featured

Sanal Sunucu Nereden Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları kullanılarak birden çok parçaya bölünerek kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan yapıya sanal sunucu adı verilir. 

Bir sunucu üzerinden birbirinden bağımsız birçok fazla işletim sistemini bulunması şekli sanal sunucu teknolojisinin en kısa anlatımıdır. Sanal sunucu aynı zamanda İngilizce açılımı Virtual Private Server kısa adı VPS olarak bilinir.

Sanal Sunucular Birbirinden Bağımsız Çalışır

Dedicated ismi verilen adanmış bir fiziksel sunucu içerisinde yer alan sanal sunucuların tamamı birbirinden bağımsız olarak çalışır. Sistem içerisinde bulunan her bir sanal sunucu bağımsızdır.

Sanal sunucuların her birinin kendisi için ayrılan bir işletim sistemi ve RAM’i ile birlikte IP adresi, sabit diski aynı zamanda tüm bunlara bağlı konfigürasyon dosyaları yer alır.

Sanal Sunucu Kullanım Nedenleri

Lınux sanal sunucu kullanılma nedeni genellikle küçük ölçekli ya da orta ölçekli firmalar açısından web sitesi barındırma, yedekleme, radyo yayını sağlama, kontrol paneli ile birlikte diğer web yazılımlarını tutmak içindir.

Orta derecede trafiğe sahip olan ama bütün bir sunucuya ihtiyaç duymayan web sitelerine uygun olan sanal sunucular, kurumsallaşan şirketler ile birlikte orta ölçekli ve web portalları içinde uygun birer servistir. Aynı zamanda fiziksel sunucularında sorun yaşayanlar da sanal sunucu kullanımını tercih etmektedir.

Sanal Sunucu Kullanım Alanları

Geleneksel bir Windows sanal sunucu ile yapılabilecek işlemlerin tümü sanal sunucu aracılığı ile de gerçekleştirilebilir. Öncelikle bilinmesi gereken sanal sunucular genellikle fazla alana ihtiyaç duyulmayan durumlarda tercih edilmektedir.

Bu bir e-mail ya da web sitesi barındırılması gibi süreçlerde sorunsuz ve rahatlıkla kullanılması örneğinde olduğu gibi olabilir. Aynı zamanda elektrik, kurulum, yer ve bakım masrafı gibi ayrı bir maliyeti bulunmadığı için geleneksel sunuculara göre çok daha ekonomik bir yapıya sahiptir. Sanal sunucuların tercih edilme nedenlerinin başında ise bu özelliği yer alır.

Sanal Sunucu Kurulumu

Kullanıcısına birçok avantaj sağlayan sanal sunucuların kurulumu hızlı ve kolaydır. Kurulum hazır imajların var olan fiziksel sunucu üzerinde açılması ile gerçekleşir, süre ve kolaylık imkanı sağlayan sanal sunucular 30 dakika gibi kısa süre içerisinde hazır olur.

Özellikle hazır bir imajdan kurulan Windows ya da Linux işletim sistemli bir sanal sunucu çok daha kısa sürede hazırlanabilir. Kurulum işleminin ardından fiziksel sunucu üzerinde bulunan tüm donanımlar istendiği kadar sunucuya ayrılır.

Sanal Sunucu Ana Sunucunu Kaynakları İle Sınırlıdır

Sanal sunucuda kişi istediği kadar ekleme ve çıkarma işlemi yapabilir. Ancak bilinmesi gereken Windows sanal sunucu ana sunucunun kaynakları ile sınırlıdır. Ana sunucunun kaynakları ile sınırlı kaldığından dolayı bulut sunucularda olduğu gibi sınırsıza yakın bir kaynak kullanım avantajı sağlamaz.

Oysa bulut sunucu kullanıcının sanal sunucusuna her zaman ve her yerden erişimini sağlayan web barındırma türüdür. Bulut sunucu diğer tüm sunucuları göre sınırsıza yakın yedekleme altyapısına ve depolama alanına sahiptir.

VPS ( Sanal Sunucu) İle Bulut Sunucu Arasındaki Farklar

iyibirhost başta olmak üzere birçok bulut hizmeti sağlayıcısı geleneksel barındırma ile karşılaştırıldığında çok daha fazla avantaj sağlar. Bulut sunucusundan yararlanabilmek için öncelikle güçlü bir veri merkezi altyapısının olması gerekir. VPS (sanal sunucu) ile bulut sunucu arasındaki farklar şunlardır;

 Sanal sunucu tek bir sunucu içinde barınır; Bulut sunucu mimarisi ile barındırılır;Sanal sunucuda ana sunucunun özellikleri ortak olarak kullanılır;Bulut sonucu da RAM, CPU ve disk başta olmak üzere tüm özellikler %100 kullanılır;Bulut sunucu hizmetinde güncelleme ve bakım çalışmaları yapılırken herhangi bir şekilde duraksama yaşanmaz;Lınux sanal sunucu hizmetinde güncelleme ve bakım çalışmaları aşamasında tek sunucu barındırıldığından dolayı hizmet kapalı kalır;Sanal sunucu çözümünde donanım yediği bulunmaz;Bulut sunucu çözümünde donanım yedeği vardır;Bulut sunucuların Network yapıları birbirinden farklıdır dolayısıyla herhangi bir saldırıdan etkilenmez.

Dünya Standartlarında Kaliteli Ve Profesyonel Hizmetler

Sanal sunucularda saldırı tüm VPS müşterilerini etkiler. www.iyibirhost.com dünya standartlarında kaliteli ve profesyonel hizmetler vermektedir. Tüm kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar böylelikle iş için önemli olan verilerin her yerden ve her zaman kesintisiz şekilde erişilmesini mümkün hale getirir.

Kesintisiz çalışacak bir şekilde tasarlanan gelişmiş sunucuların web sitelerini barındırma şekline göre fiziksel sunucu, sanal sunucu ve bulut sunucu gibi farklı türleri bulunur.

İnternetin Kalbi Sunuculardır

Kullanıcılar tarafından internetin kalbi olarak adlandırılan sunucular arasında en verimli hosting çözümü VDS (Virtual Dedicated Server)dir. VDS sanal sunucu türü bir sunucu donanımının birbirinden bağımsız küçük sunucular halinde bölünmesi olarak tanımlanır.

Sahip olduğu izolasyon ve performans özelliklerinden dolayı dedicated sunucu ortamına en yakın hosting çözümü olarak kullanılır. VPS ile VDS sanal sunucuları arasındaki en temel fark yazılımsal ve donanımsal bölüştürülen kaynaklardır.

VPS de yazılımsal, VDS ‘de ise donanımsal bölüştürülür. VDS’te web sitelerinin kaynakları paylaşılmazken VPS kaynakları üzerinde bulunan tüm web siteleri tarafından ortak şekilde kullanılır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!