featured

10 Basit Adımda Bilgisayar Performansını Arttırma Yolları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kullandığımız bilgisayarın yüksek performanslı olması, onu hızlı ve pratik kullanmamıza yardımcı olacaktır. Yavaş bir bilgisayarla çalışmak hem sıkıcı hem de motivasyon kaybı yaşanmasına neden olur. Bu noktada  Bilgisayar Performansını Arttırma yollarını bilmek ve sık sık uygulamak, arada bir bilgisayar performans testi yapmak ve eğer gerekiyorsa bakımlarını yaptırmak iş verimimizi artıracaktır. 

10 Basit Adımla Bilgisayar Performansını Arttırma Yolları 

Bilgisayarlar; ister çok uzun yıllardır kullanılıyor olsun, isterse birkaç yıl önce alınmış olsun, belirli aralıklarla temizliğinin ve bakımının yapılması gerekiyor. Bilgisayar performansını arttırma için düzenli bakım yapmak, cihazımızı daha uzun süre ve dayanıklı bir şekilde kullanmamızı sağlar. Peki bilgisayarın performansı nasıl arttırılır ? İşte tüm ayrıntılarıyla bilgisayarın performansını arttırmanın yolları!

1 – Bilgisayar Performansını Arttırma İçin Fiziksel Temizlik Yapın 

Bilgisayarınızı ne zaman aldığınız, gün içinde ne kadar süre kullandığınız ya da ne kadar eski olduğu hiç önemli değil. Kullanmış olduğunuz bilgisayar performansını arttırma için birinci yolu, onu düzenli olarak temizlemekten geçiyor. En kötü ihtimalle ayda en az 1 kere bilgisayarınızı dıştan temizlemek faydalı olacaktır. Bu işlemi yaparken hafif nemli bir bez kullanabilirsiniz. Bu konuda küçük bir ip ucu vermek gerekirse, temizlik bezinin mikrofiber olması da sizin için avantajlı olacaktır. Ayrıca bilgisayar temizliği için satılan özel temzilik sıvılarından da kullanabilirsiniz. Herhangi bir zarar görmemesi için temizlik sırasında bilgisayarın kapalı durumda olmasına dikkat edin.

2 – Disk Birleştirme İşlemini İhmal Etmeyin

Bilgisayarınız ister evde, ister iş yerinde olsun, hiç fark etmez. Bilgisayarınızın performansını arttıracak yöntemler arasında bir diğeri de disk birleştirme işlemi. Disk birleştirme işlemi ile bilgisayarınız rahat bir nefes alacak ve performansı artacaktır. Eğer windows kullanıyorsanız; Başlat – Disk Temizleme – Disk Birleştirme adımlarını takip ederek, bu işlemi yapabilirsiniz.

3 – Tüm Verilerinizi Harici Diskte Depolayın

Bilgisayar performansını arttırma işlemlerinin üçüncü basamağında yedekleme yer alıyor. Bilgisayarda; gereğinden fazla, daha doğrusu aşırı şekilde dosya saklamak, depolamak bilgisayarın hafızasını ve performansını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle eğer bilgisayarınızda çok fazla dosya varsa, bir kısmını harici diske aktarın ve buraya depolayın. Unutmayın; %85 oranında dolu olan bir sabit disk, bilgiayarınızın performansını ciddi biçimde düşürür ve yavaşlatır.

4 – Tarayıcı Sekmelerini Kapatmayı Unutmayın

10 Basit Adımda Bilgisayar Performansını Arttırma Yolları arasında önemli bir tanesi de tarayıcı kullanımı ile ilgilidir. Aynı anda birden fazla tarayıcı kullanmak; bilgisayarınızın RAM’ini ciddi şekilde zorlar ve bu da bilgisayarınızın yavaşlamasına dolayısıyla da performansının düşmsine neden olur. Bu nedenle, tarayıcı sekmeleriyle işiniz bittikten sonra, hepsini kapatın. Ayrıca belirli aralıklarla bilgisayarınızın Görev Yöneticisini açıp, RAM durumunu kontrol etmenizde fayda var.

5 – Kullanmadığınız Uygulamaları Kaldırın

Kullanmadığınız ve boyut olarak büyük olan uygulamalar hem bilgisayarınızın hafızasını doldurur, hem de performansını düşürerek yavalşamasına neden olur. Bu uygulamaları kaldırmak, bilgisayarınızın rahat bir nefes almasını sağlar, aynı zamanda performansını da arttırır.

6 – Antivirüs Programı Kullanın

İşinde gayet başarılı olan korsan yazılım uzmanları düşünüldüğünde, bilgisayarların virüslere yada kötü amaçlı yazılımlara maruz kalma ihtimali en yüksek cihazlar olduğu net bir şekilde anlaşılıyor. Bilgisayarınız hemen her şeyden virüs kapabilir. Rastgele girdiğiniz bir internet sitesinden, arkadaşınızdan yada tanımadığınız birisinden gelen e-mail’den, işinize yarar düşüncesiyle indirmiş olduğunuz bir uygulamadan. Bilgisayarınızı koruma altına almanın en etkili yolu, bir virüs programı kullanmak. Bu konuda internet üzerinden kısa bir araştırma yaparak, size en uygun programı bulup, indirmenizde ve kullanmanızda fayda var.

7 – Tarayıcı Geçmişini Temizleyin

10 basit adımla bilgisayar performansını arttırma yolları arasındaki bu işlem oldukça pratik bir alışkanlıktır. Bilgisayarlarda en çok yapılan işlemlerin başında internete girip bir şeyler aramak veya araştırma yapmak geliyor. İnternetin yoğun biçimde kullanılması; tarayıcı hafızasının da kısa sürede dolması anlamına gelir. Tarayıcı geçmişini temizlemek, bu problemi ortadan kaldırarak, bilgisayarınızın rahatlamasına yardımcı olur. Bu işlemin düzenli olarak yapılması bilgisayarın performansının da en iyi seviyede tutulmasına olanak sağlar.

8 – Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın

Böyle basit bir işlem bilgisayar performansı nasıl arttırılır diyebilirsiniz. Fakat bu kadar basit bir işlem bile, bilgisayarınızın performansını arttırmada size yardımcı oluyor. Haftada en az bir kez yada 15 günde bir yeniden başlatma işlemi, bilgisayarın hafızasını temizliyor, bilgisayar açılırken çalışmaya başlayan hatalı programları ve uygulamaları otomatik olarak kapatıyor.

9 – Güncellemeleri Etkinleştirin

10 basit adımla bilgisayar performansını arttırma yolları arasında yer alan bu alışkan çok büyük öneme sahiptir. Bilgisayarınızın temel güncellemeleri ve uygulamaları otomatik olarak indirmesine izin verin. Temel güncelleştirmelerin otomatik olarak indirilmesi ve yüklenmesi, hafızasının temizliği açısından da olumlu yönde katkı sağlar. Eğer windows işletim sistemi kullanıyorsanız; BilgisayarımÖzelliklerOtomatik Güncelleştirmeler adımlarını takip ederek, otomatik olarak indirme ve güncelleştirme seçeneğini tıklayıp, güncelleştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

10 – Bilgisayarınızın Açılış Hızını Kontrol Edin

Bilgisayar hızlandırmak için bilgisayarınızı açarken; hangi programların açıldığını, hangilerinin açılmadığını, ne kadar sürede açıldığını kontrol etmeniz, aynı zamanda performansını da kontrol etmeniz demektir. Bilgisayar açıldığında otomatik olarak başlamasını istemediğiniz programları kapatabilirsiniz. Windows işletim sistemini kullanıyorsanız; “ Çalıştır “ bölümüne girerek, “ msconfing “ komutunu yazmanız durumunda, bilgisayar otomatik olarak açılmasını ve çalımasını istemediğiniz programları kendiliğinden kapatır. Böylece bu problemi kontrol altına almış olursunuz. Bu da performansının artmasına katkı sağlar.

Yalnızca masaüstü bilgisayarlar için değil, dizüstü ve oyuncu bilgisayarları için önemli olan performans artışı sağlayacak olan bu öneriler ile daha hızlı ve performanslı bilgisayarlara sahip olabilirsiniz. Bu önerilerin etkili olabilmesi için oyun performansını etkileyen ekran kartı, bilgisayar belleği ve oynanmak istenen oyununun sistem gereksinimlerinin bilinmesi gereklidir. Çok yüksek gereksinimli bir oyun oynamak için ona uygun ekran kartları arasından birine sahip olmak ve bu ekran kartı ile daha iyi çalışabilecek bir sisteme sahip olmak gereklidir. Bu noktada sistemden beklenen özellikler ile sahip olunan sistemin de birbiri ile uyumlu olması gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!