5 Başlıkta Cevapladık: Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı ?

5 Başlıkta Cevapladık: Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hormonlu spiral kilo aldırır mı aldırmaz mı çok araştırılan kadın sağlığı konularından biri. Çünkü hormonlu spiral taktırdıktan sonra kilo alan da var, kilo veren de… Dolayısı ile hormonlu spiral kilo aldırır mı sorusunun cevabı, her kadında farklı olabiliyor. Peki, doğrusu nedir? İşte hormonlu spiral kilo aldırır mı aldırmaz mı sorusunun cevapları ve daha fazlası hakkında her şey…

Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı?

Hormonlu spiral yan etkileri olabilen bir kadın doğum kontrol yöntemi. Ancak bazı kişilerde önemsiz yan etkilere yol açabilen bu doğum kontrol yöntemi oldukça yüksek koruma sağlıyor. Hormonlu spiral yani ilaçlı spiral bir diğer adıyla Minera Spiral yalnızca doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmıyor. Kimi zaman da kadın sağlığı açısından gerekli olabiliyor; tedavi amaçlı olarak da kullanılabiliyor.

Dolayısıyla hormonlu spiral nedir, hormonlu spiral yan etkileri nelerdir gibi konularda internet üzerinde oldukça araştırma yapılıyor. İlaçlı spiral ile ilgili olarak en merak edilenlerden biri de; kilo aldırıp aldırmadığı… Özetle; hormonlu spiral kilo aldırmaz. İşte, ayrıntılar…

5 Başlıkta Cevapladık: Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı ?

1- Hormonlu Spiral Kilo Almaya ya da Vermeye Etki Eder mi?

Normal spiral hormonlu spiral arasındaki fark; hormonlu spiralin ucunda progesteron hormonunun olmasıdır. Bu sebeple pek çok kadın, ilaçlı spiralin kilo alımına neden olduğunu düşünüyor. Ancak bu bilgi doğru değil. İlaçlı Minera spiral kilo almaya ya da kilo vermeye tek başına etki etmez. Hormonlu spiral yan etkileri arasında kilo almak ya da kilo vermek yoktur.

2- Hormonlu Spiral Şişkinlik Yapar mı?

Hormonlu spiral uygulamasının karın bölgesinde şişkinlik yapması gibi bir etkisi yoktur. Minera spiral sonrası kilo alan kadınlar, bu spiralin hormonlu olmasından dolayı kilo aldıklarını, karın bölgesinde şişkinlik yaşadıklarını iddia edebilmektedir. Fakat böyle bir hormonlu spiral yan etkisi yoktur.

3- Hormonlu Spiral Sindirimi Yavaşlatır mi?

Minera spiral rahim içi araç (RİA)’dır. Sindirim sistemine etkisi yoktur; sindirim sistemini yavaşlatmaz ya da hızlandırmaz.

4- Hormonlu Spiral Ödem Yapar mı?

Hormonlu spiral kilo aldırır mı sorusunun yanıtı hayır ancak ödem için aynı şey geçerli değil. Minera spiral içinde bulunan ve rahim içine yerleştirilen progesteron hormonu, ödem toplamasına neden olabilir.

Her kadında geçerli olmamak üzere nadiren; hormonlu spiral ödem yapabilir. Bu durum, tartıda 1-2 kilo fazla çıkmaya neden olur. Ancak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle ya da ödem söktürücü bitki çayı kullanımı ile bu sorunun önüne geçilebilir.

5- Hormonlu Spiral Zayıflatır mi?

Hormonlu spiral zayıflatmaz. Aksine bazı kadınlarda ödeme neden olabildiği için kilo aldırdığı düşünülmektedir.

5 Başlıkta Cevapladık: Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı ?

Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı Araştıranlar, Bu Soruların da Cevaplarını Aradı!

Hormonlu spiral kilo aldırır mı sorusuna cevap arayan pek çok internet kullanıcısı, aşağıda sıraladığınız soruların da cevaplarını araştırdı:

1- Hormonlu Spiral Nedir?

Hormonlu spiral nedir; içinde levonorgestrel adlı progesteron hormonu bulunan, T şeklindeki bir rahim içi araçtır. Gebelikten korunma yani doğum kontrol yöntemi olarak kullanılır fakat kimi zaman da kadın sağlığı ve tedavi için tercih edilir. Rahim içinde, günlük olarak düşük dozda progesteron hormonu salgılanmasını sağlayarak etki eder.

İlginizi Çekebilir: Hormonlu Spiral Nedir | Hormonlu Spiral Yan Etkileri Var mı?

2- Hormonlu Spiral Cinsel İstek Artırır mı?

Minera spiral de normal spiral de bir doğum kontrol yöntemidir. Bu rahim içi araçların cinsel istek artırma ya da cinsel istek azaltma gibi etkileri yoktur.

3- Hormonlu Spiral Adeti Tamamen Keser mi?

Hormonlu spiral adeti tamamen kesmez veya menopoza neden olmaz. Minera spiral, rahim duvarının kalınlaşmasına olanak tanımadığı için bu spirali kullanan kadınlarda rahim duvarı incedir. Dolayısı ile hormonlu spiral kullanan kişilerin regl döneminde atılacak doku olmayabilir.

Bu nedenle hormonlu spiral kullanan kadınlar yalnızca birkaç damla kadar adet görebilir veya her ay adet olmayabilir. Bu, rahim duvarında atılacak doku olmamasından kaynaklanır. Bu durum adetin tamamen kesildiğine ya da menopoza işaret değildir.

5 Başlıkta Cevapladık: Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı ?

4- Hormonlu Spiral Sivilce Yapar mı?

Hormonlu spiral sivilce miktarında artışa neden olabilmektedir. Ancak herkes için geçerli bir durum değildir. Minera spiral taktırdıktan sonra sivilce miktarında artış olanlar olduğu gibi, hiç sivilcelenme sorunu yaşamayan kişiler de vardır.

5- Hormonlu Spiral Faydaları Nelerdir?

Hormonlu spiral faydaları, normal spiralin faydalarından daha fazladır ve şu şekildedir:

  • Yüzde yüze yakın gebelikten koruma sağlar
  • Rahim duvarı kalınlaşmasını önler
  • Rahim kanseri riskini azaltır
  • Fazla miktardaki adet kanamasını azaltır

6- Hormonlu Spiral Kimlere Takılmaz?

  • Gebelik şüphesi olanlar
  • Pelvik enfeksiyonu olanlar
  • Nedeni belli olmayan vajinal kanaması olanlar
  • Kanser şüphesi olanlar
  • Rahminde anomali olanlar
  • Progesteron hormonuna alerjisi olanlar
  • Karaciğer hastalığı olanlar
5 Başlıkta Cevapladık: Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı ?

7- Hormonlu Spiral Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Hormonlu spiral takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Hormonlu spiral takıldıktan sonra bir hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir
  • Birkaç gün süreyle havuz veya denize girilmemelidir
  • Genital bölge temizliğine ve kişisel hijyene dikkat edilmelidir
  • Hormonlu spiral takıldıktan sonraki ilk bir ay çok fazla ağır eşya kaldırılmamalı, çok fazla ıkınılmamlı ve şiddetli öksürükten kaçınılmalıdır
  • En az yılda bir kez jinekolojik muayene olunmalı ve Mİnera spiralin durumu kontrol edilmelidir

Hormonlu spiral takıldıktan sonra hafif kramp ve ağrı şikayetleri gelişebilir. Bu beklenen ve geçici bir durumdur. Bu ağrıların giderilmesi için ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Eğer ilaçlı spiral sonrası yüksek ateş, halsizlik gibi şikayetler gelişmiş ise sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

8- Normal Spiral – Bakır Spiral Kilo Aldırır mı?

Bakır spiral yani normal spiral de kilo alımına etki etmez. Dolayısı ile bakır spiral kilo aldırmaz.

9- Normal Spiral – Bakır Spiral Zayıflatır mi?

Normal spiralin kilo alınmasında ya da kilo verilmesinde etkisi olmadığı için zayıflatmak gibi bir özelliği de bulunmamaktadır.

10- Spiral ile Kilo Alanlar Var mı?

Bakır uçlu spiral ya da ilaçlı spiral takıldıktan sonra kilo durumu değişen kadınlar vardır. Ancak spirallerin kilo üzerinde etkisi yoktur. Ancak hormonlu spiral ödeme neden olduğu için bazı kadınların 1-2 kilo alması beklenen bir durumdur. Ödem atıcı bitki çayları ve uygun diyetlerle bu durumun önüne geçilebilmektedir.

5 Başlıkta Cevapladık: Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı ?

Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı Kadınlar Kulübü

Hormonlu spiral kilo aldırır mı Kadınlar Kulübü sitesinde de cevabı araştırılan bir konudur. İlgili başlık incelendiğinde; Minera spiral takıldıktan sonra kilo aldığını söyleyen kadınlar kadar hiçbir şekilde kilo almadığını belirten kadınlar da bulunmaktadır.

Hormonlu Spiral Kullananların Yorumları Olumlu mu?

Hormonlu spiral kilo aldırır mı, hormonlu spiral nedir ne işe yarar faydaları nelerdir gibi sorulara yanıt verdik. Peki, genel olarak incelendiğinde hormonlu spiral kullananların yorumları olumlu mu olumsuz mu?

Çeşitli internet siteleri ve forumlardaki hormonlu spiral kullananların yorumları incelendiğinde; bu rahim içi araç ile gebeliğe karşı yüksek koruma sağlandığı görülüyor ve memnuniyetler belirtiliyor. Ancak birçok kadın da kilo alma nedeni olarak ilaçlı spirali gösteriyor. Yine de kilo almak hormonlu spiral yan etkileri arasında değil… Çünkü yine bir çok kadın da ilaçlı spiral sonrası kilo durumlarında bir değişiklik olmadığını ifade ediyor.

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!