featured

Üniversite Sınavına Gireceklere Müjde! YKS Barajı Kaldırıldı, Sınav Süresi Uzatıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre üniversite sınavlarında yıllardır uygulanan kural ortadan kaldırıldı.

Buna göre üniversite sınavına giren öğrencilerin puanlarının hesaplanması ve tercih yapılması için gerekli olan baraj puanı artık geçerli olmayacak.

Peki bu ne anlama geliyor?

YKS Barajı Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üniversiteye giriş için öğrencilerin girdiği sınavdır. Bu sınav türünde iki farklı sınav uygulaması yapılır. İlk oturum TYT ikinci oturum ise AYT olarak adlandırılıyor.

Öğrencilerin girdiği sınavlarda derslerden elde ettiği netlere göre puan hesaplaması yapılmaktadır. İlk oturuma her öğrencinin girmesi zorunludur.

AYT ise alan sınavı olarak adlandırılmaktadır. Burada eşit ağırlık, sayısal, dil ve sözel bölümleri mevcuttur. Öğrenciler dilediği bölüme girebilmek adına sınavlarda tercih yapar.

Günümüze kadar sınava giren öğrencilerin tercih yapabilmesi için TYT sınavından 150 puan, AYT sınavından 180 puan alması gerekiyordu. Buna YKS barajı deniliyor.

Yeni Düzenlemeye Göre YKS Barajı Kaldırıldı

Üniversite sınavına giren öğrenciler şayet YKS barajı altında kalıyorsa, tercih yapma hakları elinden alınıyordu. Bu da tekrar sınava hazırlanmayı beraberinde getirmekteydi.

Ancak yapılan son açıklamaya göre artık YKS baraj uygulaması tarihe karıştı. Öğrenciler sınava girdiğinde 150 puanın altında kalsa dahi tercih yapma hakkını elde edebilecek.

Düzenleme Ne Zaman Hayata Geçecek?

Yapılan açıklama sonrası öğrenciler arasında büyük bir sevinç oluştu. Ancak yapılan düzenlemenin ne zaman hayata geçeceği de bir diğer merak konusu oldu.

YÖK açıklamasında 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan itibaren ibaresi bulunuyor. Yani bu yıl üniversite sınavına giren öğrenciler ilk defa barajsız tercih yapma hakkı elde edecek.

Değişiklik Ne Gibi Avantaj – Dezavantajlar Yaratacak?

Yeni alınan bu karar sonrası hem eğitim camiasında hem de genel olarak tartışmalar çoktan başladı. Bu tarz bir değişikliğin ne gibi avantaj ve dezavantajları bulunuyor?

Avantajları arasında; her yıl milyonlarca kişi tarafından başvurulan sınavda öğrencilerin açıkta kalmasının önüne geçilecek.

Milyonlarca kişi arasında en az 1 milyon öğrenci barajı geçemediği için üniversite için tercih yapamıyordu. Değişiklik sonrası bu puanı elde edemeyen öğrencilerde artık üniversiteli olma şansını elde edecek.

Tabi bir diğer açıdan eğitimciler bu kararın özel üniversiteler için faydalı olacağı görüşünde. Özel üniversitelere kayıt olmak isteyen fakat baraja takılan öğrenciler artık bu sorunla karşılaşmayacak.

Dezavantajları arasında ise milyonlarca öğrencinin 150 puanı bile alamıyorken üniversitelere kayıt olması yer alıyor. Halbuki 150 puanı elde etmek için toplamda 7,25 net Türkçe, 4 Sosyal Bilimler, 3 Matematik neti gerekiyor. Yani 120 netten 14.25 net yapamayanlar artık üniversite öğrencisi olacak.

Bu da halihazırda var olan işsizliği gelecek yıllarda daha çok arttıracağı görüşünü beraberinde getiriyor.

Önceden Belirlenmiş Bazı Bölümlerin Sıralama Şartı Devam Ediyor

YÖK tarafından bazı bölümlere kayıt için gerekli başarı şartları bulunuyordu. Her ne kadar YKS barajı ortadan kalksa da bölüm bazında geçerli olan sıralama şartı devam ediyor.

TIP, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk gibi bölümler başta olmak üzere birkaç branşta daha sıralama şartları devam ediyor.

Öğrencilere Bir Müjde de Sınav Süresi Hakkında Geldi

Üniversite sınavlarında geçmişten günümüze en çok dert yakınılan konulardan birisi sınav süreleriydi. Geçtiğimiz yıl pandemiye bağlı olarak uzatılan sınav süresi artık tüm YKS uygulamalarında geçerli hale geldi.

Buna göre TYT sınavında geçerli olan 135 dakika sınav süresi 30 dakika daha uzatılmasıyla birlikte 165 dakikaya uzatıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!