featured

Büyük Mavi Çukur Belize | Okyanusun Ortasında Gizemli Bir Su Altı Deliği

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyük Mavi Çukur ya da orijinal ismiyle Great Blue Hole, dünya üzerindeki en ilginç doğal oluşumlarından biri olarak dikkat çekiyor. Gerek yerel halkın efsanelerine konu olması ve gerekse de turkuaz suların ortasında kusursuz bir koyu mavi dairesel alana sahip bulunması ile Büyük Mavi Çukur, günümüzde de dünyanın en özel yerleri listelerinde zirvelerde yer alıyor.

YouTube video

İşte Orta Amerika’da yer alan ve küçük bir sahil ülkesi olan Belize’nin en önemli ve büyük kenti olan Belize City’nin yaklaşık olarak 70 km uzağında bulunan Lighthouse Resifi merkezinde bulunan Büyük Mavi Çukur, gizemlerle dolu bir sualtı obruğu…

Kusursuz Bir Koy Büyük Mavi Çukur

Büyük Mavi Çukur, 300 metre çapına sahip ve 125 metre derinliğinde dünya üzerinde bulunan en heyecan verici jeolojik oluşumlardan biri.

Bu esrarengiz Mavi Çukurun en özel yönlerinden birini, su üstünde meydana getirdiği kusursuz koyu mavi bir daire oluşturuyor. Bu mükemmel ölçülere sahip daire şeklindeki oluşum, çevresinde yer alan diğer deniz alanlarından derinlik farkıyla ayrılıyor. Bu derinlik farkı nedeniyle turkuaz rengi suların içerisinde, renk olarak nerdeyse lacivert sayılabilecek koyu mavi bir dairesel alan Belize Büyük Mavi Çukur sınırlarını belirliyor.

Büyük Mavi Çukur’un Keşfi

Tüm dünya tarafından Büyük Mavi Çukur ilk olarak ünlü kaptan, deniz biyoloğu ve de belgesel yönetmeni olan Jaques – Yves Cousteau’nun bu çukuru bulması ile keşfediliyor. Büyük Fransız Okyanus bilimcisi Kaptan Cousteau ile dünya çapında tanınan Büyük Mavi Çukur, Belize’nin yerli halkı için ise hem bir efsane hem de kutsal bir alan niteliği taşıyor.

Maya Medeniyeti inançlarına sahip olan yerel halka göre bu koyu Büyük Mavi Çukur, geçmişte tanrıların yaşam sürdüğü bir mağaraydı. Ancak daha sonra insanlara küsen tanrılar bu mağarayı terk etmişler, mağara da çökerek su altı obruğuna dönüşmüş ve bunun sonucunda da bölgede üst üste felaketler meydana gelmişti.

Yerel halk tarafından bu şekilde efsaneleştirilen ve kendisine sayısız gizem yüklenen Büyük Mavi Çukur oluşumu konusunda bilimsel teoriler ise şu şekilde şekilleniyor.

Buz Devrinde Meydana Gelen Bir Oluşum

Büyük Mavi Çukur jeolojik olarak oluşumuna dair kabul gören en önemli bilimsel teoriye göre, yerel halkın da inandığı gibi bu çukur bir mağaranın çökmesi ile oluşmuş. Bilim insanları, deniz seviyesinin oldukça düşük olduğu Buz Devrinde büyük bir mağara olan alanın, suların yükselmesi ile sular altında kaldığına ve daha sonrada basınca karşı koyamayan tavanının çökerek bugünkü dairesel obruğu oluşturduğunu öne sürüyorlar.

Günümüzün en özel alanlarından biri olarak kabul edilen Büyük Mavi Çukur on bin yıldan daha da uzun bir zaman önce oluşumunu tamamladığı bilimsel çevreler tarafından tahmin ediliyor.

Büyüleyici Bir Dalış Alanı

Büyük Mavi Çukur dünya üzerinde bu denli tanınmasında etki eden hususlardan biri de, bu su altı obruğunun en büyüleyici ve heyecan verici dalış alanlarından biri olmasından ileri geliyor. Bu anlamda her dalgıcın bir gün dalış yapmayı hayal ettiği bu eşsiz çukur, bir benzeri daha olmayan su altı florası ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Büyük Mavi Çukur, berrak suları, benzersiz mercan oluşumları ve tropikal deniz canlıları ile adeta el sürülmemiş bir su altı ekosistemine sahip.  Dev sarkıt ve sütunların yer aldığı bu su altı obruğunda ayrıca resif köpekbalığı, hemşire köpekbalığı, siyah uç köpekbalığı ve dev orfozlarla karşılaşmakta son derece olası.

Yerel halk tarafından efsanelere konu olan ve kutsal bir yer olarak kabul gören Büyük Mavi Çukur ve içinde yer aldığı Lighthouse resifi, bir parçası oldukları Belize Set Resifi ile beraber, günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmış bir koruma alanı durumunda bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!