featured

Bilim Uğruna Hayatını Kaybeden Kadın Marie Curie… İkisi Nobel Olmak Üzere Birçok Ödüle Layık Görülen Büyük Bilim İnsanı Madam Curie…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim tarihine damga vuran kadın Marie Curie ilkleri başarması ve bilim uğruna hayatını kaybetmesiyle efsaneleşmiş bir isim.

Dünya bilim tarihine damga vurmuş bir kadın olan Marie Curie, aldığı ödüllerden, birçok alanda ilkleri başarmasına ve bilim uğruna hayatını kaybetmesine kadar adeta efsaneleşmiş bir isimdir. İşte, ismi ve hayatı en çok araştırılan ve merak edilen bilim insanları arasında yer alan Marie Curie’nin (Madam Curie) benzersiz yaşam öyküsü…

Marie Curie Başarıları

Marie Curie Başarıları

Radyoaktivite alanının öncüsü olan Marie Curie, Nobel Fizik ve Nobel Kimya ödüllerinin her ikisini de almayı başaran ilk bilim insanı olmuştur.

Marie Curie İnsanlığa Katkısı Nedir?

Marie Curie İnsanlığa Katkısı Nedir?

Marie Curie, gerçekleştirdiği deneyler neticesinde radyoaktiviteyi keşfetmiş, radyum elementini ayrıştırmış, polonyumu keşfetmiş ve toryumun radyoaktif özelliğini de bulmuştur.

Radyoloji Biliminin Kurucusu Marie Curie

Radyoloji Biliminin Kurucusu Marie Curie

Radyoaktiviteyi keşfeden, radyum elementini ayrıştıran, polonyumu keşfeden ve toryumun radyoaktif özelliğini bulan Marie Curie ya da bilinen adıyla Madam Curie radyoloji biliminin kurucusu olarak kabul edilir.

Nobel Fizik Ödülünü İlk Alan Kadın: Madam Curie

Nobel Fizik Ödülünü İlk Alan Kadın: Madam Curie

1903 yılında Nobel Fizik ödülünü alarak bu ödülü alan ilk kadın olmuş, 1911 yılında bu kez Nobel Kimya ödülüne layık görülerek, Nobel ödülünü iki kez kazanan ilk insan unvanına da kavuşmuştur.

Marie Curie Hayatı

Marie Curie Hayatı

Marie Skłodowska Curie, 7 Kasım 1867 yılında Polonya Varşova’da dünyaya gelmiştir. Babası öğretmen, annesi ise yurt müdürüdür. İki kız ve bir erkek kardeşi vardır.

Marie Curie'ye Bilim Yolundaki Desteği Ablası Bronya Verdi

Marie Curie’ye Bilim Yolundaki Desteği Ablası Bronya Verdi

Ülkesinde kızların eğitim alması yasak olduğu için ablası Bronya, Fransa’da tıp eğitimi almış ve mezun olduktan sonra Marie’nin fizik ve matematik eğitimi almasına yardım etmiştir.

Madam Curie Fizik Diplomasını Birincilikle Aldı

Madam Curie Fizik Diplomasını Birincilikle Aldı

Marie, Fransa’da ablasının yanında bu dallarda eğitime başlayana dek Varşova’da, Endüstri ve Tarım Müzesi ismi altında gizli şekilde eğitim veren okulda eğitim almıştır. Fransa Paris’te 1891 yılında başladığı eğitimini, bir buçuk yılda sınıf birincisi olarak tamamlamış ve fizik diplomasını almıştır. Matematik alanındaki diplomasını ise 1894 yılında almıştır.

Madam Curie'nin Pierre Curie ile Evliliği

Madam Curie’nin Pierre Curie ile Evliliği

Marie, 1894 yılında piezoelektriği keşfeden Pierre Curie ile tanışmış ve 1895 yılında Endüstriyel Fizik ve Kimya Okulu laboratuvarının başkanı olan Pierre Curie ile evlenerek Curie soyadını almıştır.

Madam Curie'nin Pierre Curie ile Evliliği ve Çalışmaları

Madam Curie’nin Pierre Curie ile Evliliği ve Çalışmaları

Bu evlilikten iki kızı olan Marie Curie, Henri Bekerel’in duyurduğu uranyum tuzları ve daha sonra radyoaktivite olarak adlandırılacak ışın üzerinde çalışmaya başlamış ve 1898 yılında toryumunda bu ışınları yaydığını tespit etmiştir. Eşi Pierre’de bu keşifler üzerine Marie’nin çalışmalarına katılmıştır.

Curie Çifti Radyumun Keşfini Bilim Dünyasına Duyurdu

Curie Çifti Radyumun Keşfini Bilim Dünyasına Duyurdu

1898 yılı Temmuz ayında Marie Curie ve eşi uranyumun radyoaktif bozunması nedeniyle ortaya çıkan polonyumu keşfettiklerini açıklamışlar ve Marie Polonyalı olduğu için bu maddeye polonyum ismini vermişlerdir. Aynı yılın Eylül ayında doğal radyoaktif element radyumun keşfini de bilim dünyasına duyurmuşlardır.

Marie Curie: Avrupa'da Doktora Yapan İlk Kadın

Marie Curie: Avrupa’da Doktora Yapan İlk Kadın

Marie, 1904 yılında Avrupa’da doktora yapmış ilk kadın olmayı başarmış ve aynı yıl eşi Pierre ve Henri Bekerel ile birlikte 1903 Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür.

Pierre Curie Ölümü

Pierre Curie Ölümü

Bu çalışmaları sırasında Marie Curie ve eşi Pierre’de radyasyon kaynaklı rahatsızlıklar görülmeye başlamıştır. 1906 yılında Pierre, at arabası kazasında hayatını kaybetmiştir.

Sorbonne İlk Kadın Profesörü: Madam Curie

Sorbonne İlk Kadın Profesörü: Madam Curie

Dul kalan Marie Curie Sorbonne’da dersler vermiş ve 1908 yılında Sorbonne’daki ilk kadın profesör olmayı başarmıştır. Kendisi yine Paris Üniversitesi’nde ders veren ve bu üniversitede profesör unvanına layık görülen ilk kadındır.

İki Nobel Ödülüne Sahip İlk İnsan: Marie Curie

İki Nobel Ödülüne Sahip İlk İnsan: Marie Curie

1911 yılında Marie Curie, polonyum ve radyumu keşfi ve bu alandaki araştırmaları nedeniyle Nobel Kimya ödülüne’de layık görülmüştür. Bu şekilde iki Nobel Ödülüne birden sahip tarihteki ilk insan olmuştur.

Radyum Enstitüsü’nün İlk Müdürü Curie

Radyum Enstitüsü’nün İlk Müdürü Curie

1914 yılında Paris Üniversitesi bünyesinde kurulan Radyum Enstitüsü’nün ilk müdürü olarak da Marie Curie atanmıştır. Polonya Varşova’da bulunan Radyum Enstitüsü’nün kurulmasında büyük rol oynayan Marie Curie, yaşamı boyunca radyumun tıptaki önemine dikkat çekmiş ve yönetimi altında, dünyada ilk defa radyoaktif izotoplar, neoplazmaların tedavisi için kullanılmıştır. Radyoaktivite birimine kendi soyismine ithafen “curie” adı verilmiştir.

Madam Curie'nin Bilime Adanmış Hayatı

Madam Curie’nin Bilime Adanmış Hayatı

Marie Curie’nin çalışma defterleri o derece yoğun radyasyona maruz kalmıştır ki, bu defterler ancak kurşun kaplı özel bölmelerde muhafaza edilip yalnızca radyoaktif koruma tedbirleri altında incelenebilmektedir.

Marie Curie Ölümü

Marie Curie Ölümü

Marie Curie, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlı olarak gelişen Kan Kanseri hastalığı nedeniyle 4 Temmuz 1934 tarihinde Fransa Savoy’da hayatını kaybetmiştir.

Bilim Uğruna Hayatını Kaybeden Kadın: Madam Curie

Bilim Uğruna Hayatını Kaybeden Kadın: Madam Curie

Kendisine, bilimsel çalışmaları sırasında aşırı radyasyona maruz kalmasından kaynaklanan ölümü sebebiyle ‘bilim uğruna ölen kadın’ denilmiştir.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!