featured

7 Adımda Borsada Para Kazanma Taktikleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsada para kazanma ve kısa yoldan zengin olma hayali birçok kişinin istediği bir durumdur. Nokta atış bir hisse senedine düşük miktarda yatırım yaparak bir başarı hikayesi yazmak isterler. Bu durum teorik olarak mümkün olsa da pratikte işler biraz karışmaktadır. Büyük bir başarı hikayesi yazmak isterken dönüşü olmayan bir çöküş hikayesinin kahramanı olabilirsiniz.

Borsa oynamak tabiri her ne kadar masum bir kelime gibi görünse de aslında bir oyun değildir. Ciddi eğitimlerin ve araştırmaların gerektiği bir kazanç kapısıdır. Nasıl ki bir iş yer açtığınızda batma riskiniz varsa borsada da aynı durum söz konusudur. Nasıl ki iş yerinizin kar elde etmesi için düşükten ürün alıyor ve kar marjı ile satıyorsanız, borsada da aynısının olması beklenir. Fakat borsada şöyle bir durum var ki düşükten aldığınız hisse senedi, daha sonra aldığınız fiyatın da altına düşebilir.

Borsada Nasıl Para Kazanılır?

Borsada işlem yaparak para kazanmanın birçok farklı yöntemi vardır. Burada sizin ne kadar zamanda, ne kadar bir kar elde etmek istediğiniz stratejinizi belirlemenizde etkili olacaktır. Al-sat yaparak küçük miktarlarda kısa süreli kazanç sağlayabilirsiniz. Ya da büyük yatırımlar yapabilir ve uzun vadede bir kazanç sağlayabilirsiniz.

Borsada para kazanma bir eğitim, bilgi ve tecrübe geçmişi gerektirir. Başkalarının fikirlerinden faydalanılabilir fakat başkalarının fikri ile yatırım yapmak mantıklı değildir. Sonuç itibari ile borsa bir yatırım aracıdır ve diğer yatırımcılar sizlerin rakibidir. Sizin hissenizin düşmesini ve zarar etmenizi isteyebilirler. Hisseniz düştüğünde o hisseleri satın almak ve yüksek fiyattan satışa sunma hedefleri olabilir.

YouTube video

Yukarıda bahsettiğimiz hatalara düşmemek ve borsa piyasasında av olmamak için yapmanız gerekenler vardır. Şimdi borsa nasıl oynanır, nelere dikkat edilmelidir, taktikler nasıl belirlenmelidir adım adım bahsedelim. Buradaki adımları kendinize birer rehber edinebilir ve yatırım konusunda daha temkinli ve sağlam adımlarla ilerleyebilirsiniz.

1- Uzun Vadeli Yatırımlar Yapın

Borsada önemli olan belirlediğiniz hedefe varmaktır. Bunun olması bazen 1 ay, bazen 1 yıl, bazen de birkaç yıl sürebilir. Fakat hedefe varmak için sabır en büyük yardımcınız olacaktır. Buradaki en önemli nokta sabır eşiğinizin ne kadar olduğudur. Yani yatırım yaptıktan sonra o paraya ne kadar süre sonra ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz.

Bunu belirlerken de yatırımın ne için kullanılacağı önemlidir. Ev almak, araba almak, çocuğunuzun geleceği için yatırım yapmak ya da kısa vadede büyük paraya sahip olmak… Yatırım amacınızı belirlemek sabır eşiğinizin de belirlenmesi anlamına gelir.

YouTube video

Ünlü yatırımcı ve dünyanın en zengin adamları arasında bulunan Warren Buffet bu konuyu şu cümle ile açıklıyor;

“ Bir hisseyi 10 yıl süresince elde tutmayı düşünmüyorsanız onu 10 dakikalığına bile elde tutmayı düşünmeyin.”

2- Risk Sırınızı Belirleyin

Borsada para kazanma eldeki paranın yatırım yapılması ile gerçekleşmektedir. Fakat bu yatırım sizin günlük gelirinizin dışında, sizin hayatınızı etkilemeyecek para ile yapılması önerilmektedir. Bu paranın da ne kadarını risk edebileceğinizi belirlemeniz gerekir. Çünkü borsa her ne kadar bir kazanç kapısı olarak görülse de büyük zararların da yaşandığı bir piyasadır. Bu zarara katlanma eşiği her yatırımcıda farklı seviyededir.

Yatırım yapılan hisse düştükçe yatırımcının da sinir kat sayısı düşmektedir. Bu da psikolojik sorunların çıkmasına ve düşünmeden hareket edilmesine olanak sağlamaktadır. Düşünmeden yapılan işlemler de büyük zararlara yol açmaktadır.

YouTube video

Bu durum risk toleransı olarak da adlandırılmaktadır. Risk toleransı; kişinin eğitim durumuna, maddi olanaklarına, yaşına ve çevresine göre farklılıklar göstermektedir. Elde edilmek istenen kar marjına ulaşmak için her bir yatırımcı farklı miktarlarda risk sınırı belirler. Kimisi 100 TL kazanç için 1000 TL’den vazgeçerken, kimisi 1000 TL kazanç için 100 TL’sini riske atmak istemez. Bu dengenin çok iyi belirlenmesi gerekir.

3- Duygu Kontrolü Sağlanmalıdır

Borsada para kazanma noktasında en büyük engel olarak anlık değişen duygular yer alır. Elde tutulan hissenin düşüşe geçtiğini görmek yatırımcıyı korku ve heyecana sürükler ve mantıksız işlemler yapmaya zorlar. Bu durum belki de sizi büyük bir kar oranından alıkoyacaktır.  

Aslında hisselerin yükselip düşmesi yatırımcının duygusu ile paraleldir. Eğer yatırımcılar şirket hissesi hakkında olumsuz duygulara kapılır ise o hissenin değeri düşmeye başlar ve hızlı satışlar gerçekleşir. Ama yatırımcı hissesine güvenir ve ilgi duyarsa bu sefer o hissenin değerinin arttığı görülür. Duygu kontrolü bu noktada çok önemli bir özelliktir.

YouTube video

Borsada isimlerini sıklıkla duyduğumuz boğa piyasası ve ayı piyasası zamanlarında duygu değişimleri sıklıkla görülür. Paniğe kapılan yatırımcılar bu dönemlerde ani kararlar alırlar ve bu durum yatırımları açısından beklenmedik sonuçlar görmelerine neden olur. Bunun başlıca nedeni ise piyasalar hakkında detaylı ve gerekil bilgiye sahip olunmamasıdır.

4- Borsada Para Kazanma: Günlük Olarak Tabloyu Takip Etmeyin

Her normal yatırımcı gibi aldığımız hissenin ya da altının günlük olarak gidişatını merak etmek en doğal hakkımızdır. Fakat bu durum hem yatırımın gidişatı açısından hem de psikolojiniz açısından pek tavsiye edilmemektedir.

Bu durumu şu şekilde düşünebilirsiniz; bir araziniz var ve her gün o arazinin fiyatı hakkında bilgi takibi yapıyorsunuz. Arazinin fiyatı arttığında mutlu oluyor, düştüğünde ise mutsuz oluyorsunuz. Fakat arazinin fiyatı düşmeye başladığı an hemen satışını gerçekleştirmek güçtür. Arazidir ileride değerlenir nasılsa diyerek arazinizi elinizde tutmaya devam edersiniz.

YouTube video

İşte tam da bu örnekte olduğu gibi hisseler de aynıdır. Bir hissenin değeri şuan düşüşte olabilir fakat belki 3 ay sonra belki 3 yıl sonra değerlenebilir. Borsa bir yatırımdır ve beklemek gerekir. Sürekli ekranda takip ederek işlem yapmak büyük zararlara yol açabilir. Borsada para kazanma yolunda bunu uygulamak önerilmemektedir.

5- Borsanın Temel Bilgilerini Öğrenin

Her iş bir eğitim gerektirir. Nasıl ki bir berber, bir öğretmen, bir hakim olmadan önce eğitim ve tecrübe gerekiyor. Aynı şekilde borsada yatırım yapmak ve borsada para kazanma oranını yükseltmek için de bir eğitim düzeyi gereklidir. En azından başlangıç için temel bilgilerin, bazı terimlerin bilinmesi gerekir.

Borsaya başlayan her yatırımcının bilmesi gereken başlıca konular şunlardır;

Borsa emir türleriTemel teknik analizler ve hisse senedi seçimiYatırım hesapları türleri hakkında bilgiFinansal ölçümler ve tanımlar

6- Tek Bir Hisse Üzerine Odaklanmayın

Borsaya yeni girenlerin yaptığı en büyük hata tek bir hisse üzerine yatırım yapmak ve buradan kazanç elde etmeye çalışmaktır. Fakat piyasanın acemisi olan kişiler bu şekilde bir yatırım yaparak tüm yatırımını riske atabilir. Bu şekilde bir yatırım yerine birikimi farklı hisselere dağıtmak daha doğru bir seçim olabilir.

Piyasanın nabzını ve gereklerini öğrendikten sonra tüm yatırımlarınızı bir hisse senedi üzerinde toplayabilirsiniz. Adrew Carnegie bu konuyu şu cümle ile açıklamaktadır;

https://www.youtube.com/watch?v=N8m4jLk4wq4
“ En güvenli yatırım stratejisi tüm yumurtalarınızı bir sepete koyup o sepeti izlemektir.”

Tabi bu şekilde bir düşünceye sahip olmak için borsada para kazanma yolunda belirli bir seviyeye gelmeniz gerekir. Artık strateji yapma, analiz etme, grafik yorumlama gibi konularda yeterli bir düzeye gelindikten sonra yukarıdaki sözü kendinize rehber edinebilirsiniz.

7- Yatırım Tavsiyelerine Kulak Asmayın

Borsada zarar eden yatırımcıların büyük çoğunluğu güvenilir olmayan yatırım tavsiyelerine kulak asanlardan oluşmaktadır. Kimse sizin dostunuz değildir. Bu nedenle duyumlarla veya tavsiyelerle işlem yapmaktan kaçının. Kendi analizlerinizi ve değerlendirmelerinizi yaptıktan sonra hissenizi ve işlemlerinizi belirleyin.

Yatırımlar ve kazançlar kişiye özeldir. Geleceğinizi şekillendirirken dışarıdan birisinin hayatınıza müdahil olmasına müsaade etmeyin. Şirket içinden bilgi geldi gibi duyumlara kulak asmayın. Borsa bir finans savaşıdır ve bu savaşta herkes kendi hamlesini belirlemelidir. Borsada para kazanma ancak bu şekilde gerçekleşebilir.

Borsada Para Kazanma: Borsada Kime Yatırım Yapmalı?

YouTube video

Borsada birçok şirketin hissesi vardır. Bu hisseler belirli fiyatlarda ve belirli miktarlarda piyasaya sunulur. Borsada para kazanma doğru hisseyi tespit ederek başlar. Burada hangi hisseye ve kime yatırım yapacağınız tamamen sizin kendi analizinizle ortaya çıkacaktır. Uzmanların tavsiyesi genel itibari ile temettü dağıtım oranı yüksek hisselerin tercih edilmesi yönündedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!