Server Kiralama Nasıl Yapılır

Server Kiralama Nasıl Yapılır? Sunucu Kiralama Nereden Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Server kiralama işlemleri, sistem özelliklerine paylaşımsız özelliği ile tek başına sahip olmak isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Özellikle de trafiği yüksek olan web siteleri ve e-ticaret siteleri, yedekleme amacıyla da kiralık sunucu hizmeti alıyor. Peki, server kiralama nasıl yapılır, nereden yapılır? Kiralık sunucu hangi kullanıcılar için uygundur? İşte, server kiralama ilgili bilinmesi gerekenler…

Server Sunucu Kiralama Nedir ? Kiralık Sunucu Nedir?

Server kiralama nedir; trafiği yüksek sitelere, hacimsel anlamda büyük olan işletmelere ve mobil uygulamalara çözüm sunan bir hizmetidir. Eğer bir internet sitesi trafiği çok yüksek, içerisinde çok fazla sayıda video, görsel, uygulama ve metin barındırılıyorsa sunucu kiralama oldukça avantajlıdır. Çünkü bu sayede hostingte barındırmaya göre sitenin performansı artar. Ayrıca sunucu gereksinimleri de istenildiği zaman değiştirilebilir, sitenin veriminin artması sağlanır.

Sunucu; masaüstü bir bilgisayardan farklı olarak kesintisiz çalışmaya uygun, yüksek internet veri bağlantısı olan RAM kapasitesi yüksek bir bilgisayar türüdür. Kiralık sunucu yani Dedicated Servers, işlemci, ram ve depolama kapasitesi bakımından server kiralama yapan kişinin isteklerine göre tasarlanabilir.

Kısacası; server kiralama ile donanım masrafı, sunucunun kiralandığı firma tarafından karşılanır ve istenilen değişiklikler firma tarafından gerçekleştirilir. Bu yüksek veri trafiğine sahip web siteleri için hızlandırıcı ve pratik bir yöntemdir. Ayrıca paylaşımsız olduğu için yüksek güvenlik performansı sergiler.

Server Kiralama Nasıl Yapılır

Server Kiralama Ne İşe Yarar ?

Web sitelerin, yazılımların ve uygulamaların yüksek verimde çalışması için bazı donanımlara ihtiyacı vardır. Bilgisayarlar çoğu zaman bu donanımların çalışması için yetersiz kalır ve sunucuya ihtiyaç duyar. Çünkü sunucular hem bu donanım ihtiyaçlarına yanıt verecek özelliklere sahiptir hem de normal bir bilgisayarın çalışması mümkün olmayan şartlarda ve sürelerde yazılımları çalıştırma yetisine sahiptir.

Bu noktada tercih edilebilecek seçenekler arasında sunucu satın alma ve sunucu kiralama yer alır. Ancak sunucu satın almaktansa server kiralama daha ekonomik bir yöntemdir. Ayrıca sunucu kiralama sayesinde yapılacak olan değişiklikler, server hizmeti alınan firma tarafından karşılanacağı için daha avantajlıdır.

Server Kiralama Avantajları ve Özellikleri Nelerdir ?

Yüksek trafikli web siteler, e-ticaret siteleri, yüksek trafik ve işlem gücü gereksinimli firma siteleri ve uygulamalar için server kiralama avantajları şunlardır:

  • Tüm kaynaklar tek bir kullanıcıya tahsis edilir ve böylelikle donanımsal ve yazılımsal performans artırılır
  • Yüksek trafikli internet siteleri ve yüksek RAM’li uygulamalar için kesintisiz altyapı sağlanır
  • Server kiralama, bulut sunucu kiralama maliyetinden daha düşüktür
  • Veriler, sunucu kiralama sayesinde istenildiği şekilde depolanabilir, düzenlenebilir ve istenildiği gibi depolanabilir
  • Yüksek trafikli alma imkanı tanıyan kiralık sunucu ile performans sorunlarının önüne geçilir
  • 7 gün 24 saat kesintisiz olarak hizmet alınır
  • Kullanıcılara daha iyi bir uygulama, web site deneyimi sunulur
  • Tam kontrol avantajı sağlar
  • Paylaşımsız özellikte olduğu için yani sadece kullanıcı erişimine açık olduğu için yüksek güvenlik sunar
  • Server adı ve server verileri yalnızca sunucu tarafından görüntülenebildiği için başka sunucu ve uygulamalardaki açık, söz konusu uygulama ya da web sitedeki verilere zarar vermez
Server Kiralama Nasıl Yapılır

Server Kiralama Çeşitleri Nelerdir ?

Sunucu kiralama farklı türlerle yapılabilir. Her bir server kiralama türünün farklı farklı avantajları ve özellikleri vardır. Genel olarak sunucu kiralama çeşitleri ve özellikleri aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

1- Fiziksel Sunucu Kiralama (Dedicated Servers)

Dedicated Servers yani fiziksel sunucu kiralama; VPS, VDS ve bulut sunucu kiralamaya göre daha fazla maliyetlidir ancak daha yüksek kaynak sunarlar. Ayrıca fiziksel sunucu kiralama yapılarak, bu sunucu sanallaştırılabilir ve bu şekilde de kullanılabilir. Dedicated server kiralama yapıldığında veri kaybı yaşanması riskini azaltmak için raid yapılandırmalı dedicated server tercih edilmesi tavsiye edilir.

2- VDS Sunucu Kiralama

Fiziksel sunucunun donanım seviyesinde sanallaştırılması ile elde edilen VDS sunucu bir diğer adı; Virtual Dedicated’tir. Sanal atanmış adıyla da bilinen VDS sunucularda, kişilere ayrılan kaynaklara diğer sunucular erişemez ve müdahale edemez.

İlginizi çekebilir: Sanal Sunucu (VDS) Nedir?

3- VPS Sunucu Kiralama

En ucuz server kiralama denince akla ilk gelen; VPS sunuculardır. Maliyetleri, diğer sunuculara göre oldukça düşüktür ve VDS sunucu gibi fiziksel bir sunucunun sanallaştırılmasıyla oluşturulur. Ancak VPS sunucunun VDS sunucudan farkı; sanallaştırma seviyesinin donanım değil, işletim sistemi seviyesinde yapılmasıdır.

VPS sunucuda monitoring işleminin titiz bir şekilde yapılması önemlidir çünkü aksi takdirde kaynakların zorlanması, diğer sanal sunucuların çalışmasına olumsuz etki eder ve sorunlar ortaya çıkabilir.

4- Bulut Sunucu Kiralama (Cloud Server)

Bulut sunucu yani diğer bir adıyla Cloud server tamamıyla sanal sunucudur. Dolayısı ile bulut sunucu kiralama pek çok avantajı da beraberinde getirir. Örneğin; kaynakların yetersiz kalması durumunda kolaylıkla artırılabilir.

Bunun aksi yönünde yüksek kaynak gerekli olmadığında da kaynak azaltılmasına gidilerek ödemeler düşürülebilir. Bulut sunucu kiralama ile kolaylıkla sunucu yedeği alınabilir hatta istenildiğinde sunucu kopyalama işlemi de kolaylıkla yapılabilir.

Server Kiralama Nasıl Yapılır

Kiralık Sunucu Hangi Kullanıcılar için Uygun? Kimler Server Kiralama Yapabilir?

Sunucu kiralama işlemi farklı amaçlar doğrultusunda yapılabilir. Kiralık sunucu hangi kullanıcılar için uygun sorusunun cevapları aşağıda listelenmiştir…

1- Mail Sunucu Kiralama

Kendinize ya da firmanıza ait e-maillerin farklı bir firmanın kontrolünde olmasını istemiyorsanız mail sunucusu kiralama yapabilir ve kontrolü tamamen elinize alabilirsiniz. Bu sayede mail gönderme sınırlarını istediğiniz kadar yükseltebilir, istediğiniz gibi depolama yapabilirsiniz. Ayrıca mail için server kiralama sayesinde mail hesaplarında geçerli kurallar oluşturabilirsiniz.

2- Oyun Server Kiralama

İnternet üzerindeki pek çok oyun, çok oyunculudur ve bu nedenle güçlü bir oyun sunucusu ile faaliyet gösterirler. Oyun server kiralama oldukça avantajlıdır çünkü bu sayede kiminle oynanacağına karar verilebilir, kimin oyundan çıkarılacağı belirlenebilir. Kısacası; oyun için sunucu kiralama ile kontrol tamamen kişinin elinde olur.

3- Windows Sunucu Kiralama

Windows tabanlı olan internet siteleri için ve windows sunucuları tercih edilebilir. Bu sunucudan yararlanmak oldukça konforludur çünkü masaüstünden erişerek kolaylıkla yönetmek mümkündür. Ayrıca Windows sunucularında muhasebe programları da çalıştırmak mümkündür.

4- Hosting Server Kiralama

Eğer birden fazla web siteniz varsa ve bu web siteleri tek bir sunucu çatısı altında yönetmek istiyorsanız tercih etmeniz gereken; hosting server kiralama olacaktır. Çünkü hosting serverlar, içeriğinde web sayfalarını barındırır ve istek geldiğinde de bu sayfaları karşı tarafa sunar.

Ancak hosting sunucularda işlevsel olması açısından bir ayrım vardır. Eğer söz konusu web sitesi .net veya asp tabanlıysa windows hosting, php tabanlı ise linux hosting sunucu tercih edilmelidir. Ayrıca performansın artırılması için hosting sunucusuna hosting kontrol paneli yazılımı yüklenmesi tavsiye edilir. Böylelikle sunucun kullanımı daha rahat ve kolay bir hal alır.

Server Kiralama Nasıl Yapılır

5- Linux Server Kiralama

Linux server kiralama, linux tabanlı uygulama yönetenler tarafından tercih edilir. Fakat bu serverın tercih edilmesinin en büyük nedenleri; servis çalıştırma durumunun daha yüksek olması, açık kaynaklı olması ve de işletim sistemi lisans giderinin olmamasıdır.

Ayrıca Linux serverlarda kod geliştirilebilmekte, birden fazla web sitesi barındırılabilmekte ve hatta mail sunucusu olarak da kullanılabilmektedir. Dilerseniz de Linux serverları VPN sunucusu olarak da yapılandırmak mümkündür.

6- FTP Sunucu Kiralama

FTP sunucu için hem Windows hem de Linux tercih edilebilmektedir. Ancak FTP sunucular için lisans gideri çıkmaması adına en çok Linux sunucu tercih edilir. Linux sunucuların üzerinde FTP server uygulaması kurulduğunda, FTP istekleri karşılanabilir durumda olacaktır.

7- Web Server Kiralama

Lİtespeed, IIS, apache ve Nginx türevi yazılımların çalıştırıldığı sunucular Web sunuculardır. Web sunucu genel olarak http protokolüyle çalışır ve gelen istekler yanıtlanır. Ancak web sunucularda yapılacak olan optimizasyon oldukça önemlidir. Optimizasyonun iyi yapılması sayesinde isteklere verilecek yanıt performansı artış gösterir.

8- SQL Sunucu Kiralama

SQL sunucu, veritabanlarının olduğu sunuculardır. Bu sunucuların üzerinde veritabanları import edilebilir ve tasarlanabilir. Trafiğin fazla olduğu sistemlerde ise SQL sunucu ile web sunucusu ayrılır çünkü bu, performansın artmasını sağlar.

SQL sunucunu en önemli özelliği; veritabanı isteklerine oldukça hızlı bir şekilde cevap verecek şekilde yapılandırılabilmesidir. SQL sunucularda nosql, mysql postgresql ve mssql veritabanları yönetim sistemleri barındırılabilir.

9- PVP Server Kiralama

İnternette karşılıklı olarak oyun oynandığı oyun sunucularının kullandığı sunucu türü PVP sunucudur. Bu sunucu, sunucu sahibi olan kişinin sunucuya oyun dosyalarını yüklemesiyle kullanılır ve bu sayede sunucu sahibi, istediği kişi ya da kişilere oyuna erişmesi için oyunu açar. Böylelikle karşılıklı oyunlar mümkün hale gelir.

Server Kiralama Nasıl Yapılır

Server Kiralama Nereden Yapılır? En İyi Sunucu Kiralama Şirketleri Hangileridir?

Özellikle yüksek ziyaretçi web siteler, e-ticaret siteleri, online oyun siteleri ve uygulamalar için en iyi sunucu kiralama şirketleri tercih edilir. Türkiye’de server kiralama yapılabilecek en iyi sunucu kiralama şirketleri aşağıda listelenmiştir…

1- Turhost Sunucu ve Hosting Hizmetleri

En iyi sunucu kiralama şirketleri listemizin ilk sırasında Thurhost geliyor. Çünkü Thurhost’un sunucuları Türkiye’de bulunur ve bütün hizmetler Türk Telekom network hatları üzerinden veriliyor. Ayrıca direkt olarak Türk Telekom’a bağlantısı olan sunucular sayesinde, internete ADSL üzerinden bağlanan kullanıcılar, sayfalarını daha hızlı görüntüleyebiliyor.

Thurhost’un en iyi sunucu kiralama şirketleri arasında yer almasının diğer nedenleri ise; resmi bir firma olması, gerçek sunucular ve kurumsal yazılımlar kullanmasıdır. Ayrıca Thurhost’ta sorun yaşanması durumunda sorunların hızla çözümlenmesi için ticket sistemi de bulunmaktadır. Bununla birlikte Thurhost sunucu hizmetlerinden memnun kalmayan müşterilere15 gün içinde para iadesi de yapılmaktadır. Server kiralama fiyatları ve ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

2- CliaWeb Hosting & İnternet Hizmetleri

CliaWeb Hosting, Blgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkili bir sağlayıcıdır ve resmi bir sağlayıcı olması nedeniyle en iyi sunucu kiralama şirketleri arasında bulunuyor. CliaWeb ile alan adı ve sunucu hizmetleri alınabilmektedir. Firmanın genel olarak hizmetleri ise şunlardır:

  • Web site barındırma
  • Bayi hosting
  • VPS
  • VDS
  • Alan adı
  • Lisanslar
  • Radyo hosting

CliaWeb server kiralama fiyatları ve daha fazlası hakkında ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

3- Host Lab

Host Lab da en iyi sunucu kiralama şirketleri arasında bulunuyor. Son teknoloji donanım ve yazılımlar ile hizmet sağlayan Host Lab, 7/24 kesintisiz olarak müşterilerine hizmet vermektedir. Ayrıca yurtdışı server kiralama arayanlar da Host Lab hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

Çünkü Host Lab hem yurtiçi hem de yurtdışı sunucularında kesintisiz hizmet sunmaktadır. Buraya tıklayarak Host Lab hizmetleri ve kiralık sunucu fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

4- Natro Hosting

En iyi sunucu kiralama şirketleri arasında yer alan firmalardan bir tanesi de Natro Hosting’tir. Çünkü Natro Hosting’in sınırsız hosting kaynakları bulunur ve isteyen kişiler bütün web sitelerini tek bir hosting paketi altında toplayabilir. Üstelik Natro Hosting müşterilerine, avantajlı paketler sunarak en yüksek performansı sunduğu gibi en iyi server kiralama fiyatları da sunuyor. Natro Hosting’in hizmetleri kiralık sunucu fiyatları hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

5- İsim Tescil Domain & Hosting

En iyi sunucu kiralama şirketleri listemizin son sırasında İsim Tescil yer alıyor. İsim Tescil sunucu hizmetleri ve server kiralama fiyatları için buraya tıklayabilir ve ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yurtdışı Sunucu Kiralama Kimler için Uygundur? Kimler Yurtdışı Server Kiralama Hizmeti Almalı?

Yurtiçi sunucu kiralama firmaları olduğu gibi yurtdışı sunucu kiralama firmaları da hizmet vermektedir. Ancak hangi firmadan hizmet alınacağı, söz konusu web sitesinin ya da uygulamanın yurtiçi kullanıcılara mı yoksa yurtdışı kullanıcılara mı hitap ettiğine göre değişir.

Eğer uygulama ya da internet sitesine sadece Türkiye’den değil, tüm dünyadan global olarak ziyaretçi çekilmek isteniyorsa yurtdışı sunucu kiralama firmaları daha doğru bir tercih olacaktır. Eğer ziyaretçi yoğunluğu Türkiye’den sağlanacak ise en iyi hizmeti alabilmek adına yurtiçi sunucu kiralama firmaları tercih edilmelidir.

Server Kiralama Nasıl Yapılır

Sunucu Kiralama Ne Kadar? Bir Server Kaç Para? Server Kiralama Fiyatları

Server kiralama fiyatları oldukça çeşitlidir çünkü sunucu kiralama yapan, birbiri ile rekabet halinde olan pek çok firma vardır. Ancak server kiralama fiyatları konusuna etki eden en önemli etkenler; seçilecek olan donanım özellikleridir.

Dolayısı ile server kiralama fiyatları için baştan net bir fiyattan söz etmek çok mümkün değildir. Çünkü her kişinin donanımsal ve buna ek olarak yazılımsal ihtiyaçları farklıdır. Fiyat da bu özelliklere göre şekillenecektir. Kiralanacak olan belleğin ve diskin kapasitesi, CPU işlem gücü, diskin ssd özellikte olup olmadığı, istenilen bant genişliği, internet hızı gibi özellikler, büyük oranda server kiralama fiyatları üzerinde etkilidir.

Server kiralama fiyatları yalnızca kiralık sunucu ile belirlenmez. Eklenecek olan özellikler fiyatların farklılaşmasına neden olur. Örneğin; fiziksel sunucu kiralama tercih edildiğinde veri kaybının yaşanması riskini azaltmak için raid yapılandırılmasının da yapılması, fiyatı artıracaktır.

Server Kiralama Nasıl Yapılır

Sunucu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sunucu kiralama yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır ancak verimli bir performans ve hizmet için server kiralama yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Hangi amaçla server kiralama yapılacağı belirlenmeli ve buna uygun sunucu tercih edilmelidir
  • Server kiralama sözleşmesinde alınacak hizmet ve donanımlar adına garanti verilip verilmediği belirtilmiş olmalıdır
  • Sunucuda donanım kaynaklı sorun çıktığında firma tarafından ücretsiz olarak sorunun çözümlenip çözümlenmeyeceği
  • Yapılan sözleşmede SLA süresinin olması

Bu özellikler, sunucu kiralama yaparken dikkat edilmesi gereken en temel özelliklerdir. Bunlar dışında anlaşma yapacağınız sunucu firmasının donanımsal ihtiyaçlarınıza cevap verip veremeyeceği ayrıca ele alınmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!