featured

Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir? Ağrı Kesici Kullanımı Duyguları Köreltiyor mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir? Hangi Ağrı Kesiciler Duygularımızı Köreltiyor?

Ağrı kesicilerin yan etkileri, kimi zaman çok fazla hissetmesek de kendini bazı semptomlarla belli edebiliyor. Bazı insanlar ağrı kesici kullanımı ile duygu değişimi bile yaşadıklarını iddia etmektedirler. Peki ağrı kesicilerin yan etkileri duyguları gerçekten etkiliyor mu? 

Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir? 

Çeşitli hastalıkların başında, en çok hissettiğimiz nöropatik ağrılar, baş ağrısı, eklem ağrıları, bel ve sırt gibi ağrı çeşitlerinden oluşuyor. Günümüzde birçok insan gün içerisinde sık sık baş ağrısı çektiklerinden şikayet ederler. Özellikle bilgisayar başında çalışanların en fazla göz ağrısı şikayeti ile doktora başvurdukları söylenmektedir. Bu gibi ağrılarda ilk başvurulan yollardan birisi olarak ağrı kesici kullanımıdır. Kullanılan ağrı kesiciler, uzun süreli kullanım söz konusu olduğunda geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir. 

Ağrı kesicilerin yan etkileri söz konusu olduğunda ilk sorulan parol ağrı kesici yan etkileri olmaktadır.Yoğun ağrı kesici kullanımında, öncelikle mide ve sindirim sistemi olmak üzere birçok organ etkilenmektedir. Mide dokusuna zarar veren ilaçların, ciddi hastalıklara sebep olduğu gözlenmiştir. Karaciğer fonksiyonlarını da yavaşlatan ilaç kullanımı, ileri vadede karaciğer yetmezliklerine sebep olabilir. 

Birçok ilacın içinde bulunan kimyasallar, ilaçların vücuttan atılmasını zorlaştırır. Vücutta uzun süre kalan kimyasal maddeler ise, ileri vadede böbrek yetmezliği gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Kısa süreli mide bulantısı, titreme, ateş gibi yan etkilere sebep olabilen ağrı kesici ilaç kullanımı, önlenmezse çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Yan etkisi olmayan ağrı kesici yoktur. Baş ağrısı gibi nöropatik ağrılar için bitkisel bir çözüm olarak lavanta yağını tercih edebilirsiniz.

Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir? En Güvenilir ve Yan Etkisiz Ağrı Kesiciler Nelerdir?

Ağrı kesici ilaçlar, kronik ya da stres kaynaklı ağrıları kısa süreli dindirmek amacı ile kullanılır. Ancak bazı hastalıkların sebep olduğu ağrılar söz konusu ise, mutlaka doktora danışıp doğru teşhis ile gerekli ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Vücudun etki ettiği yerlere göre bir çok farklı ağrı kesici türü vardır. Reçete edilmeyen ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Özellikle gebelikte ve çocuklukta kullanımı en az ağrı kesici yan etkileri yapan ilaçlar, parasetamol ilaçlardır. En zararsız ağrı kesici hap diye bir şey maalesef ki yoktur. Danışılmadan ve fazla kullanılarak alınan her ilaç belli oranda zararlıdır. Bu yüzden parasetamol yan etkileri de mutlaka araştırılıp, göz önünde bulundurulmalıdır. 

Nurofen cold yan etkileri göz önüne alındığında, ilk akla gelen apranax baş ağrısı ilaçları, kullanıcılar için ilk kolay tercih olarak gözükse de, şu ana kadar hiç yan etkisi bulunmayan ağrı kesiciye rastlanmamıştır.

Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir? Ağrı Kesici İlaçlar Kanı Sulandırır mı?

Ağır stres altında kalındığında vücudun ağrı ile tepki göstermesi, bir çok insanı ilaç kullanımında yanıltır. Ancak ağrıların sebepleri kronik ağrılar ve başka bir hastalığın nüksetmesi ise, geç kalınmadan tedaviye başlanmalıdır.

Bir de kan sulandırıcı olacak kullanılan ağrı kesiciler vardır ki, yanlış doz kullanımı beklenmedik kanamalara ve tansiyon yükselmesine yol açabilir. Doktorun hastaya tedavisi doğrultusunda reçete ettiği ağrı kesiciler dışında, hastanın başka bir ağrı kesici daha kullanması, vücutta kalıcı ve ciddi hasarlara sebep olabilir. 

Aspirin ve ağrı kesici kullanımında, doktorun verdiği talimatlar dışında bir kullanım yapılırsa, aspirin kan sulandırıcı ilacın moleküllerinden ayrılmasına sebep olur. Yüksek tansiyon gibi ciddi hastalıklarda, doktorun reçete ettiği ağrı kesici ilaçlar alınmamalıdır. 

Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir? Ağrı Kesiciler Duyguları Köreltiyor mu?

Ağrı kesicilerin yan etkileri sadece vücuda olmamakla birlikte, bazı hastalarda duygu durum bozukluğuna sebep olabilmektedir. Pek çok araştırma ağrı kesici kullanan bireylerin, düşünme süreçlerinin olumsuz etkilendiğini ve beyin kimyasının bozulması ile birlikte duygu, karar gibi yeteneklerinin de etkilendiğini açıklamışlardır. 

Son zamanlarda yapılan birçok araştırma ile birlikte görülmüştür ki, ibuprofen ve asetaminofen içeren ilaçlar insanların yaşama şekillerini değiştirerek tepkilerini de etkilemiştir. Özellikle plasebo ilaçları ile karşılaştırılan asetaminofen ilaçlar, kullanıcıların diğer hastalara göre daha az acı ve tepkime hissettiklerini ortaya çıkarmıştır. İncelemeler asetaminofen ilaçların pleasabo ilaçlara göre bir çok oyuncunun oyun esnasında verilen komutlara daha fazla hataya eğilimli olarak oynamasına neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden ağrı kesicilerin doğru kullanılma tekniklerini araştırmak hayati önem taşımaktadır. 

Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir? Ağrı Kesiciler Pozitif Duyguları Öldürüyor mu?

Plasebo alan hastalar ile kıyaslandığında, bir doz asetaminofen alan hastaların başkalarının  duygusal acılarını daha az önemsediklerine rastlanmıştır. Ağrı kesiciler sadece fiziksel değil, beynin düşünme sistemini etkileyerek kişinin düşünme ve duyguları hissetme yeteneklerini de belli miktarda azaltıyor.

Araştırmalara göre ağrı kesici kullanımı ile beraber acı verici olaylara karşı verilen tepkilerin azalması, kişilerin psikolojileri açısından yanlış duygu durumları içerisinde bulunduğunu gösterir. Bu tip ağrı kesicilerin bir de antidepresanlarla birlikte kullanılması, ileri vadede daha ciddi ve kalıcı sorunlara yol açabilir. 

Bonus! Paresetamol kullanımı ile ilgili daha fazla bilgilenmek istiyorsanız, sizin için bir öneri getirdik.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!