featured

Yapay Rahim ile Hamile Kalmadan Bebek Sahibi Olmak Mümkün mü?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamile kalmak, bir bebek sahibi olmak hemen hemen her kadının hayali. Peki son zamanlar da oldukça dillere dolanan yapay rahim ile bebek sahibi olmak mümkün olabilir mi? İşte, detaylar!

Yapay Rahim

Yapay rahim sayesinde prematüre bebeklerin yaşama olasılığının daha fazla olduğu artık açık bir gerçek. Hamile bir kadın eğer gebeliğinin 24. Haftasında doğum yapar ise bebek genel olarak yaşar. Ancak bu yaşama olasılığı %60 oranındadır ve bu bebekler ömürlere boyunca bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirler. Daha erken doğan bebekler ise (22 hafta civarı) ne yazık ki genel olarak hayatlarını kaybediyorlar.

Yapay rahim ise bu şekilde doğan bebeklerin hayata tutunma oranlarını arttırıyor.  2019 yılının Ekim ayı içerisinde Eindhoven Teknik Üniversitesinden (Hollanda) araştırmacılar yapay rahim cihazının prototipini geliştirmek için 2.9 milyon Euoru fon aldıklarını kamu oyu ile paylaştılar. Şunu da söylemek gerekiyor ki bu proje geliştirilmek de olan tek yapay rahim ( Artificial uterus ) projesi değil.

ABD’li bilim insanları 2017 yılında insan gebeliğinde 28-30 haftaya denk gelen 105-115 günlük kuzu ceninlerini, amniyotik sıvı dolu bir biyo-kese içine taşımışlar ve birkaç hafta sonra kuzular bu keselerden gayet sağlıklı bir şekilde doğmuşlardı.

2019 yılının Mart ayında ise Japonya ve Avusturalyalı bilim insanları yalnızca 95 günlük olan kuzu ceninlerini daha farklı bir sistem ile hayatta tutmayı başarmışlardı. Bu çalışmayı gerçekleştiren ekibin en başında olan Dr. Matthew Kemp rahimde ki cenin gelişimini tam olarak kavrayamadıklarını, bu yüzden de gerekli ortamı tam olarak taklit etmelerinin zor olduğunun altını çiziyor. Avusturalyalı olan grup ise kullanılabilecek prototipin hemen hemen 5 yıl içinde hazır olacağını söylese de Dr. Kemp bunun pek de mümkün olmadığı kanısında.

Yapay Rahim Nedir?

Yapay rahim 2020 en basit tabiri ile, içinde amniyotik sıvının görevini üstlenen elektrolit çözeltisi ile dolu, steril  ve kapalı bir torbadır. Bu sayede rahmi alınan kadınlarında hamile kalması planlanıyor. Şuan için kuzular üzerinde denenen bu yöntem, bilim insanlarının çalışmaları ile önümüzde ki yıllar da gerçek hale gelir ise, çeşitli sorunlar nedeniyle hamile kalamayan kadınlar için de umut olacak. Bu konuda ki çalışmalar hala sürüyor.

Yapay Rahim Fiyatları

Yapay rahim fiyatları henüz hayata geçmediği için belli değildir. Ancak düşünülünce  örneğin, rahim kanseri yüzünden rahmi alınmış ve hamile kalma ihtimali ortadan kalkmış bir kadın, bu rahim sayesinde anne olmak istiyor ise bu Devlet tarafından da karşılanabilir. Şuan için çalışmaları büyük bir yoğunlukla yürütülen yapay rahim, pek yakında anne olmak isteyen kadınlara iyi haberi müjdeleyecek gibi duruyor. 

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için Yapay rahim 2019 oldukça özel bir yeri var. kendi bebeklerinin kokusuna dalmak, gözlerine bakmak ve annelik duygusunu hissetmek isteyen kadınlar büyük bir umut ve merakla yapay bir rahim için beklemekteler. Dileriz en kısa zamanda tıp dünyası yeni bir keşfi geliştirerek herkese umut olur…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!