featured

Belgesel Önerileri ile Ufkunuzu Genişletin! 20 Adımda Belgesel Önerileri ile Bakış Açınızı Değiştirin

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belgesel önerileri çoğu zaman çevrenizden, internetten araştırdığınız konuların başında yer alabilir. Günümüze kadar her ne kadar televizyonlarda hayvan belgeselleri baskın olsa da belgesel türleri bununla sınırlı değildir.

Belgesel türleri nelerdir diye soracak olursanız; tarihi belgeseller, sanat belgeselleri, psikolojik belgeseller, hayvan belgeselleri gibi çok farklı türlere ayrılmış olduğunu göreceksiniz.

İlginize ve gelişmek istediğiniz konuya göre belgesel önerileri alabilirsiniz. Fakat bu noktada belirli bir alana kalmadan farklı belgesel türlerini izlemeniz önerilir.

YouTube video

Çünkü kabul edilenin aksine tarihi belgesel önerileri dahil diğer belgeseller de bilgi edinmeniz adına ciddi bir kaynaktır. Bu kaynaklar sadece boş zamanla kalmayacak kadar değerlidir.

Eğer bir kere belgesellerin tadına varırsanız, boş zamanı belgesellere uydurmaz aksine belgesel için özel vakitler ayırmaya başlarsınız.

İşte izlediğiniz takdirde ufkunuzun genişleyip, düşünceleriniz artacağı belgesel önerileri

Güncel Belgesel Önerileri Listesi | Bilginizi Arttırmak için Hemen Belgesel İzle!

Güncel belgesellerden oluşturulmuş bu listede tarih belgeselleri dahil birçok konuda oluşturulmuş yapıtlara erişebilirsiniz.

Her bir belgesel önerisi farklı platformlarda izleyiciye sunulmuştur. Ancak internet dünyasında ufak bir araştırma yaparak kısa sürede internette bulup izleyebilirsiniz.

1- Pavyon

Türk belgeselleri arasında yer alan Pavyon, farklı bir belgesel isteyenlerin tercih edebileceği ilk öneridir. Ankara’nın pavyon konusunda ne kadar ünlü olduğu şüphesiz  bellidir. Hatta Ankara’nın ekonomisine ciddi bir katkı da sunmaktadır. Bu renkli hayatın nasıl sürdüğü, ne gibi etkiler yarattığı belgeselde konu ediniyor.

2- Teyit

YouTube video

Teyit.org oluşumundan haberdar olanlar bilir ki bu oluşum ortaya atılmış haberlerin gerçekçiliği konusunda insanlara bilgi veriyor. Günümüzde sayısız haberin sosyal medya aracılığıyla paylaşıldığı bilinmekte. Peki kaçı gerçek haberi temsil ediyor? Belgesel önerileri arasında yer alan Teyit tam olarak bu konuyu ele alıyor. 3 mini belgeselden oluşuyor.

3- The True Cost / Gerçek Bedel

Günümüz belgesel önerisi olarak kesinlikle izlemeniz gereken belgeseller arasında yer alıyor. Moda belgeseli zannedebilirsiniz, kısmi olarak da doğru aslında. Ancak bu belgeselin konusu genel olarak tüketim çılgınlığını ele alıyor. Fakat bunu yüzeysel ve sığ bir belgesel olarak ele almayın. 1.30 saatlik bu belgesel de giyim sektöründe tüketimi arttıranlar ve tüketime yetişmeye çalışanların hayatını göreceksiniz.

4- Finding Vivian Maier

YouTube video

Amatör ya da profesyonel olarak fotoğrafçılık ile ilgilenenlerin göz atması gereken belgesel önerisi olan Finding Vivian Maier bulunuyor. 1951 gibi geçmiş bir yılda daha 20li yaşlarındayken Fransa’ya gelip yıllarca dadılık yapan Vivian Maier’in amatör sokak fotoğrafçılığı konusundaki gelişimini film belgesel tadında izleyeceksiniz.

5- The Artist is Present / Sanatçı Aramızda

Marina Abromoviç’i tanımayan neredeyse yoktur. Bir dönem sosyal medyada çok paylaşılan linçci anlatan bir videoya konu olmuştu. Bu belgeselde ise Sırp sanatçının herhangi bir gösterisine nasıl hazırlandığını, arkadaşları ve sanat dünyasındaki isimlerden öğreneceksiniz. Sanatseverlerin mutlaka bakması, izlemesi, izlenmesi gereken belgesel önerileri listesi içine eklemesi gereken bir yapıt!

6- Memory Games

YouTube video

Biraz psikoloji belgeseli biraz ise ilginç hayatlar diyebiliriz. Belgeselin genel konusu hafızası çok iyi olan insanlardır. Hafıza neye göre belirir? Bazılarının belgeseli neden bu kadar iyi? Hafıza doğuştan mı gelir yoksa geliştirilebilir mi? Bu ve bunun gibi birçok soru bu belgeselde konu oluyor. Belgeseli çok iyi olan insanlarla çekilmesi ise belgesele kalite katıyor. Netflix mini dizileri, belgeselleri arasında bulabilirsiniz. 

7-Generation Wealth

Tarihi belgeseller arasına eklenebilecek kalitede bir belgesel önerileri olarak alabilirsiniz. Geçmişte yaşanmış olayları örnek göstererek günümüze de ışık tutuyor. Kişisel yolculuk kadar küresel ekonomi ya da giderek değişime uğrayan Amerikan rüyasını ele alıyor. Kapitalizm, narsistlik ve doyumsuzluk ele alınan diğer konular arasında. Günümüze dair bazı benzerlikleri de göreceksiniz… Kesinlikle izlemelisiniz!

8- Chiara Ferragni: Unposted

YouTube video

Biyografi belgesel türü olarak adlandırabileceğimiz bir belgesel türüdür. Chiara Ferragni aslında ilk influencer isimlerinden birisi. Kendisi, moda fenomeni olarak tanınıyor ve dünyada ilk ismi de denebilir. Belgesel de yer aldığı moda sektörünün dijital dünyanın yayılmasıyla nasıl değiştiğini, fenomen isimlerin bu konudan nasıl etkilendiğini ve etkilediğini göreceksiniz.

9- Robin Williams: Come Inside My Mind

Usta oyuncular arasında yer alan ve 2014 yılında kaybettiğimiz Robin Williams… Kendisine çoğu zaman filmlerdeki karakteriyle erişsek de elbette onun da bir özel hayatı ve yaşantıları vardı. Ölümünün dünya çapında üzüntüye sebep olmasından tam dört sene sonra onun hakkında bir belgesel yapıldı. Belgesel önerileri arasında sunduğumuz bu yapımda Williams’ın özel hayatını yakından izleyeceksiniz.

10- Bitter Rivals

YouTube video

Hem psikolojik belgeseller hem de en iyi tarihi belgeseller arasında sunabileceğimiz bir seri belgeselidir. Tarihi belgesel önerileri arasına mutlaka eklemeniz gereken Bitter Rivals geçmişte ve günümüzde karışık olan Orta Doğu’nun bu halde olmasının sebeplerini gözler önüne seriyor. Neden sürekli Orta Doğu karışık diye merak ediyorsanız göz atmalısınız.

11- Cosmos: Bir Uzay Yolculuğu

Her ne kadar 2014 yapımı bir belgesel olsa da geçmişte de gelecekte de izlenmesi gereken belgeseller arasında yer alıyor. Belgesel izlemek insana ne katar diye düşünüyorsanız eğer bu belgeselle ne derece bilgi sahibi olabileceğinizi ölçebilirsiniz. National Geograpic tarafından yayınlanan bu belgeselin konusu adından da anlaşıldığı üzere evren ve evrenin gizli yönleri…

12- The Man Who Climbed Everest 21 Times

YouTube video

Eğer hem görsel bir şölen hem de gerçek hayat hikayesi içeren belgesel önerileri arıyorsanız, tam size göre bir yapıt! Everest’e tırmanmak profesyonel ya da amatör tırmanıcıların bir hayalidir. Bilinen bu gerçeğe Sherpa adında bulunan bir yerel halk yardımcı oluyor. Sherpa halkının tırmanış konusundaki doğuştan yetenekleri ve gerçek tırmanış görüntülerine hayran kalacaksınız.

13- Minimalizm : A Documentary About the Important Things

Minimalizm, minimalist yaşam ve farklı birçok kavram daha… Son birkaç yıldır sosyal medyada gündem olan birçok insanın geçmeye çalıştığı yaşam stili ya da inanış, nasıl adlandırırsanız. Peki neden bu insanlar minimalist yaşama bu kadar takmış durumda? Neden minimalist olunmalı? Sorgularınız bu yöndeyse bahsedilen bu belgesel size belirli yanıtlar sunacak.

14- The C Word – Baş Harfi K

YouTube video

Belgesel önerileri sunarken Morgan Freeman’ı gözleriniz arıyorsa, Baş Harfi K belgeselini izleyebilirsiniz. Kanser hastalığını temele alıp aslında çok daha derin bilgiler sunan bir belgeseldir. Toplumsal yani kitlesel değişimlerin hastalık yenme konusunda nasıl etkili olabileceğini çok net bir şekilde görebilirsiniz. Psikoloji belgeselleri arasında sayılabilir belki ama daha çok toplumsal/sosyolojik olay sevenlere hitap edecektir.

15- İklim Meselesi

Hangi belgeseller izlenmeli sorusunu mu soruyorsunuz? Zamanınızın asla boşa gitmeyeceğinin garantisini sunacağımız bir belgesel: İklim Meselesi! Adından da anlaşılacağı üzere iklim krizini konu ediniyor. Fakat diğer belgesellerden farklı olarak iklim değişikliğinin Türkiye sınırları içerisinde nasıl etkilere sahip olduğunu göreceksiniz. Zonguldak’ta, Konya’da İstanbul’da… Durum sandığınızdan çok daha ciddi!

Üstelik her belgesel için söylemek belki zor olabilir ama belgeseller gerçek mi diye merak ediyorsanız, bu belgeselin tamamıyla gerçek olduğunu söylemek mümkün. İzledikçe şaşıracak, şaşırdıkça düşünecek ve tedirgin olacaksınız. Hatta belgesel önerileri olarak çevrenize sunacağınızın garantisini de veriyoruz.

16- Kutuplar Atlası

YouTube video

Ne tarihi belgeseller ne de insan görmek istemiyorum diyorsanız buyurun size canlı yani hayvan belgeseli önerisi! Kutuplar Atlası, bir grup araştırmacının yeni bölümlük bu belgesel bir araştırmasını ve buradan elde ettikleri görüntüleri içeriyor. Üstelik bu yedi bölüm içerisinde üç yıllık araştırmanın bulgularını göreceksiniz. Tam üç yılda oluşan bu mükemmel görüntüler nefesinizi kesecek!

17- Free Solo

Oscar ödüllü belgeseller arasında Free Solo bulunuyor, IMDB puanı ise 8.6. Belgesel de Alex Hannold’a dair kesitler ve yaptıklarını izliyorsunuz. Ve tahmin edersiniz ki bu görüntüler normal bir insanın hayatına ait değil. Kayalıklara ‘ip olmadan’ koruma olmadan tırmanan bir insanın hikayesi. Belgesel önerileri arasında yer alması bu olağanüstü anlara an be an tanık olabilmenizden dolayıdır.

18- The Price of Free

YouTube video

Kailash Satyarthi, Nobel Barış Ödülü almış bir isimdir. Youtube belgesel önerileri arasında yer alan ve kendisinin başrolde yer aldığı bu yapıtta ise inanılmaz bir yaşama tanık olacaksınız. Hindistan’da yer alan çocuk işçiliğini bitirmek üzere çıktığı bu yolda zorlukları ve yılmayışını izleyeceksiniz. Hem duygulanacak hem de dünyada böyle bir yaşam nasıl olabilir diye kendinize sürekli soracaksınız.

19- He Named Me Malala

Malala, dünya çapında ses getiren ve geçtiğimiz günlerde evliliği ile haberlere çıkan bir isim. Halbuki dünyada tanınmasına ve hatta amacı uğrunda hayatını tehlikeye atan birisi. Peki kim bu Malala? Neden dünya genelinde bu kadar tanınıyor? Mükemmel çekimler ve belgesel tadında bir görüntü elde edemeyebilirsiniz. Ancak daha çok içeriğe ve konuya odaklanmanızı söyleyeceğimiz mutlaka izlenmesi gereken belgesel önerileri arasında sadece birisi.

20- Where to Invade Next? / Şimdi Nereyi İşgal Edeyim?

YouTube video

Gerçek bir belgesel tutkunuysanız, Michael Moore ismini duymamış olmanız mümkün değil. Moore, belgesele getirdiği farklı bir tat ve bakış açısıyla biliniyor. Yarattığı görseller kadar ele aldığı konular da oldukça dikkat çekici. Uzun bir süreden sonra ele aldığı bu belgeselde ABD’nin başarısız olduğu konuları, modern kapitalizmi ülke ülke gezerek anlatıyor. Aslında bildiğimiz konular bunlar diyerek baktığınız olayda sandığınızın çok daha ötesinde örneklerle karşılaşıyorsunuz. Üstelik bunların hepsi gerçek ve hepsi güncel. Sadece Amerika’ya değil aynı zamanda İtalya’dan İzlanda’ya ve hatta Tunus’a kadar çeşitli örnekleri görebilirsiniz. Belgesel önerileri, izlenecek belgeseller ya da hangi listeniz olursa olsun mutlaka bu listeye eklemelisiniz.

Bonus Konu: Belgesel İzlemek İnsana Ne Katar? Neden Belgesel İzlemeliyim?

Belgesel önerileri kadar ilk defa belgesel izlemeye atılacak insanlar için önem arz eden bir konu bulunuyor. O da belgesel izlemenin insana ne katacağı, neden belgesel izlemesi gerektiğidir.

Her ne kadar daha öncede bahsedildiği üzere belgesel sektörü daha çok hayvan belgesellerini çağrıştırsa da durum bununla sınırlı değildir.

İzleyebileceğiniz milyonlarca türde belgesel önerileri bulabilirsiniz. Bu sektör ne bir film ne de bir programı yansıtıyor. Her belgesel kendi içinde bir mesaj verme amacı taşıyor. Üstelik bu mesajlar kimi zaman açıkça yapılırken kimi zaman izleyiciye bırakılıyor.

Peki belgesel izlemek insana ne kadar? Belgesel izlemek her şeyden önce ufkunuzun gelişmesinde yardımcı olur. Daha önce görmediğiniz bir ülke görebilirsiniz. Bilmediğiniz bir sporu tanıyabilir ya da hayvan hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dünyaya nasıl geldik, dünya nasıl oluştu, insan zekası neden böyle, x alanında nasıl başarılı olabilirim? Gibi çeşitli sorularda kendinize cevap bulabilirsiniz.

Üstelik tüm bunları, sadece yazılı bir kaynak olan kitap gibi değil görselleştirilmiş bir halde bulabiliyorsunuz. Duyu organlarınızın durum içerisindeki sayısı arttıkça sizin üzerinizde de bir etki şüphesiz artıyor.

Film izlemek gibi düşünebilirsiniz. Evet filmlerde duygusal anlamda çok şey katabiliyor ancak sunulan belgesel önerileri sadece duyusal alanda değil, bilişsel anlamda da size çok şey katıyor.

Bilgi, duygu, şaşkınlık ve çok daha fazlası… Yaşınız her ne olursa olsun geç ya da erken demeden mutlaka belgesel izlemeye başlamalısınız.

Kaybedecek değil, kazanacağınız çok daha fazla şey olabilir!  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!