featured

‘Coğrafya Kader Değilmiş’ Dedirten 10 İlham Verici Hikaye!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coğrafya kimileri için kader olmaktan çıkıyor. Aslında coğrafyanın her zaman kader değil, aşılması gereken bir yapı olduğunu gösteren o isimler…

‘Coğrafya kaderdir’ lafını çoğu zaman duymuşsunuzdur. Hatta ülkemizde son yıllarda belki de en çok kullanılan ifadelerden birisidir.

Halbuki kimi isimler var ki bu algıyı son derece güzel şekilde yıktılar. Onların başarısı bırakın Türkiye coğrafyasını dünyaya sığmadı.

Farklı sektörlerde, alanlarda sahip oldukları başarı öyküsüyle aslında birçok insana da motivasyon sağladılar.

Öyle ki çoğu zaman dünyada ilkleri de gerçekleştirdiler. İşte size coğrafyanın kader olmadığını gösterecek olan 10 ilham verici hikaye!

2/11

Engelleri Aşan Balık Kız: Sümeyye Boyacı

Engelleri Aşan Balık Kız: Sümeyye Boyacı

5 Şubat 2003 yılında dünyaya gelen Sümeyye Boyacı engelli bir yüzücüdür. Onu normalde bu engeliyle gören ve umutsuz gözle bakan çok insan olsa da o engelleri çok iyi bir şekilde aşabileceğini gösterdi.

Özellikle ülkemizde engelli sporlarına yönelik yatırımların az olmasını göz önünde bulundurduğunuzda coğrafya kaderine takılabilirdi ancak o bunu yapmadı.

2016 yılında gerçekleşen Paralimpik Yaz oyunlarında ilk defa yarıştı. 2019 yılında Dünya Paralimpik Şampiyonası’nda gümüş, 2018 Avrupa yarışmasında birinci olarak altın madalya kazanmıştır.

3/11

Amerikalılara Yoğurdu Öğreten Türk Hamdi Ulukaya

Amerikalılara Yoğurdu Öğreten Türk Hamdi Ulukaya

Erzincan’ın küçük bir köyünde dünyaya gelen Hamdi Ulukaya, ilerleyen yaşlarında Amerika’nın ağız lezzetini değiştirecek imzalar attı.

Aile işi olarak süt ve yoğurt satmayı küçük yaştan itibaren görev olarak üstlenen Hamdi Ulukaya, daha sonra Amerika’ya gitti. Burada satılan yoğurtları hiç beğenmedi.

İşte bu andan itibaren hayatını değiştirecek kararları attı, kredi çekerek mandıra geldi .Büyüyen mandıra ile tam 5 senenin sonunda Amerika pazarında yoğurt sektörü birincisi oldu. Girişimcilik ödüllerini bizzat Amerika’dan aldı.

4/11

E-Ticaret Pazarına Yön Veren Kadın Demet Mutlu

E-Ticaret Pazarına Yön Veren Kadın Demet Mutlu

Günümüzde milyonlarca kişinin kullandığı Trendyol’un sahibi Demet Mutlu, çok başarılı bir girişimcilik örneği de sunuyor.

Harvard Üniversitesi kapsamında eğitimini bitirmeden girişimciliğe atılan Mutlu, Trendyol’u kurdu.

Türkiye’de ilk ve tek unicorn girişimcisi oldu. Bu 1 milyar değere ulaşan startup anlamına geliyordu ve ülkemizde hala başka bir örneği bulunmuyor.

5/11

Udemy Kurucuları Arasında Yer Alan Türk Eren Bali

Udemy Kurucuları Arasında Yer Alan Türk Eren Bali

Malatya’nın ücra bir köyünde doğan Eren Bali, eğitim hayatını dezavantajlı tamamladı. Birleştirme sınıflarında ilk eğitimini aldı.

Daha sonra ilk başarısını lisede matematik olimpiyatında aldı ama bununla yetinmedi. Harvard ve MIT gibi dünyaca ünlü üniversitelerden gelen teklifleri reddetti.

Silikon Vadisi’ne giderek hayatını değiştiren o imzayı attı. Başta fikrini tam 57 yatırımcı reddetti! Fakat şimdi dünyaca ünlü eğitim platformunun kurucusudur.

6/11

Nobel Kimya Ödülünü Kazanan Tek Türk Aziz Sancar

Nobel Kimya Ödülünü Kazanan Tek Türk Aziz Sancar

1946 yılında Mardin’in küçük köyünde dünyaya gelen Aziz Sancar eğer ‘coğrafya kaderdir’ sözüne inananlardan olsaydı, bugünleri göremezdi.

Halbuki o devamlı çalışmanın verdiği güç ile birlikte senelerce çalışmaya devam etti.

Elbette bu azmin sonucu da zafer olacaktı. Mardin ile kalmayan hayatı Türkiye sınırlarını aştı ve Nobel Kimya Ödülü alan tek Türk unvanını elde etti.

7/11

Mamak’tan Dünya Satranç Şampiyonluğuna Giden Yol

Mamak’tan Dünya Satranç Şampiyonluğuna Giden Yol

Kübra Öztürk, 1991 yılında dünyaya gözlerini ilk olarak Ankara’da açtı. Konfeksiyonda çalışan babası ve ev hanımı bir anne ile yaşamlarına devam ediyordu.

Gecekonduda belirli bir süre yaşamak zorunda kalan bu aile yılların geçmesi ve Kübra’nın azmiyle farklı şekillere büründü.

Satranca olan ilgisi sadece ilgi olarak kalmadı ona başarıyı da getirdi. Dünya Satranç Şampiyonası’nda dünya birinciliğini elde eden ilk Türk kendisi oldu.

8/11

Engellerin Aşılacağını Dünyaya Kanıtlayan Tolga Murat Balıkçı

Engellerin Aşılacağını Dünyaya Kanıtlayan Tolga Murat Balıkçı

Tolga Murat Balıkçı, doğuştan engeli olmayan bir bireydi. Ancak 17 yaşında geçirdiği kötü bir kaza ile bir bacağını kaybetmek zorunda kaldı.

Fakat o sahip olduğu bu engelini bir sebep olarak görmedi aksine hayatını değiştirmek adına, Türkiye şartlarında hep en iyisini hedefledi.

Engeline rağmen vücut geliştirme alanında çalışmalarını sürdürdü. Sırayla Avrupa şampiyonu, dünya şampiyonu ve kainat şampiyonu unvanını elde etti. Ne engellerine takıldı ne de ‘Coğrafya kaderdir’ diyenlerden oldu!

9/11

Dünyaca Tanınan Türk Prensi Semih Saygıner

Dünyaca Tanınan Türk Prensi Semih Saygıner

Spor alanında bilardonun Türk temsilcisi Semih Saygıner’in de hayatı başta kolay gitmiyordu. Adapazarı’nda dünyaya gelen Saygıner, küçük yaşta anne ve babasını kaybetti.

Daha 16 yaşındayken eğitimini yarıda bırakıp bilardo oynamaya başladı. Başta sadece bir ilgi ve heves olan bu oyun zamanla onun hayatını tamamen değiştirdi.

1994 yılında Dünya Bilardo Şampiyonu unvanını elde etti. Dünyada ‘Bay Sihir’ ve ‘Türk Prensi’ unvanıyla adını duyurdu. Türkiye’de bilardo adına federasyon kurulmasında ön ayak oldu. Çünkü o bilardoya başladığında ülkemizde henüz böyle bir yatırım alanı, federasyon yoktu.

10/11

Haciz Olmaktan Kanal Sahibi Olmaya Giden Yolda Acun Ilıcalı

Haciz Olmaktan Kanal Sahibi Olmaya Giden Yolda Acun Ilıcalı

Erzurumlu bir ailenin oğlu olan Acun Ilıcalı, erken yaşta okula başlamış liseyi bitirmiştir. Üniversite için İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazansa da 7 sene içinde mezun olamamıştır.

Henüz 19 yaşındayken evlenmiş bir işte çalışmadığı için evine haciz gelmiştir. Günün birinde ailesi ile çıktığı yolda kötü bir trafik kazası sonucu annesi ve babasını kaybetmiştir.

Cebinde beş kuruş parası yokken şans eseri Show TV’de stajyer olarak çalışmaya başladı. Fakat onun için yeni başlayan bir dönemdi sadece bu. Zamanla TV8 kanalını kurdu, futbol takımı satın aldı.

O Türkiye ile sınırlı kalmayan hedeflerini sürekli büyüttü. Günümüzde en çok izlenen televizyon kanallarından birisinin sahibi. Hem de tüm zorluklara rağmen!

11/11

Simitçilikten NBA Yolcuğuna Atılan Hidayet Türkoğlu

Simitçilikten NBA Yolcuğuna Atılan Hidayet Türkoğlu

Göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Hidayet Türkoğlu, basketbol ile uğraşmadan önce simit satarak hayatını sürdürmeye çalışıyordu.

Bir yandan eğitimini de almaya devam eden Türkoğlu daha sonra basketbol oynamaya başladı. Belirli bir süreden sonra profesyonel sporculuk hayatı başladı.

Efes Pilsen gibi güçlü bir Türk takımından NBA’e transfer oldu. O NBA’de adını duyuran ilk Türk olarak adını tarihe yazdırdı!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!