featured

Su Hakkında Bilinmeyenler | 9 Soruda Su Hakkında Bilmediğiniz Her Şey! Sabahları İçilen Su Covid-19 Riskini Azaltıyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Su hakkında bilinmeyenler… Bu konuda ne kadar bilgi sahibisiniz? İnsan hayatı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe sudur. Vücudumuzda %45- 70’inin üzerinde su bulunmaktadır. Bu oranın %10’u kadar azalması durumunda bile, hayatımız ciddi oranda tehlikeye girebilecektir. Çünkü su vücudumuzda besinlerin sindirilmesi, emilmesi, hücrelerin taşınması gibi pek çok konuda görev almaktadır. Kısaca su için vücut fonksiyonlarımızda kilit rol oynayan besin kaynağı olduğu söylenebilir.

Su Hakkında Herşey! Su Hakkında Bilinmeyenler Konusunda Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?

Vücudumuzda yaşa göre ortalama %40 ila 70 aralığında su miktarının bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle her gün vücudunuzun ihtiyacı bulunan suyun, bireyler tarafından tüketilmesi gerekiyor. Su hakkında herşey! Bu besin hakkında bilmediğiniz pek çok özelliğin bulunduğunu söyleyebiliriz. Peki nedir bunlar? İşte sizin için hazırladığımız su hakkında bilinmeyenler listesi…

1- Su İçmek İle İlgili Bilgiler: Sabahları Su İçmek Zayıflatır mı?

Su içmek ile ilgili bilgiler… Birçok kullanıcı sabahları su içmenin zayıflatıp zayıflatmadığını merak ediyor. Su metabolizma hızını artıran ve tokluk hissi oluşturan bir besin kaynağı olarak biliniyor. 

İşte bu özelliği kilo verme konusunda destekleyici bir rol oynuyor. Yapılan araştırmalara göre sabahları aç karna su tüketmek metabolizmanın %24 oranında hızlanmasına sebep oluyor. Yapılan bir diğer araştırma sabahları aç karnına 4 bardak su içmenin faydaları arasında gün boyunca %13 oranında az kalori almayı göstermiştir. Hatta tüm bu bilgiler sebebiyle su diyeti uygulayanlar bile var! 

İnsanlığın bir kısmı aç karna su içmek zararları olmadığını ifade etse de, bir kısmı bunun zararlı olduğunu savunuyor. Oysa ki vücut susuz kaldığında hiçbir besini parçalayamıyor ve dolaşıma katamıyor. Bunun sonucunda sindirim zorlaşıyor, artık maddeler uzaklaşamıyor dolayısıyla vücut ağırlığı artış gösteriyor.

2- Su İle İlgili Araştırmalar: Sabahları Su İçmek Covid-19 Riskini Azaltıyor mu?

Su hakkında bilinmeyenler arasında Covid-19 riskini azaltması da bulunuyor. Sabahları aç karna su içmek yalnızca zayıflama üzerinde etkili değil. Sağlığın korunması ve sürdürülebilmesi konusunda da oldukça etkili olduğu söylenebilir. Sabahları uyanır uyanmak 2 ila 4 bardak kadar su içmeniz, bağışıklık sisteminizin güçlendirilmesi konusunda yardımcı olacaktır. 

Böylece Covid-19’a yakalanma ve bu hastalıkla savaşma konusunda diğer bireylerden bir adım önde olabilirsiniz. Ayrıca aç karna su içtiğinizde böbreklerinizdeki asit, vücudunuzdaki toksinler hızlı bir şekilde vücuttan atılabilir. Bu anlamda su ile ilgili araştırmalar sonucunda bu besinin en iyi detoks kaynağı olduğu açıkça belirtilmektedir.

3- Su ile İlgili Bilinmesi Gerekenler: Suya Aroma Vermek Ne Kadar Doğru? Aromalı Sular Zayıflatıyor mu?

Su ile ilgili bilinmesi gerekenler arasında aromalı su konusunda da değinmekte fayda var. Bilindiği üzere günümüzde su tarçın, limon, karanfil, meyve, sirke gibi içeriklerle karıştırılarak tüketilebiliyor. Bunun sebebi çoğunlukla kilo vermek olurken, bir kısım insan aromalı suların daha keyifli tüketildiğini vurguluyor. Aslında evet, aromalı su tüketiminin hiçbir zararı yok. 

Aksine aromalı sular vücutta bazı enzimlerin çalışması konusunda destekleyici olabiliyor. Ancak burada belirtilmesi gereken bir nokta var. Çünkü aromalı sular zayıflama konusunda yardımcı olamıyor.

Su hakkında bilinmeyenler noktasında birde bu bilgi yer alıyor. Örneğin limonlu su metabolizma hızını artırabiliyor, ancak kesinlikle yağ yakımını hızlandıramıyor. Bu nedenle aromalı suları kilo verme bilinci ile değil, suyu daha keyifli içebilmek adına tercih edebilirsiniz.

4- Su ile İlgili Kısa Bilgiler: Ne Kadar Su İçmeli? Kiloya Göre Su Hesaplama

Su ile ilgili kısa bilgiler veriyorsak, ne kadar su içmeniz gerektiğine de değinmemiz gerekiyor. Her insan vücut ağırlığı doğrultusunda su tüketimine dikkat etmelidir. Bu nedenle günde 2 litre, 3 litre gibi söylemler aslında tam anlamıyla gerçeği yansıtmıyor.

Yağsız doku miktarı ne kadar fazlaysa, su tüketimi o kadar az oluyor. Yani kabaca her bir kilogram başına ortalama 40 ml su tüketmek gerekiyor. Bu bilgiyi hesaba dökersek, 70 kilogram ağırlığındaki bir bireyin en az 2800 ml yani 2.8 litre su tüketmesi öneriliyor. Kiloya göre su tüketimi hesaplamak için bu yazıdan destek alabilirsiniz. 

5- Su Hakkında Bilinmeyenler: Yemek Yerken Su İçmek Doğru mu?

Su hakkında bilinmeyenler… Yemek yerken su içmenin yanlış olduğu savunuluyor. Aslında bu tezin doğru olduğu, rahatlıkla söylenebilir. Çünkü su içildiğinde mide suyu ve asidinin oranında azalmalar ortaya çıkıyor.

Buda suyun daha çok içilmesine sebep olabiliyor. Suyun içilmesi faydalı gibi görünse de gereğinden fazla su içmek hazımsızlık ve gaz problemlerini beraberinde getiriyor. Bu nedenle su ile ilgili kısa bilgiler verildiğinde yemeklerden önce ve sonra su içmenin daha sağlıklı olduğu vurgulanıyor.

6- Suyun İlginç Özellikleri: Suyu Kaynatmak Mineral Kaybına Neden Olur mu?

Suyun ilginç özellikleri konusunda suyun kaynatıldığında mineral kaybına uğrayıp uğramadığı da ayrı bir merak uyandırıyor. Su hakkında bilinmeyenler arasında birisi de bu konu! Evet su kaynatıldığında içerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum, karbonat gibi mineraller suyun dibine kireç şeklinde çöküyor.

Bir kısmımız ise bunun suyun kireci olarak düşünerek, bu kısmını tüketmiyor. Dolayısıyla suyun mineralli kısmı tüketilemiyor. Ancak suyu kaynatmanın bakteriler üzerinde çok etkili olduğuna da parantez açmak gerekiyor. Bu nedenle temiz suya ulaşma imkanınız bulunmuyorsa, güvenli su tüketimi için suyu kaynatabilirsiniz.

7- İlginç Bilgiler: Soğuk Su mu, Ilık Su mu?

İlginç bilgiler! Soğuk su mu tüketilmeli yoksa ılık su mu? Suyu nasıl içtiğinizin hiçbir önemi bulunmuyor. Ancak bu noktada yapılmış bir araştırma sonuçlarına dikkat çekmekte fayda var. Yapılan bu araştırmaya göre ılık su tüketmek, mideyi terk etme süresini uzatıyor ve daha fazla tokluk etkisi yaratıyor.

Bu nedenle uzmanlar özellikle diyet döneminde çok sıcak olmayan ılık suların tüketilmesini önererek, açlık hissinizi azaltabileceğinizi vurguluyor. Su hakkında bilinmeyenler konusunda ılık ya da soğuk sonuç her ne olursa olsun, vücudunuzu susun bırakmamaya gayret gösterin.

8- Su Tüketimi ile İlgili Bilgiler: Aç mısınız, Yoksa Susuz Mu?

Su tüketimi ile ilgili bilgiler arasında açlıkla susuzluğu ayırt etme konusu da yer almakta. Susama ile açlık belirtilerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Çünkü birçok insan susadığında acıktığını düşünerek, yemeğe yönelebiliyor. Buda kalori alımını artıracağı için size kilo olarak geri dönebiliyor. 

Su hakkında bilinmeyenler noktasında bilgi sahibi olmak isterseniz açlıkla susuzluğu ayırt edebilmelisiniz. Bunun için acıktığınızı düşündüğünüzde ilk olarak 1-2 bardak su için. Daha sonra en az 20 dakika boyunca bekleyin. Hala açlık hissini yoğun olarak hissediyorsanız, o zaman acıkmış olabilirsiniz. Ancak bu his kaybolmuşsa, o zaman yalnızca susamış olmalısınız.

9- Önemli Bir Bilgi: Su İçmemenin Zararları Neler?

Su hakkında bilinmeyenler neler? Su içmek ne kadar faydalı ise, içmemekte bir o kadar zararlı. Peki su içmemenin zararları neler dediğinizi duyar gibiyiz… Su içmediğinizde vücudunuzda şu gibi belirtiler baş gösterebilir;

Ciltte, tırnakta, saçta rahatsızlıklar,Vücutta ciddi ödem,Egzersiz yaparken kas kasılmaları ve krampları,Metabolizma hızının yavaşlaması,Midede ülser,Kabızlık,Dehidratasyon,Fiziksel ve mental açıdan performans kayıpları,Metabolizma hızının yavaşlaması, kilo almaBöbreklerde taş, idrar yolunda enfeksiyonlar,Tükürük bezlerinde fonksiyon bozuklukları,İdrar miktarında azalma,Kan volümünde azalma, Kan basıncında düşmeler şeklindedir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!