featured

İlişkide Kanama Neden Olur? Kanamanın Nedenleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cinsel ilişki esnasında ve sonrasında bazen kanama gerçekleşir. Peki bu kanamanın nedenleri nelerdir? İlişki sonrası kanama tehlikeli midir? Tedavi gerektirir mi? Yazımızda tüm sorularınıza cevap bulabileceksiniz. İşte, detaylar!

İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Kadınlar tarafından ilişki sonrası kanama merak edilen konulardan bir tanesidir. Vajinada meydana gelen bazı olaylar nedeni ile kadınların pek çoğunda bu durum gözlemlenmektedir. Bu durum, menopoza girmiş kadınlarda daha yüksek bir oranda gerçekleşmektedir. Menopoz sonrası kadınların yarıdan fazlası, vajinada kuruluk ya da kanama gibi şikayetlerle doktora başvurmaktadır. Bu duruma neden olan pek çok sebep bulunmaktadır.

İlişki sonrasında meydana gelen kanamalar doktor muayenesi gerektirmektedir. Cinsel ilişki sonrasında meydana gelen kanamaların ismi postkoital kanama olarak adlandırılmaktadır. Her yaştaki kadında bu kanama görülebilmektedir. Menopoz olmayan kadınlarda ilişki sonrası meydana gelen kanamanın en büyük nedeni rahim boynu olan servikstir. Menopoz geçirmiş kadınlarda ise bu duruma pek çok şey neden olabilmektedir. İlişki sonrası kanama nedenleri birden fazladır.

İlişki Sonrası Kanama Tehlikeli Midir?

Cinsel ilişki sonrası kanama pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Kanamanın ortaya çıkmasına yol açan pek çok bölge bulunmaktadır. Kişide meydana gelen kanamanın neden olduğunu ve hangi bölgede gerçekleştiğini kendi başına anlamasına imkan yoktur. Kanama genellikle vajinada üç bölgede görülmektedir: Bu bölgeler: hymen, vajina duvarı ve rahim giriş kısmıdır.

Cinsel ilişki sonrası kanama meydana gelmişse ve durmuyorsa ya da kanama uzun bir süre sonra durmuşsa doktora gitmek gerekmektedir. Pek çok kanamanın sebebi daha basit sebepler olsa da jinekoloğa başvurmak her zaman tavsiye edilmektedir. Cinsel ilişki sırasında daha basit olarak meydana gelen kanamalar genellikle vajina duvarında meydana gelen yırtılma ve çizikler olmaktadır. Kanama Sonrası Hemen Doktora Gidilmeli Midir?

Cinsel ilişki sonrası kanama olduğunda bu durum tehlikeli bir nedenle gerçekleşmiş olabilmektedir. Cinsel ilişki sonrasında oluşan kanamanın nedeninin öğrenilmesi gerekmektedir. Çünkü ilişki sonrası ortaya çıkan her kanamanın nedeni ilişki olmayabilir. Kanama kısa sürede geçse bile, kişide ağrı ya da sızı durumu oluşabilir. Kanamaya neden olan durum bir hastalıktan kaynaklı da olabilmektedir. Bu nedenle doktora gitmek, erken tanı için faydalı olmaktadır. İlişki sonrasında meydana gelen kanamalar rahim ağzı kanseri gibi önemli hastalıklardan da kaynaklı olabilmektedir. Ayrıca AIDS, HPV ve yumurtalık kisti gibi nedenler de kanamaya neden olabilmektedir. Normal şartlarda herhangi bir kanama ya da ağrı olmasa bile her 6 ayda bir doktor kontrolüne gitmekte fayda bulunmaktadır.

Cinsel İlişki Sırasında Kanamaya Neden Olan Sorun Çözülmeli

Cinsel ilişki sonrası kanama meydana geliyorsa, bazı tedbirleri almakta fayda bulunmaktadır. İlişki sonrası kanama nedenleri için araştırmak yapmak, bilmek gerekir. Kanama, vajinadaki kuruluktan da kaynaklanıyor olabilir. Bu da ilişki sonrası kanama nedenleri arasına girer. Bu nedenle ilişki sırasında kayganlaştırıcı kullanmak yararlı olmaktadır. Çünkü vajinada meydana gelen kuruluklar vajina duvarına zarar vererek kanamaya yol açmaktadır.Yeterli düzeyde uyarılma vajinada gerçekleşmediğinde kuruluk meydana gelmektedir. Bunun dışında bazı rahatsızlıklar da vajinada kuruluk oluşumuna yol açmaktadır. Vajinada kuruluğa neden olan diğer durumlar şöyle sayılabilir:

Çocuk doğurma, Çocuk emzirme, Radyasyon ve kemoterapi ,Kadınlarda yumurtalığın alınması, Soğuk algınlığı nedeni ile tüketilen ilaçlar, antidepresan ilaçların kullanılması, Vajinal bölgenin sıkça yıkanması, Kadın ürünlerinde bulunan kimyasal maddeler, ,Bağışıklık sisteminde yaşanan bazı rahatsızlıklar, Doğum Kontrol Hapının Neden Olduğu Kanamalar.

Kadınların %9’u cinsel ilişki nedeni ile hamile kalmamak için doğum kontrol hapı kullanmaktadır. Kullanılan doğum kontrol hapları vajina bölgesinde kanamaya neden olabilmektedir. Böyle bir durumdan dolayı vajinada kanama meydana gelirse kişinin kendini birkaç gün dinlendirmesi gerekmektedir. Hap kullanımı nedeni ile vajinada kanama meydana gelmişse dinlenme dışında mutlaka doktora da başvurulması gerekmektedir.

Enfeksiyon Nedeni İle Kanamaların Görülmesi

Cinsel ilişki sonrası kanama olmasına yol açan başka bir neden de enfeksiyonlardır. Enfeksiyon nedeni ile vajinada önemli rahatsızlıklar ve kanamalar görülebilmektedir. Bu enfeksiyonlar, vajina duvarında iltihaplara neden olarak kanamalar oluşturmaktadır. Kanamaya neden olan enfeksiyonlar şunlardır: cinsel yolla bulaşanlar hastalıklar, pelvik iltihaplanmaları, servisit olarak adlandırılan rahim ağzı iltihabı, mantar ve bakteriler tarafından vajinada oluşan vajinit enfeksiyonu.

Polipler Nedeni İle Kanamaların Oluşması

Polip olarak adlandırılan küçük tümörler kanamaya neden olmaktadır. Rahim boynunda ya da astarda polipler yer alabilir. Bunlar bir kolye ucu gibi sallanırlar. Polipler sallandıkça bu hareket nedeni ile doku tahriş olur. Bu tahriş nedeni ile de damarlarda kanama meydana gelir. Küçük kan damarlarındaki kanamalar rahatsız edici olabilmektedir. Yani ilişki sonrası kanama nedenleri arasında polip de bulunur.

Kanama Sonrasında Doktora Başvurulduğunda Süreç Nasıl Olmaktadır?

İlişki sonrası kanama yaşadıktan sonra doktora başvurulduğunda doktor tarafından kanamaya ilişkin olarak sorular sorulacaktır. Sorular arasında durumun hangi olaydan kaynaklandığı, ne kadar kan kaybının gerçekleştiği ve kanın hangi renge sahip olduğu yer alabilir. Kanama ile ilişkili olabileceğinden cinsel ilişki ile ilgili de bazı sorular sorulabilmektedir.

Duruma göre doktor tarafından fiziksel muayene yapılabilir. Doktor tarafından bölgenin incelenmesi, kanamanın nedenini tespit etmek amacı ile faydalı olabilmektedir. Kanamanın nedeni hastalık sebebi ile olabileceği için cinsel yollarla bulaşan hastalıkların tespiti için doktor tarafından bazı testler de uygulanabilmektedir.

İlişki Sonrası Pembe Kanama Görülmesi

Cinsel ilişki sonrası pembe kanama meydana gelmişse bu durum endişe yaratabilmektedir. Kadınlarda genellikle adetten önce pembe ya da kahverenginde kanamalar görülebilmektedir. Bu durumun nedeni olarak kadınların vücut tarafından adete hazırlanması durumu belirtilmektedir. Adet sonrasında da bu renkte kanamalar kadınlarda görülebilmektedir. Rahim ağzında ya da diğer bölgelerde tahrişin oluşması ile de pembe renkli bir kanama gerçekleşebilmektedir.

Kanın, vücut dışına atılmadan önce çok beklemesi nedeni ile pembe olduğu açıklanmaktadır. Kadınlarda yumurtalıktan yumurtanın atılması durumlarında da pembe renkli kan gelebilmektedir. Bazı durumlarda kanamanın çok şiddetli olmadığı durumlarda kanın rengi pembe olabilmektedir. İlişkiden sonra pembe kan gelmesi her durumda tehlikeli olmamaktadır. Ancak yine de ilişki sonrası kanama meydana geldiğinde doktora başvurulmalıdır.

Spiral İlişki Sonrası Kanama Yaparmı?

Spiral kanama yapar mı, sorusunun cevabı merak edilmektedir. Spiral kullanımı, döllenmenin oluşmasını önlemektedir. Bazı durumlarda döllenme gerçekleşse bile döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engellemektedir. Spiral kullanımı nedeni ile ilk 3 ay boyunca adet kanaması ve sancıların normalden daha fazla olması ihtimal dahilindedir. Cinsel ilişki sonrasında kanama görülmesi normal bir durum değildir. Bu nedenle spiral takıldıktan sonra cinsel ilişki yaşanması nedeni ile sonra görülen kanamalar için doktora başvurulmalıdır.

Sert İlişki Sonrası Kanama Oluşması

Sert ilişki sonrası kanama meydana gelmesi de yaşanan durumlar arasında yer almaktadır. Sert bir ilişki sonrasında vajina duvarında yırtıklar oluşabilmektedir. Bu durumda vajinada çizikler de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle sert bir ilişki yaşanmışsa kanama görülmesi ihtimal dahilindedir. Normalden fazla görülen kanamalar nedeni ile tıbbi destek almak gerekmektedir.

İlişkiden Sonra Kanama Olursa Hamile Kalınır Mı?

İlişki sonrası kanama hamilelik belirtisi mi sorusu da merak edilen sorular arasında yer almaktadır. olmasının pek çok nedeni vardır. Kanama olmasına rağmen hamilelik gerçekleşebilmektedir. Kanama durumları her zaman için ciddiye alınmalıdır. Cinsel ilişki sonrası kanama görülmesi önemli bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Yani ilişki sonrası kanama hamilelik belirtisi mi, sorusunun cevabı bu durumun kişiden kişiye göre değişmesidir. Eğer bebek belli bir ayı geçtiyse ilişki sonrası kanama olabilir.

Cinsel ilişkiden sonra kanama olması oldukça olası bir durumdur. İlişki sonrası kanama kadınların çoğunda görünür ancak bu durum ilk ilişki esnasında kızlık zarı darbe alırsa gerçekleşir. Yani ilk cinsel ilişki sonrası kanama muhtemeldir. Cinsel ilişkiye girilip, kızlık zarının yırtılmasıyla beraber vajinal kanama gerçekleşir. Eğer sürekli kanamanız mevcutsa bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda var. Çünkü bu durum rahim ağzı kanserinin de belirtileri arasındadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!