featured

Dinozorlar Neye Benziyor Nasıl Bilebiliyoruz? En Az 65 Milyon Yıl Önce Yaşamış Muhteşem Canlılar Nasıl Görünüyordu!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dinozor filmlerini izlemeyen, müzelerine gidip iskeletlerini görmeyen kalmış mıdır? Hiç sanmıyoruz! Peki sizce aslında hiç görmediğimiz bu canlıların neye benzediğini nasıl bilebiliyoruz? Dinozorlar Neye Benziyor ? İşte, detaylar!

Dinozorlar Neye Benziyor ! Milyonlarca Yıl Önce Yaşadılar

Birçoğumuz o kadar çok dinozor filmi izlemiş, o kadar çok dinozor oyunu oynamışızdır ki karşımıza aniden bir Tyrannosaurus rex çıksa onu anında tanırız! Bu muhteşem canlıların üzerine yazılan kitaplar, yapılan araştırmalar, çekilen filmler o kadar fazla ki 3-4 yaşlarında ki çocuklar dahi dinozor hayranı olabiliyor. Peki bu Dinozorlar Neye Benziyor? Bu canlıların nasıl göründüğünden, nasıl bu kadar emin olabiliyoruz?

Evet, dinozorları araştıran bilim insanları bildiğimiz dinozor tasvirlerini ortaya çıkarmak için tüy, kemik ve deri kalıntılarından yola çıksalar da bu bilgiler bize gerçekten doğru görüntüyü verebilir mi? Ya bu güne kadar bildiğimiz dinozor tasvirleri aslında doğru değilse? Şimdi gelin, bu soruların cevaplarını bulmak amacıyla dinozorların şekillerini nasıl tahmin ediyormuşuz ona bakalım.

1. Dinozorların Kafa Yapıları

Sert ve pürüzsüz kemik yapısına sahip dinozor türlerinin sürüngen olduklarını görüyoruz. Tyrannosaurslarm da bu sürüngen türlerden biri. Bu sürüngen dinozorlar deyince aklımıza her ne kadar timsah benzeri canlılar gelse de bu türler karada yaşarlardı. Zaten birçok filmde de bu türleri gördük öyle değil mi? Karada yaşayan sürüngen dinozorlar suyu vücutlarında tutabilmek adına nemi ağızda hapsetmeleri gerekiyordu.

İşte tam da bu nedenden bu türler tasvir edilirken iki parça dudak kullanılır ve genelde kertenkele soyuna daha yakın görünürler. Göz yuvaları da araştırmacılara göz bebeklerinin nasıl hareket ettiğine dair bilgiler veriyor. Eğer öne doğru büyük yuvarlaklara göre hareket edilirse, tıpkı Microraptorlarda ki gibi göz bebeklerini öne doğru çevirdiklerini düşünebiliriz.

2. Dinozorların Duruş Şekli

Dinozor duruş şekli de yapıları hakkında oldukça bilgi veriyor. Eklemlerin birleşim yerleri ile şimdi ki canlıların görüntülerinden esinlenen araştırmacılar dinozorların şeklini oluşturuyorlar. Aslında uzmanlar ellerinde herhangi bir kemik, eklem ya da doku olmadan bu canlıların şekillerini yürüyen, uçan ve sürünebilen hayvanlar ile karşılaştırma yaparak oluşturmuşlardı. Bunun sonucunda da T-rex’in omurgasını yatak kullandığı anlaşılmıştı. Bu da 70’li yıllarda zannedildiği gibi kuyruğun aslında sürünmediği, düz durduğunu gösteriyordu.

3. Dinozorların Kas ve Yağları

Dinozorların çok fazla vücut yağı yoktur. Görüntüleri ile ne kadar ters öyle değil mi? Ancak vücut yağları olmadığından şişik bir görüntüye sahiptirler. Paleontologlar bir türün ne kadar zayıf olduğunu anlamak için kuşlarda ki benzer kas gruplarından örnekler veriyor. Ancak bazen evrimsel nedenleirn ötürü bazı bölgeler irileşir. T-rex de bu duruma örnek verilebilir.

4. Dinozorların Tüyleri

Bu canlıların tüyleri de haliyle görünümlerinden haber veriyor. Melanozam dediğimiz küçük hücresel yapılar şekillerine göre de farklılık gösteriyor. T-rex’lerin tüyleri hakkında aslında çok da fazla bilgimiz olmasa da yakın akrabaları gibi arkasında, kuyruğunda ve kafasında tüyleri olduğu düşünülüyor.

5. Dinozorların Bacakları

Kemiklerin uzantılı yapıları bacakların nasıl hareket ettiğini açıklayabilir. Şu zamana kadar T-rexlerin elleri her ne kadar aşağı doğru olarak gösterilse de 2018 yılında timsahların omuz analizlerinin yapılmasının ardından aslında ellerinin içe dönük olabileceği ihtimali de ortaya çıktı. Yine aynı şekilde M-guilerin göğüs kafesi ve omuzlarının kanat çırpmalarına engel olduklarını gözler önüne serdi. Hava tüneli testleri de bu dinozorların uçmadığını sadece süzüldüklerini göstermekte.

6. Dinozor Derisi

Her ne kadar yumuşak deri dokusu uzun süre toprak altında kalacak yapıya sahip olmasa da arada sırada araştırmacılar fosillerde deri izleri kalıntıları ile karşılaşabiliyor. Bunlar tabiki deri dokusu değil. Sadece taşlaşmış deri izeri… Dolayısıyla DNA ya da RNA yapıları çoktan yok olmuş. Ancak bu yine de gerçekten büyük bir şans. T-rex isimli dinozor içinse Montana da bulunmuş, fosilleşmiş deri izlerini sanatçılar doku kalıntısı izi örneğinden yola çıkarak bir örneğini kalan tüm vücuda uyguladılar. İş boyama kısmına gelince haliyle burada minik hileler kullanıldı. T-rexler bataklıkta ya da bataklıklı sulu düzlükler de yaşadıklarından deri renkleri kahverengi-yeşil olmalı.

Dinozorlar Neye Benziyor?

Dinozorlar neye benziyor

65 milyon yıl önce yaşamış canlıları fosillerinden hareketle neye benzedikleri tahmin ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!