featured

Dinozor Türleri Hakkında Dünya Tarihi Boyunca Bilinmesi Gereken Detaylar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bildiğiniz üzere dünya bir dönem büyük canlılar olarak bilinen dinozor türleri için ideal bir evdi. Fakat bir süre sonra ne olduysa oldu ve dünya tarihi için büyük bir gelişme yaşandı; büyük bir felaket dinozorları yok etmişti. Aslında EN güçlü dinozor türleri, ilk felaketler silsilesinde yok olmuştu.

YouTube video

Göktaşlarından ve volkanik patlamalardan dolayı meydana geldiği düşünülen bu olaylar kara canlılarının %70’ini yok etti. Suda yaşayan canlıların ise %96’sı tamamen yok olmuştu. Daha sonraki süreçte yaşayan dinozor türleri ise bu olaylardan tam 10 milyon sene sonra ortaya çıkmıştı. Bu yazımızda dünyamızın ev sahipliği yaptığı dinozorların türlerine ve gerçek görüntülerine değinmek istedik. İşte, bilmeniz gereken özellikleri ile dinozorların dünyası:

Dinozor Türleri Nelerdir ?

Dinozor türleri, bilinen haliyle dünyanın başına gelen en büyük felakatten sonra ortaya çıkmayı başarmıştı. Bu felaketin öncesinde de dev canlıların ve dinozor benzeri türlerin yaşadığı tahmin edilmekteydi. Fakat bilimsel kayıtlara geçmiş olan ilk türler, yeni jeolojik çağın 10 milyon yıl sonrasında ortaya çıkmıştır.

Dünya tarihi , ilk etapta Arkozor adı verilen büyük sürüngen türlerinin hakimiyeti altındaydı. En bilinen dinozor türleri arasında olan Microraptor ve Argentinosaurus gibi canlılar da 170 milyon yıl boyunca yaşamışlardı. Tüm bu dinozor türleri ve bilgileri, insanların henüz evrilmeden önceki dönemlerine denk düşüyor. O dönemin dünyasındaki baskın ırkı bu devasa büyüklükteki canlılar oluşturuyor.

Dinozor Türleri Nasıl Kayboldu?

Dinozor türleri ve adları konusuna değinmeden önce bu baskın ırkın dünya üzerinden nasıl kaybolduğunun da tartışılması gerekiyor. Edinilen bilgilerin ışığında dinozorlar, henüz insan ırkı doğmadan fosilleşmiş canlılar kervanına katılmışlardı. Büyük bir kitlesel yok oluşun dünya üzerindeki bu devasa canlıların sonu olduğu iddia ediliyor.

YouTube video

Tıpkı henüz dinozorların olmadığı dönemlerde olduğu gibi büyük bir felaketin yeniden gerçekleşmesi bu canlıların da sonunu getirmiştir.

Dinozor Türleri ve Fosiller Hakkında Ortaya Atılan İddialar

Dünya tarihi boyunca süregelen tartışmaların arasında şüphesiz ki dinozorların akıbeti ve şekilleri yer alıyor. Bu durum medyanın da etkisi ile birlikte bir takım efsanelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Dinozor türlerinin isimleri genel olarak bilinirken bu türlerin özellikleri hakkında çok fazla bilgiye rastlanılmayabiliyor.

Dinozor türleri hakkında yapılan ilk araştırmalar da 1824 yılına dayanıyor. Bu seneye dek dinozor fosilleri hakkında elde edilmiş çok fazla bilgi bulunmuyordu. 1824 yılından 150 sene önce bulunan kemikler ise büyük bir insan ırkının kemikleri olarak sınıflandırılmıştı. Fakat Oxford Üniversitesi hocalarından olan William Buckland, bu konuda çığır açacak bir durum keşfetti.

Etobur dinozor türleri arasında yer alan Megalosaurus türüne ait olan bu kemikler Buckland tarafından tanımlandı. Bu tür, dev boyutlara sahip etçil bir kertenkele idi.

Dinozor Fosilleri Tanımlanmaya Başlıyor

Dinozor türleri konusunda elde edilen verilerin gerçekliği de her dönem direkt olarak kanıtlanamamıştır. Bu yüzden dolayı da elde edilen fosiller üzerine çeşitli araştırma metotlarının oluşturulmasına karar verilmiştir. Alman Paleontolog olan Heinrich Georg Bronn da bu konuda çalışmalar yapmıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=Yl4-1QGOTW0

Bronn, fosiller hakkında elde edilen verilerin sınıflandırılması ve saklanması için özel bir alan oluşturmuştur. Tüm bu çalışmalar sayesinde de yeni bulunan fosillerin eskileri ile karşılaştırılması ve sınıflandırılması sağlanmıştır.

Bronn tarafından oluşturulan bu veritabanı ile dinozorların hangi dönemde görüldüğü de ortaya çıkmış oldu. Boynuzlu dinozor türleri ve diğer türlerin hangi tarihlerde sahneye çıktığı da bu sayede belirlenmiş oldu.

Dinozor Türleri Hakkında Ortaya Atılan Efsaneler

Dünya tarihi boyunca dinozorlar hakkında pek çok efsane ve teori ortaya atılmıştır. Bu da fosiller halinde bulunan her bulgunun dinozor olarak tanımlanmasına neden olmuştur. Fakat gelişen bilgisayar teknolojisi ile artık daha sağlıklı bir veri tabanına erişmek de mümkün kılınmaktadır.

Dinozor türleri için ortaya atılan efsaneler de aslında bu canlılara ne olduğu tezi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Kimileri dünyanın başına gelen bu felaketin bir gök taşından kaynaklandığını düşünmektedir. Kimileri ise volkanik olayların dünyanın sonuna yol açtığı tezini savunmaktadır.

Dinozorlar hakkında ortaya atılan efsaneler arasında bulunan kemiklerin mitolojik yaratıklara hayat vermesi de bulunuyor. Buna göre ejderha, grifon, sfenks ve pek çok mitolojik yaratığın da dinozorlardan yola çıkarak oluşturulduğu düşünülüyor. Antik dönemlerde görülen devasa kemiklerin de zamanında nesli tükenmiş hayvanlardan arta kalan kalıntılar olduğu biliniyor.

YouTube video

Çin kültüründe sıklıkla karşımıza çıkan ejderha figürlerinin de dinozorlara dayandığı zannediliyor. Çin’de bulunan ejderha çizimleri ve heykelleri de tarihsel olarak M.Ö. 6000 yıllarına dek uzanıyor. Bu da dinozorların kalıntılarının bulunduğu savını destekleyen görüşler arasında yer alıyor.

Dinozor Türleri Nasıl Bir Görünüme Sahipti?

Dinozor türleri trex gibi bilinen dış görünüşlerin aksine oldukça geniş kapsamlı türlerden oluşmaktadır. Elde edilen fosiller sayesinde dinozorların genel görünümü hakkında da bir takım verilere ulaşılabilmiştir. Türlerin genel görünümleri için daha çok günümüz sürüngenlerinden ya da kuşlarından referans alınıyor. Bununla birlikte filler de dinozorların genel görünümleri için kullanılan örnekler arasında bulunuyor.

Genellikle pek çok dinozor türünde pulların yer aldığı ve bunun bir karakteristik özellik olduğu söyleniyor. Fakat uçan dinozor türlerinin isimleri içerisinde pul yerine uzun tüylerin tasvir edildiği söyleniyor.

Dinozor türleri, renk olarak da netlik kazanmış bir veriye sahip değil. Bunun için yalnızca Melanozom adı verilen türün rengi hakkında bazı tahminler bulunabiliyor. Bunun haricinde dinozorların temel olarak hangi renkte oldukları ne yazık ki bilinmiyor. Söz konusu asırlar önce kaybolmuş bir ırk olduğunda bu konuda söylenecek çok az şey bulunuyor. Örneğin dinozorların cinsiyetleri ya da davranışsal yetenekleri hakkında da sağlam veriler bulunmuyor.

Bu yazımzıda dünya tarihi boyunca tartışılan bir konuya farklı bir açıdan değinmek istedik. Milyon yıl önce nesli tükenen Allosaurus ve Tyrannosaurus gibi türler hakkında daha fazla verinin bulunması halinde eldeki veriler de güncellenecektir. Vide ve yang gibi türler de günümüzde hala gizemini korumaktadır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!