featured

Uyku Düzeniniz Bozuksa Bu Hastalıklara Yakalanabilirsiniz!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyku Düzeniniz Bozuksa Bu Hastalıklara Yakalanabilirsiniz!

Kaliteli bir uyku düzenini kim istemez ki? Uzmanların kalitesiz uyku uyuyanlar için yaptıkları bazı uyarılar uyku düzeninin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. İşte detaylar…

Uyku kalitemiz gerek iş hayatımız gerekse gündelik yaşamımız için oldukça önemli bir etken. Öyle ki kalitesiz uyku uyuyanların bazı hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksek! İşte kalitesiz uyku yüzünden yakalanma olasılığınızın yüksek olduğu bazı hastalıklar!

Obezite, Tansiyon, Kalp ve Şeker!

Obezite, Tansiyon, Kalp ve Şeker!

Kaliteli uyku sağlık için şart! Kaliteli uyku, sağlığımız için su içmek kadar önemlidir. Kalitesiz ve verimsiz uyku bağışıklığı ciddi oranda azaltabilir. Kronik uykusuzluk, yaşam kalitesini ve bağışıklığı bozmasının yanı sıra yaşamı tehdit eden bazı hastalıklara zemin hazırlayacak ve yaşam süresini de etkileyecektir. Göğüs Hastalıkları Uzmanları sadece sağlıklı uyku ile fiziksel, zihinsel ve psikolojik sağlığa kavuşabileceğini söyleyerek tedavi edilmediği takdirde kalp, tansiyon, obezite, mide-bağırsak hastalıkları ve ruhsal bozukluklara yol açabilen uyku bozukluklarına da dikkat çekiyorlar.

Kalitesiz Uyku Derken Ne Demek İstiyoruz?

Kalitesiz Uyku Derken Ne Demek İstiyoruz?

İyi bir uykunun temel ölçüsü, sabahları dinlenmiş uyanmak ve gün içinde sağlıklı hissetmektir. Öte yandan, kötü uyku kalitesi, geceleri sürekli uyanma ve sabahları yorgunluk ile karakterizedir. Uyku bozuklukları solunum yolu hastalıklarına neden olabilir ve bu düzensizlikler hastaların gece uyanmalarına, bazen kısmen veya tamamen neden olabilir. Bu yarı veya tam uyanıklık durumları, hastaların derin ve kesintisiz bir uyku çekmesini engelleyebilir ve uyku kalitesini bozabilir.

Kalitesiz Uyku Nelere Sebep Olur?

Kalitesiz Uyku Nelere Sebep Olur?

Kötü uyku kalitesi, çok gürültülü bir horlama ve boğulma ile uyanma ile konsantrasyonu bozabilir ve bağışıklığı azaltabilir. Ayrıca unutkanlık, sabah baş ağrıları ve mide bulantısı ile uyanırken sinirlilik de sık görülür. Sabahları zinde uyanmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için karanlıkta uyumak gerekir. Çünkü bağışıklık sistemini düzenleyen ve vücut saatini koruyan melatonin hormonu 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanır. Bu saatlerde karanlıkta uyuduğunuzda hormonlar da hücrelerinizi yeniler.

Alkolü ve Sigarayı Bırakın!

Alkolü ve Sigarayı Bırakın!

– Kilo kaybı: Kilo verdikten sonra uyku sırasında nefes alma iyileşir, uyku daha güvenli hale gelir ve gün içindeki uykululuk hissi azalır.

– Alkol ve uyku haplarından kaçının: Yatmadan en az dört saat önce içmeyi bırakmalısınız. Aşırı içme, nefes almayı engelleyebilir ve uyku kesintilerinin sıklığını ve şiddetini artırabilir. Alkol ve uyku hapları, kas gevşeticiler, anksiyolitikler, ağrı kesiciler ve diğer ilaçlar üst solunum yolu kaslarının gevşemesine ve hava yolunun tıkanmasına neden olabilir.

– Sigarayı bırakın: Sigaranın neden olduğu tahrişin horlama ve apne şiddetini arttırdığı düşünülmektedir. Sigarayı bırakmak, uyku sırasında nefes almayı iyileştirmek için çok yararlıdır.

Pamuklu Nevresimler Kullanın, Sırt Üstü Yatmayın!

Pamuklu Nevresimler Kullanın, Sırt Üstü Yatmayın!

– Sırt üstü yatmayın: Sırt üstü uyumak boyun ve boğazdaki yumuşak dokuların geriye kaymasına neden olarak hava yolunun daralmasına veya tamamen tıkanmasına neden olabilir. Hastanın sırtına yastık ya da pijamasının arkasına dikilmiş bir cebe tenis topu koymak hastanın sırt üstü yatmasını engelleyebilir.

– Rahat ve ortopedik yastıkları seçin: Rahat yatak ve yastıklarda uyumak, özellikle yaşlılar, eklem sorunları olanlar, artropatisi olanlar ve kardiyopulmoner hastalıkları olan kişiler için vücudu destekleyebilir ve uyku kalitesini iyileştirebilir. Kemik, kas ve eklem hastalıkları olan kişiler ortopedik yatak ve yastık kullanmalıdır.

– Çarşaf, nevresim ve yastık kılıflarınızı pamuklu yapın: Hava sirkülasyonu sağlayan bir malzeme olduğu için pamuklu kumaş önerilir.

– Yatmadan en az 3 saat önce yemek faslını kapatın: Midenizin boşalmasına izin vermelisiniz ki yattığınızda nefes alıp verme ve kalp basıncını azaltabilesiniz.

– Akşam yemeğinde daha az yağlı, kızarmış ve baharatlı yiyecekler yiyin: Akşam yemeğinde yağlı, kızarmış ve baharatlı yiyecekler yemek reflüye neden olabilir, uykuya dalmayı zorlaştırabilir ve uyku kalitesini etkileyebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!