Üzüm Nasıl Kurutulur? Üzüm Kurutmak İçin Kullanılan Yöntemler Neler?

Üzüm Nasıl Kurutulur? Üzüm Kurutmak İçin Kullanılan Yöntemler Neler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üzüm nasıl kurutulur? Kış mevsimine hazırlık yapan birçok kadın yazın en tatlı meyvelerini kurutarak kışın aperatif yiyecekler hazırlamak istiyor. Bunlardan bir tanesi olan üzüm ise şeker oranı hayli yüksek olduğundan sağlıklı ve lezzetli bir ara öğün oluyor. Aynı zamanda gün içerisindeki oluşan tatlı isteğini bastırarak, kilo alımının önüne geçebilecektir. Peki ama üzüm nasıl kurutulur? Üzüm kurutmak için neler yapılmalı? Püf noktalar neler? İşte, detaylar!

Üzüm Nasıl Kurutulur? En Kolay Üzüm Kurutma Yöntemleri

Üzüm Nasıl Kurutulur? Üzüm Kurutmak İçin Kullanılan Yöntemler Neler?

Kışa hazırlık olarak yapılan üzüm nasıl kurutulur? Bol miktarda vitamin, mineral ve bileşenler barındıran üzüm hem yaş hem de kuru olarak tüketilebiliyor. Uzmanlar üzümün mevsiminde tüketilmesi gerektiğini önerse de, kış aylarında da kuru üzüm tüketmek kansızlığa ve pek çok hastalığa şifa olabilir.

Kırmızı, siyah ve yeşil olarak 3 türü olduğunu bildiğimiz üzüm sıklıkla siyah formuyla kurutuluyor. Ancak kırmızı ya da yeşilin kurutularak tüketilmesi de mümkün olabilecektir. Kuru üzümde de yüksek şeker içeriği bulunduğundan diyabetlilerin sınırlı olarak tüketmesi gerektiğinin de altı çizilmelidir.

Üzüm nasıl kurutulur konusunda onlarca farklı yöntem bulunmaktadır. Zannettiğiniz kadar zor olmayan bu işlem sayesinde taze, koruyucu içermeyen son derece lezzetli kuru üzümler elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra kuru üzümün kurutulması için en ideal ayın Eylül ve Ekim ayı olduğu belirtilmelidir.

Kuru üzümün faydaları nelerdir diyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.

1- Fırında Kurutma Yöntemi

Üzüm Nasıl Kurutulur? Üzüm Kurutmak İçin Kullanılan Yöntemler Neler?

Fırında üzüm nasıl kurutulur? Fırında üzüm kurutmak için öncelikle üzümler yıkanmalı ve iyice kurutulmalıdır. Üzümleri kurutmak için fırını altlı üstü 100 derece ısı altında 10 dakika ısıtın. Sonrasında ise tepsiye dizdiğiniz üzümleri 70 derece ısıda yaklaşık 4 saat kurutmalısınız.

Fırında üzümü kurutmak çok fazla elektrik tüketimine sebep olabileceğinden, herkes tarafından tercih edilmeyecektir. Yaklaşık 4 saat sonunda üzümlerinizin istediğiniz oranda kuruduğunu görebilirsiniz. Üzümlerinizin kurumasına göre bu süreyi arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Kurutma işlemi sonrasında soğuyan üzümlerinizi bir kavanoza yerleştirerek istedikçe tüketebilirsiniz.

2- Güneşte Üzüm Kurutma Yöntemi

Üzüm Nasıl Kurutulur? Üzüm Kurutmak İçin Kullanılan Yöntemler Neler?
Üzüm Nasıl Kurutulur? Üzüm Kurutmak İçin Kullanılan Yöntemler Neler?

Teraslı, bahçeli ya da geniş balkonlu evlere sahip kişiler hiç fırın zahmetine girmeden güneşte üzüm kurutabilir. Peki, güneşte üzüm nasıl kurutulur? Bunun için yine üzümlerin itinalı bir şekilde yıkanması ve kurutulması gerekecektir.

Daha sonra yaş üzümler saplarından kırılarak, aralıklı bir şekilde temiz bir bezin üzerine serilmelidir. Bez mutlaka güneşi direkt olarak gören bir noktaya serilmelidir. Üzümlerin birbirine yapışmamasına ve aralıklı olarak dizilmesine önem verilmelidir. Üzerine bir örtü örttüğünüz takdirde ise böcek, kelebek ya da benzeri hayvanların meyvenin üzerine gelmesi söz konusu olmayacaktır.

Üzümler güneşte kurutma yöntemi ile ortalama 3-4 gün içerisinde tamamen kuruyacaktır. Bu süre değişiklik gösterebileceğinden çürümemesi için belirli aralıklarla kuruyup kurumadığı kontrol edilmelidir. Üzümlerin eşit kurumadığı durumlarda ise üzümü ters düz edebilirsiniz.

Tamamen kuruduktan sonra ise bir kavanozda muhafaza ederek, dilediğinizde tüketebilirsiniz. Güneşte üzüm nasıl kurutulur konusu aslında oldukça kolay ve zahmetsizdir. Bunun yanı sıra uzun süre fırın çalıştırmanıza da gerek kalmayacaktır.

3- Karbonat ile Üzüm Kurutma Yöntemi

Üzüm Nasıl Kurutulur? Üzüm Kurutmak İçin Kullanılan Yöntemler Neler?

Karbonat ile üzüm nasıl kurutulur dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette ki karbonat üzüm kurutmak için başlı başına yeterli olmayacaktır. Ancak karbonata bulanan üzümler güneşe serildiğinde, güneşte üzüm kurutma süresi bir hayli azaltılmaktadır.

Karbonat ile üzüm kurutmak için yıkanan ve kurulanan üzümler karbonata bulanmalıdır. Daha sonra ise temiz bir bez serili bahçe ya da balkona aralıklı olarak dizilmelidir.

Yaklaşık 2 gün içerisinde üzümün tamamen kuruduğunu görebilmek mümkündür. Ayrıca deneyenlere göre karbonata bulanan üzümler, diğer yöntemlerle kurutulan üzümlere göre çok daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.

4- Küllü Su ile Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzüm Nasıl Kurutulur? Üzüm Kurutmak İçin Kullanılan Yöntemler Neler?

Küllü su ile de kolayca üzüm kurutabileceğinizi biliyor musunuz? Üzüm nasıl kurutulur konusunda öneri olabilecek bu yöntem için bir kazan içerisine küllü su toplamalı ve içerisine bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave etmelisiniz.

Yıkanan, kurulanan ve sapları kesilen üzümleri bu suyun içerisinde birkaç dakika bekleterek, temiz bir beze üzümleri dizmelisiniz. Bu yöntem ile ortalama 4-5 gün içerisinde üzümler taze ve leziz bir şekilde kurutulabilecektir. Pek çok organik kuru üzüm üreticisinin bu yöntemi tercih ettiği de belirtilmelidir.

5- Üzüm Kurutma Tozu Nedir? Üzüm Kurutma İlacı Etkili mi?

Üzüm Nasıl Kurutulur? Üzüm Kurutmak İçin Kullanılan Yöntemler Neler?

Üzüm nasıl kurutulur? Bu konuda tercih edilebilecek birde ürün bulunmaktadır. Üzüm kurutma tozu ya da sodası adı verilen bu ürün içerisinde potasyum karbonat ve zeytinyağı karışımı yer almaktadır.

Bir kazan içerisine su, kurutma sodası ve çok az zeytinyağı ilave ettikten sonra; kurutmaya hazır hale getirilen üzümler atılır. Birkaç saniye bekletilen üzümler karışımın içerisinden çıkarılarak temiz bir bez üzerine aralıklı olarak yerleştirilir. Sonrasında ise yaklaşık 3-4 gün kuruması için güneş altında bekletilmesi sağlanmalıdır.

Kış hazırlıklarından olan turşu çeşitlerinden  Salatalık turşusu kaç günde olur? Turşu nasıl kurulur? merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!