featured

Mantar Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak! Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mantar yetiştiriciliği yaparak para kazanma fikri son 10 yıldır birçok kişinin planları arasında yer alıyor. Bazı kişiler bu fikri hayata geçirerek tesislerini ve kazançlarını çoktan büyütmeye başladı bile. Ama çoğu kişi hem net bilgi edinemediğinden hem de zarar ederim düşüncesiyle bir girişimde bulunamadı.

Mantar, mutfakta kullanılan en zengin protein içeren ürünlerden bir tanesidir. Lezzeti ve faydası sayesinde birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle de büyük bir pazarı vardır. Tabi burada önemli olan hangi mantar türünün daha büyük bir pazar payına ve kar marjına sahip olduğunu tespit etmektir.

Mantar hasadı, diğer ürünlere göre daha hızlı ve sık olduğu için birçok üretici tarafından tercih edilmektedir. İlk ürünlerin kısa sürede toplanabilmesi açısından üreticiler satışlarını da erkende yapabilmekteler. Bu sayede maliyetler ilk hasattan çıkarılarak kar için çalışmalar yapılmaktadır.

İşte yukarıda bahsettiğimiz bu artı yönlerden ötürü birçok girişimci mantar yetiştiriciliği konusunda plan yapmaktadır. Bu girişimlerin bir kısmı istiridye mantar yetiştiriciliği üzerine gerçekleşmeye başlamış durumda.

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantar üretimi teoride kolay olsa da işin içerisine girildiğinde emek gerektiren bir meslek olduğu anlaşılmaktadır. Tabi yine de farklı üretimlere göre uğraşı fazla yoktur ve getirisi bereketlidir. Uygun ortam koşulları sağlandığı takdirde mantarlar kısa sürede toplama olgunluğuna erişmektedir. Ayrıca bir mantar kompostu birden fazla hasat yapmaya imkan sağlar.

YouTube video

Verimli bir hasat sonrası üreticisini memnun edecek bir getiri sağlamaktadır. Maliyeti ilk yetiştiricilik safhasında biraz fazla olsa da ilerleyen dönemlerde bu durum amorti edilmektedir. Kar almaya başlandıktan sonra büyük kazançlar elde edilmektedir.

Mantar üreticiliği sırasında dikkat edilmesi gereken adımlar vardır. Bu adımlar dikkatli şekilde atıldığında kaliteli bir tesis kurulabilir ve kaliteli ürünler elde edilebilir. İşte o adımlar…

1- Mantar Yetiştiriciliği: Ne Tür Mantar Yetiştireceksiniz?

Birçok mantar çeşidi arasından hangi mantar türünün daha karlı ve pazarının büyük olduğunun tespiti yapılmalıdır. Aksi halde fiyatı yüksek olsa dahi pazarı olmayan bir mantar yetiştirmeniz durumunda satış yapmanız kolay olmayabilir.

Genel olarak mantar denildiğinde akla market reyonlarında sıklıkla gördüğümüz beyaz ve küçük kültür mantarları gelmektedir. Fakat piyasada bol miktarda bulunan bu mantar türü ucuz olduğu için ve çok sayıda yetiştiricisi olduğu için rekabeti zordur. Rekabet edilebilir bir ürün üretebilmek için ciddi bir tesise ihtiyaç vardır. Bu da büyük bir yatırım gerektirmektedir.

YouTube video

Bunun farkında olan girişimciler son dönemin popüler mantarı istiridye mantarına yönelmiş durumda. Büyük ebatlarda olan ve lezzeti damaklarda kalan bu mantarın yetiştiricileri kazançlardan da oldukça memnun gözüküyor. Siz de hem yatırımınızı hem de kazancın hedefinizi belirleyerek yetiştireceğiniz mantara karar vermelisiniz.

2- Mantar Yetiştiriciliği: Tesis Yerinin Belirlenmesi

Mantar üreticilerinin hayat hikayelerine bakıldığında genellikle bodrum katında hobi olarak bu işe başladıklarını anlatırlar. Kendileri için başladıkları bu işte zamanla üretim kapasitelerini artırarak bir istihdam sağlama noktasına gelmişlerdir. Eğer sizin hedefiniz büyük ise ve bu işi ticari anlamda yapacaksanız kuracağınız tesisin büyüklüğü de önemlidir.

Tesis büyüklüğünün yanında nem, ışık derecesi ve suya yakınlık gibi durumların mantar üretiminde etkili olduğu bilinmektedir. Mantarlar nemli ve gölgelik alanları sever. Bu uygun ortamlarda hızlı ve kaliteli şekilde üretim yapılmaktadır. Bu nedenle tesis yeri belirlenirken bu faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

3- Mantar Yetiştiriciliği: Mantar Üretim Tesisinin Kurulumu

Artık yetiştireceğiniz mantar türüne karar verdiniz. Bu işi aileniz için değil ticari olarak yapacağınızı da kararlaştırdınız. Bu nedenle de büyük bir tesis alanı buldunuz. Artık son adım olarak tesisin kurulumuna geçebilirsiniz.

Mantar üretimleri genel olarak seralarda yapılmaktadır. Bu seralarda nemli hava ortamı oluşturulmaktadır. Bu havanın oluşması için sera buğusu veya sis makinesi sistemleri tercih edilmektedir.

Sera buğusu ile ortamın nem miktarını ayarlamak ucuz yollu bir sistemdir. Bunun için piyasada satılan kullanışlı bir buğu makinesi almanız gerekir. Bu makine ortamdaki su damlacıklarını hava tutarak nemin ayarlanmasını sağlamaktadır.

Sis makinesi ile nemli ortam ayarlaması yapmak ise daha teknolojik bir sistemdir. Bu makine ortamdaki su miktarını daha verimli kullanır ve otomatik ayarlama ile uygun hava koşullarını sağlar. Uygun hava koşullarını bulan mantarlar da hızlı ve kaliteli şekilde yetişmeye başlar.

YouTube video

Mantar komposlarını sabit tutabilmeniz için ve dar alanda daha verimli üretim yapabilmeniz için raf sistemi kurabilirsiniz. Bu raf sistemi içinbir demir ustasından yardım alabilirsiniz. Ya da direkt olarak mantar yetiştirebilmeniz için tam bir kurulum hizmeti sunan firmalarla anlaşabilirsiniz. Bu firmalar sizlere sera sistemini kurarlar ve ilk üretim için gerekli olan mantar komposlarını da tedarik ederler.

Mantar komposu hazırlaması, mantar yetiştirmesi ve mantar yetiştiriciliği hakkında detaylı bir eğitim verebilirler. Ayrıca bazı firmalar üreteceğiniz mantara da talip olabilir. Bu sayede bir satış sözleşmesi imzalayabilir ve mantarlarınızı ürettiğinizde alıcınız hazır olur.

Mantar Yetiştiriciliği Kazancı

YouTube video

Mantar yetiştiriciliği yaparak kazanacağınız para, ürettiğiniz mantar cinsine ve miktarına göre değişiklik gösterir. Kültür mantarı ayrı, trüf mantarı ayrı, istiridye mantarı ayrı bir satış fiyatına sahiptir. Tarım sektöründe elde edilecek kazanç tamamen ürün kalitesi ve miktarı ile alakalıdır.

Bu nedenle istiridye mantarı üretimi ya da başka bir mantar yetiştirmek için önce maliyet hesaplaması yapılmalıdır. Mantar yetiştiriciliğinin size ne kadar bir kazanç sağlanacağı tespit edilmelidir. Mantar türleri ve yetiştiriciliği için halk eğitim merkezlerinde verilen kurslara katılım sağlanabilir. Eğitimli bir şekilde yapılan tarım çok daha verimli ve kazançlı olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!