featured

18 Adımda Utangaçlık Nasıl Yenilir | Utangaçlar için Tavsiyeler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Utangaçlık nasıl yenilir, utangaç olunan konularda neler yapmalı, okulda utangaçlık nasıl yenilir gibi konularda araştırma yapıyorsanız, o zaman siz de bu durumu aşmak isteyen birisiniz. Eğer öyleyse bu yazımızdan yararlanarak siz de utangaçlık duygusu nasıl yenilir öğrenebilir, hayatınızı daha kolay yaşanır bir hale getirebilirsiniz. İşte, utangaçlık çekingenlik nasıl yenilir sorusunun cevabı ve utangaçlar için tavsiyeler

Utangaçlık Nasıl Yenilir | Utangaçlıktan Nasıl Kurtulurum ?

Utangaç insanların kendilerinin sahip olduğu ve beğenmediği huyları arasında utangaçlık çekingenlik bulunuyor. Bu nedenle utangaç olduğunun farkında olan insanlar, yaşamı daha zor hale getiren utangaçlık nasıl yenilir diye bir çıkış yolu arıyor. Aslında utangaçlık, üzerine gidildiğinde aşılamayacak bir problem değil.  

İnsanların kendisini net olarak ifade etmesine engel olan, gerçek potansiyelin ve başarının gösterilmesinde engel olan utangaçlık duygusu hem okul hem de iş yaşamında sorunların yaşanmasına neden olabiliyor. Bu sebeple mümkün olduğunca erken dönemde bu sorunun üzerine gidilmeli. Çünkü utangaçlık zaman geçtikçe insanların yalnızlaşmasına yol açıyor. Utanma duygusu nasıl yenilir öğrenmek istiyorsanız, buyurun yazımıza…

Utangaçlar için Tavsiyeler

Utangaçlık duygusu herkeste farklı şekillerde ortaya çıkıyor. Kimi insanlar utangaçlık nedeniyle çarpıntı, terleme, kekeleme gibi fiziksel belirtiler gösterirken kimi insanlar da kaygı ve endişe gibi duygusal belirtiler göstererek kendini gerçekleştirmeye engel oluyor. İşte, bu sorunların giderilmesini sağlayacak olan utangaçlar için tavsiyeler

1– Utangaç Olduğunuzu Kabul Edin

İlk olarak utangaç bir karaktere sahip olduğunuzu kabullenin ve bununla yüzleşip çözüm yollarını hayata geçirmeye çalışın. Utangaç olduğunuzu kabul etmek, utangaçlık nasıl yenilir yanıtının ilk basamağı.

2– Kendinize İnanın ve Kendinizi Sevin

Utangaç insanların birbirleriyle benzer ortak özelliği; kendilerine yeterince inanmamaları. Bir işi ya da eylemi başaracağına inanmadıkları için ve toplum karşısında gülünç duruma düşeceklerine inandıkları için utangaç insanlar toplumda çekimser kalıyor.  

Bu nedenle kendinize inanın ve kendinizi sevin. Sonuçta hiç kimse üstün yeteneklerle doğmuyor ve zeka dahil pek çok şey, yaşamın içinde giderek gelişiyor. Eğer utangaçlık duygusu nasıl yenilir diye soruyorsanız, ikinci adım olarak işe kendinize inanmaktan ve kendinizi sevmekten başlayın.

3– Utandığınız Şeyleri Listeleyin

Utangaçlık nasıl yenilir çalışmalarına başlamak için öncelikle utangaç olduğunuz konuların bir listesini yapmalısınız. Hangi konularda utangaç çekingen olduğumuzu bilmek, üzerinde çalışma yapmamızı kolaylaştıracak.

4– Utangaç Olduğunuz Konuları Kaygı Derecesine Göre Sıralayın

Utangaç olduğunuz konular listesini hazırladıktan sonra bir de bunları kaygı derecesine göre numaralandırmak gerekiyor. Utangaçlıklarınızı en azdan en çoğa doğru sıralayın.

5– Utangaçlık Nasıl Yenilir : Sırasıyla Kaygılarınızın Üzerine Gidin

Utangaçlık çoğu zaman kaygılara neden olan bir duygu durumu. Eğer bir utangaçsanız ve utangaçlık nasıl yenilir öğrenmek istiyorsanız utandığınızı düşündüğünüz konuların ve kaygıların üzerine gitmeli; kendinizi gerçekleştirmelisiniz.

6– En Kolaydan Başlayın

Korkular gibi utangaçlık da üzerine gidildikçe aşılacak bir durum. Ancak burada en az utangaçlık duyduğunuz konuların üzerine giderek başlamalısınız. Çünkü en kolay aşılabilecek utangaçlıklarınızı yendiğinizde başarı duygusunu hissedecek ve bir sonraki utangaçlık konusunu aşmada daha inançlı, daha motive, daha başarılı olacaksınız.

7– En Zora Doğru İlerleyin

Utangaçlık nasıl yenilir; aşamalı olarak. Bir anda tüm utangaçlıkların üstesinden gelmek pek mümkün değil. En basit adımdan başlayarak yavaş yavaş zor olanlara doğru ilerlemelisiniz. Tıpkı matematik gibi… Basit problemleri çözmeden formül gerektiren zor problemleri çözemezsiniz.

8– Farkındalıklı Eylemlerde Bulunun

Utangaç insanların temel sorunu; bir eylemde bulunacakları zaman kendilerini, kendi yarattıkları baskının altında hissetmeleridir. Utangaçlar bir şey yapacaklarında ya da söyleyeceklerinde karşısındaki insanların kendisiyle dalga geçeceklerini düşünmekte, güleceklerine inanmaktadır. Tam da bu noktada farkındalıklı eylemlerde bulunulmalı. 

Yani, bir eylemde bulunacakken daha eylemde bulunmadan insanların dalga geçeceğini, güleceğinizi düşündüğünüzü farkettiğiniz an, bunun sadece bir düşünce olduğunu farkına varın ve farkındalıklı bir şekilde, utangaçlık duygusu nasıl yenilir bilinciyle eyleminizi gerçekleştirin.

9– Okuyarak Bilginizi ve Hayal Gücünüzü Geliştirin

Utangaç insanlar boş zamanının büyük bir çoğunluğunu yakın çevresiyle ya da kendileriyle geçiriyor. Bu zamanları da iyi değerlendirmek gerekir. Bu zamanlarda kitap, dergi, makale okuyarak bilgi haznenizi geliştirip yeni bir dünya keşfederek hayal gücünüze de katkıda bulunabilir, utangaçlık duygusu nasıl yenilir öğrenebilirsiniz.

10– Güvenli Alanınızı Tekedip Sokağa Çıkın

Utangaçlık nasıl yenilir; güvenli alandan çıkarak. Her insanın kendisi için belirlediği güvenli bir alan, güvenli bir çevre vardır. Ve utangaçlar için tavsiyeler listemizde kendinizi güvende hissettiğiniz alandan çıkmak var. Yakın çevrenizin, bir iki dostunuzun yanında kendinizi iyi hissediyorsanız bu alandan çıkmamak size cazip geliyor olabilir. Ancak utangaçlık duygusunu yenmek için farklı ortamlara girmelisiniz.

11– Utangaçlık Nasıl Yenilir : Tanımadığınız İnsanlara Küçük Adımlar Atıp İletişim Kurarak

Utangaç insanların büyük bir çoğunluğu tanımadıkları insanlarla konuşmaktan, onlara adım ataktan hep kaçınır. Ancak sosyal yaşamda karşılaştığınız insanlarla iletişim kurma olanağınız varsa bunu yapmalısınız. Örneğin; yolda yürürken işi başında olan polis memurlarına, belediye çalışanlarına, bakkala, taksiciye iyi günler dileklerinizi tek bir cümleyle ifade edebilirsiniz.

12– Utangaçlık Duygusu Nasıl Yenilir : Prova Yapmayarak, Anı Yaşayarak

Utangaç insanların en büyük sorunu; bir davranışta bulunmadan önce bunu defalarca kafalarında canlandırmaları, prova etmeleri. Bu aslında onların gereksiniz endişelere kapılmasına neden oluyor. Bu nedenle utangaçlık nasıl yenilir derseniz; anda kalarak ve anı yaşayarak. Bırakın olacak olan o anda olsun ve öncesinde herhangi bir şey düşünerek kendinizi germeyin.

13– İnsanlara Yardım Edin

Dikkat ederseniz her gün okulda, işte, yolda yardıma ihtiyaç duyan onlarca kişiye rastlıyoruz. Bir banka sırasında bankamatikte işini halledemeyen biri, karşıdan karşıya geçerken zorlanan yaşlı biri ve daha niceleri… İşte o anlar, utangaçlık duygusu nasıl yenilir için bir fırsat. Utangaç kişiler de aslında bu durumla karşı karşıya kaldıklarında çok istemelerine rağmen yardım elini uzatamıyor. Eğer utangaçlığınızı yenmek istiyorsanız, karşılaştığınız ve hiç tanımadığınız insanlara yardım edebilirsiniz. Hem bu sizi daha iyi bir insan yapacak.

14– Yeteneklerinizi Keşfedin İyi Olduğunuz Alanlara Yönelin

Herkesin mutlaka iyi olduğu bir konu vardır. Eğer iyi olduğunuz konunun ne olduğunu bilmiyorsanız henüz onu keşfetmemişsiniz demektir. Bu nedenle iyi olduğunuz yönlerinizi keşfetmeli ve o alana yönelmelisiniz. Bir alanda iyi olmak kişilere özgüven kazandıracak ve utangaçlığı yenme konusunda önemli bir basamak olacaktır.

15– Sosyal Aktivitelere Katılın

Diyelim ki iyi olduğunuz alanın ne olduğunu keşfedemediniz. Önemli değil. O zaman sosyal aktivitelere katılın. Sosyal aktivitelere katılmak, utangaçlığınızı bir nebze olsun atmanıza aracı olacak ve yeni insanlarla tanışmanızı, onlarla iletişim kurmanızı sağlayacak. Belki bir tiyatro, belki bir resim kursu, belki bir dernek üyeliği ile sosyal hayata katılarak utangaçlık duygusu nasıl yenilir sorunuza cevap bulabilirsiniz.

16– Kendinizi Ödüllendirin

Eğitimde ödül ve ceza yöntemi her ne kadar doğru olmasa da utangaçlık nasıl yenilir noktasında kendinize ceza değil de ödül uygulamanız işe yarayabilir. Utangaçlıklar listesinde yer alan maddelerin her birini gerçekleştirme karşılığında kendinize bir ödül belirleyebilirsiniz. Örneğin; ‘’tanımadığım biriyle sohbet edeceğim’’ maddesini başardığınızda çok beğendiniz elbiseyi alarak kendinizi ödüllendirin.

17– Sosyal Medyanın İmkanlarından Yararlanın

Sosyal medya yanıltıcı bir ortam. Sosyal medya uygulamalarında oldukça rahat biri aslında gerçek yaşamda oldukça utangaç olabilir. Ancak siz sosyal medyanın imkanlarını doğru değerlendirmelisiniz. Örneğin; Clubhouse uygulaması pek çok kişinin bir araya gelip sesli sohbet ettiği bir uygulama. Bu uygulamayı kullanarak ilgi alanlarınıza göre konuşmalara dahil olabilir veya hatta siz de konuşma gerçekleştirebilir, kitlelere hitap ederek kendinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz Clubhouse nasıl indirilir hemen öğrenin.

18– Utangaçlık Duygusu Nasıl Yenilir : Destek Alarak

Utangaçlık nasıl yenilir hepsini denediniz ama olmadı mı? Sorun değil. Yeter ki siz utangaçlık duygunuzu aşmakta kararlı olun. Her şeyi denemenize, çaba sarfetmenize rağmen olmadıysa belki de bir psikolojik destek almak size iyi gelecektir. Hem uzman bir klinik psikolog tarafından destek almak yani tanımadığınız birine iç dünyanızı açmak da utangaçlığı yenmenin ilk adımı sayılır.

Yapmanız Gereken: Çok Düşünmemek, Ayrıntılı Planlar Yapmamak!

Utangaçlığı yenmek için yapmamanız gerekenlerden biri de; çok düşünmek. Eğer sürekli bu konuyu düşünür ve adım atarken beyninizi sürekli bununla meşgul ederseniz, utangaçlığınızı yenemeyebilirsiniz. Bu nedenle utangaçlık nasıl yenilir diye düşünüyorsanız artık düşünmeye ara verin ve ince detaylara girmeden topluma karışın bir gruba girin ve insanlarla iletişim kurmaya çalışın. 

Bonus 1: Okulda Utangaçlık Nasıl Yenilir | Utangaçlıktan Nasıl Kurtulurum

Çocukların ve ergenlerin içine kapanık olması, ilerleyen yaşamları için risk teşkil edebiliyor. Bu nedenle çocuğunuzun ya da yeğeninizin evde değilse bile okulda utangaç olup olmadığın mutlaka tespit etmeniz gerekiyor. Eğer utangaç bir çocuk sahibiyseniz okulda utangaçlık nasıl yenilir öğrenmeli ve gerekli durumlarda pedagog desteğine başvurmalısınız.

YouTube video

Bonus 2: Cinsellikte Utangaçlık Nasıl Yenilir ?

Sağlıklı bir birliktelik ve sağlıklı, mutlu bir cinsel ilişki için cinsellikte utangaçlık nasıl yenilir mutlaka öğrenmeniz gerekiyor. Eğer ilişkiler konusunda çekingenseniz ve cinsel birlikteliğinizde utanıyorsanız mutlaka önlem almalısınız. Çünkü bu durum çoğu zaman evliliklerin kötü etkilenmesine neden oluyor.

YouTube video

Bonus 3: Utangaçlık Nasıl Yenilir Uzman Tv

Eğer utangaçlık duygusu nasıl yenilir sorusunun cevabını bir uzmandan duymak istiyorsanız, bir psikiyatrist tarafından anlatılan ve Uzman Tv’de yayınlanan bu içerikten faydalanabilirsiniz.

YouTube video

Bonus 4: Utangaçlık Nasıl Giderilir | Utangaçlık Nasıl Yenilir Kitap Okuyun

Son yıllarda kişisel gelişim kitapları yoğun talep görüyor. Bu kitaplar arasında kendinizi gerçekleştirmenizi sağlayacak, utangaçlık nasıl yenilir sorunuza cevap verecek, özgüven kazanmanızı sağlayacak olan kitaplar da var. Ancak kitap okumak tek başına yetmez. Okuduklarınızı hayata geçirmelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!