Devlet Bankaları Hangileri ? Türkiye’deki Kamu Bankaları Hangi Hizmetleri Verir?

Devlet Bankaları Hangileri ? Türkiye’deki Kamu Bankaları Hangi Hizmetleri Verir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Devlet bankaları hangileri dendiğinde akla ilk olarak Ziraat Bankası ve Vakıfbank geliyor olabilir. Ancak Türkiye’deki kamu bankaları sadece bu iki bankadan ibaret değil. Peki, Türkiye’deki devlet bankaları hangileri? Türkiye’de kaç tane kamu bankası var?

Bu yazımızda Türkiye’deki devlet bankaları hangileri sorusuna yanıt verecek ve kamu bankaları ile ilgili internette en çok araştırılan konulara değineceğiz.

Kamu Bankası Nedir?

Türkiye’deki devlet bankaları hangileri açıklamadan önce kamu bankası nedir açıklayalım… Kamu bankası; devletin verdiği sermaye ile kuruluşu yapılan ve yönetiminde devletin atadığı yöneticilerin, kişilerin olduğu bankalardır. Kamu bankası ve devlet bankası aynı anlama gelmektedir.

Türkiye’deki Devlet Bankaları Hangileri?

Kamu bankası nedir açıkladığımıza göre şimdi gelelim Türkiye’deki devlet bankaları hangileri sorusunun cevabına… Her ne kadar Türkiye’de kamu bankası olarak öne çıkan 3 banka olsa da bu sayı 3 değil 10dur. Yani Türkiye’de 10 tane kamu bankası bulunmaktadır.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB)’nin verilerine göre 10 tane devlet bankası vardır ancak bunlardan sadece 3 tanesi halka direkt olarak hizmet vermektedir. Halka doğrudan hizmet veren kamu bankaları ise; Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’tır.

Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank dışında kalan yedi bankanın verdiği hizmet de statüsü de farklıdır. Bu bankalar halkla direkt olarak hizmet vermediği için de çok fazla bilinmemektedir. Ancak Türkiye’deki devlet bankaları hangileri sorusunun cevabı olarak şu bankalar karşımıza çıkıyor:

  1. T.C Ziraat Bankası
  2. Vakıfbank (Türkiye Vakıflar Bankası)
  3. Halkbank (Türkiye Halk Bankası)
  4. Ziraat Katılım Bankası
  5. Vakıf Katılım Bankası
  6. İller Bankası
  7. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
  8. Türk Eximbank
  9. Birleşik Fon Bankası
  10. Adabank

Bu kamu bankaları arasındaki Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ‘’Kamu Mevduat Bankası’’, Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası adlarından da anlaşılacağı üzere ‘’Katılım Bankası’’, İller Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk Eximbank ‘’Kalkınma ve Yatırım Bankası’’, Birleşik Fon Bankası ve Adabank da ‘’TMSF’ye Devredilen Bankalar’’dır.

Devlet Bankaları Hangileri ? Türkiye’deki Kamu Bankaları Hangi Hizmetleri Verir?

Türkiye’deki Devlet Bankaları Hangileridir, Hangi Hizmetleri Verir?

Türkiye’deki devlet bankaları hangileri açıkladık ve hangi kamu bankasının, hangi statüde olduğunu belirttik. Peki, bu kamu bankaları hangi hizmetleri verir? Statülerine göre kamu bankaları hangi hizmetleri verir şimdi bunları açıklayalım…

1- Kamu Mevduat Bankası Nedir, Hangi Hizmetleri Verir?

Kamu mevduat bankası; vatandaşa hizmet veren ticari bankalardır. Vatandaşa kredi verebilen ve bu krediler için kaynak yaratmak adına mevduat kabul eden bankalardır. Kredi, kredi kartı ve benzeri gibi ürünleri vardır ve ürün seçenekleri fazladır. Türkiye’deki kamu mevduat bankaları da; Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankasıdır.

a- Ziraat Bankası Hangi Hizmetleri Veriyor?

Türkiye’nin ilk bankası Ziraat Bankası’dır ve 1863 yılında kurulmuştur. Kurumsal ve bireysel müşterilere ticari bankacılık hizmetlerini vermektedir. Bu hizmetler arasında; kredi, kredi kartı ve mevduat yer almaktadır.

b- Halkbank Hangi Hizmetleri Veriyor?

Halkbank, 1933 yılında ticaret ve sanayi alanlarında maddi destek vermek amacıyla kurulmuş bir bankadır. Halkbank günümüzde de kurumsal ve bireysel müşterilere kredi, kredi kartı ve mevduat hizmetlerini vermektedir.

c- Vakıfbank Hangi Hizmetleri Veriyor?

Vakıfbank, 1954 yılındaki hükümet tarafından 11 Ocak’ta kurulan ve 13 Nisan 1954’te faaliyete geçen ticari bir bankadır. Kurumsal ve bireysel müşterilerine kredi, kredi kartı ve mevduat hizmetlerini sunmaktadır.

Devlet Bankaları Hangileri ? Türkiye’deki Kamu Bankaları Hangi Hizmetleri Verir?

2- Katılım Bankası Nedir, Hangi Hizmetleri Verir?

Katılım bankası; Türkiye’de islami banka olarak bilinen bankalardır. Türkiye’deki kamu katılım bankaları, finansal kiralama ve ortaklık gibi hizmetler verir ve faizsiz işlem yapan bankalardır. Kar ve zarar ortaklığına dayanan işleyişle faaliyet gösterirler. Türkiye’deki kamu katılım bankaları; Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’dır.

a- Ziraat Katılım Bankası Hangi Hizmetleri Veriyor?

Türkiye’deki devlet bankaları hangileri sorusunun yanıtından biri; Ziraat Bankası’dır. Ziraat Katılım Bankası da Ziraat Bankası’nın faizsiz bankacılık hizmeti vermesi için 2014’te kurulmuştur. İşleyişi kar-zarar ortaklığına dayanır ve katılım müşterilerine faizsiz hizmet verir.

b- Vakıf Katılım Bankası Hangi Hizmetleri Veriyor?

Vakıf Katılım Bankası da katılım müşterilerine hizmet veren bir bankadır. Kar-zarar ortaklığı ile çalışmaktadır. Vakıf Katılım 2015 itibari ile hizmet sunmaya başlamıştır.

3- Kalkınma ve Yatırım Bankası Nedir, Hangi Hizmetleri Verir?

Kalkınma ve yatırım bankası; kamu kurumları ile özel kurumlara fon sağlamak için kurulan bankalardır. Kalkınma ve yatırım bankaları bireysel müşterilere yani vatandaşa hizmet vermezler ve mevduat kabul etmezler. Kısacası; kalkınma ve yatırım bankaları ticari bankacılık hizmeti vermezler. Türkiye’de kamuya ait kalkınma ve yatırım bankaları; İller Bankası, Türk Eximbank ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’dır.

a- İller Bankası Hangi Hizmetleri Veriyor?

İller Bankası, Türkiye’deki devlet bankaları hangileri sorusunun cevapları arasında bulunuyor ancak vatandaşa doğrudan hizmet vermiyor. Çünkü İller Bankası, belediye ve il özel idareleri gibi yerel yönetim kuruluşlarına fon sağlıyor. 1993’te kurulan İller Bankası yerel yönetimlere fon sağlamak dışında danışmanlık, mühendislik ve finans alanlarında hizmet sağlamaktadır.

b- Türk Eximbank Hangi Hizmetleri Veriyor?

Türk Eximbank her ne kadar halk arasında bilinmese de Türkiye’deki kamu bankaları arasında. Kuruluşu 1987’ye dayanan Türk Eximbank, ihracatı desteklemek ve teşvik etmek amacıyla kurulan bir bankadır. Bu nedenle de Türk Eximbank ihracat bankası olarak bilinir. Yurt dışındaki girişimcilere, ihracatçılara ve imalatçılara fon sağlamaktadır.

c- Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Hangi Hizmetleri Veriyor?

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye’de eğitim, turizm, sağlık, sanayi, enerji gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere finansman sağlamaktadır.

Devlet Bankaları Hangileri ? Türkiye’deki Kamu Bankaları Hangi Hizmetleri Verir?

Türkiye’deki Devlet Bankaları Hangileri Araştıranlar Bu Sorulara da Cevap Aradı…

Türkiye’deki devlet bankaları hangileri, kamu bankaları hangi hizmetleri kime, nasıl verir ayrıntıları ile açıkladık… Şimdi de konuyu özetlemek adına, Türkiye’nin kamu bankaları nelerdir araştıranların cevabını araştırdığı diğer sorulara yanıt verelim…

1- Vakıfbank Devlet Mi Özel Mi? Vakıfbank Devletin Mi?

Vakıfbank devlet bankasıdır; özel değildir.

2- Ziraat Bankası Devletin Mi? Ziraat Bankası Tamamen Devletin Mi?

Ziraat Bankası devletin bankasıdır.

3- Halkbank Devlet Bankası Mı?

Halkbank da Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi devlet bankasıdır.

4- Garanti Bankası Özel Banka Mı? Garanti Devlet Bankası Mı?

Garanti Bankası özel bankadır; devlet bankası değildir. Güncel adı; Garanti BBVA’DIR. Garanti Bankası’nın hisselerinin çoğunluğu İspanyol kökenli olan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA)’nın, kalan hisseleri ise halka arz edilmiştir.

5- Akbank Devlet Bankası Mı?

Akbank devlet bankası değildir; özel bankadır. Günümüzde Akbank’ın %49 hissesi Sabancı ailesine, geriye kalan %51 hissesi de halka arz edilmiştir ve Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.

Devlet Bankaları Hangileri ? Türkiye’deki Kamu Bankaları Hangi Hizmetleri Verir?

6- İş Bankası Devlet Bankası Mı?

Türkiye İş Bankası devlet bankası değildir. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuştur. Türkiye İş Bankası’nın 1 milyonluk kuruluş sermayesi, Atatürk’ün yakın çevresinde bulunan bürokratların, askerlerin ve tüccarların birikimiyle karşılanmıştır.

Atatürk’ün vefatından sonra vasiyeti üzere; Atatürk’e ait olan hisseler Cumhuriyet Halk Partisi’ne devredilmiş ve oy hakları da CHP’ye geçmiştir. Atatürk’e ait hisselerden gelen temettü geliri de yine Atatürk’ün vasiyeti üzerine, Türk dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na aktarılmaktadır. Türkiye İş Bankası’nın ortaklık yapısı ise şu şekildedir:

  • %40 hisse: Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sadık Vakfı’na aittir
  • %28,09 Atatürk’ün hisseleri: Cumhuriyet Halk Partisi’ne aittir
  • %31,79 hisse: Halkla açık hisseler

İlginizi Çekebilir: İş Bankası Hisse Senedi Emir Verme Nasıl Yapılır?

7- En İyi Devlet Bankası Hangisi?

En iyi devlet bankası hangisi sorusuna cevap vermek için beklentinin ne olduğu önemlidir. Çünkü devlet bankalarının da ürünlerine göre sunduğu avantajlar ve dezavantajlar farklıdır. Bu nedenle müşterilerin, ihtiyaç duyduğu ürüne göre kendisi için en iyi olan kamu bankalarını araştırması gerekir.

8- Türkiye’de Kaç Tane Özel Banka Var?

Türkiye’de mevduat bankası ve katılım bankası olarak 33 özel banka faaliyet göstermektedir.

9- Türkiye’de Özel Bankalar Hangileri? Devlete Ait Olmayan Bankalar Hangileridir?

Türkiye’de kamu bankaları dışında, mevduat bankası ve katılım bankası olarak faaliyet gösteren, devlete ait olmayan özel bankalar şunlardır:

  1. Akbank
  2. Alternatifbank
  3. Garanti BBVA
  4. Türkiye İş Bankası
  5. Yapı Kredi Bankası
  6. Odeobank
  7. Şekerbank
  8. ING Bank
  9. Denizbank
  10. Arap Türk Bankası
  11. Burgan Bank
  12. Anadolu Bank
  13. Bank Mellat
  14. Citibank
  15. Bank of China Turkey
  16. Fibabanka
  17. Deutsche Bank
  18. Habib Bank Limited İstanbul Türkiye Merkez Şubesi
  19. HSBC Bank
  20. ICBC Turkey
  21. QNB Finansbank
  22. Intesa Sanpaolo S.P.A
  23. Jp Morgan Chase Bank National Association
  24. Rabobank
  25. MUFG Bank Turkey
  26. Turkish Bank
  27. Societe Generale
  28. Türk Ekonomi Bankası (TEB)
  29. Turkland Bank
  30. Albaraka Türk Katılım Bankası
  31. Kuveyt Türk Katılım Bankası
  32. Türkiye Emlak Katılım Bankası
  33. Türkiye Finans Katılım Bankası

İlginizi Çekebilir: Ziraat Bankası Çalışma Saatleri Kaç? Ziraat Bankası Kaçta Açılıyor Kaçta Kapanıyor?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!