featured

İskoçya’da Texel Koyunu 368 Bin Sterline Satıldı Texel Koyunu Özellikleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Texel koyunu, dünyanın en pahalı koyunu olarak adını duyurmayı başardı. Embriyodan üretildiği söylenen Double Diamond isimli Tekzel kuzusu 368 Bin Sterlin yani yaklaşık olarak 3 milyon 603 bin TL’ye satıldı.

Kurban Bayramı dönemlerinde en çok konuşulan konu kurbanlık fiyatlarıdır. Herkes cebine uygun olarak en güzel koyunu veya tosunu almak ister. Bunun için de gözünü kestirdikleri kurbanlık için satıcı ile pazarlığa tutuşur. Ama hiç kimse yazımızda yer alan koyuna verilen para kadar bir parayı kurbanlığa vermemiştir.

İskoçya’da satılan ve özel bir cins olan Texel kuzusu açık artırmaya çıkarıldı. Satışa çok sayıda alıcı katılım sağladı. Açık artırma 10 bin 500 sterlin ile başlatıldı ve fiyatlar hiç beklenmedik şekilde hızlıca yükselmeye başladı.

3 Ortak Bir Koyuna Servet Ödedi

Açık artırmanın sonucu hakkında bilgi veren Texel Koyun Derneği ( Texel Sheep Society), Double Diamond kuzusunun ortaklarca alındığını söyledi. 3 ortak toplam 368 bin sterlin teklif verdi. Verilen teklif sonrası başka teklif gelmedi ve rekor bir fiyata kuzu satılmış oldu. Bu satış dünyanın en pahalı koyun satışı olarak tarihe geçti. Bir önceki rekor 2009 senesindeki bir satışa aitti ve teklif edilen miktar 230 bin sterlindi.

Texel Koyun Irkı

Tekzel koyun ırkı 19. Yüzyılda Hollanda’da üretilmiştir. Texel adasında üretimi yapılan koyunun ataları yerel ırk Lincoln ve Leicester ırklarıdır. Az yağlı ve yüksek randımanlı olması için de ilerleyen zamanlarda gelişmesi için seleksiyona tabi tutuldu. Bu ırkı diğer ırklardan ayıran en büyük özelliği kaslı yapısı ve yağ oranının az oluşudur. Diğer koyun türlerine göre yüzde 6-10 oranında sırt ve but etinin fazla olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmış durumda.

Üniversiteler tarafından yapılan araştırmalara göre Tekzel ırkı koyunlar diğer ırklara göre yüzde 60 daha az yem tüketiyor. Bu da canlı olarak kilosunun gerçek değere yakın olduğunu gösteriyor. Diğer bir ifade ile et ve kemik oranı muazzamdır. Tüm bu özellikleri sayesinde Avrupa’nın baskın koyunun olmuş durumda.

Texel Koyun Özellikleri Nelerdir?

Dünyanın en pahalı koyunu olma özelliğini taşıyan Texel’in özellikleri neden bu kadar pahalı olduğunu açıklıyor. Et miktarı, doğurganlık oranı, az yağ sahibi olma gibi birçok özelliği bulunuyor. Tekzelin başlıca özellikleri şu şekildedir.

Diğer ırklara göre çok daha fazla ve kaliteli ete sahip bir et koyunudur.İkiz kuzu doğurma oranı çok yüksektir. Doğurganlığı nedeni ile çokça tercih edilir.Az miktarda yem tüketir ve tükettiği yemin de büyük oranı ete dönüşür.Daha az yem yer ve canlı ağırlık olarak daha güzel kilolar alır.Günde ortalama 450 gram ağırlık kazanır.Kas gelişimi inanılmazdır.

YouTube video

Yağsız ve son derece kaliteli et vermektedir.Yıllık ortama 4 kilogram civarında yün vermektedir ve bu yünlerden çorap, kazak gibi ürünler üretilmektedir.Son derece sakin bir hayvandır. Bu nedenle bakımı kolaydır. Merada sıkıntı çıkarmadan otlanır ve az yer çok verim sağlar.Tüm bu özellikleri sayesinde et koyunları arasında birinciliği zorlamaktadır.Avusturalya, Yeni Zelanda, Hollanda, Danimarka gibi koyun yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerdeki sürülerin yüzde 60’lık kısmını oluşturur.

YouTube video

Koyun ırkları arasında ağırlıklı olarak yetiştirilmesi fiyatlarına da yansımaktadır. Canlı ağırlık artışı ve kas gelişimi sayesinde Texel koyunu fiyatları oldukça yüksektir. Dünyanın en pahalı koyunu unvanına sahiptir. Fakat yetiştiricisine güzel üretim sağlamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!