featured

Çalışan Kadınlarda Yüzde Yüz Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adet dönemi gecikmeleri yaşayan hemen hemen her kadın hamile olduğundan şüphelenerek Yüzde yüz hamilelik belirtileri nelerdir diye merak etmeye başlar. Birçoğu hemen gebelik testi yaparken; diğer bir kısmı oluşturan kadınlar ise diğer hamilelik belirtileri ortaya çıkmadan test yapmayı gerekli görmez.

Hamilelik belirtileri birçok kadında aynı bedensel ve psikolojik değişimlerden ibaretken; çalışan kadınlarda hamilelik belirtileri birçok yönden farklılık gösterebilir. Bunun temel nedeni ise anne adayının çalışma koşullarının farklılığıdır. Sürekli ayakta durulması gereken bir işte çalışan anne adayı ile daha çok oturarak çalışan anne adayının hamilelik belirtileri birbiri ile aynı olmayabilir.

Çalışma süresinin uzunluğu, anne adayının görev ve sorumluluklarının stres seviyesi, çalışma ortamının havadar ya da basık olması gibi birçok değişken hamilelik belirtisi seviyesini etkiler.

Her kadının sahip olduğu metabolizma birbirinden farklı olsa da her anne adayında öncelikle mide bulantısı ya da baş dönmesi gibi en bilindik belirtiler gözlemlenmeyebilir. Bu noktada iş yaşamında hamilelik belirtileri listemizi takip ederek, konu ile ilgili daha çok bilgi edinebilirsiniz. İşte, detaylar!

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar ?

Hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar sorusu bebek isteyen kadınların en çok merak ettiği soruların başında gelir. Bu durum ilk haftalardan itibaren rahimde değişikliklere sebep olmaktadır. Gebeliğin ilk sürecine emplantasyon dönemi denmektedir.

İlk belirtiler de emplantasyon ismini verdiğimiz bu dönemde ortaya çıkmaktadır. Döllenmiş olan yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi ile birlikte kanamalar meydana gelebilir. Meydana gelen kanamaların yaklaşık 2 hafta boyunca devam ettiği gözlemlenmiştir.

Bu süreçte anne adayları oldukça mutsuz ve gergin olurlar. Vücuttaki hormonlarda değişiklikler meydana geldiği için bu şekilde hissetmeniz gayet olağan bir durumdur. Bir de çalışma ortamının verdiği iş yükü, vücut yorgunluğu ve stres seviyesi bir araya geldiğinde bu belirtiler çok daha ağır koşullar oluşturmaya başlayabilir.

Erken Dönem Hamilelik Belirtileri

Hamileliğin ilk belirtileri genellikle adet gecikmesi, baş dönmesi ve mide bulantısı olmaktadır. Fakat adet gecikmesinin başka bir sebebe bağlı olarak meydana gelebileceğini de unutmamak gerekmektedir.

Bazen içinde bulunduğunuz stresli durumlar ya da mevsimler farklılıklar da adet döneminizde gecikme yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir. Yani her adet gecikmesini gebelik belirtisi olarak algılamamak gerekmektedir.

Çalışan Kadınlarda Hamilelik Belirtileri

İş yaşamında sıkça hissettiğimiz hamilelik belirtileri şu şekildedir:

1 – Çabuk Yorulma

Hamile olan kadınlarda çabucak yorulma hali gözlemlenebilir. Bir de çok yoğun bir çalışma döneminde ise, anne adayı bu dönemde çok zorluk çekebilir.

Hareketli iş temposunda çalışan kadınlar gün içerisinde sürekli halsizlik yaşayabilirler. Ama bu durumlar ile normal hayatımızda da sık sık karşılaştığımız için bu belirtiler hamilelik noktasında çok belirleyici olmamaktadır.

2 – Sık Tuvalete Gitme İhtiyacı

Bir diğer iş yaşamında hamilelik belirtisi ise çok sık idrara çıkma ihtiyacıdır. Özellikle erken gebelik döneminde karşılaşılan bu belirti, iş yerinde sık sık mola vermenize neden olabilir.

3 – Kokulara Karşı Hassasiyet

Tüm gebelerde rastlayabileceğimiz durumlardan bir tanesi kokuya karşı hassasiyetlerinin artmasıdır. Ağır parfümlerin ve sigaranın kokusu birçok hamilede mide bulantılarını artmaktadır. Ya da diğer insanların almadığı bir kokuyu çok keskin bir şekilde hissetmek de anne adayının yaşayacağı hisler arasında yer almaktadır.

4 – Göğüs Hassasiyeti

Hamilelik ile beraber bazı hormonal değişiklikler görünmektedir. Vücuttaki bu değişim göğüste ağrıya ya da sızılama gibi hassasiyet hislerine neden olabilmektedir. Birçok anne adayı, erken gebelik dönemi hamilelik belirtileri konusundan bahsederken yüz üstü yatamadığından yakınmaktadır.

Göğüs ucunda renk değişimi ve büyüme durumu da yine hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Ne mutlu ki bu durum iş yaşamında anne adayını çok fazla etkileyen bir durum değildir.

5 – Vücut Isısı Değişimi

Yine hormonal değişimler gebelerin vücut sıcaklığında artış meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir. Söz konusu artış ortalama 1 derecedir.

6 – Aşerme

Gebelik döneminde bazı yiyecek ve içeceklerden uzaklaşmanız onları tüketmek istememeniz de aşerme kelimesi ile ifade edilmektedir gebeliğin ilk haftalarında aşerme durumu ile çok sık karşılaşılmaktadır. Bu durum ise ağır iş koşullarında çalışan kişiler için birtakım sorunlara neden olabilir.

7 – Vajinal Akıntı

Hamilelik belirtileri arasında vajinal akıntı çok sık görülen bir durumdur. Özellikle erken gebelik döneminde ve doğum dönemine yakın dönemde görülen akıntı hamilelik sürecinin bir parçasıdır. Genellikle koyu beyaz ve krem rengi arasında renge sahip olan akıntıda koku da olabilmektedir.

Bazı idrar yolu iltihaplarında da vajinal akıntı görülebilmektedir. Bu noktada idrar yaparken yanma hissinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer yanma hissi varsa idrar yollarında bir enfeksiyon durumu gerçekleşmiş olabilir.

8 – Kanama

Hamileliğin ilk haftalarında hafif kanamalar görülebilmektedir. Halk arasında ” yerleşme kanaması ” olarak adlandırılan bu durum hamilelik boyunca ara ara küçük lekelenmeler şeklinde olabilir. Bazı hamileliklerde regl döneminde yaşandığı gibi adet döngüsü benzeri kanamalar da görülebilmektedir.

9 – Kasık Ağrısı

Hamileliğin ilk aylarında yaşanan bir diğer belirti ise kasık ağrısıdır. Kasık ağrısı yaşayan anne adayı bu durum karşısında bebeğine bir şey olması konusunda telaşlanabilir. Herhangi bir kanama olmadığı ve ağrısının saatlerce sürmediği durumlarda telaşa kapılmamak gereklidir.

10 – Sırt / Bel Ağrısı

Özellikle ilk gebeliklerde vücut bu hormonal ve sistemsel değişikliğe çok farklı şekillerde tepki verebilir. Anne adayı daha önceden hissetmediği kadar keskin sırt ağrısı ya da bel ağrısı yaşayabilir. Erken hamileliği belirtileri arasında olan bu durum, bazı gebeliklerde bel tutulması şeklinde de görülebilmektedir.

Çalışan anne adayları bu hamilelik belirtileri karşısında bazen zor anlar yaşayabilir. Yaşadıkları fiziksel ve hormonal değişimi sorumluluklarındaki işlere yansıtabilir. Böyle bir durum gerçekleşecek gibi göründüğünde anne adayının iş yerinden izin alarak verimsiz iş koşullarının kendisini, kendisinin de iş koşullarını etkilemesinin önüne geçmelidir.

Bu kapsamda 1 hafta dinlenmek ve gerçekleşen fiziksel değişimlere alışmak anne adayını çok daha kolay bir hamilelik süreci geçirmelerine yardımcı olur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!