featured

2022 Yılı İtibariyle Türk Vatandaşı Olma Yöntemleri Neler? Türk Vatandaşlığı Kazanma Yolları Hangileri?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk vatandaşı olma yöntemleri Yabancılar ve Vatandaşlık hukuku alanında düzenlenmektedir. Farklı ülkelerin milleti olan kişiler Türk vatandaşlığı kazanma yollarını izleyerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilir. 

Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku kapsamında çok merak edilen konulardan birini de Türk Vatandaşlığının sonradan kazanılması konusu oluşturuyor. Bu yazımızda, Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların başvurabileceği yolları konu alacağız.

İşte, Türk Vatandaşlığının kazanılması için gereken koşullar ve takip edilmesi gereken süreçlere dair detaylar…

Vatandaşlık ve Yabancılar Hukukuna Göre Türk Vatandaşı Olma Yöntemleri Neler? 

Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancının, bu konuda başvurabileceği farklı yollar ve her bir yolunda kendine özel başvuru koşulları bulunur. Peki, Türk Vatandaşlığı kazanma yolları nelerdir, Türk vatandaşı olma yöntemleri hangileri?

1- Yetkili Makamın Kararı İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Yabancının Türk vatandaşlığını kazanması için genel yol olarak karşımıza çıkan, “Yetkili Makamın Kararı ile Vatandaşlık Kazanma”, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu 10 ve 19. Maddelerde düzenlenmiştir. Bu maddelerde belirtilen koşulların taşınması durumunda, yetkili makamın kararı ile Türk vatandaşlığı kazanılabilir.

Fakat şunu belirtmek gerekir ki, bu koşulların sağlanması başvuru için ön şart olsa da, Türk vatandaşlığının kazanılması konusunda mutlak bir hak sağlamayacaktır.

Başvuru için gereken koşullar ise;

Yabancının kendi milli kanununa, eğer vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve de ayırt etme gücüne sahip olunması,Başvuru tarihinden başlayarak, geriye doğru Türkiye’de kesintisiz şekilde beş yıl ikamet edilmesi,Türkiye’de yerleşme kararının, davranışlar ile teyit edilmesi,Genel sağlık açısından tehlike oluşturabilecek bir hastalığın bulunmaması,İyi ahlak sahibi olunması,Yeteri kadar Türkçe konuşabilmesi,Türkiye’de kendisinin ve de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayacak derecede gelire ya da mesleğe sahip olunması,Milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel oluşturacak bir halin bulunmaması koşullarının taşınması gerekir.

Bu usule genel yolla Türk vatandaşlığını kazanma denir, başvuru sürecini inceleme ve karar verme yetkisi İçişleri Bakanlığı’na aittir. 

2- Yatırım Yolu ile (İstisnai Yolla) Türk Vatandaşlığının Kazanılması

5901 sayılı Kanun’un 46. Maddesine göre Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan, 106 ve 418 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararları uyarınca, kamu düzeni ve milli güvenlik açısından engel oluşturabilecek bir durumu bulunmayan yabancılar şu koşullardan birini taşımak suretiyle Türk Vatandaşlığını kazanırlar. Bu koşullar ise;

En az beş yüz bin ABD doları ya da karşılığı döviz veya Türk lirası tutarındaki sabit sermaye yatırımını Türkiye’ye getiren yabancılar,Satın alma tarihinden başlayarak üç yıl içerisinde satmamak koşuluyla, en az iki yüz elli bin ABD doları ya da karşılığı döviz veya değerinde taşınmaz mal satın alanlar veyahut satış vaadi sözleşmesi imzalayanlar,Türk bankalarına, 3 yıl süre ile çekilmemesi koşuluyla en az beş yüz bin ABD doları yatıranlar ya da devlet borçlanma aracı alanlar,En az beş yüz bin ABD doları ya da karşılığı döviz veya Türk lirası tutarındaki gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veyahut girişim sermayesi yatırım fonu ile katılma payı satın alanlar,En az elli kişilik istihdam sağlayanlar, şartlarından birini sağlamak olarak belirlenmiştir.

En sık tercih edilen Türk vatandaşı olma yöntemlerinden birisidir. Çünkü, bir ücret karşılığında farklı bir durum gerçekleştirmeden elde edilebilir. 

3- Evlenme Yoluyla  Türk Vatandaşı Olmak

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu 16. Maddesi düzenlemesine göre evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması bakımından, bir Türk vatandaşı ile evlenmiş olmakla doğrudan Türk vatandaşlığı kazanılamaz, bazı koşulların sağlanması ile mümkün olur. Bir yabancının, evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için gereken koşullar ise;

Bir Türk vatandaşıyla en az üç yıldan beridir süren evliliğin bulunması ve evliliğin devam etmesi,Aile birliği içinde yaşanması,Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir eylemde bulunulmaması,Milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel oluşturabilecek bir halin bulunmaması olarak öne çıkar.

4- Evlat Edinilme Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Bir diğer Türk vatandaşı olma yöntemi; 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu 16. Maddesi düzenlemesine göre bir Türk vatandaşınca evlat edinilen ergin olmayan yabancı, milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel oluşturabilecek bir hali bulunmamak koşuluyla, Türk vatandaşlığını kazanabilir.

5- Seçme Hakkı ile Türk Vatandaşı Olma 

Son olarak Türk vatandaşı olma seçeneği; 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu 16. Maddesi düzenlemesine göre, ana ya da babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybetmiş çocuklar, ergin olmalarından başlayarak üç yıl içerisinde seçme hakkını kullanmak yoluyla Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

Sonuç olarak belirtelim ki, Türk vatandaşlığının sonradan kazanılmasında farklı yollar bulunması nedeniyle, başvuracak kişinin kendi somut durumuna ve şartlarına göre bir yol izlemesi ve bu yola dair koşulları, belgeleri eksiksiz sağlaması gerektiğinden, konusunda uzman olan bir avukat ile birlikte başvuru yapmasında ve süreç i takip etmesinde yararı bulunacaktır.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!