featured

Kabahat Nedir? Kabahatler Kanunu Kapsamında Başlıca Kabahat Türleri Nelerdir? Kabahat Karşılığında Uygulanan Yaptırımlar Hangileridir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kabahat nedir? Kabahat terimi ve Kabahatler Kanunu toplum içinde sık duyduğumuz tabirlerdir. İdari para cezası uygulanması ile gündeme gelen kabahatlerin neler olduğu, verilen cezalara itiraz imkanı olup olmadığı gibi konular ise çok merak edilen hususlar arasında yer alıyor. İşte bu yazımızda Türk Hukuk Sisteminde kabahatler konusundaki düzenlemeler hakkında genel bilgileri size sunacağız…

Kabahat Nedir?

Mükerrer suç nedir yazımızı okumak için tıklayınız. Kabahat nedir? Esas itibariyle kabahat nedir hukuk açısından toplumsal düzeni rahatsız eden davranışlar olarak tanımlanabilir. Kabahatlerin, suça göre kamu düzenine etkileri daha hafiftir. Türk Hukuk Sisteminde kabahatler, suç olarak kabul edilmezler ve kabahatlere karşılık görülen idari para cezaları da kural olarak mahkemeler tarafından verilmez.

Peki suç ve kabahat farkı nedir? Belli başlı kabahatlerin düzenlendiği, kabahatler karşısında nasıl uygulama yapılacağını, cezalarını ve uygulama koşullarını düzenleyen 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 2. Maddesinde yapılan tanıma göre;

“Kabahat deyiminden; kanunun, karşılığında idarî yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık anlaşılır”

  Düzenlemesine yer verilmiş ve kabahatin ne olduğu açıklığa kavuşturulmuştur.

Kabahatlere Karşı Uygulanacak Yaptırımlar Nelerdir? Kabahatler Kanunu Nedir?

Kabahat nedir? Hukuk sistemimizde, kabahatlere yönelik olarak uygulanabilecek yaptırımlar ise idari para cezası, mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve ilgili yasalarda yer alan diğer tedbirler olarak sayılabilir. Kabahatler Kanunu madde 11 düzenlemesine göre, kabahate konu fiili işlediği esnada on beş yaşını doldurmamış çocuklara ve yine akıl hastalığı sebebiyle, işlediği fiilin hukuki anlamını ve sonuçlarını algılayamayan ya da bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişilere idari para cezası uygulanmaz.

 Kabahatler Kanunu Kapsamında İştirak ve İçtima

 Kabahat nedir? Kabahatler Kanunu madde 14 düzenlemesine göre, Kabahatin işlenişine birden fazla kişinin iştirak etmesi halinde bu kişilerin her biri hakkında, fail olarak idarî para cezası verilir.

İçtima hususunu düzenleyen Kabahatler Kanunu 15. Maddeye göre ise;

Bir fiil ile birden fazla kabahatin işlenmesi halinde bu kabahatlere ilişkin tanımlarda sadece idarî para cezası öngörülmüşse, en ağır idarî para cezası verilir. Bu kabahatlerle ilgili olarak kanunda idarî para cezasından başka idarî yaptırımlar da öngörülmüş ise, bu yaptırımların her birinin uygulanmasına karar verilir. 

Aynı kabahatin birden fazla işlenmesi halinde her bir kabahatle ilgili olarak ayrı ayrı idarî para cezası verilir. Bir fiil hem kabahat hem de suç olarak tanımlanmış ise, sadece suçtan dolayı yaptırım uygulanabilir.

Kabahat Nedeniyle Karar Verme Yetkisi Kime Aittir? Verilen Cezaya Karşı Başvuru Nasıl Yapılır?

 Kabahat nedir? Kabahat nedeniyle idari yaptırım kararı vermeye ilgili kanunda açıkça gösterilen idarî kurul, makam ya da kamu görevlileri yetkilidir. Kanunda açık hüküm bulunmayan durumlarda ise ilgili kamu kurum ve kuruluşunun en üst amiri bu konuda yetkilidir.

Kabahat nedeniyle verilen idari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin kararın tebliğ ya da tefhiminden (yüze okunması) itibaren on beş gün içinde, Sulh Ceza Hakimliğine başvuruda bulunulabilir. Belirlenen bu süre içinde eğer itiraz başvurusu yapılmaz ise verilen idari yaptırım kararı kesinleşir. İdari yaptırım kararına karşı başvuru bizzat hakkında karar uygulanan kişi, kanuni temsilcisi ya da avukatı tarafından yapılabilir.

 İdari Para Cezası Ödenmesi ve Taksitlendirilmesi

Kabahat nedir? Kabahat nedeniyle verilen idari para cezasının ödenmesi esnasında kişilerin yararlanabileceği bazı kolaylıklar vardır. İdari para cezasını kanun yoluna başvurmadan (Sulh Ceza Hakimliğine başvuru) önce ödeyen kişiden cezanın dörtte üçü tahsil edilir. Ancak peşin ödeme yapılması kişinin söz konusu idari yaptırım kararına karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez.

Yani cezayı peşin ödeyen kişi, bu karara karşı başvuru hakkını süresinde kullanabilir. Yine ilgilinin müracaatı üzerine, ekonomik durumunun müsait olmadığının anlaşılması durumunda, idari para cezasının ilk taksitinin peşin ödenmesi koşulu ile, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenmesine karar verilebilir.

 Kabahatler Kanunu Kapsamında Düzenlenen Kabahatler Nelerdir?

 Kabahat nedir?  5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında düzenlenen kabahatler ise şu şekildedir;

Emre Aykırı Davranış (Kabahatler Kanunu madde 32),Dilencilik (Kabahatler Kanunu madde 33),Kumar (Kabahatler Kanunu madde 34),Sarhoşluk (Kabahatler Kanunu madde 35),Gürültü (Kabahatler Kanunu madde 36),Rahatsız Etme (Kabahatler Kanunu madde 37),İşgal (Kabahatler Kanunu madde 38),Tütün Mamullerinin Tüketilmesi (Kabahatler Kanunu madde 39),Kimliği Bildirmeme (Kabahatler Kanunu madde 40),Çevreyi Kirletme (Kabahatler Kanunu madde 41),Afiş Asma (Kabahatler Kanunu madde 42),Asılsız İhbar (Kabahatler Kanunu madde 42/A),Silah Taşıma (Kabahatler Kanunu madde 43),

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!