featured

Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek İsteyenler için En Etkili 7 Yöntem!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özgüvenli çocuk yetiştirmek, onun geleceği için oldukça önemli. Özgüven; doğuştan gelmeyen, sonradan kazanılan bir özellik olduğu için de özgüvenli çocuk yetiştirmek, ebeveynlerin elinde. Eğer özgüveni yüksek yani kendisiyle barışık, kendini kabul eden ve ayakları yere sağlam basan çocuklar yetiştirmek istiyorsanız mutlaka buna göre bir tutum içerisinde olmalısınız. İşte, özgüvenli çocuk yetiştirmek isteyenler için tavsiye niteliğinde 7 yöntem…

1- Fikirlerini Önemseyin ve Fikirlerini Alın

Özgüvenli çocuk yetiştirmek istiyorsanız öncelikle onun sadece bir ‘’çocuk’’ olduğunu değil; bir birey olduğunu kabul edin ve fikirlerini önemseyin. Çocuklara yaşı kaç olursa olsun, fikrini sormak; kendisini ifade etmesine imkan tanımak ve ona değer vermek demektir.

Örneğin; kıyafetlerini değiştirirken, kendi beğeninize göre onu giyindirmek yerine hangi tişörtü giymek istediğini, boyama etkinliği yaparken hangi kalemle boyama yapmak istediğini sorun. Böylelikle çocuk, kendi fikirlerinin önemsendiğini hissedecek ve zaman içerisinde başkalarının fikrine de saygı duymayı öğrenecek.

2- Şart Koşup Tehdit Etmeyin

Genellikle çocuklara bir şey yaptırmanın en kolay yolu; onları tehdit etmek ve şart koşmaktır. Ancak özgüvenli çocuk yetiştirmek isteyenler kesinlikle bu tutumdan uzak durmalı. Eğer çocuğunuza bir şey yaptırmak ya da bir şey yapmasına engel olmak için şart koşar ve tehdit ederseniz; onun korku duygusunu beslersiniz. Bu da, ilerleyen yaşlarda çocuğun korku duygusu nedeniyle yanlış yapmasına neden olur.

Örneğin; ‘’Eğer yemeğini yemezsen, istediğin oyuncağı almam.’’, ‘’ Eğer dediğimi yapmazsan bugün parka gidemezsin.’’ gibi tehditkar ve şart içerikli cümleler, çocukların korku duygusunu besler, özgüveninin zedelenmesine yol açar.

3- Çocuklara Sorumluluk Verin

Genel olarak çocuklar 5 yaşından itibaren kendi işlerini yapabilecek becerilere sahip olurlar çünkü motor becerileri artık kazanmışlardır. Bu nedenle bu yaştan itibaren onlara sorumluluk vermekten kaçınmamalı, sorumluluk almalarına izin verilmeli. Çocukların sorumluluk almasına izin vermek, onların özgüven duygusunun gelişmesinde oldukça etkili.

4- Çocukları Utandırmayın, Toplum İçinde Rencide Etmeyin

Özgüvenli çocuk yetiştirmek için onlara sorumluluklar vermek önemli ancak sorumlulukların yerine getirilememesi durumunda da oldukça dikkat edilmeli. Eğer çocuğunuz yapması gereken bir şeyi her ne sebepten olursa olsun yapamadıysa, özgüvenlerini zedelememek için kesinlikle utandırmayın. Özellikle de kesinlikle onları toplum içinde rencide etmeyin.

Çünkü utandırılan çocuklar daha sonraki süreçte duygu ve düşüncelerini paylaşmak konusunda çekimser kalabilir. Bu da onun, fikrini özgürce ifade edemeyen, içine kapanık bir birey olmasına neden olabilir.

5- Çocuğunuza Güvende Olduğunu Hissettirin

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşi’snde ‘’güvenlik’’ ihtiyacı, ikinci basamakta yer alır. Yani; her birey kendisini mutlaka güvende hissetmek ister. Çocuklar için de güvenlik ihtiyacı oldukça gerekli. Eğer çocuğunuza güvende olduğu hissini verirseniz ve güvenli bir ortamda büyümesine olanak tanırsanız, özgüveni yüksek olmasını sağlayabilirsiniz.

6- Çocuğunuzu Kimseyle Kıyaslamayın

Özgüvenli çocuk yetiştirmek isteyenlerin, uzak durması gereken davranışlardan bir tanesi de; çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamak. Hatta değil başka bir çocukla, kardeşle bile kıyaslanmak, çocuklarda özgüven problemi oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle her çocuğun kendine özel olduğunu bilmeli ve kardeşler arasında kıyaslama dahi yapmamalısınız. Çünkü bu davranış, çocuğun özgüvensiz olmasına, içine kapanmasına ve hatta öfkeli tavırlar sergilemesine neden olabilir.

7- Aferin Demeyi, Onurlandırmayı, Takdir Etmeyi Unutmayın

Özgüvenli çocuk yetiştirmek için yapılması gerekenlerden biri; onları onurlandırmak ve takdir etmek. Eğer çocuklarınızın kendilerinden emin bireyler olmasını istiyorsanız, sorumluluklarını yerine getirdiklerinde ‘’aferin’’ kelimesiyle desteklemesiniz. Böylelikle takdir edilen çocuklar başarı duygusunu öğrenecek ve kendilerine olan güvenini besleyebilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!