featured

Değerli Konut Vergisi Nedir? Değerli Konut Vergisini Kimler Ödemeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir yıl süreyle uzatılan değerli konut vergisini kimler ödeyecek? Konut değeri nasıl belirlenecek? İşte, detaylar!    

Değerli Konut Vergisi

2020 yılı Şubat ayında yapılan düzenlemeler ile Değerli Konut Vergisi başlangıç tarihi bir yıl süre ile uzatılmıştı. Peki, ödeme dönemi yaklaşan Değerli Konut Vergisini kimler ödeyecek? Bu vergi kapsamında vergi oranları nasıl belirlenecek? İşte konuya ilişkin merak edilenler ve detaylar…

Değerli Konut Vergisini Kimler Ödeyecek?

2020 yılı emlak vergisi bakımından değeri beş milyon Türk Lirasının üzerinde olan konut sahipleri, önümüzdeki yıl bu konutları için Değerli Konut Vergisi ödeyecekler. Bu kapsama giren ev sahipleri, değerli konut vergilerini 2021 yılının Şubat ayı ile Ağustos ayında olmak üzere iki taksit halinde, evin yani konutun bulunduğu yerdeki il vergi dairesine ödeme yapacaklar.  

 Konut Değeri Nasıl Belirlenecek?

Değerli konut vergisi kapsamında konutların değerinin belirlenmesinde artık, değerli konut vergi matrahının tespitinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlemeler dikkate alınmayacak. Konutun değerinin belirlenmesinde bundan böyle belediyeler tarafından belirlenen bina vergi değerleri esas alınacak ve buna göre vergi yansıyıp yansımayacağı, vergi yansıyacak ise oranları belirlenecek.

Değerli Konut Vergisi Miktar ve Oranları

Değerli konut vergisi kapsamında, emlak vergi değeri beş milyon ile yedi buçuk milyon Türk Lirası arasında olan konutlar için beş milyon lirayı aşan kısım için binde 3, yedi buçuk milyon ile on milyon Türk Lirası arasında olan konutlar yönünden, yedi buçuk milyon Türk Lira için 7 bin 500 Türk Lirası, aşan kısım için binde 6, on milyon liradan fazla değeri olan konutlar yönünden ise on milyon Türk Lirası için 22 bin 500 Türk Lirası, fazlası için de binde 10 oranında vergilendirme gerçekleştirilecek.  

Değerli Konut Vergisinden Kimler Muaf Olacak?

Türkiye sınırları dahilinde mesken niteliğine sahip tek taşınmazı bulunan kişiler, gelir durumları gözetilmeksizin bu vergiden muaf tutulacaklar. Birden fazla söz konusu niteliğe sahip konutu bulunanlar ise en düşük değere sahip konutu istisna tutarak diğer konutlarını beyan edecekler. Vergi istisnası kapsamına giren diğer taşınmazlar ise;

Yabancı devletlere ait olup da elçilik ya da konsolosluk olarak kullanılan mesken niteliğine sahip taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus tutulan mesken niteliğine sahip taşınmazlar ile bunların müştemilatı (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan uluslararası kuruluşlara, uluslararası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait olan mesken niteliğine sahip taşınmazlar,Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın maliki olduğu ya da intifa hakkına sahip olduğu mesken niteliğine sahip taşınmazlar olarak belirlendi. 

Hissesi Bulunanlarda Vergi Ödeyecekler

Yukarıda belirlenen değerlerin üzerinde lüks bir konutta hissesi olan kişilerde payları oranında vergi ödemekle mükellef olacaklar. Örneğin 6 milyon Türk Lirası değerinde bir evin yüzde ellisine sahip olan kişi de, payı 3 milyon Türk Lirası olmasına karşın değerli konut vergisi emlak vergisi değeri üzerinden (örnekte 6 milyon TL) hesaplanacağından payı oranında vergi ödeyecek.

Değerli Konut Vergisi Sorgulama

Değerli konut vergisi sorgulama işlemi yapmak isteyenler buradan bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirler. Değerli konut vergisi hesaplama işlemi için yine aynı sayfayı kullanabilirsiniz. Değerli konut vergisi oranı listesi için de lütfen burayı tıklayın. Değerli konut vergisi mevzuat yasasını okumak için de burayı tıklayabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!