featured

Aziz Vasil Katedrali Hakkında Bilgi | Moskava’nın Sembolü Aziz Vasil Katedrali ve  Bu Katedralin İlginç Öyküsü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aziz Vasil Kategrali hakkında bilgi, şu sıralar araştırılan konular arasında geliyor. Dünya üzerinde yer alan bazı yapılar, gerek benzeri olmayan mimari özellikleri, gerek ihtişamlı görünümleri ve gerekse de kendilerine anlam katan hikayeleri ile öne çıkıyor. İşte, bu yapılar arasında yer alan ve dünyaca en çok bilinen mimari eserlerden biri de Rusya’nın başkenti olan Moskova’da bizleri karşılıyor.

Rusya ve Moskova denildiğinde artık sembolleşmiş bulunan ve ilk akla gelen yapılardan biri olan Aziz Vasil Katedrali ya da bir başka ifade ile Saint Basil’s Katedrali, ünlü Kızıl Meydan’da yer alıyor. Kremlin Sarayı yerleşkesi içinde kalması nedeniyle, Büyük Kremlin Sarayı ile de karıştırılan Saint Basil’s Katedrali (Aziz Vasil Katedrali) benzersiz mimarisi, rengarenk kuleleri, eşsiz desenleri, muhteşem görünüşü ve ilginç öyküsü ile dikkat çekiyor.

Aziz Vasil kimdir merak ediyorsanız, bu yazıya mutlaka göz atmalısınız. 

İşte efsanevi öyküsü ile Rusya tarihinden çıkıp günümüze ulaşan masalsı bir yapı Moskova Aziz Vasil Katedrali hakkında bilgi paylaşımları…

Aziz Vasil Katedrali Hakkında Bilgi ­| Aziz Vasil Katedrali Yapım Süreci

Aziz Vasil Katedrali hangi ülkede konusunda Moskova olduğunu yukarıda belirtmiştik. Moskova’nın engin gökyüzü, Kızıl Meydan’ın büyülü silüeti ile Aziz Vasil Katedrali’nin rengarenk kuleleri bütünleştiğinde adeta masalsı bir yapı ortaya çıkıyor.

Aziz Vasil Katedrali hakkında bilgi verilecek olursa, efsanevi bir öyküsü olduğu bilinmektedir. Bu efsanevi yapının öyküsü ise 1555 ile 1561 yılları arasına dek uzanıyor.  Ünlü Aziz Vasil Katedrali’nin Korkunç Ivan tarafından, dönemin meşhur mimari İtalyan Barma’ya yaptırıldığı kabul ediliyor. Bu ünlü katedralin yaptırılma sebebi ise, Rusların kazandıkları zaferlerin simgesi olması amacını taşıyor.

Her biri farklı şekillerde tasarlanmış ve değişik boyutlara sahip olan sekiz ayrı kubbe, Rusların tarih boyu kazandığı sekiz ayrı zaferin sembolü şeklinde yükseliyor. İlk yapıldığında som altından oluşan bu kuleler 1670 yılından sonra ise farklı renklerde boyanmıştır. Katedral’in en uzun kulesinin boyu yaklaşık olarak 65 metre civarındadır.

Aziz Vasil Katedrali hakkında bilgi kapsamında Rus halkı tarafından inanılan efsaneye göre, söz konusu katedralin mimarı Barna’dır. Yine mimar Barma’nın gözleri, buna benzer başka bir yapı daha yapamaması için Korkunç İvan tarafından kör edilmiştir.

Sekiz Kubbeli Eşsiz Yapı; Aziz Vasil Katedrali

Aziz Vasil Katedrali hakkında bilgi içeriğine göre sekiz kubbeli benzersiz yapısı bulunmaktadır. Bu yönüyle dünyanın en çok bilinen yapıları arasında yer alır. Merkezde yer alan Şefaat Kilisesi’nin etrafında bulunan sekiz ayrı kilisenin birleşmesi ile Aziz Vasil Katedrali içi oluşuyor. Katedralin sekiz kubbesinin uzunluğu da birbirinden farklı yüksekliğe sahip bulunuyor. Aziz Vasil Katedrali hikayesi paylaşımına göre bu sekiz kubbenin her biri, kazanılan farklı bir zafere işaret ediyor.

Aziz Vasil Katedrali ­Hakkında Bilgi | Bu Katedral Günümüzde Müze Olarak Hizmet Veriyor

Aziz Vasil Katedrali hakkında bilgi paylaşımına göre bu kilise şimdilerde müze olarak hizmet veriyor. Moskova kilise yapılarından olan bu ünlü Katedral, 1934 yılından beridir Rus Devletinin tarihsel müzesi olarak kullanılıyor. Günümüzde de müze olarak hizmet veren Katedral’de 16. yüzyıldan başlamak üzere farklı simge, portre, boyama, süsleme ve peyzaj örnekleri bulunuyor.

Müze olarak hizmet veren Aziz Vasil Katedrali’nde bulunan en ünlü parça ise, 17. yüzyıldan kalan ve Çar Aleksey Mihayloviç’e ait olan bir kadeh olarak öne çıkıyor. Bu kadeh dışında, Katedralin duvar ve tavan işlemeleri ile kendine özgü aydınlatma sistemi de mimari yapıyı, eşsiz bir seviyeye çıkarıyor.

YouTube video

Moskova’nın merkezi olarak kabul edilen meşhur Kızıl Meydan’ın güney ucunda yükselen, ilginç mimarisi, kabartmaları, desenleri ve rengarenk görüntüsü ile görenleri kendine hayran bırakan ve büyüleyen Aziz Vasil Katedrali, UNESCO Dünya Mirası Listesinde de yer alıyor.

Peki, Aziz Vasil Katedrali ne zaman ibadete açıldı? İlk olarak 1561 yılında ibadete açılan bu ünlü Katedral, on yılı bulan detaylı bir restorasyon sonrası tekrar ziyaretçi kabul etmeye başlamış durumdadır. Aziz Vasil Katedrali hakkında bilgi verilecek olursa, bu yer Moskova görülecek yerler listesinin de adeta başında kendisine yer edinmiştir.

Dünyanın en görkemli ve ikonik yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali hakkında bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!