrıca Türk hava kurumu ve Kızılay adına görevlendirilen kişiler de bu pasaportu almaya hak sahibi olurlar

Sporcu Pasaportundan Ailem Faydalanabilir Mi?

Sporcu pasaportu ve hizmet damgalı pasaportuna hak sahibi olanların yakınları da bu imkândan faydalanabilmektedir. Pasaport sahibinin eşi, Reşit olmayan çocukları, Reşit olup 25 yaşını doldurmamış fakat öğrenim görmeye devam eden çocukları, Reşit olup bekar olan ve pasaport sahibi olan kişiyle aynı yerde ikamet eden ve iş sahibi olmayan kişiler sporcu pasaportu, hizmet pasaportu diğer adıyla bilinen gri pasaport almaya hak kazanırlar.

Sporcu Pasaportunun Süresi Ne Kadardır?

Genellikle 5 yıllık bir süre çıkartılan bu pasaport göreve çıkılması planlanmış olan ülkelerin tamamının vizesini kapsar. Görev süresinde yanınızda bulunan ve kullanacağınız sporcu pasaportu, görev veya müsabakalar bitiminden sonra alınan kuruma geri iade edilir. Kurum bu pasaportları, il nüfus müdürlüğüne teslim eder.

Sporcu Pasaportu Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Varsa önceki pasaportlarınızı aslı,Öğrenciler için öğrenim durumunu belgeleyen evrakSağlık kurulu raporuPasaport talep formu2 adet Biyometrik fotoğraf (bilindiği üzere Biyometrik fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş olmalı) pasaport bedel dekontu18 yaşından küçük çocuklar için ebeveyn muvafatnameNüfus cüzdanı

Sporcu Pasaportu Ne Kadar Zaman İçerisinde Bana Teslim Edilir?

Genelde posta sürecinde bir gecikme olmazsa 2 gün ile bir hafta arasında size teslim edilecektir.

Süresi Biten Sporcu Pasaportunu Ne Yapmalıyım?

Sporcu pasaportunuzun süresi geçtiyse ve ülke adına herhangi bir görevle veya müsabaka için yurtdışına çıkmayacaksanız, aldığınız kuruma geri iade edebilirsiniz.

Sporcu Pasaportunun Süresi Geçince Ne Yapmalıyım?

Pasaportu aldığınız kurumdan yenilenmesi için talep yapabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!