featured

Emziren Anne Korona Tedavisi Sırasında Neden Daha Fazla Emzirmelidir? Pandemide Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her gün binlerce kişinin pozitif vaka tespit edildiği pandemide anne sütünün faydaları nelerdir; emziren anne korona tedavisi sırasında neden daha fazla emzirmelidir ? Bulaş oranının her geçen gün arttığı ülkemizde Covid-19 ile mücadele sürecinde en çok da hamile ve emziren anneler tedirginlik yaşadı. Kendi sağlıklarını korumaya çalışan bu kadınlar bir yandan da çocuklarının sağlığı için endişe duydular. İşte, emziren anne korona tedavisi görüyorsa ne yapmalı, nasıl davranmalı sorularının cevapları…

Emziren Anne Korona Tedavisi Görüyorsa Ne Yapmalı? Pandemide Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Birçok anne bebek sağlığı uzmanı, yeni doğan annelerinin ve emziren kadınların Covid-19 testi pozitif çıkması durumunda bebeklerini emzirmekten korktuklarını paylaşmaktadır. Fakat anne bebek sağlığı ve pediatri doktorları, Covid-19 ile mücadele döneminde anne sütünün faydaları konusunun çok daha önemli bir hale geldiğini açıklamaktadır.

Pozitif vaka olarak tespit edilen annenin bebeğini sık sık emzirerek bebeğinin sütten aldığı faydalı enzimler ile diğer tüm virüslere karşı korunmasını sağlayacağı paylaşılmaktadır. Peki, pandemide nasıl emzirmeli? Pandemide anne sütünün faydaları neden önemlidir?

1 – Pandemide Emziren Anneler İçin Temizlik Ne Kadar Önemli?

https://www.youtube.com/watch?v=g8REhlDXhpw

Geçmişten bugüne anne sütünün bebeğe faydaları olduğu hakkında yüzlerce çalışma yapılmıştır. Hatta Covid-19 döneminde anne sütünün faydaları Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bir dokümanla da duyurulmuştur. Pandemi döneminde pozitif vaka olarak tespit edilen annelerin çocuklarını sütten mahrum etmek yerine; el temizliklerine özen göstererek olduğundan daha sık emzirmeleri önerilmektedir.

“Anne el hijyenine dikkat ederek ve maske takarak bebeğini emzirebilir. Bu sayede bağışıklığını güçlendiren önemli emzimleri bebeğine sağladığı için onu diğer virüslere karşı olduğu kadar Covid-19 a karşı da korumuş olur”

İfadelerini kullanan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Köşeli Şahin çocuklarda Covid-19 ile mücadele sürecinde anne sütünün faydaları konusuna dikkat çekmiştir.

2 – Pandemide Anne Sütünün Faydaları Nasıl Daha Fazla Alınabilir?

Yetişkinlerde anne sütü faydaları konusunda yapılan araştırmalar, ileri seviyedeki kanser hastalıkları tedavilerinde anne sütünden destek alınabileceğini ortaya çıkarmıştır. Özellikle ilk 6 ayda alınan anne sütünün insana faydası büyük oranda bağışıklık ve gelişimsel bir yol izlerken,  söz konusu besinin cilde de etkilerinin olduğu bilinmektedir. Pandemide anne sütünden en yüksek oranda faydalanmanın en önemli yolu ise doğru beslenmek, hijyen kurallarına dikkat etmek ve mutlaka ve mutlaka güvenli emzirme yollarını uygulamaktır.

3 – Emzirme Döneminde COVID-19 Tedavisi Gören Anneler Neden Emzirme Sıklığını Artırmalı?

Favipiravir emzirme döneminde ağır virüs taşıyan annelere verilen Covid-19 ilaçlarından bir tanesidir. Covid-19 emzirme dönemine denk gelen birçok yeni anne çocuğunu emzirmek ya da emzirmemek arasında kararsız kalmaktadır. Bu noktaa anne sütünün bebeğe faydaları göz önünde bulundurulmalı olduğundan daha sık emzirilmelidir. Çünkü anne sütünde yer alan besleyici bakteriler çocukların çok daha güçlü bir bağışıklığa sahip olmasını sağlar.

4 – Korona ve Emzirme Sürecinde Maske Kullanımı Nasıl Olmalı? Emziren Anne Korona Olursa Ne Yapmalı ?

Emziren anne korona tedavisi görüyorsa, virüsün bebeğine bulaşma riskini azaltmak için mutlaka ve mutlaka el hijyenine dikkat etmesi ve 3 katlı cerrahi maske kullanması gerekmektedir. Cerrahi maske temin edemeyen kişiler ise satın aldıkları maskelerden 2 ya da 3 kat yaparak kullanmalıdırlar.

5 – Emzirme Döneminde Covid-19 Yönetimi ve Çamaşır Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Emziren anne korona tedavisi görüyorsa, evdeki herkesin istisnasız bir şekilde çamaşırlarının 60 ile 90 derece arasında sıcaklıkta yıkanması önerilmektedir. Eğer çekme ya da sünme olacağı düşünülen çamaşırlar olduğu düşünülüyorsa, bu çamaşırlar iki kez yıkanabilir ya da ön yıkamalı bir şekilde 50 derecede yıkanabilir. Pandemide anne sütünün önemi olduğu kadar anne ve bebek temizliğinin de büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır.

6 – Kapaklı Maske Virüs Bulaştırır mı?

YouTube video

Günümüzde nefes darlığı çeken birçok kişi kapaklı maske tercih etmektedir. Covid-19 testi pozitif olan kişilerin kapaklı maske kullanmaları çevrelerindeki kişiler için büyük riskler ortaya koymaktadır. Bu noktada emziren annede Covid-19 tedavisi başlanılmışsa, annenin kapaklı değil; cerrahi maske kullanması gerekmektedir.

7 – Emziren Anneler İçin El Temizliği Nasıl Olmalı?

Emziren anne korona tedavisi aldığı süre boyunca yüzük veya takı takmamaya özen göstermelidir. Aksi halde el yıkama sırasında takılarda mikrop kalma ihtimali olacaktır. Ayrıca her emzirmeden önce annenin ellerini, parmak ve tırnak araları ile birlikte en az 20 saniye boyunca sabunlaması önem taşımaktadır.

8 – Emziren Anne Korona Tedavisi Boyunca Bebeği ile Birlikte mi Kalmalı?

Bebeğin virüs ile en az oranda karşı karşıya kalması için emzirme süreleri dışında annenin hem bebek hem de evdeki diğer kişilerden ayrı bir odada yalnız kalması gerekmektedir. Emzirilen odanın sıklıkla havalandırılması bebek sağlığı için büyük önem taşır.

9 – Elle Dokunulan Yerler Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Evde korona tedavisi gören bir kimse olduğunda, kapı kolları, mutfak dolapları, ayna, lavabo ve kapı köşeleri düzenli bir şekilde temizlenmelidir. Temizleme suyu her defasında değiştirilmeli ve çamaşır suyu kullanmaya özen gösterilmelidir.

10 – Halsizlik Çeken Korona Tedavisi Gören Anne Nasıl Emzirmeli?

Annenin çok halsiz olduğu, emziremeyecek kadar yorgun olduğu durumlarda, annenin sütü göğüs pompası ile çekilmeli ve bebeğe biberon ya da çay kaşığı yardımı ile verilmelidir. Pompa ve süt saklama aparatlarının sıklıkla temizlenmesi de büyük öneme sahiptir.

11 – Meme Ne Sıklıkla Yıkanmalı?

Emziren anne korona tedavisi sırasında bazen göğüslerini çok sık bir şekilde yıkama ihtiyacı duymaktadır. Bu durumda annenin kendisini sakinleştirmesi ve panik olmaması önem taşır. Göğsüne öksürmemiş ya da hapşırmamışsa her defasında emzirme öncesi yıkaması gerekmez.

12 – Hastanede Korona Tedavisi Gören Anne Nelere Dikkat Etmelidir? Emziren Anne Korona İlacı Kullanabilir mi ?

Eğer anne hastanede koronavirüs tedavisi görmek zorundaysa, bu noktada annenin emzirme sırasında önlük, eldiven ve maske takması gerekmektedir. Pandemide anne sütünün önemi ne kadar büyük olursa olsun, annenin hastane koşullarından bebeğine virüs taşımaması büyük bir beceri gerektirmektedir. Bu noktada bebeğin de ateş, öksürük ya da halsizlik durumları dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

13 – Emziren Anne Korona Olursa Ne Yemeli ?

Emziren annelerde korona tedavisi uygulanırken mutlaka ve mutlaka bağışıklığı güçlendirici besinler tüketmeleri önerilmektedir. Emziren anne Covid tedavisi sırasında hangi ilacı kullanacak, hangi besinlerden faydalanacak, doktoru tarafından bilgilendirilmelidir. C vitamini bol meyve ve sebzeler tüketmeli, bol bol yoğurt yemelidir. 

Bonus : Belirti Göstermeyen Pozitif Test Sonucu Alan Anne Ne Yapmalı?

Covid-19 test sonucu pozitif olduğu belirlenen emziren anne korona tedavisine başlanmadan önce mutlaka ve mutlaka detaylı tetkik altına alınmalıdır. Hastalığın düzeyine uygun şekilde gerekiyorsa süte geçmeyen ilaç ile tedavi uygulanmalıdır. Bazen emziren annede korona belirtileri görülmeyebilir. Bu noktada Emziren Anne Covid İlacı Kullanabilir mi sorusunun cevabı net bir şekilde cevaplanmalıdır. Aksi halde anne, evde kendi başına karar vermekte güçlük çekecektir.0 özenle tercih edilmeli ve anne ve bebek sağlığı büyük bir dikkat unsuru olmalıdır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!