featured

2 Yıllık Sağlık Bölümleri 2022 | 2 Yıllık Sağlık Bölümleri Nedir? 2 Yıllık Hangi Bölümler İyi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 yılının başına fazlasıyla araştırılıyor. Bilindiği üzere sağlık bölümleri diğer bölümlere nazaran daha kolay atanıyor. Bunun yanı sıra özel sektörde iş bulabilme olasılığı da daha fazla oluyor.

Koronavirüs pandemisinin ortaya çıkışı da sağlık çalışanlarının önemini arttırdı. Bu kapsamda pek çok adayda sağlık bölümleri ile yakından ilgilenmeye başladı. Peki, 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 neler? 2 yıllık sağlık bölümleri iş imkanları nasıl? 2 yıllık sağlık bölümleri taban puanları 2022 nasıl? İşte, detaylar!

2 Yıllık Sağlık Bölümleri 2022 | 2 Yıllık Bölümler Avantajlı mı?

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 içerisinde pek çok seçenek bulunmaktadır. 2 yıllık sağlık bölümleri en çok atanan seçimler yapıldığı takdirde oldukça avantajlıdır. Çünkü bu bölümden iki yılda mezun olduğunuzda, daha az yıl kaybederek işe başlama fırsatı bulabilirsiniz.

İki yıllık bölümlerde doğru seçimlerin yapılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde, ağırlıklı olarak dört yıllık mezunlara iş imkanı konusunda öncelik verileceği unutulmamalıdır. İşte sizler için hazırladığımız 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 yılı listesi, taban puanları ve atama durumları…

1- Acil Durum ve Afet Yönetimi

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde yer verebileceğimiz bu bölüm ağırlıklı olarak AFAD’da çalışma fırsatı olan alanlardan biridir. İki yılda mezun olunan bu bölümde atama imkanı da yok değildir. Devlet üniversiteleri kapsamında Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi TYT puanı 217’de kalmıştır.

Son sırada yer alan bu üniversitenin puanının üzerinde alındığında yerleşme olasılığı daha yüksek olacaktır. 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 atama puanları incelendiğinde 77 puan ve üzeri alan kişilerin atanabileceği öngörülebilecektir. Çalışma koşulları açısından da bu bölüm, diğer sağlık bölümleri ile aynıdır.

2-  Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı bölümü mezunları aslında diş doktorlarının yardımcısı gibi çalışmaktadır. Diş doktorlarının yapacağı işlemleri hazırlayan ve düzenleyen bu bölüm mezunları devlet ile özelde çalışabilecektir.

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde yer vereceğimiz ağız ve diş sağlığı devlet üniversitelerinde 254 puan ve üzerinde kapamıştır. Bu bölümün atama puanı ise 86 ve üzerindedir. Özelde çalışma imkanı da bulunan bölüm, genel olarak rahat ve keyifli bir meslektir.

3- Ameliyathane Hizmetleri

YouTube video

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesi içerisinde yer alan bu bölüm, genel olarak ameliyathane malzemelerinin hazırlanması ve sterilizasyonunun yapılmasından sorumlu oluyor. TYT puanı üzerinden alım yapan bölümde devlet üniversitelerine girebilmek için minimum 280 ve üzeri puan almak gereklidir. Bu 2 yıllık sağlık bölümleri atama puanları ise 87-92 aralığındadır. Ne yazık ki zor atanan sağlık bölümleri arasındadır.

4- Anestezi

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde yer alan anestezi bölümü, hastanın hazırlanması ve uyutulmasından sorumludur.  Bu bölümde devlet üniversitesine girebilmek için 290 ve üzeri puan almanız gereklidir. Anestezi bölümü atama puanları ise 80-90 puan aralığındadır.

5- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

Biyomedikal cihaz teknolojisi bölümü, hastanelerde kullanılan cihazların projeleri ve tesliminden sorumludur. Bu bölümde okuyabilmek için TYT sınavından minimum 270 puan ve üzeri alınması gereklidir. Biyomedikal atama puanları incelendiğinde, puan aralığının 86-90 aralığında olduğu görülmektedir.

6- Çevre Koruma ve Kontrol

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 arasında gösterebileceğimiz bu bölüm, çevrenin korunması ve düzenlenmesi adına çalışmalar yapmaktadır. Üniversitede bu bölüme yerleşmek isteyen adayların 230 puan ve üzeri alması gereklidir. Bu bölüm henüz yeni açılmış bir bölüm olduğundan, atama puanları şimdilik netlik kazanmamıştır.

7- Çevre Sağlığı

YouTube video

2 yıllık bölümler içerisinde bulunan Çevre sağlığı, Halk sağlığı kurumlarında çalışılan bir bölümdür. Halkın sağlığının sürdürülebilmesi adına çalışmalar yapan bu iş koluna yerleşebilmek için TYT’den minimum 262 ve üzeri puan alınması gereklidir. 2 yıllık sağlık bölümleri hemşireliğe geçiş imkanı olduğu bilinen bu bölümde atama puanı, 75-80 puan aralığında değişiklik göstermektedir.

8- İş ve Uğraşı Terapisti

İş ve uğraşı terapisti, amaçlı aktivitelerle kişinin sağlığı ve refahını geliştirebilmeyi amaçlayan bir bölümdür. 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 içerisinde yer alan bu bölüme yerleşebilmek için 220 ve üzeri alınması gereklidir. İş ve uğraşı terapisti taban puanları 2021, 89 ile kapamıştı. 89-95 aralığında puan alan adayların atanma olasılığı oldukça fazladır.

9- Diş Protez Teknolojisi

Diş protez bölümü, 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesi içerisinde yer alırken, protez yapımı konusunda çalışan meslekler arasındadır. Bu bölümde okuyabilmek için TYT üzerinden minimum 290 ve üzeri almaları gereklidir. Diş protezi bölümü ile atanabilmek için ise KPSS önlisans sınavından 85-90 puan alınması gereklidir.

10- Diyaliz

Sağlık teknikleri kaç yıllık? Sağlık teknikeri olarak çalışabileceğiniz bir diğer bölüm diyalizdir. Bu bölüm diyalize giren hastaların bakımı ve sürecinin takibinden sorumludur. Üniversitelerin 2 yıllık diyaliz bölümünde okuyabilmek için minimum 250 ve üzeri puan alınması gereklidir. Diyaliz bölümünde atanabilmek ve devlette çalışabilmek için ise 85-90 puan almanız şarttır. Diyaliz bölümü özel sektörde de çalışabilme imkanı bulunan bölümler arasındadır.

11- Eczane Hizmetleri

2 yıllık sağlık bölümleri en çok atanan Eczane hizmetleri bölümüdür.  Eczane bölümü hastanelerde servislerin ilaç ihtiyaçlarının temini ve gönderilmesinden sorumlu olarak çalışacaklardır. İhtiyaç oldukça fazla olduğundan bu bölümde atanma ihtimali, diğer pek çok bölümden daha fazladır. Bu bölümü okuyabilmek için TYT üzerinden 250 alınması şarttır. Eczane hizmetleri ile devlete atanabilmek için ise KPSS’den 80-87 puan alınması gereklidir.

12- Elektronörofizyoloji

YouTube video

Elektronörofizyoloji bölümü MSS hastalıkları için kullanılan cihazlarla ilgilenen bir meslektir. Henüz yeni bir bölüm olan bu bölümü okuyabilmek için TYT üzerinden 260 ve üzeri puanları almanız gereklidir. 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 kapsamında bu bölümün atama puanı konusunda ise net bir bilgi verilemeyecektir.

13- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon

https://www.youtube.com/watch?v=ullhgOjlPns

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde yer alan bu bölüm engelliler ve rehabilitasyon süreci ile yakından ilgilenmektedir. Bu bölüm henüz yeni yeni öğrenci alan bir bölümdür. TYT üzerinden 250 ve üzeri puan alındığında örgün ya da Açıköğretim bölüme yerleşilmesi söz konusu olabilecektir. Yeni bir bölüm olduğu için bu bölüm kodu ile henüz bir devlet alımı yapılmamıştır.

14- Evde Hasta Bakımı

YouTube video

Evde hasta bakımı, evde bakılması gereken hastalarla ilgilenen ve ekipçe bir çalışma yürüten meslek olarak öne çıkmaktadır. 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde yer alan bu bölüme 250 ve üzeri puan alındığında rahatlıkla girilebilecektir. Evde hasta bakımı KPSS atama puanı ise 75-85 aralığında değişiklik gösterebilecektir.

Evde hasta bakımı KPSS taban puanları için yazımıza göz atabilirsiniz. 

15- Fizyoterapi

YouTube video

Fizyoterapi bölümü, 2 yıllık bir bölüm olup Fizyoterapi doktorlarının yardımcılığından sorumludur. 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde yer alan Fizyoterapi bölümüne girebilmek için TYT üzerinden 240 puan almak gereklidir. 2 yıllık sağlık bölümleri TYT ile alan bu bölümde ne yazık ki atama sayıları oldukça azdır. Bölüm üzerinden atanabilmek için minimum 85-90 puan alınması gereklidir.

16- İlk ve Acil Yardım

2 yıllık sağlık bölümleri hangi puan türü? İlk ve Acil yardım bölümü adından da anlaşılacağı gibi Acil serviste çalışan sağlık çalışanlarıdır. Üniversitenin bu bölümünde okuyabilmek için minimum 260 ve üzeri puan almanız gereklidir. Devlet hastanelerinin Acil ve ambulans biriminde çalışabilmeniz için ise KPSS üzerinden 85-95 aralığında puan alınmalıdır.

17- İş Sağlığı ve Güvenliği

YouTube video

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde öne çıkan bir diğer bölüm İş Sağlığı ve güvenliğidir. İş Sağlığı ve güvenliği hem OSGB hem de hastanelerin bu iş biriminde çalışabilmektedir. Üniversitelerin bu bölümünde okunabilmesi için TYT üzerinden 220 ve üzeri alınmalıdır. Bu bölümde atanabilmek için ise 85-90 puan aralığının alınması zorunludur.

18- Laboratuvar Teknolojisi

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinin bir diğer bölümü, laboratuvar bölümünde kullanılan cihazların bakımı vb. işlemlerinden sorumludur. Devlette ve özel sektörde iş bulunabilecek bu bölümde, 250 ve üzeri puan alınması gereklidir. Bu bölümde devlete atanabilmek için KPSS önlisansta minimum 80 ve üzeri alınması gereklidir.

19- Odyometri

Odyometri 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 içerisinde yer alırken, bireylerin işitme testlerinin yapılmasından sorumludur. Pek çok sağlık alanında odyometri mesleğini icra eden bireyleri çalıştırma ihtiyacı duyulmaktadır. Bu 2 yıllık sağlık bölümleri ve puanları incelendiğinde minimum 260 ve üzeri puan alınması gerektiği görülmektedir. Az alımın yapıldığı bu bölümde devlete atanabilmek için minimum 85 ve üzeri alınması gereklidir.

20- Optisyenlik

YouTube video

Optisyenlik herkesin bildiği gibi, göz kusurları bulunan bireylerin gözlük temini, teslimi ve bu gibi benzeri durumların analizinden sorumludur. Bu 2 yıllık sağlık bölümü taban puanları 2021 incelendiğinde, 230 ve üzeri puan alınması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Devlette az alım yapılan bu bölümde atanabilmek için KPSS puanının minimum 80 ve üzeri alınması gereklidir.

21- Otopsi Yardımcılığı

YouTube video

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde bulunan otopsi yardımcılığı, adından da anlaşılacağı üzere bu süreçte doktora yardım eden kişidir. TYT üzerinden 220 puan alındığında bu bölüme girmekte kolaylaşacaktır. Bu bölüm ile devlete atanabilmek için minimum 85-90 puan almayı gözden çıkarmalısınız.

22- Patoloji Laboratuvar Teknikleri

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinin bir diğer bölümü Patoloji Laboratuvar teknikleridir. Bu bölümden mezun olan kişiler hastalıklı dokuların kanserle ilişkisinin olup olmadığı yönünde çalışmalar yapacaktır. Bu bölüm okunmak isteniyorsa devlet üzerinden ortalama 240 ve üzeri puan alınmalıdır. Patoloji bölümü mezunların devlete atanabilmesi için ise ortalama 83-90 puan alınmalıdır.

23- Sağlık Kurumları İşletmeciliği

YouTube video

Sağlık kurumları işletmeciliği, daha çok masa başı çalışma ortamına sahip bölüm olarak nitelendirilebilecektir. 2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde yer alan bu bölüm hem devlette hem de özel sektörde iş bulabilme imkanına sahiptir. Sağlık kurumlarının işletilmesi süreci ile yakından ilgilenen bu bölüm minimum 250 ve üzeri alan bireyler tarafından okunabilir. Az sayıda ataması yapılan bu bölüm için KPSS üzerinden minimum 90 puan alınması gereklidir.

24- Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listesinde olan Tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümü, servislerde ve polikliniklerde sekreter olarak çalışabilme imkanına sahiptir. Bu bölümü okumak için çabalayan adayların TYT üzerinden ortalama 260 ve üzeri puan alması gereklidir. Özelde ve devlette çalışma imkanının bir hayli fazla olduğu bölümde atanabilmek için 80-85 puan alabilmek gözden çıkarılmalıdır.

25- Yaşlı Bakımı

2 yıllık sağlık bölümleri 2022 listemizde yer alan son meslek yaşlı bakımı, tamamen yaşlı süreçleri ve bakımı ile ilgilenir. Hem hastanelerde hem de huzurevlerinde çalışabilme imkanı bulunan bölüm, devlette ve özelde kolayca iş bulabilir. TYT ile alım yapan bölüme yerleşebilmek için ortalama 220 ve üzerinde bir puan alınmalıdır. Yaşlı bakımı bölümü ile devlete atanabilmek için ise 85-90 aralığında bir KPSS puanı alınması şarttır.

Şu sıralar revaçta olan bir diğer bölüm Gastronomi taban puanları 2022 için yazımıza göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!