featured

Dinimizde Kıyamet Alametleri Nelerdir? Gerçekleşen Kıyamet Alametleri Var mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kıyamet alametleri nelerdir sorusunu sürekli kendimize sorarız ve çeşitli kaynaklardan cevaplar bulmaya çalışırız. Tüm inanlar dünyada bir yok oluşun olacağını bilir. Bu yok oluş gerçek bir hayatın yani ahiret hayatının başlangıcını oluşturacaktır. Tüm hesapların görüleceği, boynuzsuz keçinin boynuzlu keçiden hakkını alacağı güne kavuşulacaktır.  

Kıyamet, İslamiyet ve diğer tek tanrılı tüm dinlerde dünyanın sonunun geleceğine ve ölülerin tekrar dirileceğine inanılan gün anlamına gelir. Tek tanrılı dine inanan bütün insanların ortak bir payda içerisinde buluştuğu bir durumdur. Kıyamet alametleri ise kıyamet günü gelmeden dünyada gerçekleşecek olan belirtiler olarak adlandırabiliriz.

Bu belirtilerin bazıları gerçekleşmiş bazıları gerçekleşmemiştir. Bazı alametler büyük bazı alametler küçük olarak adlandırılır. Ama en nihayetinde hepsi Kur’an başta olmak üzere Allah’ın indirdiği 4 büyük kitabın hepsinde geçmektedir. Genel olarak inanmayan insanlar için bir muamma konusu olsa da alametler, tek bir yaratıcının olduğunu düşünen herkesin bildiği bir konudur.

https://www.youtube.com/watch?v=Q08YVT1KnH8

Alametleri belli olan kıyamet gününün ne zaman olacağı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak belirtiler ortaya çıktıkça ve bu belirtilerin şiddeti git gide arttıkça çeşitli tahminler de artmaktadır. 

Hesap günü, mahşer günü de denilen kıyamet gününde insanların dirildikten sonra Allah’a hesap vereceği, günahların bir bir ortaya döküleceği gündür. Herkesin birbirinden kaçacağı, gökyüzünün yarılacağı, ayın ve güneşin yeryüzüne ineceği ve daha pek çok olayın o gün yaşanacağı Kur’an’da geçmektedir.

Kur’an’ı Kerim’de Geçen Kıyamet Alametleri Nelerdir?

Kıyamet alametleri Allah’ın indirdiği diğer kutsal kitaplarda yer alırken en açık şekilde Kur’an’da geçmektedir. Kur’an’ın pek çok ayetinde alametler ve kıyamet günü ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Kıyametin nasıl kopacağı, o gün neler yaşanacağı, alametlerin neler olduğuyla ilgili olan ayetler aslında konunun ne kadar mühim olduğunu gözler önüne sermektedir.

Sur’a üflenmesinden, yerin sarsılmasından, insanların nasıl toplanarak geleceğinden ve sadece kendilerini düşünecekleri gibi daha pek çok duruma değinilmektedir. Kur’an’da direk alametler şunlardır denmemiştir. Ancak Kur’an ayetleri, ayetlerin tefsirleri okunduğunda ortaya çıkan ve insanları sarsarak kendine getirecek belirtiler olduğunu görebiliriz kıyamet günü için.

Küçük Kıyamet Alametleri Nelerdir ve Bu alametler Gerçekleşti Mi?

Kur’an’da belirtilen ve büyük, küçük alametler diye geçen konu açısından bakarsak küçük kıyamet alametleri açısından bazıları için gerçekleşen alametler diyebiliriz.

Hz. Muhammed’e (sav) gelmiş olan kutsal kitap Kur’an’ı Kerim’de bahsedilen alametler için o günden itibaren gerçekleşmiş olan pek çok alamet vardır. Yapılan araştırmalara göre gerçekleşen alametler:

İlimin yerinin cehaletin almaya başlamasıİnsanın bilincini kapatacak içeceklerin yaygın hale gelmesiİnsanların arasını bozacak olayların artmasıCinayetlerin artmasıYüksek binaların artmasıKadın nüfusu ile erkek nüfusunun eşitlenmesi hatta kadın nüfusunun artmasıErkelerin erkeklerle kadınların kadınlarla duygusal olarak yetinmeye başlamasıErkeklerin kadınlara, kadınların erkeklere benzemeye başlamasıZinanın açık seçik ortalıkta yaşanmaya başlaması.İnsanların ölüme istek duymaya başlamasıGece gündüz süre olarak birbirine yaklaşmaya başlamasıKur’an’ın öneminin unutulmaya başlamasıTicaretin dürüst olmayan insanların eline geçmeye başlamasıYalancılığın değerlenip dürüstlüğün terk edilmeye başlanmasıAni ölümlerin artmasıFal gibi astrolojik şeylerin öneminin artması

Gibi daha pek çok küçük ama kıyametin yaklaştığını haber veren belirtiden bahsetmek mümkündür. Bu alametler nerden nasıl biliniyor diye sorulacak olursa Peygamber Efendimiz (sav)’in hadislerinden bu alametlere ulaşmak mümkündür. Peygamber Efendimiz kendi döneminde de aslında ahir zaman diye adlandırdığı yani kendisini görmeden seveceği Müslümanların olacağı günümüz hakkında bilgiler vermiştir. Kendisine gelen ayetlerden yola çıkarak küçük alametler ile ilgili hadiselerden bahsetmiştir.

Büyük Kıyamet Alametleri Nelerdir?

Henüz olmamış ama olursa da kıyametin çok yakın zamanda olduğunu anlayacağımız alametler için büyük kıyamet alametleri ya da gerçekleşmeyen alametler diyebiliriz. Yine Peygamber Efendimiz (sav)’in hadislerinden yola çıkarak o zamanda da gerçekleşmemiş günümüzde de henüz gerçekleşmemiş alametlerin neler olduğunu söyleyebiliriz.

Hz. Mehdi’nin gelecek olması. Hadis ile de sabit olan bu durum için Hz. Mehdi’nin geldiğini şöyle anlayacağız: başının üzerinde bir bulut olan kişi üzerindeki melek bu kişinin mehdi olduğunu ve sözünün dinlenmesi gerektiğini söyleyecektir.Deccal ’in gelecek olması. Kendisinin tanrı olduğunu söyleyecek bir kişi gelerek insanları kendisine inandıracaktır.Hz. İsa’nın gelmesi. Hem hadis hem de ayetlerle sabit olan bu durum bir diğer alamettir. Hz. İsa’nın gökten gelerek dünyaya huzur sağlayacak, haçı kırıp Hristiyanlığı bitirecektir.Dabbet’ül Arz’ın ya da Dabbe’nin dünyaya gelecek ya da dünyada çıkacak olmasıdır. Yerin altından çıkacak olan bir hayvan olan Dabbet’ül Arz, Hz. Musa’nın asası ile dokunduğu kişi mümin ise Cennetlik yazılacak, kafir ise cehennemlik yazılacaktır.Yecüc ve Mecüc’ün çıkacak ya da dünyaya gelecek olması. Dünya’ya kötülük ve fesatlık yayacak olan bu kavim Deccal ’den sonra en tehlikeli kavim olacaktır.

YouTube video
Duman çıkacaktır. Kur’an’da da ayette geçen duman bütün dünyayı kaplayacaktır.Güneşin batından doğup, doğudan batacak olması. Bu olay karşısında imanı olmayanlar imana gelecek ama bir faydasını görmeyecektir. İmanı zayıf olanlar içinde aynı durum söz konusudur.Ateşin çıkacak olması. Dünyayı kaplayacak bir ateş görülecektir.Yer batmasının yaşanacak olması. Arap yarımadası, batı ve doğuda yaşanacaktır.Kabe’nin yıkılacak olması. Habeş de yaşayan bir kişinin bu kutsal yeri yıkacak olması hadislerle de sabit olarak belirtilmiştir.

Kıyamet Alametleri Diyanet Açısından Nasıl Değerlendirilir?

Kıyamet alametleri Diyanet İşleri Başkanlığı açısından ele alınan ve incelenmiş olan bir konudur. İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan din olgusunun toplumsal hayat açısından değerlendirilmesi için bir kuruma ihtiyaç duyulmuştur. Osmanlı zamanından itibaren din işleri için kurulmuş olan din ile ilgilenen kurum ve başında olan kişiler vardı. Zamanla anlam ve görevlerinde çeşitli değişikliklere uğramış olsalar da günümüze kadar gelmiştir.

Bu kurum dini olan konuların toplum hayatına uyarlanması için çalışmıştır. Kendine rehber olarak Kur’an’ı Kerim’i alan kurum pek çok konuda toplumun sorularına cevap vermektedir. Kıyamet konusu da bu kurumun incelediği ve toplumu aydınlattığı konular arasındadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı kendi sitesinde dini sorular başlıklı bir kategoride merak edilen tüm sorulara cevap vermiştir. Kıyamet için de pek çok bilginin bulunduğu kategori sayfayı ziyaret edenlerin en çok ilgilendikleri bölüm olmuştur.

Küçük yani gerçekleşmiş alametler daha çok manevi olarak insanı zedeleyen, toplumun gidişatını manevi olarak olumsuz etkileyen alametler olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyük kıyamet alametleri yani henüz gerçekleşmemiş alametler olduğunda ise artık toplum, dünya denen olgular madden de ortadan kalkacak alametlerdir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!