featured

Benzinde Tasarruf Devri! Artan Benzin Fiyatlarına Karşı Nasıl Tasarruf Edebilirsiniz?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Benzin tasarrufu etmek günümüzde neredeyse zorunlu bir hale geldi. Artan benzin fiyatlarına karşı yapabilecekleriniz konusunda neler biliyorsunuz?

Tasarruf günümüzde her noktada başvurduğumuz bir durum haline geldi. Elektrik, su ve dahası… Elbette benzinde tasarruf konusu da kaçınılmazdı.

Peki sürekli artan benzin fiyatlarına karşı benzinde tasarruf nasıl elde edilir? Benzin tasarrufu mümkün mü?

İşte benzinde tasarruf elde etmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar…

1- Yavaş Araç Kullanımı

Hızlı araç kullanmak tahmin edeceğiniz üzere motoru zorlayacak ve ekstra benzin tüketimine neden olacaktır. Halbuki orta halde bir araç kullanımı ile yarı yarıya benzin tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Yalnız bu konuda vites kullanımı ve hız ortalamasını doğru saptamak gerekiyor. Eğer gerçekten yavaş kullanırsanız bu sefer hedeflediğiniz yere ulaşırken zamanınızı arttırırsınız.

Artan zamana karşı kullanılan benzin de doğru orantılı olarak artar.

Peki ne yapmalısınız? Sabit bir hız kullanarak gidebilirsiniz. Mesela 1.3 ya da 1.4 gibi motor yapılarına sahipseniz, 100 ve üzeri km hız benzininizin çabuk bitmesine sebep olur. Ortalama 90 km/s olarak ilerlemeniz daha doğru olur.

2- Ani Fren Alışkanlığınızdan Vazgeçin

Ani fren yapmak ve sonrasında kalkışa geçmek motorunuzu ekstra çalıştıracak ve fazla benzin tüketimini sağlayacaktır.

Büyükşehirlerde trafikte oluşan duruma bağlı olarak elbette ani fren yapmanız gereken durumlar ortaya çıkabilir. Fakat bunu bir alışkanlık haline getirerek sakin sokak aralarında da yapmamalısınız.

Trafikte kontrollü bir sürücü olarak ilerlediğiniz takdirde ani fren yapmayı gerektirecek durumları en aza indirecek böylece daha az benzin yakıt tüketimi elde edeceksiniz.

3- Yüksek Hızda Giderken Camlarınızı Açmayın

Tahmin edersiniz ki, araç tasarımı sırasında mühendisler birden fazla unsuru göz önünde bulundurarak arabayı oluşturmaktadır. Normal arabalar kadar yarış arabaları da rüzgar hesaplanarak üretilir.

Arabanızın normal şartlarda rüzgara karşı ilerlediğinde herhangi bir sorun olmadan ilerleyebileceği şekilde oluşturulduğu bilinir. Fakat otoban gibi yollarda görece yüksek hızda giderken camlarınızı açarsanız, arabanızın iç dengesini bozarsınız.

Araba içine dolacak olan rüzgardan ötürü arabanız resmen rüzgar ile sürtüşmesini arttıracak ve ona karşı galip gelmeye çalışacak!

Bu savaşın galibi olmak adına motorunuzun ekstra çalışmasına bağlı olarak yakıt tüketimi tasarrufu bir yana ekstra yakıt tüketeceksiniz. Camlarınızı bu yüzden açmamaya özen göstermelisiniz.

4- Klima Kullanımına Dikkat!

Normalde yeni nesil araçlarda klimaların motor ve araç üzerinde yarattığı ekstra işlem gücü artık neredeyse minimuma indirildi. Fakat eski araçlar için bu durum geçerli değil.

Eski araçlar nispeten daha küçük motor yapısına sahiptir ve klimanın motor üzerindeki baskısı daha fazladır. Klimayı çalıştırmanızla birlikte motorda bir güç kaybı oluşur.

Sürücüler oluşan bu kaybı fark ederek gaz pedalına iyice baskı uygular ve motor üzerinde yine, yeni bir baskı oluşur. Tüm bunlar benzin tüketimini arttıran unsurlardır.

5- Devirde Araba Kullanın

Arabada devir motorun istenen düzeyde çalışmasına etkili olan bir unsurdur. Yüksek devir her ne kadar aracınızın hızlı gitmesine sebep olsa da unutmayın ki hız yakıt tüketimini arttıracaktır.

Yalnız bu düşük devirde araba kullanmanız gerektiği anlamına da gelmiyor. Benzinde tasarruf elde etmek adına orta devir 2000-3000 arasında arabanızı kullanmalısınız.

Aksi takdirde düşük devir araç kullanımı da vitese bağlı olarak arabanın boğulmasına sebep olur.

6- Araç Bakımınızı Düzenli Olarak Yaptırın

Her ne kadar birçok sürücünün dikkate almadığı bir durum olsa da bakım yaptırmak oldukça önemlidir. Düzenli olarak yaptırılacak bakımlar sayesinde benzin kullanımında azalma meydana getirilebilir.

Aracınızda farkında olmadığınız sorunlar ortadan kaldırılabileceği gibi motorun düzenli bakım görmesi de ilk gün gibi çalışmasına neden olur. Bu da aracınızda benzin tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!