featured

10 Adımda Fiber İnternet Nedir? Evinize Işık Hızında İnternet Getirmek İçin Fiber İnternet Nasıl Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde fiber internet nedir sorusu artık çok sık duyulur oldu. Optik fiber olarak da adlandırılan fiber internet nedir , bir optik fiber boyunca optik sinyaller göndererek bilgiyi bir yerden diğerine iletme yöntemidir.Işık, elektromanyetik bir taşıyıcı dalga görevi görür ve bilgi taşımak üzere yönlendirilir.

YouTube video

Optik fiber iletişim sistemi ilk olarak 1970 yılında geliştirildi. Telekomünikasyon endüstrisini tamamen değiştirerek bilgi çağının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadı. Optik fiberler, elektrik iletimindeki avantajları nedeniyle, gelişmiş ülkelerde çekirdek ağlarda bakır tellerin yerini almıştır. İsterseniz gelin şimdi fiber internet nedir konusuna daha yakından bakalım…

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet nedir? Fiber internet, fiber optik kablolar tarafından sağlanan erişim sisteminin adıdır. Veriler, elektrik yerine ışığı ileten cam veya plastik tellerden yapılmış fiber optik kablolar aracılığıyla iletilir. Fiber optik kablolar sayesinde fiber optik internet hızı diğer internet bağlantılarına göre daha yüksektir. Bilginin optik fiberlerde hızlı hareket etmesi nedeniyle, dünyanın en hızlı internet hızı olarak kabul edilen fiber internet nedir “optik internet hızı” olarak da adlandırılır.

Teorik olarak fiber internet nedir? Veri iletimi için optik kabloların kullanımında herhangi bir sınır yoktur. Bunun nedeni, verilerin ışık hızında hareket etmesidir. Bununla birlikte, sağlanan veri paketlerinin anlık bant genişliği sınırlamaları vardır. Fiber optik kablolar, genellikle yaklaşık 1 Gbps ortalama hızda büyük miktarda veri taşır. Ancak, ülkemin internet servis sağlayıcıları tarafından sağlanan fiber optik internet paketleri hız limiti 100 Mbps’dir. 

1- Fiber İnternet Nedir? Fiber İnternetin Avantajları Nelerdir?

Fiber internet nedir sorusu ile birlikte birçok fiber kullanıcısının yaptığı yorumlara bakacak olursak, fiber optik internetin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Daha Hızlı: Fiber internet, diğer internet bağlantı türlerinden çok daha hızlıdır.Kesintisiz güvenlik: Fiber optik kablo altyapısı sayesinde fiber optik İnternet, diğer internet bağlantı türlerine göre daha güvenli ve kesintisizdir.Telefon hattı gerekmez: optik fiber, telefon hattı olmadan bağlanabilir. Sabit bir telefon hattı olmadan fiber optik internet hizmeti alabilirsiniz.Çevreye duyarlı: Optik kablolar, ısıtma ve soğutma sistemleri gerektiren bakır kablolara göre daha çevre dostudur.Geleceğin teknolojisi: Günümüz teknolojisinde ve yeni dijital dünya düzeninde ışığın bakır kablolar veya diğer kablo sistemleri yerine kablolarla iletilmesi dikkat çekmiştir. Optik fiber internetin avantajları nedeniyle ülkemizde ve hatta dünyada hızla büyümektedir. Bu büyümenin devam etmesi ve optik fiberin daha fazla alanda kullanılması bekleniyor.

2- Fiber Altyapı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Fiber internet sorgulama yapmak için, altyapıyı sorgularken doğru adresi girdiğinizden emin olun. Çünkü fiber optik internet altyapısının durumu sokaktan binaya hatta binadan binaya değişebilir. Adresinizdeki fiber internet altyapısını veya internet hızını kontrol etmek isterseniz, fiber internet nedir, altyapı kontrolü ve hız testi yapabilirsiniz. 

Fiber internet altyapısı hakkında sorular sormak, fiber internet nedir konusu üzerine araştırma yapmak, size altyapınızda alabileceğiniz en yüksek internet hızını gösterecektir. Bu bilgileri inceleyerek, internet altyapınıza en uygun İnternet paketinden yararlanacak ve daha hızlı paketler için fazladan ödeme yapmanız gerekmeyecek.

Fiber internet nedir öğrenmenin başka bir yolu da aldığınız internet servis sağlayıcısının müşteri hizmetlerini aramaktır. Çağrı merkezini arayarak müşteri hizmetleri temsilcisinden fiber optik altyapınız olup olmadığını ve altyapıda mevcut olan en yüksek internet hızına sahip olup olmadığınızı belirleyebilirsiniz.

3- Fiber İnternet Nedir? Fiber İnternetle ADSL Arasındaki Fark Nedir?

Fiber internet,  ADSL ve İnternet bağlantısı arasındaki fark optik fiber bağlantı, verileri fiber optik kablo altyapısı aracılığıyla daha hızlı iletir. Optik fibere bağlanmak için telefon hattına ihtiyacınız yoktur. ADSL’de bilgi, telefon altyapısındaki bakır kablolar vasıtasıyla elektriksel olarak iletilir.

4- Fiber İnternet Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Fiber internet nedir? Fiber internet bağlantısı nasıl yapılır diye soracak olursanız, optik fiberi evinize veya işyerinize çekmeye kararlısınız demektir. Bu altyapıyı yaparken fiber optik toplama kabini, telefona yakın bir yere yapılacaktır. Fiber optik kablo bir bakır telefon kablosu değildir ve bu bir avantajdır. Fiber optik kablosu daha sonra bu kabinden binaya çekilir.

5- Yalın İnternet mi Fiber İnternet mi Kullanılmalıdır?

Fiber internet ile yalın internet arasındaki fark kablolardan kaynaklanmaktadır. Bakır kabloların direnci vardır ve kablo ne kadar uzunsa direnç de o kadar yüksektir. Bu, evinizle olan bağlantının bağlantı merkezinden aldığınız mesafeden gittikçe uzaklaşmasına neden olacaktır.

6- Fiber İnternet Kullanmak İçin Neler Gereklidir?

Fiber internet bağlantısı için neler gereklidir diye soracak olursanız, birtakım evraklar prosedür için gereklilik göstermektedir. Fiber internet evrakları aşağıda ki şekildedir:

Abonelik sözleşmesiAbonelik sözleşmesi ek formuAbonelik başvuru formuNüfus cüzdanı aslı ve fotokopisiT.C. vatandaşlık numarası (Şahsen veya vekalet ile başvurması gerekmektedir.)

7-  Fiber İnternet Kaç Mbps? 

Fiber internet nedir konusu gibi bir diğer merak edilen konulardan fiber internet kaç Mbps konusuna da gelecek olursak, fiber internet bağlantısı için 16 Mbps yerine 17-18 Mbps internet hızları kullanılacaktır. Ancak bunun da bir bedeli elbette ki var. Fiber optik kablo altyapısı pahalı bir iş olduğu için şuan da tüm şehirlerde mevcut değildir. 

8- Fiber İnternet mi Kablolu İnternet mi Tercih Edilmelidir?

Fiber optikler kablolu internete göre daha hızlıdır. Ancak, fiber optik internet’e sahip olduğunuzda İnternet’e daha hızlı bağlanmayı beklemeyin. … Bu durum kablolarda daha yaygındır ancak fiber optik mükemmel değildir. Elbette satın aldığınız internet paketinin vaat ettiği hız, ulaşabileceğiniz en yüksek hızı belirlemede en önemli faktördür.

9- İyi Bir İnternet Hızı Ne Kadar Olmalı?

Fiber internet nedir? Evde internete erişim yöntemleri nelerdir? Ne kadarı işinize yarayabilir? Günümüzde normal bir internet kullanıcısı olarak sadece ödev, proje, yazı yazmak için internet kullanacaksanız, 8 Mbps bağlantı hızında İnternet’te gezinebilir ve posta göndermek gibi günlük işlerinizi yapabilirsiniz. Bu tür çalışmalar yüksek İnternet hızı gerektirmez.

Ancak internetten yayın yapmak, büyük dosyalar indirmek, görüntülü konuşmak ve internet üzerinden video izlemek istiyorsanız, daha hızlı bir İnternet yazılım paketine ihtiyacınız vardır. Günümüzde 16 Mbps ile 50 Mbps hızları arasındaki internet paketleri ideal kabul edilmektedir.

10- Hipernet ya da Fiber Net Arasında ki Farklar Nelerdir?

Hipernet ile fiber internet arasında ki farklara gelecek olursak, hipernet yazılım paketinde bulunan fiber optik altyapı, mahallenize veya sokağınıza ulaşabilen 100 Mbps’ye kadar hızlı internet hizmetleri sağlayabilir. Hipernet yazılım paketi 100 Mbps’ye kadar hızlı İnternet hizmetleri sağlarken, Ultranet de yazılım paketi 16 Mbps’ye kadar hızlı İnternet hizmetleri sağlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!