featured

Tıp Dünyası Şokta| Kanadalı Hastaya ‘İklim Değişikliği’ Teşhisi Konuldu!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İklim değişikliği kapsamında dünyada zaman zaman anlaşmalar yapılıp dikkat çekilmeye çalışılsa da el birliği ile henüz istenen koruma seviyeye gelinmedi.

Her geçen gün etkisini daha fazla gösteren iklim krizi uzmanlara göre dünyanın sonuna sebep olabilir. İlerleyen yıllarda bazı ülkelerde yaşamın son bulacağı da düşünülenler arasında!

Aslında ülkemizde de gerçekleşen artan aşırı sıcaklıklar buna bağlı olarak kar yağışlarının azalması, orman yangınlarının çıkması ya da sel felaketleri de iklim krizinin bir göstergesi.

İklim Krizi Hakkında Bildiklerimiz Neler?

Hava şartlarının giderek kötüleşmesi, buzulların ilerleyen yıllarda tamamen eriyecek oluşuna dair bazı ihtimaller göz önünde bulunduruluyor. Peki iklim krizi hakkında neler biliyoruz?

Dünya gündeminde yer edinen iklim krizine dair Birleşmiş Miletler dönem dönem raporlar yayınlıyor. Bu raporlarda eğer durdurulamazsa sadece 15 yıl içinde atmosfer sıcaklık sınırı aşılacak!

Aynı şekilde 21. yüzyılın sonlarına doğru eriyen buzullar sebebiyle deniz seviyesinin 2 metre artacağı düşünülüyor.

Ülkemiz açısından iki metre önemsiz gibi gözükse de alçakta yer alan İtalya, Hollanda ve hatta adalardan oluşan Japonya gibi ülkeler için bu büyük bir risk!

Türkiye İklim Krizine Dair Neler Yapıyor?

Türkiye, iklim krizine karşı boş durmuyor ve alabileceği önlemler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Uluslararası alanda gerçekleşen iklim krizine dair anlaşmalarda yer alıyor.

Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde bir bakanlık adında değişikliğe gidilmesi iklim krizine dair alınan önlemlerin ciddiyetini anlamak da yardımcı oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ismi artık tarihe karıştı. İklim krizi ile baş edebilmek adına bakanlık ismi Çevre, Şehircilik ve İklim Krizi Bakanlığı olarak değişti.

İklim Krizinin Boyutu Tıp Dünyasında da Hissedildi!

Kanada geçtiğimiz aylarda hiç yaşamadığı kadar yüksek sıcaklıkları yaşadı. Neredeyse 50 dereceye yaklaşan sıcaklıklar özellikle küçük çocukları ve yaşlıları etkiledi.

Bu denli artan sıcaklık karşısında duyurulan tam 808 kişinin ölümü bulunuyor. Sebebi de tahmin ettiğiniz üzere iklim krizi.

Fakat şaşırtıcı olan kısım (her ne kadar şaşırılması gerekse de) bu değil. Bir hastalık şikayetiyle doktora giden Kanadalı yaşlı kadının aldığı tanı.

70li yaşlarında bulunan Kanadalı kadın, solunum şikayetiyle durumunun kötüleşmesi sonucu doktora gitti. Dr. Kyle Merritt, hastayı belirli testlerle inceledi.

Tüm incelemelerinin sonucunda hastaya ‘iklim krizi’ teşhisi koydu. Evet yanlış duymadınız!

Durumun ortaya çıkmasından sonra doktor tarafından hastanın kötü hava kalitesi ve yüksek hava sıcaklıklarından dolayı bu tanıyı aldığını açıkladı.

Kanadalı Doktorlar Harekete Geçti

İlk vakanın ortaya çıkmasından sonra Kanada’da bulunan doktorlar tarafından bir girişimcilik hareketi başlatıldı. Temel hedef iklim krizine karşı dikkat çekmekti.

‘Gezegen Sağlığı için Doktorlar ve Hemşireler’ ismiyle web sitesi de kuran doktorlar site üzerinde ‘İklim krizi ve bunun sağlık üzerindeki etkileri konusunda son derece endişeliyiz’ açıklamasında bulundu.

Görülen o ki, iklim krizi beklenenden önce insan sağlığını ciddi düzeyde etkileyecek.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!