featured

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir | Lavanta Yağı Ne İçin Kullanılır? Lavanta Yağı Hakkında Tüm Merak Edilenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hoş kokusuyla çok farklı alanlarda kullanılan lavanta yağı faydaları ile biliniyor. Lavantanın mucizeleri hakkında bilgi almak isteyen kişiler, lavanta yağının faydaları nelerdir araştırması yapıyor. Bu yazımızda hoş kokusuyla beğenilen, sivilce, saç dökülmesi, bronşit gibi sağlık sorunlarında kullanılan lavanta yağı hakkında merak edilenleri yanıtladık. İşte, lavanta yağı ne işe yarar, lavanta yağı neye iyi gelir sorularının cevapları…

Lavanta, ballıbabagiller ailesinin bir cinsidir ve kozmetikten tıbba pek çok alanda ham madde olarak kullanılmaktadır. Lavanta yağı cilt faydaları, saç dökülmesi karşıtlığı nedenleriyle de tercih edilmektedir ve sivilce oluşumunu da engellemektedir. Lavanta yağının faydaları nelerdir konusunda pek çok şey önümüze gelmektedir. Ancak her bir amaca yönelik kullanım farklıdır.

Genel olarak lavantanın taze çiçekli dal uçları tıbbi amaçla kullanılmaktadır. Parfümeri ve kozmetik alanda da kurutulmuş çiçekleri ve yaprakları tercih edilmektedir. Lavanta yağı da taze çiçekli dallarının uçlarından elde edilmektedir. Lavanta yağının mucizleri hakkında duyum alan kişiler de lavanta yağının faydaları nelerdir diye araştırma yapmaktadır. Yoğun olarak lavanta yağı kullanımı, cilt ve saç için yapılmaktadır.

Lavanta Nedir ?

Lavanta; protein, A ve C vitaminleri, kalsiyum açısından zengindir ve aynı zamanda önemli bir antioksidandır. Lavantanın antifungal ve antiseptik özellikte olması, bu bitkinin farklı formlarıyla egzamada, yanıklarda, akne tedavisinde, enfeksiyonda ve yaralarda kullanılmasına neden olmaktadır. Kısacası; lavanta yağının faydaları nelerdir dendiğinde de sayılabilecek pek çok konu bulunmaktadır. Lavantadan elde edilen uçucu yağ da daha sağlıklı görünüme sahip olmak için de tercih edilmektedir. Özellikle son zamanlarda kozmetik bakım ürünlerinde lavantaya yer verilmesi, lavanta yağının faydaları nelerdir araştırmasının yapılmasına neden olmaktadır.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır ?

Lavanta yağı ne için kullanılır ve nasıl kullanılır sorularının yanıtları, amaçlara göre değişmektedir. Lavanta yağının faydaları nelerdir sorusunun yanıtı, lavanta yağının kullanım amacına göre değişmektedir. Bilinen lavanta yağı kullanımı ve faydaları şunlardır:

Saç kepekleri için lavanta yağı ile saç diplerinize masaj yapabilirsinizYaraların daha çabuk iyileşmesi için lavanta yağını temiz bir pamuğa birkaç damla dökerek tampon hareketlerle yara üzerine uygulayabilirsinizŞakaklarınıza birer damla baş ağrısı için lavanta yağı sürüp masaj uygulayabilirsiniz

YouTube video
Boğaz ağrısı, öksürük ve grip durumlarında daha rahat nefes alabilmek için lavanta yağını birkaç damla olacak şekilde sıcak suya damlatarak, buharını soluyabilirsinizUyku sorunu için lavanta yağını birkaç damla yastığınıza damlatarak uykuya kolay geçiş sağlayabilirsinizIlık su dolu küvete kas ağrıları için lavanta yağı damlatarak (10,15 damla) rahatlama sağlayabilirsinizGöbek altına mide bulantısı ve karın ağrısı için lavanta yağı sürerek masaj uygulayabilirsinizDudak ile burun arasına baş ağrısı için lavanta yağı damlatabilirsinizBakterileri ve mantarları yok etmek için bulunulan ortamdaki hava nemlendiricisinin içine birkaç damla lavanta yağı damlatabilirsiniz. Hava nenlendirme cihazı yoksa kış aylarında bir kap içerisindeki suya lavanta yağı damlatabilir, su dolu kabı kalorifer ve benzeri gibi ısıtmanın üzerine koyabilirsiniz. Özellikle koronavirüs günlerinde bu özellikten dolayı lavanta yağının faydaları nelerdir araştırması sık yapılmaktadır.Temiz bir pamuğa cilt temizliği için lavanta yağı damlatabilir ve gece yatmadan önce yüzünüzü toksinlerden arındırabilirsinizStresinizi azaltmak için ensenize birkaç damla lavanta yağı sürebilirsinizHazımsızlık ve geğirme gibi sorunlara, yarım su bardağı içine 1,2 damla lavanta yağı damlatarak çözüm sağlayabilirsinizKulak arkanıza ve bileklerinize lavanta yağı sürerek gün boyu parfüm etkisi yaratabilirsinizAyak ağrısı için lavanta yağı sürerek kısa bir masaj yapıp günün yorgunluğunu atabilirsinizTemiz pamuk üzerine deri yanıkları için lavanta yağı dökebilir, ilgili bölgeye tampon hareketlerle uygulama yapıp deri iyileşmesini hızlandırabilirsinizBöcek ısırması, böcek sokması ve benzeri gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan kaşıntıyı gidermek için lavanta yağı sürebilirsinizEvin bazı köşelerine lavanta yağı damlatarak böceklerin gelmesini engelleyebilirsinizÇiçek topraklarına birkaç damla lavanta yağı damlatarak çiçeklerin böceklenmesini engelleyebilirsinizÇamaşırların güzel kokmasını sağlamak için bir beze 6,7 damla lavanta yağı damlatabilir ve çamaşırlarınızla birlikte makinede yıkayabilirsiniz

Görüldüğü üzere lavanta yağının faydaları nelerdir sorusunun cevabı oldukça fazladır. Lavanta yağının faydaları cilt üzerinde daha fazladır ancak çeşitli durumlarda da çözüm için bu mucizevi yağdan yararlanılmaktadır.

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir ?

Lavantanın kendisi gibi lavanta yağının faydaları da oldukça fazladır. Lavanta yağı kullanmak başta cilt için oldukça yararlıdır. Cilt bakımı dışında lavanta yağının iyi geldiği durumlar şunlardır:

Uykusuzluk problemleriHukuksuzluk ve stresBaş ağrısıSindirim sistemi düzensizlikleriSaç dökülmesiSaç kepeklenmesiSaç bakımıEklem ve kas ağrılarıKaşıntı

Lavanta yağının faydaları nelerdir sorusunun yanıtı oldukça çeşitlidir. Genel olarak lavanta yağı, ilgili bölgeye sürülerek uygulanmaktadır. Sorunlu bölgeye lavanta yağının sürülmesi ve güzel bir masaj yapılmasıyla etkili sonuçlar elde edilmektedir.

1-Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır Saraçoğlu

Lavanta yağının faydaları ve kullanımı konusunda Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu da önerilerde bulunmaktadır. Lavanta yağının faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından hem televizyon programlarında hem de köşe yazılarında ele alınmıştır. İbrahim Saraçoğlu lavanta yağı kürü farklı amaçlara göre farklı tariflerle verilmiştir. 

Hepatit C, Hepatit B ve karaciğer yetmezliği için İbrahim Saraçoğlu lavanta kürü, şu şekilde uygulanmaktadır; yaklaşık 5 gram lavanta, 1,5 su bardağı suda kısık ateşte olmak üzere 4 dakika demlenir. Demleme sırasında suyun kaynama noktasında tutulduğundan emin olunur. Demleme sonrasında süzme işlemi yapılır ve ılıyınca içilir. Bu işlem 15 gün boyunca tekrarlanır. Tavsiye edilen ise bu kürün akşam yemeklerinden 2 saat sonra bir çay bardağı tüketimle yapılmasıdır.

İbrahim Saraçoğlu lavanta kürü için ikinci tarifini saç dökülmelerine karşı vermiştir. Saç dökülmesinin önlenmesi için kürün hazırlanışı şu şekildedir; 5 gram lavanta, 500 ml kaynamakta olan su içine atılır ve kısık ateşte yaklaşık 5 dakika demlenir. Demleme sonrası su süzülür ve ılımaya bırakılır. Hazırlanan karışım saça uygulanır ve yarım saat bekletilir. Saç dökülmesi şikayeti son bulana dek bu kür haftada 2 kez uygulanır. İbrahim Saraçoğlu lavanta yağı faydalarından da bahsetmiştir. Aromatik yağlar arasında etkili olan bu yağ, koronavirüs için de etkilidir. Prof. Saraçoğlu, burna bir iki damla lavanta yağının sürülmesinin koronavirüs dahil pek çok virüsten koruyabileceğini belirtmiştir.

2-Lavanta Yağı Uyku için Nasıl Kullanılır ?

Lavanta yağının faydaları saça olduğu gibi uykuya da yöneliktir. Bu noktada rahat uyku uyumak için lavanta yağı içilir mi diye de merak edilmektedir. Lavanta yağı direkt içilmemektedir. Uyku getirmek için lavanta yağı bir kesme şeker üzerine 2,3 damla damlatılır ve kesme şeker yenir.

Lavanta yağının faydaları nelerdir sorusunun bir yanıtı da uykusuzluk ve huzursuzluktur. Huzursuzluk ve uykusuzluk gibi durumlarda sadece bu yağdan koklanarak da yararlanılmaktadır. Bir bez parçasına 1-5 damla arası lavanta yağı damlatmak ve yatmadan önce 2,3 dakika gibi kısa aralıklarla bu bezi koklamak rahat uyku uyumayı sağlamaktadır. Ayrıca uyku için lavanta yağı yastıklara da damlatılabilmektedir. Ancak yastığa bu aromatik yağı damlatırken aşırıya kaçılmamalıdır.

3-Lavanta Yağı Yüze Nasıl Kullanılır ?

Lavanta yağı yüze faydaları olan bir uçucu yağ olarak bilinmektedir. Cilt bakımında ve cilt temizliğinde pek çok kişi lavanta yağından faydalanmaktadır. Lavanta yağının faydaları nelerdir dendiğinde, ilk akla gelenler arasında cilt bulunmaktadır. Lavanta yağı maskesi, lavanta yağı ile günlük cilt temizliği ile bakım yapılabilmektedir. Ayrıca lavanta yağı sivilce sorununa çözüm sağlaması amacıyla da kullanılmaktadır. Eğer cilt bakımınız için lavanta yağı kullanacaksanız; temiz bir pamuğa birkaç damla lavanta yağını damlatmalı ve yumuşak hareketlerle cildinize uygulamalısınız. 

Lavantanın yağı da antiseptik bir özellik taşımaktadır ve cilt temizliği için tavsiye edilmektedir. Bu nedenle her gece yatmadan önce bu aromatik yağ ile cilt temizliği yapılması hem cildin gençleşmesini sağlayacak hem de sivilce oluşumu engelleyecektir. Lavanta yağı yüze faydaları için düzenli kullanım yapılmalıdır. İnternette sıklıkla lavanta yağının faydaları nelerdir konusu, cilt sağlığı amaçlı araştırılmaktadır.

Lavanta Yağı Kullananların Yorumları

İnternet üzerinde sıklıkla araştırılan konular arasında lavanta yağının faydaları nelerdir bulunmaktadır. Bununla birlikte lavanta yağı kullanıcı yorumları da merak edilerek araştırılmaktadır. Yaptığımız internet araştırmasına göre lavanta yağının kullanıcı yorumları oldukça olumludur. Genel olarak uykuya geçiş sırasında zorluk yaşayanlar, baş ağrısı problemi olanlar, saç dökülmesi problemi yaşayanlar ve cilt sorunları olanlar lavanta yağının kendisinden yararlanmaktadır ve olumlu sonuç almıştır. İbrahim Saraçoğlu da kendisi, 40’lı yaşlarda lavanta ile saç dökülmesini durdurduğunu belirtmiştir.

Lavanta Yağı Zararları

Lavanta yağının faydaları ve zararları bulunmaktadır. Bu aromatik ve antiseptik özellik taşıyan yağ faydaları nedeniyle yoğun olarak kullanılmaktadır ancak bazı kişiler için zararlı da olabilmektedir. Bu nedenle lavanta yağının faydaları nelerdir araştırması yapan kişiler, lavanta yağının zararları nelerdir araştırması da yapmalı ve kullanım gerçekleştirmelidir. Lavanta yağının zararlı olduğu durumlar ise şunlardır:

Diyabet hastaları kullanmamalıdırHassas ciltlerde döküntü ve alerjik reaksiyona neden olabilmektedirAşırı kullanım cilt iltihabı, baş ağrısı, mide bulantısı yapabilmektedirLavanta yağının direkt olarak içilmesi ishal ve kusmaya neden olabilmektedirHamileler tarafından kullanılmamalıdır, düşük riskini arttırabilmektedirSinir sistemine etkisi nedeniyle ameliyat öncesi kullanılmamalıdırTansiyon, antidepresan, uyku ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır

Sonuç olarak; lavanta yağının faydaları nelerdir sorusuna verilebilecek çeşitli cevaplar bulunmaktadır ancak bu etkili yağı kullanacak olan kişilerin dikkatli olması gerekmektedir. Eğer doğru şekilde kullanılırsa bu yağ tüm yararıyla insan hayatını kolaylaştırmakta ve güzelleştirmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!