featured

İrmik Helvası Yapılışı Nasıldır ? İrmik Helvası Yapımı İçin Kullanılan Malzemeler | Denenmiş En Güzel İrmik Helvası Tarifi !

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İrmik helvası yapılışı kendine has en hafif şerbetli tatlılar arasında ilk sıralarda gelir. irmik helvası yapımı ile siz de hızlı ve pratik şekilde ister kendi sofranızda aileniz için isterseniz de misafirleriniz için hoş bir sunum eşliğinde irmik helvası hazır edebilirsiniz.

Peki kıvamında irmik helvası nasıl yapılır tarifi için hangi malzemeler gereklidir ? Denenmiş en güzel irmik tatlısı tarifi için mutlaka yemek tarifi defterinize yıldızla not almayı unutmayın! Başlıyoruz…

İrmik Helvası Yapımı Kolay Anlatımlı Tam Tarif !

İrmik helvası yapılışı her ne kadar kolay desek de püf noktaları olan bir tatlıdır. Bu püf noktalara uyulduğu takdirde tam kıvamında bir tatlı ile sunum yapmak mümkün. Ancak çok ince noktalarda yapılan hatalar ile de kıvamını hemencecik kaybedebilen bir tatlımızdır.

İrmik helvası yapımı için kullanılan malzemeler de çok farklı çeşitte değildir. Hemen hemen aynı malzemeler ile birden farklı sunum hazırlamak da mümkündür. O halde hemen bu güzel helva tarifini sizlerle paylaşalım !

İrmik Helvası Yapılışı İçin Kullanılan Malzemeler

Şerbetli irmik helvası için ortalama 8-10 kişilik irmik helvası tarifi ne kullanılması gereken malzemeler şu şekildedir:

1 paket irmik250 gr tereyağ ya da margarin2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ1 avuç ceviz ya da fındık içi (dövülecek)

İrmik helvası şerbeti için ;

3 su bardağı şeker3 su bardağı şeker

İrmik Helvası Yapımı Aşamaları Nelerdir ?  İrmik Helvası Yapılışı ve Tarifi ile İlgili Püf Noktalar !

YouTube video

İrmik helvası nasıl yapılır tarifi nasıldır ? irmik helvası yapımı aşama aşama irmik helvası çeşidine göre değişecektir. Biz bu tarifimizde pratik irmik helvası ya da şerbetli irmik helvası – nefis yemek tarifleri içerisinde en çok beğenilen tarifi sizlerle paylaşacağız.

İrmik helvası yapımı için mutlaka doğru tencere seçmelisiniz. Geniş ve yayvan bir tencere irmiği yakmadan çevirerek pişirmenize yardımcı olacaktır. Öncelikle bu tencereye tereyağını bırakıp üzerine sıvıyağı dökün. ( eğer irmik helva yapımı cevizli ya da fıstıklı olacaksa bu aşamada içleri eklemeniz ve yağda biraz kavurmanız gereklidir. )

Tereyağ ya da margarin iyice eridikten sonra üzerine kısık ateşte irmik paketini boşaltın. Ateşin altı mutlaka kısık olmalıdır. Yemek kaşığı ile alttan üste olacak şekilde irmiği yağ ile harmanlayın. Güzelce yağ ile buluşan irmiği sürekli alt üst etmeye devam edin. Bu işlem ateş etkisinde irmiğinizin yanmasını engelleyecektir. Kısık ateşte orta koyulukta bir kahve renk alıncaya kadar karıştırın.

Bu esnada bir yandan şerbetini hazırlayın. Bazı hanımlar önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyor ve sonrasında ılık ya da soğuk şerbet kullanıyor. Bu da yapılabilir ancak sıcağa yakın şerbet ile biraz daha ıslak irmik helvası ve kıtır lezzet sevenler için en ideal seçim aynı anda başlamak olacaktır.

Bir tencereye 3 bardak su 3 bardak şekeri koyup güzelce karıştırın. Üzerine birkaç damla limon sıkın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kapatın ve irmiğin pişmesini bekleyin.

İrmik helvası yapılışı için karıştırmaya devam ettiğimiz irmik artık kokusunu yayacak, koyulaşan kahve rengini alacaktır. İrmik helvası yapımı için en önemli nokta irmiğin kavrulma aşamasıdır. İyi kavrulmayan bir irmik lapa ve açık renkli olacaktır. Beyaza çalan rengi ile tadını da vermeyecek olan irmik helvası tarifi için en önemli husus irmiği yakmadan kavurmak, tane tane olacak şekilde rengini başarılı şekilde koyultmaktır.

İrmik helvası yapımı önemli ikinci aşama şerbet ile irmiğin buluşmasıdır. Mutlaka kısık ateşte kavrulan irmiğe yine kısık ateşte yavaş yavaş şerbet eklenirken irmik karıştırılmaya devam edilmelidir. Şerbet ile buluşan irmik hızla koyu kıvam alacağı için karıştırmazsanız tencerenin dibini tutturmanız yüksek ihtimal.

Bu yüzden karıştırmayı asla bırakmamalısınız. İki sıcağın birleşmesi olduğu için de yoğun bir fokurdama olacaktır. Aslında bu irmiğin yapısındaki çıtırlığı ve lezzeti koruyan en önemli an denebilir. Eğer siz biraz daha ıslak irmik helvası kıvamını seviyorsanız şerbet malzemeleri için ölçüyü 1/1 oranda arttırabilirsiniz.

Şerbet ile buluşan irmiği güzelce karıştırıp kapağını kapatın ve demlenmesi için kısıt ateşte 10 dakika kadar kaynatmaya devam edin. 10 dakika sonra kapağı açtığınızda eğer irmik helvası koyu bir kıvam aldıysa tatlınız hazır demektir. Artık sunum zamanı ! Afiyet olsun ?

İrmik Helvası Yapımı Sunum Örnekleri | İrmik Helvası Yapılışı Video Anlatımlı

1- Maraş Dondurmalı İrmik helvası yapılışı ve sunumu en mükemmel yaz tatlısı denebilir.

YouTube video

2- Derin bir kase ile kapatılan ve üzeri süslenen irmik helvası sunumu

YouTube video

3- Borcamda dilimlenen ve üzeri Hindistan cevizi ile süslenen irmik helvası sunumu

YouTube video

4- Üzeri krem şantili dilim irmik helvası sunumu

YouTube video

5- İçi Dondurmalı irmik helvası sunumu

YouTube video

İrmik Helvası Nasıl Yapılır ?  İrmik Helvası Çeşitleri Nelerdir ?

İrmik helvası yapılışı tarifi denildiğinde ilk sorulardan birisi “sen hangi irmik helvasını daha çok seviyorsun ?” olacaktır. kimisi irmik helvası yapılışı sütsüz iyidir der, kimisi irmik helvası yapılışı sütlü mükemmeldir der. O halde soralım “sizin tercihiniz hangi irmik helvası tarifi nden yana?”

1- İrmik Helvası Sütlü

https://www.youtube.com/watch?v=nLDkx77yha8

İrmik helvası tarifi sütlü şekilde oldukça büyük bir fanatik kitleye sahip. İrmik helvası yapılışı sütlü yapılacaksa ilk irmik helvası tarifi içerisinde tek yapmanız gereken şerbeti için su değil süt kullanmaktır. 3 su bardağı süt ile 3 su bardağı şekeri güzelce karıştırın ve kaynatın. Sonra şekerli sütü karamel renk alan irmik üzerine ilave edin ve karıştırın. Güzelce kendisini çeken irmik helvanız tam kıvamında hazır!

2- İrmik Helvası Sütsüz

İrmik helvası sütsüz yapılır diyenlerdenseniz o halde siz de bizim verdiğimiz tarif ile mükemmel sunumlar yapabilirsiniz. Hemen size birkaç paragraf yukarıya alalım ?

3- Dondurmalı İrmik Helvası

YouTube video

Belki de dondurmaya ayrı hava katan en önemli dokunuş! Tam bir köstebek tatlı ayarında mis gibi bir sunum!  Yukarıda verdiğimiz tarif irmik helvası yapımı aşamaları tamamlansın. Sade dondurmanızı bir yanda hazırlayın. Bir kaseye streç film serin ve irmik helvanızı içine koyun.

Tabağın ortasını açın ve 1 kaşık dondurma içine koyun. Üzerini düzleştirdiğiniz kaseyi bir tatlı tabağına ters çevirin ve soğumaya bırakın. Tatlı hazır olduktan sonra bir tatlı kaşığı ile tatlının kenarından azıcık alın ve dondurma ile buluşan irmik tatlısının ortasından açılan dondurma havuzunun keyfine varın.

Islak İrmik Helvası Kaç Kalori ?

Her ne kadar hafif bir tatlı olarak çok talep görse de kalori bakımından irmik helvası tarifi oldukça zengindir. Ortalama bir porsiyon irmik helvası 532 – 798 c/kal dir. Bu nedenle diyette olan, şekeri ve tansiyonu olan ya da kilo almaya meyilli kişilerin çok fazla tüketmemesi gereken bir tatlıdır. Oldukça güçlü ve kalorisi yüksek olduğu için diyet uygulayanlar için ne yazık ki uzak durması gereken enfes bir lezzet ?

En Güzel Yemek Menüsü Tarifleri İçin TIKLA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!