Bir yıl süreyle uzatılan değerli konut vergisini kimler ödeyecek? Konut değeri nasıl belirlenecek? İşte, detaylar!   Değerli Konut Vergisi 2020 yılı Şubat ayında yapılan düzenlemeler ile Değerli Konut Vergisi..
Bir yıl süreyle uzatılan deÄŸerli konut vergisini kimler ödeyecek? Konut deÄŸeri nasıl belirlenecek? İşte, detaylar!  Â
2020 yılı Şubat ayında yapılan düzenlemeler ile Değerli Konut Vergisi başlangıç tarihi bir yıl süre ile uzatılmıştı. Peki, ödeme dönemi yaklaşan Değerli Konut Vergisini kimler ödeyecek? Bu vergi kapsamında vergi oranları nasıl belirlenecek? İşte konuya ilişkin merak edilenler ve detaylar…
2020 yılı emlak vergisi bakımından deÄŸeri beÅŸ milyon Türk Lirasının üzerinde olan konut sahipleri, önümüzdeki yıl bu konutları için DeÄŸerli Konut Vergisi ödeyecekler. Bu kapsama giren ev sahipleri, deÄŸerli konut vergilerini 2021 yılının Åžubat ayı ile AÄŸustos ayında olmak üzere iki taksit halinde, evin yani konutun bulunduÄŸu yerdeki il vergi dairesine ödeme yapacaklar. Â
Değerli konut vergisi kapsamında konutların değerinin belirlenmesinde artık, değerli konut vergi matrahının tespitinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlemeler dikkate alınmayacak. Konutun değerinin belirlenmesinde bundan böyle belediyeler tarafından belirlenen bina vergi değerleri esas alınacak ve buna göre vergi yansıyıp yansımayacağı, vergi yansıyacak ise oranları belirlenecek.
DeÄŸerli konut vergisi kapsamında, emlak vergi deÄŸeri beÅŸ milyon ile yedi buçuk milyon Türk Lirası arasında olan konutlar için beÅŸ milyon lirayı aÅŸan kısım için binde 3, yedi buçuk milyon ile on milyon Türk Lirası arasında olan konutlar yönünden, yedi buçuk milyon Türk Lira için 7 bin 500 Türk Lirası, aÅŸan kısım için binde 6, on milyon liradan fazla deÄŸeri olan konutlar yönünden ise on milyon Türk Lirası için 22 bin 500 Türk Lirası, fazlası için de binde 10 oranında vergilendirme gerçekleÅŸtirilecek. Â
Türkiye sınırları dahilinde mesken niteliğine sahip tek taşınmazı bulunan kişiler, gelir durumları gözetilmeksizin bu vergiden muaf tutulacaklar. Birden fazla söz konusu niteliğe sahip konutu bulunanlar ise en düşük değere sahip konutu istisna tutarak diğer konutlarını beyan edecekler. Vergi istisnası kapsamına giren diğer taşınmazlar ise;
Yabancı devletlere ait olup da elçilik ya da konsolosluk olarak kullanılan mesken niteliÄŸine sahip taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus tutulan mesken niteliÄŸine sahip taşınmazlar ile bunların müştemilatı (karşılıklı olmak ÅŸartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan uluslararası kuruluÅŸlara, uluslararası kuruluÅŸların Türkiye’deki temsilciliklerine ait olan mesken niteliÄŸine sahip taşınmazlar,Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi BaÅŸkanlığı’nın maliki olduÄŸu ya da intifa hakkına sahip olduÄŸu mesken niteliÄŸine sahip taşınmazlar olarak belirlendi.Â
Yukarıda belirlenen değerlerin üzerinde lüks bir konutta hissesi olan kişilerde payları oranında vergi ödemekle mükellef olacaklar. Örneğin 6 milyon Türk Lirası değerinde bir evin yüzde ellisine sahip olan kişi de, payı 3 milyon Türk Lirası olmasına karşın değerli konut vergisi emlak vergisi değeri üzerinden (örnekte 6 milyon TL) hesaplanacağından payı oranında vergi ödeyecek.
Değerli konut vergisi sorgulama işlemi yapmak isteyenler buradan bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirler. Değerli konut vergisi hesaplama işlemi için yine aynı sayfayı kullanabilirsiniz. Değerli konut vergisi oranı listesi için de lütfen burayı tıklayın. Değerli konut vergisi mevzuat yasasını okumak için de burayı tıklayabilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.