3d-gorsellestirme

3D Görselleştirme Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

3D görselleştirme, çeşitli yazılım araçlarının kullanılarak grafik içeriklerinin oluşturulduğu sürece denir. Bununla birlikte 3d çizim, 3d tasarım gibi çeşitli terimlerle de ifade edilebilmektedir.

Son birkaç yıl içerisinde 3D görselleştirme çalışmaları oldukça popüler hale geldi ve dijital içerik üretenler için vazgeçilmez bir yöntem halini aldı. Oyun ve film yapımları, endüstriyel üretim sektörü, mühendislik çalışmaları, mimari tasarım, inşaat ve müteahhitlik gibi çok sayıda faaliyet ve alanlarda 3D görselleştirme çalışmalarından faydalanıyor. Teknolojinin bu imkânından faydalanarak ürünlerini daha nitelikli üretebiliyor veya tanıtabiliyorlar. Bu makalede 3D görselleştirme çalışmalarını daha detaylı bir biçimde ele alarak; uygulama alanlarından, faydalarından, kullanmak için gerekli olan 3D çizim yazılımlarından söz edeceğiz.

3D Görselleştirme Çalışmalarının Kullanım Alanları

3d-gorsellestirme

3D görselleştirme teknolojisi, etkili iletişimin, dijital deneyimlerin ve kaliteli sunumların yapılabilmesini sağlayan temel yöntemlerden biridir. Teknolojinin bu alanda da hızla gelişiyor olmasıyla 3D görselleştirme grafiker ve görsel tasarım uzmanlarına çok geniş ve yaratıcı bir üretim ara yüzü sunmaktadır. Bu ara yüz sayesinde de birçok endüstride de sıkça kullanılmaktadır. 3D görselleştirme birçok alanda kullanılmakla birlikte bu 3 boyutlu çizim ve tasarım tekniklerini benimseyen 2 sektör öne çıkmaktadır.

Mimari Görselleştirme

3D görselleştirme yazılımları, mimari tasarım süreçlerini hızlı ve etkili hale getiren araçlardandır. Bu bağlamda cephe tasarımı, iç mekan tasarımı, çevre ve peyzaj tasarımı gibi birçok tasarım alanında kullanılan 3D görselleştirme ve modelleme araçları sağladıkları geniş tasarım araçları sayesinde yaratıcı tasarımı da imkan tanımaktadır. O nedenle mimarlık, iç mimarlık gibi çeşitli tasarım disiplinleri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Son yıllarda mimari olarak tercih edilir olan parametrik cephe tasarımları için de bu yazılımların kullanılması zorunludur diyebiliriz. Bu yazılımlar sayesinde hayal edilen tasarım dijital ortamda modellenir ve render motoru olarak tabir edilen yazılımlarda gerçekçi bir görüntü haline getirilir. Bu sayede tasarıma hızlı biçimde karar verilebilir ve ayrıca teknik çizimleri de kolayca elde edilebilir. Böylece statik çözümlerin üretilmesi de hızlanır.

3d-gorsellestirme

Dolayısıyla bu dijital üretim süreci aynı zamanda uygulama aşamasının bir tür demo çalışması olarak görülebilir. Bu sayede mimari yapıların cephe tasarımları üretilmeden veya iç mekan tasarım önerileri uygulamaya koyulmadan önce projedeki hatalar dijital ortamda tespit edilir ve düzeltilebilir.

Bunun yanında 3D görselleştirme araçları henüz inşa edilmeyen yapıların gerçekçi bir şekilde ortaya koyulmasını sağladığı için müteahhit firmalar ve gayrimenkul pazarlama firmaları tarafından da sıkça kullanılmakta ve talep edilmektedir. Bu sayede projelerine ait tanıtım katalogları ve mimari animasyon filmleri oluşturarak etkili bir pazarlama süreci yürütebilmektedirler. En yenilikçi cephe tasarımı, iç mekan tasarımı gibi mimari görselleştirme örnekleri için http://www.allrender.net web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Endüstriyel Ürün Görselleştirme

Güncel bir sunum yöntemi olan 3D görselleştirme son yıllarda oldukça yaygılaştı ve vazgeçilmez bir dijital araç halini aldı. Endüstriyel mutfak ekipmanlarından mobilya endüstrisine, plastik endüstrisinden çelik endüstrisine kadar farklı sektörlerde kullanılmaktadır. Bu sektörlerde geçmişte fotoğraf çekimleriyle yapılan bu ürün görsel ve tanıtım çalışmaları, 3D görselleştirme araçlarının hızla gelişmesiyle önemini kaybetmiştir.

Aynı zamanda fotoğraf çekimi çalışmalarına kıyasla bakıldığında 3D görselleştirme hem daha pratik hem de daha ekonomik bir imkândır. Görselleştirme yazılımları ürünlere gerçeğiyle birebir olarak modellenmesini sağlarken aynı zamanda gerçekçi bir stüdyo veya gün ışığının altında tıpkı bir fotoğraf çekimi niteliğinde görseller oluşturulmasına da imkân tanır. 3D görselleştirme araçlarıyla yakalanan bu gerçekçilik seviyesi fotoğraf çekimi ile ayırt edilemeyecek seviyededir.

3d-gorsellestirme
3D Görselleştirme

Tüm detaylarıyla hazırlanan ve render olarak tabir edilen bu görseller, üretimi planlanana ürüne özgü malzemelerle görselleştirilebilmektedir. Sunduğu tüm bu detaylar sayesinde 3D görselleştirme özellikle dijital pazarlama başta olmak üzere endüstriyel üretim sektörleri için çok büyük öneme sahiptir. 3D görselleştirme çalışmaları sayesinde ürününüzü sadece görsel olarak değil, animasyon filmi şeklinde video formatında da sunarak rakiplerinizden bir adım önde olabilirsiniz.

All Render Türkiye’de önde gelen 3D görselleştirme firmalardandır. 3D çizim ve render çalışmalarının yanında mimar tasarımcı ekibiyle tasarım hizmeti de veren All Render, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede tasarım ve görselleştirme çalışmaları yürütmektedir. Başta mimari görselleştirme ve ürün tanıtım çalışmaları olmak üzere iç mekân tasarımı, cephe tasarımı gibi tüm 3D çalışmalarınız için All Render ile iletişime geçebilir, ürün veya projenize uygun çözümleri öğrenebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!