featured

Şaşırtıcı Ama Gerçek! Karın Yağları İnsan Beynini Küçültüyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karın yağları çoğu zaman sadece kilo yüzünden bile insanların moralini bozmaya yetiyor. Ancak yapılan bir araştırma durumun daha ciddi olduğunu da gösterdi.

Fazla yağ oranının yıllardır kalp sağlığı için iyi olmadığı konuşuldu. Özellikle kalp-damar hastalıkları için davetiye çıkardığı bir gerçek.

Ancak yapılan bir araştırma karın yağlarının beyin küçültme etkisi üzerinde etkili olabildiğini de kanıtladı. Bu bilgi özellikle karın yağı olanları ilgilendiriyor!

1- Karın Yağları Sandığınızdan Daha Tehlikeli!

Karın yağları çoğu zaman karın bölgesinde biriken yağlardan meydana gelir. Halk arasında farklı şekilde adlandırılan bu bölge özellikle dairesel bir görüntü problemine yol açar.

Beslenmeye bağlı olarak yağın vücuttan atılmaması dolayısıyla derinin hemen altında biriken yağlar mevcuttur. Kilo vermeye çalışırken de en zor eriyen yağları işaret eder.

Çoğu zaman kadınlar tarafından bu bölgede oluşan yağlara karşı bir şikayet söz konusudur. Ancak ileri düzey karın yağları sadece kilo anlamında problem yaratmıyor.

2- Peki Karın Yağları Hangi Hastalıklara Sebep Oluyor?

Evet sadece kilo almanıza neden olmuyor. Vücutta bulunan fazla yağ oranı kilonun da ötesinde sağlık problemlerini beraberinde getiriyor.

Peki yağdan dolayı hangi hastalıklar ortaya çıkıyor?

Öncelikle daha öncede bahsedildiği üzere fazla yağ oranı kalp damarlarında tıkanıklığa sebep oluyor. Özellikle obez insanlarda en sık rastlanan kalp tıkanıklığına bağlı olarak kalp krizi gelişebiliyor.

Durum bununla da sınırlı değil. Tip-2 diyabet oluşumunda ya da yüksek tansiyon şikayetlerinin sebebi de olabiliyor.

Dünya genelinde erken ölüm sebeplerinin başında aşırı yağlanma, karın yağları bulunuyor.

3- Neurology Dergisi  Karın Yağlarının Beyni Küçülttüğüne Yönelik Bulgular Paylaştı

Neurology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre karın yağlarının sanıldığının aksine daha büyük problemlere yol açtığı görülüyor. Elde edilen bulgular arasında beyni küçülttüğü yer alıyor.

İngiltere’de yer alan Leicestershire Loughborough Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma özellikle karın yağı yüksek olan obez kişiler üzerinde yapıldı.

Araştırma kapsamında genel yaş ortalaması 55’te tutuldu. Ve 9.600 insanın bilgileri araştırmaya dahil edildi.

4- Katılımcılar İncelendi

Katılımcıların araştırılması esnasında vücut kitle indeksi, bel-kalça ölçüleri ve beyin hacimleri ölçüldü. Böylece elde edilen veriler ile bilginin tutarlılığı araştırılacaktı.

Fiziksel ölçümler kısa sürede rahatlıkla yapıldı. Tamamen gönüllü olan araştırmaların beyin hacmi ölçümleri içim MRI çekimleri de yapıldı.

5- Sonuçlar Şaşırtıcı! Yağı Fazla Olanın Beyin Hacmi Küçülüyor

Vücut kitle indeksi sonuçlarına göre fazla kiloda olanlar doğrudan beyin hacmi küçük olduğu anlamına gelmiyordu.

Yani farklı alanda bulunan yağ ve kilonuza bağlı olarak beyin hacminizde küçülme gerçekleşmiyordu. Ancak!

Hem vücut kitle indeksine göre yukarıda olanlar hem de bel-kalça genişliği bulunan kişilerde beyin hacimleri diğer insanlara göre daha küçük bulundu.

Sağlıklı ve kilosu normal olan bir bireye göre karın yağı fazla olan kişilerin beyin boyutları giderek küçülüyordu. Özellikle obez tehlikesi altında bulunanlar bu konuda dikkatli olmalılar.

Üstelik araştırma sadece beyin hacmi ile alakalı değil aynı zamanda beyinde yer alan gri maddenin azalmasıyla da bağlantısı bulundu.

6- Beynin Küçülmesi Nelere Sebep Oluyor?

Beyin hacminin küçülmesi ve aynı zamanda gri maddenin giderek azalması kişilerde bazı problemleri elbette beraberinde getiriyor.

Özellikle kişilerin beyin ile alakalı hastalıklara sebep olduğu bir gerçek. İlerleyen yaş ortalamasına bağlı olarak çıkan özellikle hafıza ile bağlantısı bulunan rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.

Bunama yani hafıza gerilemesi, demans gibi hastalık riskleri artıyor.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!