featured

Yapay Zeka Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay zeka teknolojisini hayatımızın her anında görmekteyiz. Nedir bu yapay zeka? İşte, detaylar!

Yapay Zeka

Yapay zeka resmi olarak karşımıza 1956 yılında çıkmaktadır ve yapay zeka teknolojisinin amacı makinelere düşünme yetisi kazandırabilmektir. Yapay zeka ile tasarlanmış makinelere akıllı makineler adı da verilmektedir. Bu insan elinden çıkma makinalar insanların hayatını kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir teknolojidir.

Yapay zeka teknolojisi yanında birçok avantaj ile gelmektedir. Bunlara örnek olarak,

Bir bilgisayardan daha kullanışlı hale gelebilmesi, yeni fırsatları karşımıza çıkarabilmesi, şimdiye kadar yalnızca insanlara has olan fonksiyonları da gerçekleştirebilmeleri, performansı ve üretkenliği arttırabilmesi, problem çözmeyi kolaylaştırması, gelişmiş otomasyonlar üretebilmesi, insan iş gücünü hafifletmesi, olası tehditlere karşı önlemler alabilmesi, hataları en aza indirgemesi, insanların bilgi yüklemesini azaltması, bilgiyi kullanılabilir halde depolaması gibi daha birçok avantaj sıralayabiliriz.

Yapay zekanın bize sağladığı avantajlar dışında elbette dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak,

Yüksek maliyet gerektirir, yazılımının geliştirilmesi kolay değildir, yazılımının geliştirilmesi çok zaman alır, yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle birlikte insanlar makinelere bağımlı hale gelebilir ve bu insanlara zarar vererek insanları tembel bir birey haline getirebilir. Yapay zekanın gelecekte işsizliğe neden olabileceği gibi bir dezavantaj yaratacağı da düşünülmektedir.

Yapay zeka teknolojisinin yanlış ellerde kullanılması da insanlık için tehdit halini alabilir. Fakat bu zeka teknolojisini insanlığa faydalı olacak şekilde geliştirdiğimizde insanlık adına gelişmeye katkı sağlayacak bir teknolojidir.

Yapay Zekanın başlıca alanları,

Uzman Sistemlerin Geliştirilmesi,Doğal Dil İşleme,Konuşma ve Anlama,Robotik ve Algılayıcı Sistemler,Bilgisayar Görü ve Olay Tanıma,Bilgisayar Destekli Öğretim ve ticari alanda kullanılan diğer yapay zeka teknolojileri bulunmaktadır.

Yapay Zeka Mühendisliği

Yapay zeka mühendisliği Türkiye de ilk kez 2019-2020 eğitim yılında 2 üniversite bazında alım yapacak. Yapay zeka mühendisliği okumak adına merak ettiklerinizi ilgili üniversitelerin bilgi işlem bölümünden öğrenebilirsiniz. Geleceği oldukça parlak olan bu meslek her ne kadar zor olsa da oldukça tercih edileceği kesin. Günümüz dünyası artık teknoloji üzerine kurulu olduğundan yapay zeka mühendisliği en çok tercih edilen mühendislik bölümü arasında ilk sıralarda yer alacağa benziyor.

Yapay Zeka Filmi

Yapay zeka filmi 2001 yılında Steven Spielberg yönetmenliğinde vizyona girmiş ve yayınlandığı tarih de sinema listelerini alt üst etmiş bir filmdir. Yapay zeka filmi başrol oyuncusu Jude Law, bu filmde adeta oyunculuğunu konuşturmuştur.

YouTube video

türkiye’de yapay zeka ne durumda diye merak ediyor iseniz, araştırma yaptığınızda oldukça şaşırtıcı sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Düşünebilen yapay zeka çalışmaları hala devam ederken yapılan çalışmalar çok yakında insan gibi düşünebilen yapay zekaların aramızda olacağını gösteriyor. yapay zeka nedir sizler için paylaştık. Yapay zekayı daha fazla öğrenmek için yapay zeka destekli telefonlardan faydalanabilirsiniz.

Yapay Zekanın Sektörel Faydaları Nelerdir?

Yapay zekanın her alanda karşımıza çıkmasıyla birlikte farklı sektörler içerisinde de faydaları bulunmaktadır. Bu sektörler,

1. Perakende Sektörü

Perakende sektöründe yapay zeka ile birçok stok takip yazılımı geliştirildi ve bu perakende sektöründe olumlu sonuçlar verdi. İnsan iş yükünü hafifletmesinin yanı sıra kullanılan zamandan da tasarruf ettirdi.

2. İmalat Sektörü

Yapay zeka ile imalat sektöründe seri üretim yapan cihazlar üretildi. Üretilen bu cihazlardan üretim raporları da alınarak sektördeki hem hata payını düşürmüştür hem de insan iş yükünü en aza indirgemiştir.

3. Spor Sektörü

Spor sektöründe de yapay zekanın etkisi büyük. Spor sektöründe yapay zeka takım koçlarının ekibi nasıl organize edeceğine dair raporlar sunarak insan iş gücünü azaltması yanında daha olumlu sonuçlar veriyor.

4. Sağlık Sektörü

Sağlık sektöründe yapay zeka ile x-ray okuma cihazları hayatımızda yerini aldı ve kişinin sağlık sorunlarına özel olarak iyileştirmeyi sağlayacak ekipmanlar da yapay zeka ile üretildi.

5. Eğitim Sektörü

Her sektörde bulunduğu gibi eğitim sektöründe de yapay zeka teknolojisi bulunmakta. Eğitim sektöründe geleceğe yönelik olarak yapay zeka ile planlanan birçok proje bulunmaktadır. Yapay zeka her sektörde fark yarattığı gibi eğitim sektöründe de şüphesiz fark yaratıp eğitim sektörünü farklı bir boyuta taşıyacaktır.

Türkiye’de Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Üzerine Çalışan Girişimler Nelerdir?

Türkiye’de yapay zeka gelişimi ve makine öğrenmesi üzerine çalışmalar başlanmıştır. Yapay zeka üzerine de şimdiye dek 6 girişim kayıtlara geçmiştir. Bu girişimler ve ne olduklarına dair bilgiler şöyledir;

Udentify – Müşteri davranışlarını analiz eden bir girişimdir.Monument – Resim ve video üzerinden derin öğrenme teknolojileri üzerine çalışan girişimdir.Dahi.ai / Yapaytech – Doğal dil işleme ve makine öğrenmesi üzerine çalışan bir girişimdir. Dahi.ai olarak adlandırılan bir sohbet botu geliştirmişlerdir.Veslabs / Jetlink – Doğal dil işleme kütüphanelerini kullanarak sohbet botları üzerinde çalışan girişimdir.Anatolian Technologies & Labs – Otomobillerin dış dünya ile günlük konuşma dilinde iletişime geçebilmesi üzerine çalışan bir girişimdir. İngilizce ve Türkçe dilleri üzerinde çalışmaktadırlar.Paym.es – Sohbet botları üzerine ilerleyen bir girişim olmasının yanı sıra oluşturdukları sohbet botları ile güvenli alışveriş ve güvenli satış üzerine çalışan bir girişimdir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!