featured

Artık Unutmayacaksınız! Unutkanlığa İyi Gelen 10 Yiyecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Unutkanlığa iyi gelen yiyecekler tüketerek, unutkanlık sorununuzu çözüm sağlayabilirsiniz. İşte, hafızanızı güçlendirecek şifa kaynağı o besinler…

Günümüzün en popüler sorunlarından biri; unutkanlık… Şehir hayatı, iş stresi, gündelik yaşam koşuşturmacası derken pek çok şeyi unutabiliyoruz. Peki, bunu tersine çevirmenin beslenme ile ilişkisi olduğunu biliyor muydunuz? İşte, unutkanlık sorununuza çözüm olabilecek, sağlık ve şifa kaynağı, unutkanlığa iyi gelen yiyecekler listesi…

Kabak Çekirdeği

Kabak Çekirdeği

Oldukça güçlü bir antioksidan olduğu için yenmesi tavsiye edilen bir kuruyemiş olan kabak çekirdeği aynı zamanda beynin, serbest radikallerden de korunmasında etkili. Yani beyin sağlığınız için aşırıya kaçmadan kabak çekirdeği tüketebilir, hücrelerinizin kötü etkilenmesine engel olarak hafızanızı koruyabilirsiniz. Ayrıca; kabak çekirdeği içinde magnezyum olduğunu da söylemek gerekir. Bilindiği üzere magnezyum, hem hafıza hem de öğrenme için gerekli.

Kırmızı ve Mor Meyveler: Nar, Frambuaz, Böğürtlen, Yaban Mersini, Çilek

Kırmızı ve Mor Meyveler: Nar, Frambuaz, Böğürtlen, Yaban Mersini, Çilek

Flavonoidler doğal bir bitki pigmentidir ve bununla birlikte hafızanın güçlendirilmesinde de etkilidir. Dolayısı ile hafıza güçlendirici, unutkanlığa iyi gelen yiyecekler arasında kırmızı ve mor meyveler de bulunuyor. Bu nedenle hafıza geriliğini önlemek için en azından günde bir porsiyon kırmızı ya da mor meyveleri öğünlerinize eklemelisiniz.

Yumurta

Yumurta

Yurtdışında yapılan bilimsel bir araştırmada, yumurta sarısının içinde bulunan kolinin, epilepsi nöbetleri nedeniyle ortaya çıkan hafıza kaybında azalmaya neden olduğu ortaya konmuş. Bununla birlikte daha önce yapılan pek çok araştırmada kolin ile insan algısı arasında güçlü bir bağ olduğu saptanmış. Yani; unutkanlığa iyi gelen yiyecekler listesinde yumurta sarısı da bulunuyor. Bunun için sabah kahvaltısı rutinlerinize yumurtayı da ekleyerek unutkanlığa karşı önlem alabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal

Koronavirüs salgını ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek için zerdeçalın etkili olduğu kulaktan kulağa yayılmıştı. Yapılan bir araştırmada ise zerdaçalın içinde bulunan etki madde kurkuminin unutkanlığa karşı iyi geldiğini ve hatta koruma sağladığını gösteriyor. Yaşlanmış ve ölü hücreleri parçalayan, vücutta enflamasyona neden olan yabancı proteinleri ile birlikte bunların verdiği zararlı etkileri azaltan zerdeçal aynı zamanda oldukça değerli bir antioksidan. Bu nedenle zerdeçal tüketimi yaparak hem vücut sağlığınızı hem de akıl sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Yağlı Balıklar: Deniz Levreği, Hamsi, Somon, Sardalya

Yağlı Balıklar: Deniz Levreği, Hamsi, Somon, Sardalya

Yağlı balıklar insan sağlığı için oldukça önemli çünkü içeriğinde sağlıklı doymamış yağ anlamına gelen Omega 3 bulunuyor. Yapılan pek çok araştırma, omega 3 açısından yoğun beslenen kişilerin Alzheimer hastalığına daha az yakalandığını gösteriyor. Tüm bunlarla birlikte omega 3, beynin gri bölgesindeki beyin hücre zarları için de önemli ve tam bir DHA kaynağı. Kısacası; unutkanlığa iyi gelen yiyecekler arasında yağlı balıklar bulunuyor.

Zeytinyağı

Zeytinyağı

En sağlıklı yağ olan zeytinyağı hem cilde hem de genel sağlığa olumlu yönde etki ediyor. Yapılan bir araştırmada zeytinyağının yalnızca bunlar için etkili olmadığı, Alzheimer hastalığı riskini de azalttığını ortaya koymuş. Bunun nedeni ise; zeytinyağının içeriğinde yer alan oleocanthal. Çünkü oleocanthal, beyin hücrelerinde birikerek beyne hasar veren beta amyloid plakların oluşumuna engel oluyor.

Kuru Baklagiller: Mercimek, Kuru Fasulye, Nohut

Kuru Baklagiller: Mercimek, Kuru Fasulye, Nohut

Unutkanlığa iyi gelen yiyecekler listesinde mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagiller de yer alıyor. Demir ve potasyum açısından zengin olan kuru baklagiller içeriğinde yer alan folat sayesinde de hafıza güçlendiriyor.

Ceviz

Ceviz

Şekliyle de beyni andıran ceviz hem içeriğinde sağlıklı yağ bulunduruyor hem de protein. İnsan sağlığı için pek çok yararı bulunan ceviz aynı zamanda hafızayı güçlendirmesiyle biliniyor. Yapılan bir araştırma, düzenli olarak ceviz tüketen kişilerin bilişsel alanda daha başarılı olduğunu ortaya koymuş. Kısacası; unutkanlığa iyi gelen yiyecekler arasında cevizin rolü de oldukça önemli.

Yeşil Sebzeler: Ispanak, Maydanoz, Roka...

Yeşil Sebzeler: Ispanak, Maydanoz, Roka…

Yeşil sebzeler deyince aslında pek çok şey sayabiliriz. Ve bu sebzelerin neredeyse hepsinin insan sağlığına ve ayrıca hafızayı da yararı var. Lahana, roka, ıspanak, maydanoz gibi yeşil sebzeler içeriğinde K vitamini bulunduruyor ve bu da beyin sağlığı açısından oldukça gerekli. Bunun dışında yeşil sebzeler yine beyin ve hafıza sağlığı için gerekli olan folat, beta karoten ve lutein açısından da zengin.

Bitter Çikolata

Bitter Çikolata

Diğer çikolataların yani sıra bitter çikolata zihin sağlığı için oldukça yararlı çünkü içeriğinde, diğer çikolataların daha fazla kakao bulunuyor. Kakao flavonoidleri de hem öğren hem bilgiyi hatırlamak hem karar vermek hem de iletişim kurmak gibi bilişsel konularda etkisini gösteriyor. Dolayısı ile unutkanlığa iyi gelen yiyecekler arasında bitter çikolata var ve çikolata tercihlerini bitterden yana yapmanız hafızanız için en iyisi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!