featured

Dünyadaki En Büyük Balina Türü Görenleri Şaşırtıyor! Okyanusların Patronu En Büyük Balina Kaç Tondur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En büyük balina, mavi balina olarak bilinir. Diğer ismiyle gök balina da olan bu balinanın fiziksel boyutu gerçekten şaşılacak cinsten!

İnsanlık tarihi boyunca ve öncesinde dünyada milyonlarca hatta milyarlarca canlı yaşamıştır. Fakat dünyanın en büyük hayvanı unvanı hiçbir zaman değişmedi.

YouTube video

Mavi balinalar, gerek fosilleri ile gerekse ilerleyen teknolojiden kaynaklı olarak elde edilen görüntüleri ile herkesi şaşkına çeviriyor. Dünyanın en sıradışı ve inanılmaz hayvanı arasında bulunuyor. 

Devasa cüssesinin yanı sıra kendisine ait diğer özellikleriyle herkesin ilgisini çekmeye devam ediyor. Üstelik dünyanın en büyük balina türü, büyüklükleriyle bilinen dinozorlardan bile daha büyük!

Dünyanın En Büyük Balina Türü Hangi Canlı Sınıfına Ait?

Mavi balina, literatürde Balaenoptera Musculus olarak bilinir. Devasa boyutlarıyla bilinen bu balinalar sanıldığının aksine katil balinalar değildir.

Dünyanın en büyük balina türünden olması kendileri hakkında büyük önyargıların oluşmasına sebep olur. Halbuki kendileri, Cetacea yani balinalar takımının Mysticeti arasında bulunur.

Yani dişsiz balinalar sınıfının alt takımlarından birisidir. Dişsiz yapıya sahip olmaları aslında balık popülasyonu için de çok iyidir. Çünkü bu sayede balıkların türlerinde azalma oluşmaz.

Dünyanın En Büyüğü Mavi Balina için Bilinen Fiziksel Özellikler!

Elbette dünyanın en büyük hayvanı olan gök balinalar, ilk önce dış görünüşüyle ve büyüklükleriyle dikkat çeker.

Sadece boyları değil aynı zamanda ağırlıkları ve organlarıyla da şaşıracağınız birçok özelliği bünyesinde barındırırlar. İşte dünyanın en büyük balina türü hakkında keşfedilmiş fiziksel özellikler…

1- En Büyük Balina Boyu Ne Kadar? Mavi Balina Uzunluk Yapısıyla Okyanusta Dikkat Çekiyor

Mavi balinalar yavru iken bile ortalama bir canlıya göre çok uzundur. Yeni doğmuş bir mavi balinanın boyutu ortalama olarak 6-7 metre civarındadır.

Bununla birlikte yetişkin bir haldeki mavi balinanın 33 metreye yaklaşması beklenir. Bilinen ve insanlar tarafından ölçülen en büyük balina boyu bu olsa da okyanus derinliklerinde daha büyüklerinin var olabileceği düşünülür.

Kuyruk kısımları da vücuduna bağlı olarak elbette çok uzundur. Yaklaşım olarak kuyruk kanatları 7,6 metre olarak ölçülmüştür. Kıyaslama yapmak isterseniz, çift katlı uzun otobüsler kadardır. Hatta daha büyük de olabilir.

2- En Büyük Balina Kaç Tondur? Bilinen En Büyük Balina Kaç Ton Ağırlığında?

Dünyaya yeni gelmiş gök balina ‘yavru’ olmasına rağmen 30 ton ağırlığındadır. İnanması biraz güç değil mi?

Henüz yavru olan dünyanın en büyük balina türü yetişkin hale geldiğinde ise 150 ton ağırlığına sahip olduğu düşünülür. Bu ortalama olarak 3.333 insana tekabül eder.

Yalnız uzmanlar tarafından en büyük balina kaç kilo sorusuna yanıt aramak oldukça zordur. Tahmin edersiniz ki, mavi balinayı yakalamak bile çok güçtür.

Her ne kadar Çin gibi balina avının çok olduğu ülkelerde mavi balina ele geçirilebiliyor. Fakat teknolojinin bu derece geliştiği dönemde dahi bu kadar büyük bir canlıyı tek seferde tartmak zordur.

Çoğu zaman balinaların parçalara ayrılarak parça parça kilo tartımı yapılır. Belirli organ ve vücut uzuvları böyle ölçülse de başta kan olmak üzere iç sıvısını kaybettiğinden bu sıvı ağırlığı da tahmine bağlı olarak eklenir.

Böylece dünyanın en büyük hayvanı kilosu konusunda ortalama bir tahminde bulunulur. İnsanlığın keşfetmesinin aksine ağırlıklarının daha fazla olabileceği ihtimali üzerinde durulur.

3- En Büyük Mavi Balina Hangi Renk?

Adı çoğu zaman mavi balina olarak bilinen, gök balina olarak da adlandırılan bu canlının sanılanın aksine mavi rengi yoktur.

Mavi renkten ziyade griye çalan soluk bir renk yapısı mevcuttur. Aynı zamanda yunuslar gibi düz bir vücuda sahip olmadıkları bilinir. Pürüzlü ve çıkıntıları bulunan bir derisi mevcuttur.

4- Dünyanın En Büyük Balinasının Kalbi de Çok Büyük! Dünyanın En Büyük Kalbini İnceleyin

Mavi balina kalbi cüssesine bağlı olarak da oldukça büyüktür. Bu vücuda yetebilecek bir kalp ile dünyaya gelirler.

Uzmanlar tarafından dünyanın en büyük hayvanı olan bu balinanın kalbi şekillendirilmiştir. Şekle bakarak kalbi hakkında çok net bilgi edinebilirsiniz.

Çünkü ilk bakışta bile bir mavi balina kalbinin devasa boyutta olduğunu göreceksiniz. Üstelik bununla kalmıyor.

Balinanın kalbinin damarlarına rahatlıkla bir insan sığabiliyor. Öyle ki içi su dolu olsa, kalbi içinde oldukça keyifli bir şekilde yüzebilirsiniz.

Dünyanın En Büyük Hayvanı Gök Balina Nasıl Yaşar?

Balıkların çoğu zaman toplu bir şekilde yaşadığı bilinir. Dünyanın en büyük balina türü olan mavi balinalar ise daha çok yalnız görülür.

Sadece avlanma, göç zamanlarında kalabalık halde görülür. Ancak bu da çok nadir olarak gözlemlenen zamanlardır.

Bununla birlikte grup denildiğine bakmayın, 5-6 kişilik bir grup elde edilir. Bu grup dışında çoğu zaman eşleri ve çocuklarıyla bir arada oldukları görülür. Ailelerine sadıktırlar.

Okyanusların Hakimi Mavi Balinalar Kaç Yıl Yaşar?

Büyük cüsselerine nazaran kendilerinin yaşam süreleri de oldukça uzundur. Ortalama olarak bir mavi balinanın, 80 yıl yaşadığı bilinir.

Ancak ilerleyen zaman ve teknolojinin gelişimi kendilerinin yaşamı için büyük tehlike yaratır. Özellikle Çin gibi balık türevleriyle beslenen ülkeleri tarafından ciddi bir avlanma sezonu yaşatılır.

Eskiden her ne kadar imkânsızlık yüzünden küçük balinalar avlansa da artık büyüklerine hatta en büyüklerine gözler çevrildi! Geçmiş yıllarda sadece bir yılda 20 bin kadar dünyanın en büyük balina popülasyonunun avlandığı açıklandı.

Giderek artan bu avlanmaya bağlı olarak mavi balinaların eş bulma süreçleri de sıkıntıya girmiştir. Özellikle denizlerde artan sesten ötürü birbirlerini duyamamaları bu durumda yine etkilidir.

Çiftleşmenin azalması, yalnızlık sürelerinin de artmasıyla birlikte insan tehdidinin de artmasıyla yaşam süreleri bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.

Mavi Balina Dünyada Kaç Tane Var?

Tehditlerin giderek artması elbette mavi balinaların hayatını ciddi anlamda tehlikeye sokmuştur. 1980li yıllara kadar gök balinaların avlanması yüksek sayılarda gerçekleşmiştir.

Yaklaşık 100.000 balinanın avlanması ve sayılarının giderek azalmasıyla Türü Tehlike Altında Olan Hayvanlar sınıfında kırmızı listeye eklendi.

Yasaklı balıklar arasında yer almasıyla birlikte dünyanın en büyük balina türü korunmaya başlandı. En son 2002 yılında geniş bir şekilde yapılan araştırmaya göre yaklaşık olarak 5.000 adet kadar var olmaları bekleniyor.

Mavi Balinalar Nasıl Çiftleşir?

Dünyanın en büyük hayvanı konusunda merak edilen bir diğer konuda elbette üremeleridir. Büyük cüsseli bu hayvanların birbiriyle anlaşma şekli sesleriyle gerçekleşir.

Mavi balinaların çok tiz bir sesi bulunur ve haberleşmek adına okyanus derinliklerinde yayılır. 10-40 Hz arasında bulunan ses aralıklarıyla dişisini etkiler. İnsanlar minimum 20 Hz sesi duyar.

Çiftleşme süreleri balinalar arasında 2-3 yılda bir gerçekleşmektedir. Çünkü balinaların hamilelik süreci 1 sene kadar sürmektedir.

Mavi Balina Hangi Denizlerde Yaşar?

Dünyanın en büyük hayvanı üç farklı gruba ayrılarak yaşamaktadır. Üç ayrı yaşam alanı da böylece çıkmış olur.

Mavi balinalar en çok; Kuzey Atlantik, Kuzey Büyük Okyanusu ve Güney Okyanus kısımlarında yaşamaktadır. Güney kısımda daha çok küçük mavi balina grubu görülür.

Bununla birlikte sabit bir yaşam tarzları bulunmaz, göç ederler. En büyük hayvan olan mavi balinalar kuzey kutbuna da geçer.

Bu göç sırasında amaç beslenme ve biraz dinlenmedir. Fakat kış mevsimi geldiğinde daha sıcak sulara inerler. Bunun sebebi ise mavi balinaların kutuplarda buzullara sıkışmaması adına kendilerini korumaya çalışmalarıdır.

Mavi Balina Ne Yer? Dünyanın En Büyük Hayvanı Nasıl Beslenir?

Boyutlarına bakarak dünyanın en büyük balina türü için yunusla, köpek balığıyla beslendiğini düşünebilirsiniz. Ancak durum sandığınızdan çok farklı!

Bunun sebebi temelde mavi balinaların dişsiz balinalar grubunda yer almasıdır. Onlar yediklerini çiğnemeden direkt yutma yoluyla midesine gönderir.

Tüm bunlar düşünüldüğünde kendilerinin küçük canlılarla beslendiği görülür. Her ne kadar okyanusun en büyük canlısı olarak bulunsalar da okyanusun en küçük canlılarıyla karınlarını doyururlar.

Zooplankton ve küçük balık türleri arasına kendilerini sokarak ağızlarını olabildiğince açarlar. Sadece tek bir hareketle binlerce kilo balığı tek bir seferde yiyebilirler.

Doymaları için günde yaklaşık olarak 2 ila 4 ton arasında kril yani plankton tüketmeleri gerekiyor.

Mavi Balina İnsan Yer mi?

Mavi balinaların insan yemesi beklenen bir özellik değildir. Tarihte bir örneği yoktur. Hatta geçtiğimiz günlerce uzman bir yüzücünün balina tarafından yutulup sonra tükürüldüğü açıklandı.

Verilen bu haber bile dünyanın en büyük balina türünde insan yeme gibi bir alışkanlığı olmadığı görülür. Çünkü mavi balina başta olmak üzere kambur balinaların da boğaz kısmı çok dar ve küçüktür.

İnsan gibi kalıplı bir canlının bu yemek borusundan geçip mideye uğraşması imkânsıza yakındır.

Mavi Balinalar Sesleriyle Kendilerine Hayran Bırakıyorlar

https://www.youtube.com/watch?v=OdP667wLxiU

Mavi balinalar arasında iletişim kurmak sandığınızdan daha zordur. Çünkü kendileri çoğu zaman okyanusun dibinde ve yalnız şekilde dolaştıkları görülür.

Seslerini okyanusun ciddi bir uzaklığına kadar ilettikleri biliniyor. Hatta insanlar tarafından kaydedilen bu sesler bir klip haline getirilerek şarkı oluşturulmuştur.

Yunuslar kadar dikkat çeken bu sesleri sayesinde; grubunu bulmak, korku salmak, çiftleşme adına kur yapmak gibi çeşitli durumları oluşturmak istedikleri tahmin ediliyor.

Dünyanın En Büyük Balina Türü Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Dünyanın en büyük balina türünü merak edenlerin sayısı elbette fazladır. Yaşadığımız bu tarihlerde denk gelen ve şahit olduğumuz gök balinaların bilinen bilgileri maalesef sınırlıdır.

Sınırlı olsa da merak edilen yönlere yönelik farklı bilgiler elde edilmiştir. İşte dünyanın en büyük hayvanı ve hakkında merak edilen sorular..

Bir Balinanın Kalbi Kaç Kilo?

Kalbinin boyutuyla da dikkat çeken balinaların ortalama olarak bir kalbi 600 kiloya kadar ölçülebiliyor. En büyük balinalar arasında bu boyut daha da yüksek çıkabiliyor. Kalbe giden en büyük damarlarından birisinin çapı ise 20-25 santimetreye kadar ulaşabiliyor.

Balinalar Plankton Yer mi?

Balinalar sanılanın aksine büyük canlılarla değil görece daha küçük canlılarla beslenir. En çok tükettiği besinler arasında plankton bulunmaktadır. Kril ve planktonları günlük olarak 3 tona yakın yiyerek karınlarını doyururlar. Planktonları toplu olarak yuttukları beslenme şekillerinde görülür.

Balinalar Nasıl Ses Çıkarır?

Balinaların sesleri oldukça tizdir. Yunuslara benzerlik gösterse de dinleyenler tarafından farklı duygulara kapıldığı görülür. Kimi dinleyiciler bir şarkı havası alırken kimi dinleyiciler daha üzüntülü bir duygu hissedebilir. 10-40 Hz arasında seslendirme yapabilirler.

Bir Balina Ne Kadar Boşalır?

Tartışma konusu arasında balinaların boşalma miktarıdır. Dünyanın en büyük hayvanı olmalarından ‘en büyük penisli canlı’ olarak anılırlar. Vücutlarında gizli olarak bulunan penislerinden bir çiftleşme sırasında yaklaşık 20 litre kadar sperm çıkarabildikleri saptanmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!