Bilim tarihine damga vuran kadın Marie Curie ilkleri başarması ve bilim uğruna hayatını kaybetmesiyle efsaneleşmiş bir isim.
Dünya bilim tarihine damga vurmuş bir kadın olan Marie Curie, aldığı ödüllerden, birçok alanda ilkleri başarmasına ve bilim uğruna hayatını kaybetmesine kadar adeta efsaneleşmiş bir isimdir. İşte, ismi ve hayatı en çok araştırılan ve merak edilen bilim insanları arasında yer alan Marie Curie’nin (Madam Curie) benzersiz yaşam öyküsü…
İçindekiler
Radyoaktivite alanının öncüsü olan Marie Curie, Nobel Fizik ve Nobel Kimya ödüllerinin her ikisini de almayı başaran ilk bilim insanı olmuştur.
Marie Curie, gerçekleştirdiği deneyler neticesinde radyoaktiviteyi keşfetmiş, radyum elementini ayrıştırmış, polonyumu keşfetmiş ve toryumun radyoaktif özelliğini de bulmuştur.
Radyoaktiviteyi keşfeden, radyum elementini ayrıştıran, polonyumu keşfeden ve toryumun radyoaktif özelliğini bulan Marie Curie ya da bilinen adıyla Madam Curie radyoloji biliminin kurucusu olarak kabul edilir.
1903 yılında Nobel Fizik ödülünü alarak bu ödülü alan ilk kadın olmuş, 1911 yılında bu kez Nobel Kimya ödülüne layık görülerek, Nobel ödülünü iki kez kazanan ilk insan unvanına da kavuşmuştur.
Marie Skłodowska Curie, 7 Kasım 1867 yılında Polonya Varşova’da dünyaya gelmiştir. Babası öğretmen, annesi ise yurt müdürüdür. İki kız ve bir erkek kardeşi vardır.
Ülkesinde kızların eğitim alması yasak olduğu için ablası Bronya, Fransa’da tıp eğitimi almış ve mezun olduktan sonra Marie’nin fizik ve matematik eğitimi almasına yardım etmiştir.
Marie, Fransa’da ablasının yanında bu dallarda eğitime başlayana dek Varşova’da, Endüstri ve Tarım Müzesi ismi altında gizli şekilde eğitim veren okulda eğitim almıştır. Fransa Paris’te 1891 yılında başladığı eğitimini, bir buçuk yılda sınıf birincisi olarak tamamlamış ve fizik diplomasını almıştır. Matematik alanındaki diplomasını ise 1894 yılında almıştır.
Marie, 1894 yılında piezoelektriği keşfeden Pierre Curie ile tanışmış ve 1895 yılında Endüstriyel Fizik ve Kimya Okulu laboratuvarının başkanı olan Pierre Curie ile evlenerek Curie soyadını almıştır.
Bu evlilikten iki kızı olan Marie Curie, Henri Bekerel’in duyurduğu uranyum tuzları ve daha sonra radyoaktivite olarak adlandırılacak ışın üzerinde çalışmaya başlamış ve 1898 yılında toryumunda bu ışınları yaydığını tespit etmiştir. Eşi Pierre’de bu keşifler üzerine Marie’nin çalışmalarına katılmıştır.
1898 yılı Temmuz ayında Marie Curie ve eşi uranyumun radyoaktif bozunması nedeniyle ortaya çıkan polonyumu keşfettiklerini açıklamışlar ve Marie Polonyalı olduğu için bu maddeye polonyum ismini vermişlerdir. Aynı yılın Eylül ayında doğal radyoaktif element radyumun keşfini de bilim dünyasına duyurmuşlardır.
Marie, 1904 yılında Avrupa’da doktora yapmış ilk kadın olmayı başarmış ve aynı yıl eşi Pierre ve Henri Bekerel ile birlikte 1903 Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür.
Bu çalışmaları sırasında Marie Curie ve eşi Pierre’de radyasyon kaynaklı rahatsızlıklar görülmeye başlamıştır. 1906 yılında Pierre, at arabası kazasında hayatını kaybetmiştir.
Dul kalan Marie Curie Sorbonne’da dersler vermiş ve 1908 yılında Sorbonne’daki ilk kadın profesör olmayı başarmıştır. Kendisi yine Paris Üniversitesi’nde ders veren ve bu üniversitede profesör unvanına layık görülen ilk kadındır.
1911 yılında Marie Curie, polonyum ve radyumu keşfi ve bu alandaki araştırmaları nedeniyle Nobel Kimya ödülüne’de layık görülmüştür. Bu şekilde iki Nobel Ödülüne birden sahip tarihteki ilk insan olmuştur.
1914 yılında Paris Üniversitesi bünyesinde kurulan Radyum Enstitüsü’nün ilk müdürü olarak da Marie Curie atanmıştır. Polonya Varşova’da bulunan Radyum Enstitüsü’nün kurulmasında büyük rol oynayan Marie Curie, yaşamı boyunca radyumun tıptaki önemine dikkat çekmiş ve yönetimi altında, dünyada ilk defa radyoaktif izotoplar, neoplazmaların tedavisi için kullanılmıştır. Radyoaktivite birimine kendi soyismine ithafen “curie” adı verilmiştir.
Marie Curie’nin çalışma defterleri o derece yoğun radyasyona maruz kalmıştır ki, bu defterler ancak kurşun kaplı özel bölmelerde muhafaza edilip yalnızca radyoaktif koruma tedbirleri altında incelenebilmektedir.
Marie Curie, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlı olarak gelişen Kan Kanseri hastalığı nedeniyle 4 Temmuz 1934 tarihinde Fransa Savoy’da hayatını kaybetmiştir.
Kendisine, bilimsel çalışmaları sırasında aşırı radyasyona maruz kalmasından kaynaklanan ölümü sebebiyle ‘bilim uğruna ölen kadın’ denilmiştir.
GÜNDEM
27 Mayıs 2022ORDAN BURDAN
27 Mayıs 2022GÜNDEM
27 Mayıs 2022SPOR
27 Mayıs 2022SPOR
27 Mayıs 2022GÜNDEM
27 Mayıs 2022GÜNDEM
27 Mayıs 2022