featured

Gözyaşı Nasıl Oluşur | Gözyaşı Neden Sıcak Akar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gözyaşı nasıl oluşur? Hepimiz hayatta en az bir kez ağladığımızda bu sorunun yanıtını büyük ölçüde sorgulamıştır. Ağlamak diye tanımlayabileceğiniz gözyaşı oluşması sürekli olsa da biz yalnızca belirli dönemlerde fark ederiz. Sürekli oluşan bu sıvı gözün yüzeyine dağılarak, burnun yakınında bulunan kanallar aracılığıyla dağılır. Ancak bazı durumlarda bu sıvının miktarı aşırı artarak, fark edilir bir düzeye ulaşır. Ağlamak insan duygularını açığa çıkaran karmaşık bir davranış olarak nitelendirilmektedir. Peki, gözyaşı nasıl oluşur, gözyaşı neden sıcak akar?

İnsanda Gözyaşı Nasıl Oluşur? Gözyaşı Suyu Nereden Gelir?

İnsanda gözyaşı nasıl oluşur? Yapılan araştırmalara göre ağlamak yalnızca insana özgü bir davranıştır. Gözyaşı yapımı tüm canlılarda devam etse de, insan duyguları sebebiyle gözyaşı yapımını etkileyebilmektedir. Diğer canlılarda duygular bu denli hat safhada yaşanmadığı için, bu durum söz konusu değildir. Gözyaşı gözün toz, mikrop, bakteri ve gözümüze katabilecek diğer maddelerden zarar görmesini engellemek için oluşmaktadır. Bazı duyguların varlığında gözyaşı nasıl oluşur konusu ise oldukça merak uyandırıcıdır.

1- Göz yaşı Nasıl Oluyor? Gözyaşı İçinde Ne Var?

Gözyaşı nasıl oluşur? Göz yaşı nasıl oluyor kısaca anlatmıştık. Peki gözyaşı hangi duyguların varlığında artış gösterir? Kişinin aşırı üzgün, kızgın, sinirli, öfkeli ya da mutlu olması durumunda göz yaşı artış gösterecektir. Bunun nedeni ise insanlarda duyguların aşırılığı gözyaşı oluşumunu büyük ölçüde arttıracaktır.

Gözyaşları artık kanaldan boşaltılamayacak şekilde artış gösterdiği için, gözler kırptıkça yaşlar akmaktadır. Yani gözyaşı nasıl oluşur konusu bu kadar basit şekilde açıklanabilecektir. Gözyaşı içinde ne var denildiğinde %98’inin su olduğu belirtilebilecektir.

YouTube video

Geri kalan kısımda ise üre, glikoz tuz ve organik maddeler bulunmaktadır. Gözyaşı tadıldığında ise su tadına benzer olduğunu söylemek mümkün olacaktır. İki gözden akan yaş aynı olup bu yaşların %60’ı protein içeriği ile öne çıkmaktadır. Rüyada ağlamak ne anlama gelir?

2- Ağlamak Nasıl Oluşur? Gözyaşı Gözün Neresinden Akar?

Gözyaşı nasıl oluşur? Bu soru kadar merak edilen bir konu varsa buda elbette ki gözyaşı gözün neresinden akar sorusudur. Gözyaşı göz içerisinde yer alan burundaki kanallar aracılığı ile vücuttan atılır. Ancak gözyaşı üretimi aşırı artmışsa, ağlamak dediğimiz durum yaşanmaktadır. Buda kişinin yaşadığı duygular sonrasında, gözyaşlarını hızlı bir şekilde kırpması ve fazla gözyaşını bu yolla dışarı akıtmasıdır.

Bu durum Tıpta gözyaşı lacrimal gland ve lacrimal punçtum aracılığıyla atılıyor şeklinde ifade edilebilecektir. Ağlamak aslında sistemsel bir harekettir. Ancak duygularla direkt bağlantısı olduğu için, ağlamak kalpten ve beyinden gelen bir davranıştır.

3- Nasıl Gözyaşı Dökeriz? Gözyaşı Neden Sıcak Akar?

Gözyaşı nasıl oluşur, nasıl gözyaşı dökeriz? Bu kadar bahsettikten sonra gözyaşı neden sıcak akar konusuna da değinilmelidir. İç organların ısısı 37-37.5 derece aralığında değişiklik göstermektedir. Bu yüksek ısı sebebiyle bu kanaldan ilerleyen gözyaşı da sıcak hissedilmektedir. Gözyaşı neden sıcak akar durumu bu ısıdan dolayı öyle algılanmaktadır.

4- Gözyaşı Biter mi? Gözyaşı Biterse Ne Olur?

Gözyaşı biter mi? Bazı durumlarda gözyaşı bezlerinin kuruması olasıdır. Göz kuruluğu tanısı olarak da bilinen bu hastalık gözyaşının buharlaşması ve gözü kurutması ile ortaya çıkmaktadır. Gözyaşı kuruluğunda aslında gözyaşı sürekli olarak salgılanmaya devam eder. Ancak hızlı bir buharlaşma söz konusu olduğu için göz yeteri oranda nemlendirilemez.

Gözyaşı nasıl oluşur? Gözyaşının bitmesi olası bir durum değildir. Gözyaşının buharlaşması genel olarak gözyaşının bitmesi olarak yorumlanabilir. Ancak, bu durum doğru değildir. Kişilerde göz kuruluğu meydana gelirse yanma, kaşıntı, gözlerin çabuk yorulması ve aşırı hassaslaşması görülebilecektir.

5- Gözyaşı Eksikliği Nasıl Olur? Suni Gözyaşı Nasıl Yapılır?

Gözyaşı nasıl oluşur? Gözyaşı eksikliği gözyaşının kuruması sonucunda meydana gelir. Hızlı bir şekilde kuruyan gözlerin zarar görmemesi için daha fazla gözyaşının salgılanması gereklidir. Gözyaşı bu durumda yetersiz kalıyorsa duyguları devreye sokmak gerekebilir. Ancak özellikle antidepresan ilaçlar kullanılan kişilerde, duyguların doruklara ulaşması mümkün değildir.

Bu tarz durumlarda ise kişilere suni gözyaşı olarak bilinen ilaçlar önerilmektedir. Göz damlası formunda tasarlanan bu ilaçlar gözün iyice açılarak alt kısmına damlatılması ile kullanılmaktadır.

için tıklayınız.

3
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!