featured

Sumak Corona Virüse Karşı Faydalı mıdır ? Sumak Nedir ? Sumak Nerelerde Kullanılır ? Sumak Faydaları Nelerdir ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sumak nedir ? Sumak faydaları nelerdir ? Sumak koronaya karşı faydalı mıdır ?  Sağlık dünyasını kasıp kavuran bu sorulara haydi birlikte cevap bulalım.  Sumak bitkisi güzel çiçekler açan çalı görünümlü bir bitkidir. Kırmızı tohumları tuz ile birlikte öğütüldüğünde, bizim günlük yaşamda kullandığımız baharat elde edilir.

Ekşi ve mayhoş bir tadı vardır. Salatalarda ve yemeklerde kullanılmaktadır. Ülkemizde sadece doğu Anadolu Bölgesi haricindeki tüm bölgelerde yetiştirilebilmektedir. En çok Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde tüketilmektedir.

Dünyada ise en çok İran, Afganistan, Akdeniz, Kuzey Avrupa ve Güney Avrupa’da yetiştiği bilinmektedir. Sumak suyu anti viral etkisi olan bir bitki çayıdır.

Sumak 100’den fazla çeşitle bitki florasında kalabalık bir aile ile yerini almıştır. Bu çeşitler arasında zehirli olanlar da vardır. O nedenle bilinen ve tanınmış bir baharatçıdan alınmalıdır. İnternetten alırken de güvenilen baharatçılardan ve aktarlardan alış veriş yapmaya özen göstermek gereklidir.

Sumak sadece bir baharat değildir. Aynı zamanda bir şifa kaynağıdır.

Sumak Faydaları

Sumak faydaları uzun yıllardır bilinmekte ve çok yaygın bir kullanımı zaten vardı. Ancak son günlerde dünyayı etkileyen pandemik Corona virüs salgını ile ilgili ne duysak yapmaya başladık. Şimdilerde viral olan bir videoda yer alan sumak Corona virüse karşı faydalı şeklindeki ifadeler nedeniyle yıldızı parlamaya başladı.

Bu etki ne kadar sürer bilinmez ama insanlar zaten binyıllardır bu kadim bitkiden yaralanmaktaydı. Türk adet ve geleneklerinde, Osmanlı saray yemeklerinde her zaman bir sumak etkisi görülmüştür. Hatta Osmanlı şifahanesinde dahi bu bitkinin öğütülmüşü, tohumu ve yaprakları kullanılmaktaydı.

İşte, sumağın faydaları

Vücutta oluşan apse sorunlarının hızlı bir biçimde giderilmesine yardımcı olmaktadır.Kan şekeri ile ilgili dengesizlikleri ortadan kaldırmaktadır. Yüksek olanın düşmesine düşük olanın yükselmesine fayda sağlar.Anti oksidan özellik gösterdiğinden toksin atılımına yardımcı olmaktadır. Böylece damar ve kalp sağlığına olan olumlu katkıları sayesinde kalp krizi ve felç riskini önlemektedir.Bağışıklık sistemine yardım etmektedir. Toksinlerin vücuttan atılımını sağlama etkisi ile bağışıklık sisteminin hastalıklarla savaşında destek kuvvet etkisi gösterir.Sumak, hazım problemlerinin önüne geçerek midenin rahatlamasına sebebiyet verir. Bu bağlamda mide spazmı, karın ağrısı ve bağırsak gazlarının getirdiği problemlerin bertaraf edilmesini sağlar.Boşaltım sisteminde de dengeleme unsuru olarak görev almaktadır. Hem kabız, hem de ishal durumlarında kullanılabilir.Bir diğer boşaltım sistemi olan üriner sistem üzerinde etkili olarak idrar söktürücü ajan olarak görev almaktadırSumak, yağ yakım hızını artırdığı için diyetlerde kilo vermeye yardımcı olarak kullanılmaktadır.Sumak suyu vücuttaki yiyeceklerin yakılmasını ve kullanılmasını kolaylaştırmaktadır.Cilt sağlığına katkı sağlamaktadır. Kırışıklık karşıtı bir üründür. Gençlik iksiri yerine kullanılabilir.Kadınların muayyen günlerinde yaşadığı ağrı ve sancıları azaltmaktadır. Adet düzensizliklerinin önüne geçer.

Peki sumak için bir denge bitkisidir diyebilir miyiz ? Evet diyebiliriz. Çünkü hemen her organ ve sistem üzerinde dengeye getirme çabası içinde olduğu görülmektedir. Sumak bitkisinin faydalarını en iyi şekilde vücudumuza alabilmek için nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmek gereklidir.

Sumak Nerelerde Kullanılır?

Sumak genelde soğan ve maydanozla salata yapılarak kullanılmaktadır. Burada kullanılan üç besin maddesinin de yarı ayrı çok etkili faydaları vardır. Ancak sumak, soğan ve maydanoz üçlüsü kanser hastalarına üç öğün önerilen bir kürdür. Hem lezzetli hem de şifa kaynağı olan bu salatanın yen iyi köfte ile yakıştığını söylemek de hata olmaz.Kuru patlıcan ve biber dolmasında lezzet ve ekşilik vermesi için dolmanın pişme aşamasında eklenir. Mor renkli olan her madde gibi anti kanserojen etki göstermesi için biraz ısıya maruz kalmalıdır. Böylece vücuttan zararlı toksinler atılacak ve büyük bir rahatlama sağlanacaktır.Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sofralardan asla eksik olmayan sumak neredeyse her yemekte kullanılmaktadır. Sindirim problemlerinin önüne geçen sumak Bostana salatası ile birleştiğinde damaklarda her zaman aranan bir lezzet patlaması gerçekleştirir.Sumak içeceklerde kullanılacaksa o zaman tane formu olan tercih edilmelidir.Sumak kaşık kaşık yenecek bir besin değildir. aşırı tüketimi neticesinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Günlük tüketim miktarını geçmeden, aşırıya kaçmadan tüketildiğinde faydalı olan her besin gibi fazla tüketildiğinde de zararlara neden olabilmektedir.

Sumak Çayı – Sumak Suyu Nasıl Hazırlanır ? 

Malzemeler

2 su bardağı su2 yemek kaşığı tane sumakBal (İsteğe bağlı)

Yapılışı

Eğer bir French Presse varsa daha rahat hazırlayabileceğiniz bu çay için suyu demlikte kaynatmak gerekiyor. Kaynayan demlik,  ocağın üzerinden alınır. Bir bardak suya 1 yemek kaşığı gelecek şekilde demlikte bulunan su miktarınca tane sumak demliğe eklenir.

10 dakika kadar altı kapalı olarak duran demlikte kapağı da kapalı olarak demlendirilir. Elde edilen çay süzülerek bardak veya fincanlara paylaştırılır. Mayhoş bir tadı olduğundan sumak suyu içmek için limon ilavesine gerek yoktur. Ancak istendiği takdirde bal ilavesi yapılabilmektedir. Yalnız önemli bir nokta mümkünse metal değdirilmemesine dikkat edilmesidir.

Sumaklı Limonata

Yaz ve kış aylarında tüketilebilen sumaklı limonata tarifinde bira baklama süresi ve uğraş var. Ama bunları yaptığınız zaman sabrın sonunda ödülünüz olan sumaklı limonatayı içmek ayrı bir keyif olacaktır.

Malzemeler

4 adet limon

1 litre su (1 bardağı sıcak olarak kullanılacak)

30 gram kadar tane halinde olan sumak

1 buçuk bardak toz şeker

1 su bardağı ılık su

Taze nane yaprakları

Yapılışı

Sumak ve bir bardak sıcak su bir fincanda demlenir. Eğer kalmış sumak çayı varsa bu limonatada kullanmak mümkündür.

Diğer bir kâsede şeker ve ılık su karıştırılır ve şekerin yarısı eritilir. Bir tarafta da limonların kabukları rendelenerek limonlar sekize bölünür.

Burada dikkat edilmesi gereken limon kabuklarının beyaz yerlerini asla rendelememek olmalıdır.  Bu hususa dikkat edilmezse limonata acı olur. Sonra 2 bardak su ve şekerin yarısı ile karıştırılıp dolaba konulur. İki saat bekledikten sonra dolaptan alınır mıncıklanır.

Sonrasında suyu süzülerek sumak suyu ve şekerli su ile karıştırılıp homojen bir karışım elde edilir. Afiyet olsun! Şifa Olsun!

Sumak corona virüsüne iyi gelir mi sorusunun cevabı ise henüz bilimsel olarak açıklanmadı. Bu nedenle bu iki tarifi de öncelikle kronik rahatsızlığı olan kişiler sonra ise herkes doktor tavsiyesi üzerine tüketmelidir. Sumak korona virüse iyi gelir mi , sumak corona faydaları , sumak corona virüsüne iyi gelir mi ve sumak corona rüya sorularının cevabı ise hala bir bilimsel araştırma ile belgelenmemiştir. Fakat sumak birçok derde deva bir bitkidir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!