kadinlarda-idrar-yapamama-nedenleri

Kadınlarda İdrar Yapamama Nedenleri için 10 Bilmeniz Gereken!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınlarda idrar yapamama nedenleri arasında farklı sebeplere değinebilmek mümkündür. Özellikle kadınlarda sık görülen enfeksiyonlar ve diğer nedenlere göre idrar yapamama ortaya çıkar. Hasta genellikle su içip idrara çıkamama durumundan şikayetçidir. Her ne kadar ihtiyacını gidermeye çalışsa da bu istediği yönde değildir. Kadınlarda kesintili idrar olarak görülebildiği gibi hiç idrar yapamama olarak da sınıflandırılmaktadır.

Oldukça tehlikeli ve sorun yaratabilecek bir durumdur. Kimi zaman kadınlarda kesintili idrara, idrar sırasında yanma da eşlik edecektir. Şüphesiz en çok görülen kadınlardaki boşaltım sorunları arasındadır. Bu durumda hastadan anemnez alınarak sebeplerden saptanmaya çalışılır. Gerekli durumlarda manuel ve görüntülüme şeklinde kontroller yapılarak tanı koyulur. Peki kadınlarda idrar yapamama nedenleri neler?

Bilinen Kadınlarda İdrar Yapamama Nedenleri Listesi

kadinlarda-idrar-yapamama-nedenleri
Kadınlarda İdrar Yapamama Nedenleri

Doktorlar tarafından mesane dolu olduğu halde idrar yapamama durumu belirli sebeplere bağlanmaktadır. Yaygın sebepler arasında bulunmasından dolayı önce hastada bu durumların var olup olmadığı saptanmaktadır. Kısa sürede kadınlarda idrar yapamama nedenleri bulunarak hemen tedaviye geçilmesi amaçlanır. Eğer siz de tazyikli idrar yapamama tedavisi arıyorsanız, önce bilmeniz gereken kadınlarda idrar yapamama nedenleri şunlar:

  1. Sinir ve kaslarda meydana gelen bozulmalar (Anestezi ya da ilaç kullanmaya bağlı)
  2. İdrar yollarındaki doğuştan oluşan kanalların darlığı
  3. Kanser ve tümör oluşumları
  4. Aşırı alkol ve sigara tüketimine bağlı olarak oluşan sorunlar
  5. Mesanede oluşan felç
  6. Omurilik, beyincik ya da beyinde meydana gelen sorunlar
  7. Vajinal (normal) doğum yapılmış olması
  8. Hastanın geçmişinde inme öyküsünün olması
  9. Pelvik yaralanmaların meydana gelmesi
  10. Üretra kanseri, tümörü.

Özellikle sinir ve kaslarda meydana gelmiş olan hasarlara dikkat etmek gerekiyor. Sonradan oluşmuş olmaları kadar ne derece kişiyi etkilediği önemlidir. Eğer belirli bir durumdaysa ve tedavi edilebilecekse hemen tedavisine başlanmalıdır. Diğer taraftan idrar yolu dar ise hastaya yapılabilecekler daha kısıtlıdır. Cerrahi operasyon gerekebilir.

kadinlarda-idrar-yapamama-nedenleri

Kadınlarda İdrar Yapamama Nedenleri Doğuştan mı?

Daha önce belirtilmiş olan kadınlarda idrar yapamama nedenleri arasında doğuştan sebepler bulunmaktadır. Ancak tüm nedenlerin doğuştan geldiğini söylemek yanlıştır. Diğer taraftan sadece bir iki neden doğuştan gelmekle birlikte daha çok sonradan gelişen olaylara bağlı olarak hastaların idrar problemi yaşadığı görülmektedir. Yaş ve travmatik olaylara bağlı olarak sonradan kadınlarda idrar yapamama durumu ortaya çıkmaktadır.

Kadınlarda İdrar Yapamama Ne İyi Gelir?

kadinlarda-idrar-yapamama-nedenleri

Karşı karşıya kalınan ve şikayet sebebi olan kadınlarda ıkınarak idrar yapma adına uygulanabilecek birkaç yöntem vardır. Fakat bu yöntemlerin her hasta için sonuç vermeyeceğini belirtmek de fayda var. Çünkü kadınlarda idrar yapamama nedenleri ile bağlantılı olarak sonuca gitme de etkili olacaktır. Hastaların mutlaka Üroloji uzmanı ile görüşerek bu konuda incelemeler yaptırmalı, tedavi olması gerekmektedir.

Tazyikli idrar yapamama tedavisi doğal yöntemler arasında bol sıvı tüketimi gelmektedir. Özellikle su tüketmek, böbreklerinizi ve boşaltım/sindirim sisteminiz için gereklidir. Normal şartlarda su içmiyorsanız idrar yaparken zorlanıyor olabilirsiniz. Diğer taraftan önceliğiniz mutlaka su tüketmek olmalı günde 1,5 litre su mutlaka böbrek sağlığınız için de içmelisiniz.

kadinlarda-idrar-yapamama-nedenleri

Kullandığınız psikolojik bir ilaç kaslarınızda kasılmaya ve buna bağlı olarak idrar tutmaya sebep olabilir. Antidepresan ilaçları konusunda doktorunuzla görüşerek böyle bir yan etkisi olup olmadığını sorgulayın. Gerekirse doktor kontrolünde ilacı bırakın ve değiştirin.

Kadınlarda idrar yapamama nedenleri ve tedavisine yönelik sadece su değil, bazı yeşil çaylar/ bitki çayları da etkili olacaktır. Özellikle ısırgan otu çayı, papatya çayı veya rezene gibi çaylar rahatlatıcı etkiye sahiptir. Siz de bu aşamada tüketerek rahatlık elde edebilirsiniz. Son olarak hareket etmeyi unutmayın bol hareket de kaslarınızda açılmaya neden olacaktır.

Tazyikli İdrar Yapamama Tedavisi Nedir?

kadinlarda-idrar-yapamama-nedenleri

Üroloji uzmanları kadınlarda idrar yapamama nedenleri ve tedavisi konusunda ilgili olmaktadır. Uzmanlar tarafından önce hastanın geçmişine dair bilgi alınır. Eğer bu bilgiler arasında kadınlarda idrar yapamama nedenleri arasında gösterilebilecek bir sebep varsa bu sebep üzerinde durulur. Fakat elle tutulur bir şüphe yoksa ultrason gibi görüntüleme yolları ile araştırma yapılır.

Temelde uzmanlar tarafından saptanan kadınlarda idrar yapamama konusunda; doğrudan, ilaç ile ve cerrahi yöntem ile müdahale yapılır. Cerrahi yöntem en son başvurulacak sebep olarak belirlenir. İlaç kullanımına bağlı olarak sorunu aşmak mümkün olacaktır. En yakın Üroloji uzmanından randevu almalı ve bu konunun üzerine düşmelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!