featured

Doğum Yeri Değiştirme Davası Nedir? Kimlikte Doğum Yeri Değiştirme Mümkün mü?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğum yeri değiştirme davası nedir? Bu soru şu günlerde, oldukça sık sorulan sorular arasında yer alıyor. Doğum yeri yanlış yazılan ya da doğum yerinde memleketini yazdırmak isteyen onlarca vatandaş bu işlemi nasıl yapacağını merak etmektedir. Peki doğum yeri değiştirme davası nedir? doğum yeri değiştirme davası açılabilecek durumlar nelerdir? İşte, detaylar…

Doğum Yeri Değiştirme Davası Nedir?

Doğum yeri değiştirme davası nedir? Yasal bir zorunluluk olarak, dünyaya gelen her çocuğun Nüfus Müdürlüğüne bildirilmesi gereklidir. Bu zorunlu bildirim esnasında, çocuğun doğum yerinin yanlış yazılması durumunda yani bir başka ifade ile doğum yerinin Nüfus Müdürlüğüne yanlış olarak bildirilmesi ya da kayıtlara yanlış olarak yazılması durumunda doğum yeri değiştirme davası açılabilir.

Bu anlamda, yanlış olarak bildirilen ya da hatalı yazılan doğum yerinin düzeltilmesi için açılan davaya, “Doğum Yeri Değiştirme Davası” adı verilmektedir. Bu dava ile, yanlış olan doğum yeri bilgisinin kayıtlarda düzeltilmesi amaçlanır ve sağlanır.

YouTube video

Peki, doğum yeri neye göre yazılır? Doğum yerinin, nüfus kayıtlarına yanlış olarak geçmesinin en sık görülen nedenlerinden biri evde gerçekleşen doğumlardır. Evde gerçekleşen doğumlarda hastane kaydının olmaması, çocuğun doğum yerinin yanlış yazılmasına neden olabilmektedir.

Yine hastane kayıtları bulunmasına karşın, doğumun gerçekleştiği hastane ile nüfus kaydındaki doğum yerinin farklı olması da yanlış doğum yerinin yazıldığına esaslı bir karine teşkil eder. Yine bebekken terk edilmiş çocukların, daha sonra gerçek doğum yerlerini öğrenmeleri durumunda da doğum yeri değişikliği söz konusu olur. Doğum yeri değiştirme davası nedir, nasıl yapılır? Gelin, birlikte bakalım.

Dava Açılmaksızın Nüfus Müdürlüğüne Başvuru ile Doğum Yerinin Değiştirilmesi

Doğum yeri değiştirme davası nedir? Esas olarak nüfus kayıtlarında değişiklik ancak açılacak bir dava yolu ile ve de mahkeme kararıyla mümkündür. Ancak nüfus kayıtlarında yer alan basit maddi hataların (harf hatası, imla hatası gibi) düzeltilmesi için dava açılmasına gerek olmaz. Bu tür hatalar Nüfus müdürlüğü tarafından, yapılacak yazılı başvuru üzerine düzeltilebilir. (Örneğin doğum yerinin İstanbul/ Şişli yerine İstanbul/Şisli yazılması durumu)

Doğum Yeri Değiştirme Davası Nedir, Şartları Nelerdir?

Doğum yeri değiştirme davası nedir? Doğum yeri değişikliği davası açabilmenin ilk ve başlıca şartı, nüfus kaydında yer alan doğum yerinin yanlış ya da hatalı yazılmasıdır. Bu şekilde hatalı ya da yanlış yazılan doğum yerinin, açılan dava ile düzeltilmesi mümkündür. Doğum yeri değişikliği davasının asıl amacı da, doğum yerine ilişkin hatalı kaydın düzeltilmesine ilişkindir.

Kimlikte doğum yeri değiştirilebilir mi? Bu anlamda, hatalı, eksik ya da yanlış yazılmayan bir doğum yerinin düzeltilmesi söz konusu olmaz. Yani bir başka ifade ile kişi, doğum yerini dilediği bir yer olarak değiştiremez. Doğum yeri değiştirme davası nedir konusunda isteğin yeterli olmayacağı bilinmelidir. Kişinin doğduğu yeri benimsememesi, başka bir yere ait gibi hissetmesi, doğduğu yerin sosyal hayatında olumsuz etkilere neden olması gibi sebepler, doğum yeri değiştirilmesi için geçerli kabul edilebilecek nedenler kapsamında değildir.

Bebeğin doğum yerini farklı yazdırma nedeniyle doğum yerini değiştirmek isteyen kişinin, gerekten doğum yerinin, o yer olduğunu çeşitli deliller ile (hastane kaydı, tanık gibi) ispatlaması gereklidir.

Doğum Yeri Değiştirme Davasını Açabilecekler Kimlerdir?

Doğum yeri değiştirme davası nedir? Doğum yeri değişikliği davasını, hukuki yararı bulunan herkes açabilir. Bu dava ayırt etme gücüne sahip ve 18 yaşını doldurmuş kişiler tarafından açılabilir. 18 yaşından küçükler adına ise bu davalar yasal temsilcileri tarafından açılabilir. Bu davalarda, davalı taraf ise nüfus müdürlüğü olacaktır.

Doğum yeri değiştirme davası nedir? Doğum yeri değişikliği davası açabilmek için belirlenmiş herhangi bir hak düşürücü süre ya da zamanaşımı süresi de yoktur. Yani bu dava, diğer koşulların oluşması durumunda her zaman açılabilir.

Doğum Yeri Değişikliği Davasında Görevli Mahkeme Neresidir? Doğum Yeri Değiştirme Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Doğum yeri değiştirme davası nedir? Doğum yeri değişikliği davalarında görevli ve yetkili mahkeme, kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer ya da yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Yani kişi, doğum yeri değiştirmeye dair davasını isterse nüfusa kayıtlı olduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde, isterse de yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesinde açabilir. Doğum yeri değiştirme davası nedir konusunda öncelikli olarak Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmanız gereklidir. Daha sonra ise doğum yeri değiştirme dava dilekçesi yazarak, dava için gün ve tarih talep edebilirsiniz.

Doğum yeri değiştirme dava dilekçesi için buraya göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!