featured

Yüklü Elektrik Faturası Ödemelerine Son Bu Tüyolar Hayat Kurtarır

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektrik faturası ödemeleri geldiğinde herkes faturanın altındaki rakama korku ile bakar. Çünkü evlerde ve iş yerlerinde birçok elektrikli eşya vardır ve ışık hayatımızın her noktasındadır. Hal böyle olunca da yüksek faturalar kaçınılmaz oluyor.

Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve prizlere bağlı elektronik cihazlar evlerimizde çoğalıyor. Sabah akşam fark etmeksizin günün her saati tonlarca elektrik harcanıyor. Tabi bu harcamaların da ay sonunda toplu bir faturası oluyor. Kimileri bu faturaların yüksek ücretlerinden şikayetçi. Kimileri de bilinçli tüketim ile diğerlerine nazaran daha uygun faturalar ödüyorlar.

YouTube video

Bilinçli tüketim için yapılması gereken ilk şey tabiî ki tasarruflu olmaktır. Tasarruf için de hem kendiniz hem de ev eşyalarınız tasarruflu olmalıdır. Lüzumsuz elektrikler kapatılmalı, ampuller tasarruflu seçilmeli ve beyaz eşyalar A++ olmalıdır.

Ay sonunda gelen fatura sonrası küçük çaplı kalp krizi geçirmemek için yapmanız gereken ufak tefek bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktaları ve tüyoları uyguladığınız takdirde daha az faturalar ile karşılaşacaksınız. İşte yüksek elektrik faturası ödemelerine son verdirecek küçük tüyolar…

1- Lüzumsuzsa Söndür

Boş yere yanan ampuller önemsiz gibi görünse de elektrik faturanızı şişiren faktörlerdendir. Yapacağınız küçük bir hareket ile faturanızı 3 ile 5 lira arasında düşürebilirsiniz. Yapılan analizler 100 wat bir ampulün ayda 3 TL kadar elektrik tükettiğini gösteriyor. Lüzumsuz yanan ışıkları kapatmanız halinde yıllık 36 TL kara geçebilirsiniz.

2- Güneş Işınlarını Olabildiğinde Çok Kullanın

Eğer eviniz gün içinde bolca güneş alan bir cepheye sahipse çok şanslısınız. Tabi bu şansı kullanabilmek gerekiyor. Evinizin güneş alan yerlerinde işlerinizi halletmeye çalışın ve ışıktan olabildiğince çok faydalanın. Bu sayede ışık açmanıza ve elektrik harcamanıza gerek kalmayacaktır. Bu yöntem ile aylık 5 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz.

3- Boşta Olan Cihazların Fişini Çekin

Aslında fişe takılı olsa da kapalı cihazlar elektrik tüketmez. Fakat bu şekilde olan; TV, su ısıtıcı, telefon şarjı gibi birçok ürün düşünülünce olay biraz karmaşık hale geliyor. Ufak bir hareket ile fişleri çekmeniz halinde aylık 3 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca uydu alıcılarının fişi çekilmediğinde elektrik tükettiğini aklımızdan çıkarmayalım.

4- Hızlı Duş Alın

İlk başta duş ile elektrik faturası arasında nasıl bir bağlantı olduğunu düşünebilirsiniz. Ama kısa bir akıl yürütmesi ile olayı çözeceksiniz. Eğer doğalgaz kullanıyor iseniz veya su ısıtıcısı kullanıyor iseniz suyu ısıtmak için kullanılan elektrik miktarını düşünün. Suyu ısıtmak için kombi büyük bir enerji harcar ve bu enerjiyi de tabiî ki elektrikten alır.

YouTube video

Sizler duş alırken süreyi ne kadar uzatırsanız faturanızın artmasını da o oranda yükseltmiş olursunuz. Bunun olmaması için ve aylık 15 TL’ye kadar tasarruf sağlamak için duş sürenizi olabildiğince azaltmaya çalışın.

5- Su Tasarrufuna Önem Verin

Su ile elektrik iki kardeş gibidir. İkisinden de tasarruf etmek faturalarınızda %2’lik bir düşüşe neden olacaktır. Sıcak su kullanımı sırasında çeşmeyi açık bırakmamaya özen gösterin. Ne kadar çok sıcak su harcarsanız, kombiniz de o derece fazla elektrik kullanacaktır. Bu nedenle; el yıkama, diş fırçalama, duş alma gibi durumlarda musluğu kapatmayı ve boşa su akmasını engellemeyi unutmayın.

6- Su Sızıntısını Engelleyin

Gördüğünüz üzere 3 adet tüyonun içerisinde su yer alıyor. Bu nedenle elektrik faturası tasarrufunun yolu su tasarrufundan geçiyor. Eğer musluklarınızda ve borularında bir sızıntı var ise bu durum kombinin fazla elektrik tüketmesine neden olacaktır. Bir an önce sızıntı yapan yerleri tamir etmeli ve israfın önüne geçmelisiniz.

7- Pencere Boşluklarını Kapatın

Özellikle kış aylarında elektrik kullanımı artmaktadır. Bunun nedeni de kombi ve ısıtma giderleridir. Eğer pencereler arasından rüzgar giriyor ise eviniz yeterli sıcaklığa kavuşmayacaktır. Bu durumda da kombi daha fazla elektrik harcayarak sıcaklığı artırmaya çalışacaktır. Bunun önüne geçmek aylık 8 liraya kadar bir tasarruf sağlar. Eğer pencere aralıkları açık ise buraları; macun, silikon veya bant ile kapatmalısınız. Aynı durum yaz aylarında evi soğutmaya çalışan klimalar için de geçerlidir.

8- Tasarruflu Elektronik Cihazlar Kullanın

Eski cihazlar genelde çok daha fazla elektrik tüketirler. Eğer imkanınız var ise eski elektronik eşyaları yeni ve tasarruflu eşyalar ile değiştirmek size büyük avantaj sağlayacaktır. Yeni nesil eşyalar daha az elektrik ile daha yüksek performans sağlayacak şekilde tasarlanmaktadır. Bu da uzun vadede sizlere elektrik faturası konusunda kar sağlayacaktır.

9- Yalıtıma Önem Verin

2017 yılından sonra tüm yeni konutların mantolama yapılması zorunlu hale geldi. 2017 öncesi yapılan yeni binaların da dış cephe yalıtımlarının yapılması yasal hale getirildi. Yalıtım ile hem kışın hem de yazın büyük oranda enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Bu tasarruf sayesinde elektrik faturası büyük oranda rahatlamaktadır.

YouTube video

Elektrik faturası ödeme işlemlerini de online işlem ile yapmanız halinde kendi enerjinizden de tasarruf etmiş olursunuz. Online işlem hizmet ile kredi kartı ödemesi yapabilirsiniz. Tüm hakları saklıdır ve kurum ile iletişime geçerek gerekli bilgi ve müşteri haklarınızı öğrenebilirsiniz. Sitemize Üye olarak yorum yapabilir ve bizimle fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!