featured

Heimlich Manevrası Nedir Nasıl Yapılır ? Hayat Kurtaran Hareket Heimlich Manevrası Ne Demek?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası tam tıkanıklık ve boğulma gibi durumlarda hayat kurtarıcı bir hareket olması sebebiyle son derece önemlidir. İlkyardımın temelini oluşturan bu manevra, hayati tehlikeyi azalttığı için hemen herkes tarafından mutlaka öğrenilmesi gereklidir. Peki Heimlich manevrası ne demek? Heimlich manevrası nasıl uygulanır? 

Heimlich Manevrası Nedir Hangi Durumlarda ve Nasıl Uygulanır?

Heimlich manevrası nedir hangi durumlarda ve nasıl uygulanır? Yazımızda konu ile ilgili kapsamlı bilgilere yer vereceğiz. Heimlich manevrası evde, ofiste, dışarıda kısacası hayatın genel akışında anlık bir şekilde ihtiyaç duyulabilecek bir acil durum hareketidir. Elbette bu hareketin bazı gerekli durumlarda uygulanması, olabildiğince doğru ve nazik şekilde yapılması gereklidir. Aksi takdirde kişinin hayati tehlikesini arttırmak söz konusu olabilir. İlkyardım temel uygulamaları hakkında bilgi almak için tıklayınız. 

1- Heimlich Manevrası Hangi Durumlarda Uygulanır?

Heimlich manevrası hangi durumlarda uygulanır? Heimlich manevrası nedir konusu kadar hangi durumlarda uygulanması gerektiği de oldukça önemli bir konu. Bu manevra tam tıkanıklık sonucunda boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış kişiler için uygulanmalıdır. Çünkü solunum yoluna yabancı bir cismin kaçması, dokuların yeterince oksijenlenememesine neden olur.

Buda hipoksi ile sonuçlanacağı için hastanın ölümüne dahi sebebiyet verebilecektir. Ek gıda ile beslenirken hızlı yutması sebebiyle boğazına kaçan bir bebeğin, boğazına para kaçmış bir çocuğun ve yemek yerken boğazında kalan bir yetişkinin Heimlich manevrasına ihtiyaç duyması söz konusu olabilir.

2- Heimlich Manevrası Nereye Uygulanır? 

Heimlich manevrası nereye uygulanır? Bu manevra karın bölgesine uygulanarak, basınç etkisi ile tıkanıklığa neden olan şeyin çıkarılmasını hedef alıyor. Bunun için öncelikli olarak boğulma tehlikesi yaşayan ve çırpınan kişinin arkasına geçmek ve iki eliniz ile göbek çukuru ile göğüs kafesi arasında kalan bölgede yumruk yaparak basınç uygulamanız gerekiyor. Bu basınç tıkanıklığa neden olan maddenin çıkmasına bağlı olarak 4-5 kere yapılabiliyor.

3- Heimlich Manevrası Ne Zaman Yapılır? 

Heimlich manevrası nedir? Bu manevra ancak boğulma tehlikesi geçiren kişiler için yapılmalıdır. Boğulma problemi yaşayan bir kişinin çırpındığını kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Kişinin nefes almaya çalışması, boğazını tutması ve çırpınması solunum sıkıntısı yaşadığını gösterir. Bu durumda ilk olarak hastayı öksürtmeye çalışmanız gereklidir. Soğukkanlı olarak öksürmesi gerektiğini dile getirmelisiniz. Birkaç öksürme sonrasında sonuç alınmıyorsa, bu durumda Heimlich manevrası yapmak için en uygun zaman olduğunu düşünebilirsiniz.

4- Heimlich Manevrası Bebek İçin Uygulanır mı? Bebeklerde Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası her yaştan bireyler için uygulanabilecek bir ilkyardım uygulamasıdır. Özellikle bebekler keşfetme dönemlerinde olmaları ve merak duygusu yaşamaları sebebiyle talihsiz kazalar yaşayabilirler. Bozuk para ya da benzeri küçük cisimleri ağızlarına götüren bebeklerin bu cisimleri yutması boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmalarına neden olacaktır.

Heimlich manevrası bebek içinde uygulanabilir. Ancak bebeklerde oldukça nazik ve dikkatli davranılması gereklidir. Özellikle 1 yaş ve altı bebeklerde yanlış uygulamalar karaciğer ve dalak zedelenmelerine neden olduğu için, en son çare olarak bu yöntem tercih edilmelidir. Ayrıca Heimlich manevrası bebeklerde uygulanmadan öncesinde 5 kere sırt kısmına güçlü bir şekilde vurularak, yabancı cismin çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir. Bebeklerde Heimlich manevrası şu şekilde uygulanır;

İlk olarak bebeğin yüzü yere bakacak şekilde kola doğru yatırılması sağlanmalıdır.Kafa kısmı vücudundan daha fazla şekilde yere bakmalıdır.İki kürek kemiğinin arasında yukarıdan aşağıya olacak şekilde basınç uygulanmalıdır.Bu basıncın süpürür tarzda olması yabancı cismin daha büyük bir basınç etkisi ile dışarı çıkmasını sağlayabilecektir.Bu şekilde yabancı cisim çıkmazsa, son çare olarak göbek deliği ve iman tahtası arasında kalan bölgede eller birleştirilerek 5 kez güçlü bir şekilde basınç uygulanmalıdır.Uygulama sonrasında bebeğin kendisine gelip gelmediği ve nefes alıp almadığı kontrol edilmelidir.

5- Çocuklarda Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Heimlich manevrası nedir? Çocuklarda da Heimlich manevrasının uygulanabilmesi mümkündür. Çocuklarda Heimlich manevrası öncesinde bebeklerdeki gibi sırt kısmına güçlü bir şekilde 4-5 kere vurulması gereklidir. Bazı durumlarda bu güçlü vuruş yabancı cismin çıkarılması konusunda yardımcı olabilir. Cismin çıkarılmadığı durumlarda ise, çocuklarda Heimlich manevrası nasıl yapılır konusuna değinilmelidir;

Öncelikle çocuğun tam arkasına geçilmelidir.Daha sonra göbek deliği ile iman tahtası arasında kalan o kısma her iki el üst üste gelecek şekilde yerleştirilir.Bu işlem sonunda üst üste 5 kere güçlü basınç uygulanması gereklidir.Basınç sonrasında yabancı cismin çıkıp çıkmadığı, bilinç açıklığı ve nefes alıp almadığı kontrol edilmelidir.

6- Yetişkinlerde Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır? Karına Bası Nereye Uygulanır?

Heimlich manevrası nedir? Yetişkinlerde de Heimlich manevrası çocuklardaki gibi aynı şekilde uygulanmalıdır. Birey öncelikle öksürtülmeye çalışılmalıdır. Bazı durumlarda sırtına güçlü şekilde vurmakta çözüm olabilir. Yetişkin bireyin arkasına geçerek iman tahtası ile göbek deliği arasına 5 kez basınç uygulamak yabancı cismin çıkışını kolaylaştıracaktır.

Heimlich manevrası nedir? Bu konuda birçok insan doğru uygulama yapıp yapamayacağı konusunda tereddüt yaşayabiliyor. Özellikle karına bası nereye uygulanır sorusu en büyük tereddüt ettikleri konulardan biri konumunda. Bu manevra göğsün altında kalan kısım ile göbek deliği üzerinde kalan kısma uygulanıyor. Bu detaya dikkat edildiği takdirde herhangi bir olumsuz durumun yaşanması söz konusu olmayacaktır.

7- Kendimize Heimlich Manevrası Uygulayabilir miyiz? Kendi Kendine Heimlich Manevrası Zararlı mı?

Kendimize Heimlich manevrası uygulayabilir miyiz? Eğer ki boğazınıza bir şey kaçtı ve nefes açlığı yaşamaya başladıysanız, bu durumda soğukkanlı olarak kendinize bu manevrayı uygulayabilirsiniz. Heimlich manevrasını uygulamadan önce, mutlaka sert bir şekilde öksürmeye çalışmalısınız.

Sonuç alamadığınız durumlarda ise bu manevrayı uygulayabilmek için karnınızı sert bir zemine dayamanız ve üst gövdenizi hafif öne doğru eğmeniz gerekiyor. Daha sonra 5 kez belirtilen şekilde basınç uygulayabilirsiniz.

Ancak genelde tam tıkanıklık sonucunda hareketlerini kontrol edemeyen bireyler büyük bir telaş yaşayarak doğru ve yerinde bir uygulama yapamayabilir.

8- Heimlich Manevrası Nedir? Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli?

Heimlich manevrası nedir? Bu manevra uygulanırken, aşırılıktan kaçınmak gereklidir. Aşırı sert hareketler çocuklar ve bebekler başta olmak üzere yetişkinlerinde dalak ve karaciğerlerinin zedelenmesine yol açabilir. Doğru bir uygulama yapılmadığı takdirde ise kaburga kırıklarının ortaya çıktığı görülmüştür.

Heimlich manevrası kesinlikle tam tıkanıklık yaşayan kişilerde uygulanması gereken bir ilkyardım uygulamasıdır. Peki Heimlich manevrası nedir? karşınızdaki kişinin tam tıkanıklık yaşadığını nasıl anlarsınız? Tam tıkanıklık yaşayan bireyler şu şekilde anlaşılabilir;

Kişi öksüremez.Nefes alamaz.İki eli ile boğazına yapışarak nefes almaya çalışır.Büyük bir çırpınma hareketi içerisindedir.Hava yolu tıkalı olduğu için, yüz bölgesinin morarmaya başladığı fark edilir.

9- Hangi Durumda Heimlich Manevrası Uygulanmaz? 

Hangi durumda Heimlich manevrası uygulanmaz? Heimlich manevrasının kişinin bilinci açık olduğu ve tam tıkanıklık yaşadığı yönünde belirtiler göstermesi durumunda uygulanması önerilir. Karşınızdaki kişinin bilinci kapalıysa ve nefes alışverişi olduğu gözleniyorsa, bu durumda Heimlich manevrası uygulanması önerilmez.

10- Bonus: Heimlich Manevrası Nasıl Okunur?

İşte buda size bonus bilgimiz! Heimlich manevrası nedir sorusu kadar bu manevranın Türkçe’de nasıl okunduğu da merak konusu. Peki Heimlich manevrası nasıl okunur? Türkçe’de Heimlich manevrası, ‘’Hemlik’’ şeklinde okunmakta ve söylenmektedir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!