featured

Yerli Elektronik Kelepçe 2021 İtibari ile Kullanılacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yerli elektronik kelepçeler kullanıma hazır hale getirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ürünleri yerinde inceledi ve Eylül ayında Adalet Bakanlığı’na ilk örneklerin teslim edileceğini söyledi. 2021 tarihinden itibaren de yerli üretim kelepçeler tüm illerde kullanılmaya başlanacak.

Bilişim Vadisi, ülkenin teknoloji merkezi olmasını hakkını vermeye devam ediyor. Kocaeli’nde kurulan vadide birçok alanda teknolojik faaliyetler yürütülüyor. Dışa bağımlılığı azaltmak adına yerli ürünler geliştiriliyor. Bu çerçevede çalışan firmalardan birisi olan Ortem firması daha önceden İsrail’den ithal edilen kelepçelerden üretemeye başladı. Firmayı Bakan Varank ziyaret etti ve firma yetkilisinden bilgi aldı.

Ortem Genel Müdürü Ömer Şahin Karaman, bakana kelepçeler hakkında ayrıntılı bilgi aktardı. Ardından da bakan Varank açıklamalarda bulundu. Söz konusu proje Sanayi İşbirliği Projeleri kapsamında Adalet Bakanlığı’nın öncülüğünde Elektronik İzleme Sistemi Hizmet Alımı İhalesi ile başlatıldı. 2021’de kullanılacak olan kelepçelerin yazılım çalışmalarında;

Elektronik kelepçe çalışmalarıEv hapsi ünitesi çalışmalarıMağdur izleme ünitesi çalışmalarıAnlık takip sistemi çalışmalarıAlkol izleme ünitesi çalışmaları yapılıyor ve geliştiriliyor.

İlk Örnekler Eylül Ayında Adalet Bakanlığı’na Teslim Edilecek

Elektronik takip yazılımlı kelepçeler, denetimli serbestlik alarak serbest bırakılan kişilerin takibi için kullanılıyor. Daha önceleri bu kelepçeler yurt dışından ithal ediliyordu ve büyük maliyetler çıkıyordu. Bilişim Vadisi çalışmaları neticesinde devletin kasası yüklü maliyetlerden kurtulacak ve daha az maliyetle kelepçeler üretilecek.

Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, ziyareti ile ilgili olarak;

“ Ziyaretimiz sırasında ürünün ilk prototiplerini görme imkanımız oldu. Eylül ayında ilk ürünler teslim edilmeye başlanacak. Ekimden itibaren de yabancı üründen yerli ürüne doğru bir geçiş olacak.” dedi.

Yerli üretim kelepçelerin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren tüm birimlerce kullanılacağı söyledin. Bu tarihten itibaren ithal kelepçeler tedavülden kaldırılacak ve tamamen yerli üretime geçiş yapılacak.

Kadına Şiddet Cezalarında Yerli Kelepçeler Kullanılacak

Bakan Varank, diğer bakanlıklarla görüşerek yerli ürünlerin kullanımı yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bunu için her bir bakanlık ile iş birliği yapmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak Bakan Varank;

Elektronik kelepçe ihalesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Sanayi İşbirliği Projesi mevzuatı, çok uzun süredir yürürlükte olmasına rağmen bu konuda başarılı bir ihale şimdiye kadar yapılmamıştı.” İfadelerini kullandı.

Yerli üretim kelepçeler denetimli serbestlik uygulaması ve kadına şiddet suçlarında kullanılacak. Bakan Varank kelepçelerin kullanım alanı ile ilgili olarak;

YouTube video
“ Panik butonu olarak kullanılıyor. Adalet Bakanlığımızın yeni tip infaz uygulamalarının yanında özellikle kadına yönelik şiddette teknolojik ürünlerle kadınlarımızın koruma altına alınması da önemli bir konu diye düşünüyoruz.” Dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!